BPA en fluoride in witte vullingen | Kun je tandvlees terug laten groeien?

Bezorgd over BPA in tandvullingen? Wat u moet weten. En kwik in je lijf: het gevaar van amalgaamvullingen. Verder, mijn ervaring met teruggegroeid tandvlees…

Eindtijdnieuws.com
12 september 2023

 

Kun je tandvlees werkelijk terug laten groeien?

Mijn ervaring is Ja, tandvlees kan teruggroeien. Meer hierover onderaan dit artikel. Allereerst het volgende wat u zou moeten weten:

 

Wat zijn giftige tandheelkundige materialen?

Giftige tandheelkundige materialen zijn verschillende stoffen, die tandheelkundige professionals al jaren in uw en mijn mond stoppen. Denk aan vullingen, hechtingen, bruggen, kronen, beugels, verdovingen en meer. De laatste jaren komt er steeds meer bewijs, waaruit blijkt dat deze stoffen een giftige werking op onze cellen, en andere nadelige effecten op onze gezondheid, hebben. 

Waar zijn vullingen in tanden van gemaakt?
De meest voorkomende vullingen in tanden zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals amalgaam (kwik). Sommige vullingen zijn gemaakt van porselein, goud, glasionomeer of een composiethars, die zogezegd ‘voldoet aan de normen’. Maar inmiddels weten we iets meer over ‘normen’, die de gezondheidszorg en big pharma hanteert, nietwaar?

De meeste mensen weten wel, dat zilvervullingen gemaakt zijn met giftige tandheelkundige materialen (kwik). Maar andere orthodontische materialen, zoals beugels en kitten (afdichtingsmiddelen) kunnen net zo goed giftige materialen bevatten, die je niet in je mond wilt hebben! 

Wat is het ‘veiligste’ tandvulmateriaal? 

Het veiligste tandvulmateriaal is gemaakt van een van de volgende materialen, zegt de bron:

Composiethars (BPA-vrij, wat dus meestal niet zo blijkt te zijn)
Porselein (AKA keramiek) (Zirkonia-implantaten zouden volledig keramisch zijn)
Glasionomeer (fluoridevrij, wat ook een leugen is)

‘Men veronderstelt dat het grote voordeel van glasionomeercement is, dat het fluoride vrijstelt en aldus een gunstig effect heeft op het dentine en het glazuur, dat beter beschermd is tegen cariës’, zegt het internet elders. Als dat waar is, willen we absoluut niet nog meer fluor of fluoride in ons lichaam hebben!
Laten we eens kijken naar de meest voorkomende giftige tandheelkundige materialen, te beginnen met wat er werkelijk in uw vullingen zit.

 

Giftige tandvullingen

Deze 5 tandvulmaterialen kunnen giftig zijn of zijn het vrijwel zeker: 

Amalgaam- of kwikvullingen
Composiet- of composietharsvullingen
Glasionomeervullingen
Hars-ionomeervullingen
Porselein versmolten met metalen vullingen

Sommige zijn volkomen acceptabel als bepaalde ingrediënten worden weggelaten. Maar het is lastig om echt precies te weten wat er in een bepaald mengsel van composiethars zit.
Daarom is het wellicht verstandig om naar een biologische tandarts te gaan. Ze zijn niet alleen bezorgd over uw tandheelkundige gezondheid, maar ook over uw algehele gezondheid.

Maar de vraag blijft natuurlijk, zijn deze holistische artsen wel op de hoogte van de exacte ingrediënten in hun tandheelkundig materiaal? Zorgt een biologische tandarts er werkelijk voor, dat alleen niet-giftige biomaterialen in uw mond worden gestopt?

 

Tandheelkundige amalgaanvullingen (kwikvullingen ofwel zilveren vullingen)

Kwikvullingen zijn nog steeds het meest voorkomende tandvulmateriaal. Ze worden al meer dan 150 jaar in de VS gebruikt. Hoewel de ADA (American Dental Association) beweert dat ze veilig zijn, zijn andere mondiale gezondheidsorganisaties het eens met de groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal, dat aantoont dat kwikvullingen giftig en gevaarlijk zijn.

