Kun je tomatenbladeren en groene tomaten eten? Het antwoord zal je verrassen!

De bladeren en stengels van de tomatenplant zijn zacht, geurig en, ja, volledig eetbaar. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kun je tomatenbladeren als groente bereiden.

Eindtijdnieuws.com
3 september 2022

 

Ze zijn lekker, smaken overvloedig, en zitten boordevol fytonutriënten die belangrijk zijn voor de gezondheid van de mens!

Zijn tomatenbladeren werkelijk giftig?

Google doet je graag geloven dat de bladeren en onrijpe tomaten giftig zijn. In dit artikel laten we je echter zien, dat dit 100% niet het geval is! Het is geen gif, en het veroorzaakt ook geen hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, hartklachten, of zelfs ademhalingsproblemen. Lariekoek!

Iedereen gaat er gewoon van uit dat alle nachtschade dodelijk is…

en volgen blindelings de onbetrouwbare Google resultaten, zonder het zelf te onderzoeken. Want, studie na studie, zegt de wetenschap iets anders!

Zou jij ooit tomatenbladeren eten? Waar smaken ze naar?
Dit is wat je moet weten over deze veelvoorkomende tuinmythe, en waarom Google ervan doordrongen is. Plus tips over hoe je de bladeren van je (liefst biologische) planten kunt bereiden, en waarom ze zeer de moeite waard zijn om toe te voegen voor heerlijke maaltijden.

Men zou meer dan een kilo tomatenbladeren in een keer moeten consumeren om een giftige (maar waarschijnlijk niet dodelijke) dosis binnen te krijgen. Ben je nog steeds bang om vergiftigd te worden? Wel, gelukkig hoef je niet veel tomatenbladeren (of steeltjes) te gebruiken om je gerecht al een frisse, kruidachtige smaak te geven.

‘Kan ik dat ook eten?’

Misschien was het mijn opvoeding, die me leerde nooit voedsel te verspillen…
Of misschien is het mijn steeds groeiende nieuwsgierigheid als het gaat om alles uit het voedsel te halen wat erin zit, en ik vaak denk: ‘Kan ik dat ook eten?’ Zo hoef je heel erg veel ‘onkruiden’ niet weg te gooien, en blijken ze geneeskrachtig te zijn. En zo hoef je bijvoorbeeld artisjokstelen, het preigroen, en de komkommerbladeren, – en teveel om hier even op te noemen – niet weg te gooien! In feite zijn ze best lekker en ook nog eens heel gezond! Ja, ik zou een heel artikel kunnen schrijven over groenten, waarvan je meer delen kunt eten dan je denkt. Je hoeft het dus niet weg te gooien, of allemaal aan de composthoop toe te voegen.

Tomatenplanten geven meer bladeren dan fruit

Dat is een feit. Dus waarom eten we dan geen tomatenbladeren?
De fakestream media heeft ons geleerd, dat tomatenbladeren deel uitmaken van de ‘dodelijke nachtschade’ familie, en dus wel giftig moeten zijn. Onjuist!

Enkele manieren om tomatenbladeren te gebruiken:

*als een kruid voor thee
*in soepen
*in tomatensaus
*in pesto
*in omelet
*als infusie in olijfolie
*in stoofschotels en roerbakgerechten en dergelijke

De bladeren (en stengels) geven een aangename, kruidige, en hartige smaak. Ze verbeteren zelfs de smaak van de rode tomaten in het gerecht! Ik persoonlijk ben niet eens dol op tomaten, maar sinds ik ontdekt heb dat ik meer delen van de plant kan gebruiken, vind ik ze overheerlijk; het doet iets met de smaak.