Amalgaamvullingen bevatten 50% kwik

Ja, kwik, een bekende giftige stof! U weet wel, het stofje dat de gezondheidszorg ook in al die spuiten gebruikt. Brandy Vaughan probeerde de wereld te waarschuwen voor kwik, onder andere.
Geen wonder dat kwikvullingen in verband worden gebracht met lichte of zware kwikvergiftiging. In feite bevatten de lichamen van overleden patiënten met kwikvullingen twee tot twaalf keer zoveel kwik in hun huid dan die zonder kwikvullingen.
Kwikdampen uit deze vullingen komen het meest vrij bij het plaatsen en verwijderen, maar helaas ook bij het drinken van warme of zure dranken, kauwen, tandenpoetsen of tandenknarsen.
Bovendien zet amalgaam uit en trekt het samen bij wisselende temperaturen, wat mogelijk kan leiden tot breuken, barsten of beschadiging van een nabijgelegen tand.
Onderzoek heeft blootstelling aan giftige kwikdampen in amalgaamvullingen in verband gebracht met vele ziekten, kwalen en verstoringen.

Kwik zit helaas ook in de lucht en in ons drinkwater, in vissen en andere zeedieren, in glucose-fructosestroop (zoetmiddel bij het maken van frisdranken, sauzen, toetjes en snoep), enzovoort.
Drinkwater mag bijvoorbeeld kleine hoeveelheden lood en kwik bevatten! U leest het goed. Bij elke liter water geldt voor lood 10 microgram en voor kwik 1 microgram. Nog een redenen om gefilterd water te drinken.

 

Ruim 35 ernstige gezondheidsproblemen door kwik:

IQ daling
Mentale stoornissen
Huiduitslag
Allergische reacties
Ziekte van Alzheimer
Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS)
Spanning
Verlies van eetlust
Autisme
Auto-immuunziekten
Hart- en vaatziekten
Chronische vermoeidheid
Depressie
Hormoonstoornissen
Hallucinaties
Hoofdpijn en migraine
Slapeloosheid
Duizeligheid
Oorsuizen
Nierproblemen
Leverproblemen
Geheugenverlies
Multiple sclerose
Zenuwstelselproblemen
Mondkanker
Tumoren en kanker
Orale lichen planus
Ziekte van Parkinson
Miskraam of onvruchtbaarheid
Tandvleesziekten
Ademhalingsproblemen
Rusteloze benensyndroom
Zelfmoordgedachten
Schildklieraandoeningen
Spierzwakte
Onvrijwillig trillen en beven
Terugkerende infecties
Gevoelloosheid in handen en voeten
Ongewenst gewichtsverlies

Andere ernstige gevolgen zijn:
Moeite met lopen, praten, evenwicht (ataxie)
Verlammingen
Coma en overlijden

 

Bijvoorbeeld, welke hormonen kunnen allemaal worden verstoord?
Nu, dit zijn de 25 meest dominante hormonen op een rijtje:
Adrenaline, Aldosteron, Cortisol, DHEA, FSH, Geslachtshormoon, Ghreline, Groeihormoon, HCG, Insuline, Leptine, LH, Melatonine, Noradrenaline, Oestrogeen, Oxytocine, Pregnenolone, Progesteron, Prolactine, Schildklierhormoon, Serotonine, Testosteron, TSH, T3, T4.

 

Composietvullingen

Composietharsvullingen zouden over het algemeen minder giftig dan ooit tevoren moeten zijn, maar zijn ze dat ook? Veel mensen vinden het fijn dat ze tandkleurig zijn.