 

Alle ‘giftige tomatenbladeren’ mythen op een rijtje

Laten we eens kijken naar alle mythen rond de Solanaceae, de nachtschade familie, en de wetenschap onderzoeken die ons iets anders vertelt:

Mythe #1

‘Nachtschade is zeer giftig, dus tomatenbladeren moeten ook giftig zijn!’
Binnen de nachtschadefamilie zijn er de groenten, die we kennen en waar we van houden, zoals: tomaten, tomatillo’s (Mexicaanse aardkersen), aardappelen, aubergines, en zoete en hete pepers.
Binnen dezelfde familie zijn er ook de nachtschades, waarvan bekend is dat ze wel giftig zijn voor mensen, zoals: zwart bilzekruid, mandrake en de ‘dodelijke nachtschade’, ook wel bekend als belladonna (Atropa belladonna). Ondanks zijn bijnaam, heeft belladonna, een kruidachtige vaste plant, historisch gebruik in de kruidengeneeskunde als pijnstiller en spierverslapper, een behandeling voor maag- en darmproblemen, en zelfs als schoonheidsmiddel, zeer waarschijnlijk onder doktersvoorschrift.

Maar wees gerust, hoewel tomaten in de verte verwant zijn aan belladonna, bevatten ze niet de chemische verbindingen, die belladonna (vooral de bessen van de plant) zo giftig maken!

De tomaat (Solanum lycopersicum) heeft een interessante geschiedenis, zo ook de wetenschappelijke naam Lycopersicum, wat Latijns is voor ‘wolvenperzik’.

Toen de tomaat in de 16de eeuw naar Europa werd gebracht, dachten mensen dat hij giftig was. Tomaten van toen leken in niets op de mollige en sappige tomaten, die we nu kennen. Vóór de moderne teelt groeiden tomaten in het wild, in de Andes. En ze waren klein, zo groot als een bosbes. Hun vorm en kleur werden daarom vaak aangezien voor belladonna bessen.

Tegenwoordig weten we, dat tomaten weliswaar tot de (zeer grote en diverse) nachtschadefamilie behoren, maar zeker niet van de dodelijke nachtschade soort. Deze kennis werd later weerspiegeld in de andere geaccepteerde wetenschappelijke naam van de tomaat: Lycopersicon esculentum, wat, vertaald, ‘eetbare wolfsperzik’ betekent. Zoals je kunt zien, is de slechte reputatie, die aan tomatenbladeren wordt gegeven, gewoon een verhaal van een oud vrouwtje, overgebleven uit een minder goed geïnformeerd tijdperk.

 

Mythe #2

‘Tomatenbladeren bevatten giftige stoffen, die alkaloïden worden genoemd.’

Alle groenten bevatten alkaloïden. Alkaloïden maken deel uit van de afweermechanismen van een plant, en ze komen in alle delen van de plant voor, dit, ter bescherming tegen bepaalde dieren, insecten, schimmels, virussen en bacteriën. En we consumeren ze dagelijks in verschillende hoeveelheden.

Die lokaal geteelde salade van bonen en boerenkool, die je voor de lunch had? Alkaloïden. Die biologische, antioxidantrijke, groene smoothies, die je misschien elke week maakt? Belangrijke alkaloïden!

Hoewel het waar is, dat sommige alkaloïden niet goed voor je zijn, zoals nicotine en cocaïne, kunnen andere wel goed voor je zijn, zoals theobromine, het stimulerende middel, dat in chocolade wordt gevonden, of cafeïne.

Hoewel alkaloïden aanwezig zijn in je dagelijkse groenten, kun je er nooit in één keer genoeg van eten om de alkaloïden schadelijk te maken.

De belangrijkste glycoalkaloïde in de tomatenplant is tomatine. Om het simpel te zeggen, een glycoalkaloïde is een alkaloïde, gebonden aan een suiker. Tomatine komt voor in alle groene delen van de plant, inclusief de stengels, bladeren, en zelfs de groene tomaten. Voor de duidelijkheid, hiermee verwijs ik naar de onrijpe groene tomaten, en niet naar de variëteiten van natuurlijk groene tomaten.

Een studie, gepubliceerd in Journal of Agricultural and Food Chemistry wees uit, dat de hoogste concentraties tomatine werden gevonden in verouderde bladeren, gevolgd door de stengels, verse bladeren, kelken, groen fruit, en ten slotte de wortels, die de laagste concentraties hadden.
Het verschil in concentratie tussen de verse bladeren en de groene vruchten is verwaarloosbaar, dus de ene is niet per se ‘veiliger’ om te consumeren dan de andere. Hoewel tomaten een afname van het tomatine gehalte vertonen, naarmate ze rijpen, heeft bijna niemand er ooit over nagedacht om een ​​hoop gebakken groene tomaten te eten!

Glycoalkaloïden worden ook slecht geabsorbeerd door het maagdarmkanaal van zoogdieren, en zullen snel in de urine of uitwerpselen terechtkomen. Bij sommige mensen, die gevoelig zijn voor deze verbindingen, kan maagirritatie optreden, maar ze zouden dan een onrealistische hoeveelheid groene tomaten of tomatenbladeren tot zich moeten nemen om deze nadelige effecten te kunnen ervaren.

In het boek ‘Toxic Plants of North America’ schreven de auteurs, dat een giftige dosis tomatine voor mensen minstens een pond tomatenbladeren lijkt te vereisen, en dat ‘het gevaar in de meeste situaties laag is’. Volgens dit voedselveiligheidsonderzoek, dat de potentiële toxiciteit van glycoalkaloïden in tomaten, aardappelen en aubergines vergeleek, is tomatine een relatief goedaardige glycoalkaloïde. Het resulteerde in geen significante veranderingen in het levergewicht of lichaamsgewicht, wanneer het aan muizen werd gevoerd, en wordt niet als nadelig voor de menselijke gezondheid beschouwd.

Een ander onderzoek heeft aangetoond, dat tomatenbladeren en tomatenstengels een hogere antioxidantactiviteit en meer polyfenolen hebben dan de tomaten zelf! Poly…wat?
Polyfenolen zijn op planten gebaseerde micronutriënten, die ziekten helpen bestrijden en de algehele gezondheid verbeteren! Steek dat maar in je broekzak!
Wist je dat belangrijke polyfenolbronnen – die overigens onbetaalbaar worden – druiven, bessen, granaatappels, thee, bier, wijn, olijfolie, pure chocolade, raw cacao, walnoot, pinda, yerba mate, en andere vruchten en groenten, zijn? Wist je dat vruchtschillen – die de meesten van ons weggooien – ook een hoog gehalte aan polyfenolen hebben? Dit heeft allemaal een zeer gunstige invloed op onze gezondheid. Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinogene werking. Kijk, daar heb je het al, en mogelijk is dat de reden waarom Google deze waarheid onderdrukt.

Want het meest verrassende is de ontdekking van tomatine als kankerremmer, en dat het een antivirale werking heeft! Het is gebleken, dat de glycoalkaloïde de groei van menselijke borst-, colon-, lever- en maagkankercellen effectief doodt of onderdrukt. Deze studie suggereert, dat consumenten baat kunnen hebben bij het eten van groene tomaten met een hoog tomatine gehalte!

Er is een groeiende belangstelling voor de cytotoxische effecten van bioactieve glycoalkaloïden, zoals α-tomatine op tumorcellen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat α-tomatine de groei van verschillende menselijke kankercellijnen binnen 1-48 uur remt in een breed scala aan concentraties! (2020)

Afgaande op deze onderzoeken, en het gebrek aan bewijs dat tomatenbladeren giftig zijn voor menselijke consumptie, zou men juist vaker de nog groene tomaten en hun bladeren moeten eten.

 

Mythe #3

‘Honden zijn gestorven door het eten van tomatenbladeren, dus ze zijn absoluut giftig.’

Ergens onderweg heb je misschien een verhaal gehoord over iemands hond die stierf, omdat hij een bos groene tomaten of tomatenbladeren at. Maar is dit reden tot zorg voor u? Voor een hond kan tomatine dodelijk zijn als het in grote hoeveelheden wordt gegeten. En het laatste deel van die zin is de sleutel: in grote hoeveelheden. Zelfs drinkwater is in grote hoeveelheden dodelijk; het kan zorgen voor een acuut overlijden.
De meeste eigenaren van gezelschapsdieren weten, dat honden gewoon allerlei dingen opeten en niet echt weten wanneer ze moeten stoppen. Als ze onbeperkte toegang tot je tuin hebben en niet zijn getraind om uit de buurt van planten te blijven, is het heel goed mogelijk dat ze al je tomaten, bladeren en alles opeten. Vooral voor kleine honden kan deze hoeveelheid inname op zijn best diarree en braken veroorzaken, of een ziekenhuisbezoek in het ergste geval. Dit geldt voor veel andere planten in huis en tuin, niet alleen tomatenplanten. Bovendien, toxiciteit voor een hond is verre van gelijk aan toxiciteit voor mensen. de stoffen die schadelijk zijn voor honden, richten niet dezelfde schade aan bij mensen.