Om ‘veilig’ te zijn mag composiethars niet het volgende bevatten:

BPA (bisfenol A)
BisGMA (bisfenol A-glycidylmethacrylaat)
BHT (2,6-di-t-butyl-4-methylfenol)
HMBP (2-hydroxy-4-methoxybenzofenon)
DPICL (difenyljodoniumchloride)
TPSb (trifenylstibane)
HEMA (hydroxyethylmethacrylaat)
TEGDMA (triethyleenglycoldimethacrylaat)

 

Glasiomeervullingen

Glasionomeercementvullingen zijn tandkleurig en veelzijdig. Helaas bevatten sommige glasionomeervullingen ook fluoride, met alle gevolgen van dien.
Net als composiethars zijn glasionomeermengsels in de loop der jaren ‘minder giftig’ geworden. Maar zijn ze dat ook werkelijk?
Hoewel nieuwe glasionomeervullingen hun effectiviteit hebben verbeterd, hebben onderzoeken aangetoond dat de intrinsieke toxiciteit van glasionomeercement nog steeds erg hoog is!

 

Hars-ionomeervullingen

Composiethars en glasionomeer kunnen in verschillende verhoudingen worden gecombineerd om een ​​hybride hars-ionomeer vulmateriaal te creëren. Deze hybride heeft natuurlijk de risico’s van zowel composiethars als glasionomeer.
Harsionomeer kan eveneens BPA, fluoride en/of andere giftige elementen bevatten!

 

Porselein versmolten met metalen vullingen

Hoewel porselein algemeen als veilig en biocompatibel wordt beschouwd, hebben vullingen gemaakt van porselein, versmolten met metalen vullingen, in zeldzame gevallen allergische reacties veroorzaakt.
Porseleinen vullingen, ook wel keramiek genoemd, zijn geweldige alternatieven voor kwikvullingen, maar daar betaal je dan ook voor. Porselein is in ieder geval tandkleurig, vlekbestendig, kwikvrij en BPA-vrij. En in tegenstelling tot amalgaam en andere alternatieven kunnen porseleinen vullingen tot twintig jaar meegaan. Wanneer porselein echter met metaal wordt versmolten, kunnen de zware metalen in uw mondholte sijpelen.

Waarom gebruiken tandartsen giftige materialen?

Tandartsen gebruiken nog steeds giftige materialen om gaatjes op te vullen, omdat ze goedkoper en handiger zijn. En organisaties als de ADA blijven ze onderschrijven, ondanks het toenemende bewijs dat deze giftige tandheelkundige materialen bij veel mensen nadelige bijwerkingen veroorzaken!

Eén manier om de blootstelling aan BPA en aanverwante chemicaliën te minimaliseren, is dus door een porseleinen vulling te laten plaatsen. Ze worden gedaan met behulp van een scanner en een machine, maar zijn veel duurder. Ze worden geplaatst met lijm, die vergelijkbaar is met composietvullingen, maar omdat ze zich onder de vullingen bevinden, is er een veel kleiner risico op blootstelling, zegt men.

Conclusie:

Dit werk heeft een lijst opgesteld van 1 ofwel 0,8% composietharsen, die geen BPA-derivaat bevatten. Slechts 1 (0,8%) bevatte geen BPA-derivaat of UDMA of TEGDMA.
Tja, fabrikanten zouden moeten worden verplicht om de exacte samenstelling van hun producten te rapporteren (wat eenvoudigweg niet gebeurt), aangezien deze vaak onduidelijk of onvolledig blijft.
Zowel kwik als BPA zijn hormoonverstoorders!
Heeft het daarom zin om je tandarts te bellen voor wat er exact in uw tandkleurige vullingen zit, zelfs die van vele jaren geleden met een andere samenstelling? Ik betwijfel het ten zeerste, omdat er teveel onduidelijkheid is over de samenstelling ervan, die men blijkbaar niet wil vrijgeven.
Doe echter uw eigen onderzoek en daar waar u goed aan lijkt te doen.

 

Mijn ervaring met het herstel van teruggetrokken tandvlees

Bijna 25 jaar geleden had ik al eens een speciale tandvleesoperatie ondergaan, wegens terugtrekkend en waarschijnlijk ontstoken tandvlees, en met succes. In de loop der jaren deed dit probleem zich langzamerhand weer voor, maar niet zo ernstig als voorheen: zeer gevoelig tandvlees, gevoelige tanden en kiezen, pockets, en… alweer terugtrekkend tandvlees, in mindere mate. Dus werden er composietschildjes geplaatst door een vrij jonge tandarts, wat ik eigenlijk helemaal niet wilde en ook herhaaldelijk aangaf, maar hij was erg succesvol in het veranderen van mijn gedachten. Ik liet me overhalen om het toch te doen, omdat ik geloofde in zijn woorden dat het niet zou schaden. Dit betekende echter nog meer composiet in mijn mond, wat ik vier of vijf jaar geleden nog niet wist.

Een week geleden, na bijna drie jaar, ging ik naar de tandarts, omdat er een piepklein stukje amalgaanvulling was afgebroken. Zo’n lange tijd zonder klachten is echt uitzonderlijk voor mij. Ook de dure mondhygiëniste heb ik niet gezien, en ik vraag me steeds meer af of dit niet geldklopperij is.

Nu heb ik een vrij betrouwbare en kundige tandarts, die ook nog eens het verband ziet tussen gezonde voeding en een gezond gebit. Normaal gesproken is hij een tijdje zoet met het controleren van mijn gebit: pocket zus en pocket zo, een een-, twee-, drie- of meervlaksvulling, of helemaal geen vulling… en het bijna dwingen tot een röntgenfoto maken. Gelukkig herinnerde hij zich deze keer, dat ik dat echt niet meer wilde als het niet echt urgent is. Ik was verbaasd dat hij me dit maal niet overhaalde.

Na een zeer korte gebitscontrole…

Ik weet niet meer zijn exacte woorden (vergeetachtig), maar het kwam erop neer dat hij verbaasd was dat mijn gebit en tandvlees er zo goed of gezond uitzag na bijna drie jaar. Dus vroeg hij nieuwsgierig hoe dat mogelijk was. En hij vroeg door, want hij wilde het per se weten, en vertelde me dat gezond eten verband houdt met een gezond gebit, of iets in die trant.
Het eerste wat in mij opkwam was, “Smeerwortel en super superfood, dat ik nog gezonder ben gaan eten (groenten, kruiden….)”.
Aan zijn gezicht te zien, had hij er nog nooit van gehoord. Ik weet dat ik sinds een klein jaartje vrij veel van het verse kruid (Smeerwortel Officinale) gebruik, vooral inwendig maar nu ook uitwendig als olie/zalf, wat door de huid dringt en ook in het lichaam terechtkomt en daar zijn werk doet. Een super plant voor ons hele skelet, dus inclusief ons gebit, regeneratie van bindweefsel, en nog heel veel meer voordelen!

Nu zocht ik op ‘tandvlees is bindweefsel’ vandaag na een ingeving, en warempel, teruggetrokken tandvlees staat bovenaan in de zoekresultaten:

‘Het bindweefsel dat het tandvlees aan de tand hecht, is aangetast. Nu het tandvlees niet langer vastgehecht is aan het tandoppervlak verwijdt de sulcus gingivalis (de spleet tussen het tandvlees en de tand).’
Dat zijn de diepe of ondiepere pockets, die ontstaan door teruggetrokken tandvlees, en wat er meestal niet zo mooi uitziet, alsof je langere tanden hebt dan normaal wanneer je breeduit lacht.

Vorige week ging ik eens beter in de spiegel kijken, en inderdaad, het teruggetrokken tandvlees was hoegenaamd geheel verdwenen, waardoor mijn gebit er veel gezonder en mooier uitzag, en ook het tandvlees had een gezonde kleur, waar ik eigenlijk nooit zo op had gelet. Wel had ik gemerkt dat ik al een tijdje geen gevoelige tanden meer heb! Die composietschildjes waren dus geheel overbodig geweest, en weghalen is geen optie.

Nu kan ik me herinneren, dat ik in de maanden ervoor de Heer een keer gebeden had van, moet ik nu wel of niet mijn amalgaanvervullingen allemaal laten vervangen door witte vullingen? Dit, vanwege kans op Alzheimer, en verder een veels te trage schildklier. Ik worstelde met die gedachte, en ik bleef ook twijfelen, zal ik het laten doen of niet? Totdat er een vulling afbrak… een duwtje richting tandarts misschien?

“Geen fluor [in tandpasta], want daar krijg je Alzheimer van en tast je hersenen aan”, zoiets flapte ik eruit. Hij weet niet dat ik sinds een half jaar of langer poets met baking soda plus biologisch kokosvet (geen bewerkte!), en verder ook fluorvrije tandpasta op basis van kruiden gebruik. “Borax [samen met magnesium], epsomzout, inwendig… eigenlijk bijna alles wat ik ook in mijn website heb staan”, zei ik zo. Maar hij zat nog steeds een beetje vreemd te kijken. ‘Inwendig?’ moet hij gedacht hebben? “Vitamine D? Omega 3?” vroeg hij. “Ja, ook”, zei ik. “Weinig koolhydraten, veel eiwitten?” vroeg hij op het laatst. Ook dat beaamde ik. Hij wilde het gewoon weten, omdat hij wat ik zei niet kon plaatsen, vermoed ik.

Verder noemde ik “Ashwaghanda”, wat hij wel kende, maar ik had eigenlijk geen idee of dat ook maar iets met mijn gebit te maken had. Nu, het vermindert ieder geval ontstekingen!

Natuurlijk heeft een gezonde levensstijl, het stoppen met bewerkt voedsel eten, gefilterd water, verse (biologische) groenten en kruiden consumeren, een gezond gewicht, en goed kunnen slapen, geen stress, geen medicatie en pijnstillers, en ook geen vaccinaties, ook alles met een gezond gebit te maken.
Veel schadelijke stoffen, daar ontkomen we jammer genoeg niet aan, daarom bid ik ook dagelijks voor mijn eten en drinken. Vaak bid ik zelfs of de Heer de schadelijke stoffen wil omzetten in zeer gezonde mineralen, enzymen en vitamines voor mijn lichaam.  🙂

Wat me wel opviel – ik had vooraf gebeden of de Heer eventuele gesprekken bij de tandarts wilde leiden – is dat hij me vertelde over amalgaanvullingen vervangen en daarna over de giftigheid van composiet. Ik had het er namelijk over dat de amalgaanvullingen giftig zijn, Alzheimer kunnen veroorzaken, en schildklierklachten, etc., wat hij niet ontkende. Hij noemde alleen de mogelijkheid om die 5 vullingen te vervangen en gaf een kostenplaatje in geval van composiet. Porselein was ook een optie, maar “veel duurder”, zei hij. En “ja, ook in composiet zitten wel gifstoffen”, gaf hij toe, maar op een wegwuivende manier. Dat laatste bleef hangen bij mij….
Ik vermoed dat hij niet beter weet, omdat hem dat zo is geleerd.

Die dag ging ik op zoek naar de toxiciteit van composiet op het internet, want ik dacht, hier moet ik het mijne van weten! Want wat doet dat gif in je lichaam? En zo kwam ik bij enkele Engelstalige artikelen terecht, en ook termen als:

Holistische tandheelkunde
Bio energetische tandheelkunde
Natuurgeneeskunde en biologische tandheelkunde
Biologische tandarts

Uiteindelijk besloot ik niet om zo’n tandarts te raadplegen of te bezoeken, maar dit is natuurlijk heel persoonlijk.
Tot slot even kijken wat Google te melden heeft….

Wat zegt Google gerund door TPTB over teruggetrokken tandvlees?

‘Helaas kan teruggetrokken tandvlees niet meer vanzelf terugkomen. Weefsel wat weg is blijft weg en zal niet meer aangroeien….’

Ik ben God dankbaar dat ik nu beter weet, en waar mogelijke oorzaken liggen.

 

Bronnen:

WHAT ARE TOXIC DENTAL MATERIALS? [FILLINGS, BRACES, & MORE!]

Bisfenol A-afgifte: onderzoek naar de samenstelling van tandheelkundige composietharsen

You may also like