Tot op heden is er weinig bewijs in de veterinaire literatuur met betrekking tot de toxiciteit van tomatenbladeren. Een studie in Israël onderzocht de mogelijkheid van vee vergiftiging, door het voeren van tomatenranken aan vee gedurende 42 dagen, maar vond geen nadelige gevolgen.

 

Mythe #4

‘Biologische tuinierders maken sprays van tomatenbladeren om ongedierte te doden, dus dat moet betekenen dat tomatenbladeren ons ook kunnen doden.’

Tomatenbladsprays worden gemaakt door gehakte tomatenbladeren in water te laten weken, en vervolgens de sprays op verschillende planten te gebruiken, om zo bladluizen te bestrijden. Aangezien tomatine, een glycoalkaloïde, fungicide eigenschappen heeft en deel uitmaakt van de natuurlijke afweer van de tomaat, is het logisch dat de verbinding potentieel kan beschermen tegen ongedierte, wanneer deze in een oplossing wordt geëxtraheerd. Maar in theorie zou je een spray kunnen maken met elk groen deel van de plant, zoals de stengel, die nog grotere hoeveelheden tomatine bevat.

Tenzij u allergisch bent voor tomaten, zal de tomatine in tomatenbladsprays u geen kwaad doen – en daarom wordt het gebruikt als een biologische methode voor ongediertebestrijding.

 

Mythe #5

‘Tomatenbladeren worden niet commercieel verkocht, dus dat is een teken dat ze niet bedoeld zijn om te worden gegeten.’

Het is waar, dat als je recepten voor tomatenbladeren op Google hebt gezocht, je er waarschijnlijk geen zult vinden. In zijn boek ‘Cooking by Hand’ nam voormalig chef-kok van Chez Panisse, Paul Bertolli, een recept op voor tomatensaus gevuld met bladeren.

Afgezien van dit voorbeeld, en vele andere voorbeelden, zijn er maar weinig mensen die hun culinaire gaven tot zover hebben uitgeprobeerd. Als je ergens buiten Noord-Amerika woont – of hier in West Europa, – schud je waarschijnlijk je hoofd over wat we weggooien aan gezond voedsel! Ik meen dat het in Azië bijvoorbeeld heel normaal is om met tomatenbladeren te koken.

 

Verspil minder voedsel, en krijg meer voeding binnen!

Allemaal met dezelfde groenten, die je al kent en waar je van houdt. Wat dacht je van heerlijke broccolibladeren, of worteltoppen, Oost-Indische kers, radijspeulen, radijsgroenten, erwtenscheuten,  raap, kikkererwt, zoete biet, bloemkoolgroenten, boerenkool, kool…?
En zo kun je meer voedsel uit je tuin, van je balkon, of keuken halen met veel minder werk. 

Dus, kun je tomatenbladeren eten?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ja. Tomatenbladeren zijn smaakvol, geurig en 100% eetbaar.

Tip: gebruik tomatenbladeren om de smaak te versterken

Nu de verse tomaten eindelijk binnenkomen, kan je ze op alle mogelijke manieren gebruiken. Telkens wanneer we tomaten in een gekookt of roerbak gerecht doen, merken we dat we die frisse, heldere tomatensmaak verliezen. Tomatenbladeren zijn wellicht de oplossing!
Tomatenbladeren bevatten bepaalde enzymen en oliën, die een zeer sterk aroma van ‘verse tomaat’ geven. Door alleen al een paar blaadjes toe te voegen aan een pot pastasaus, of een pan soep, of een roerbak gerecht, in slechts de laatste paar minuten van het bereiden, komen de verse smaken en aroma’s weer naar boven!

Nog meer voordelen van het nemen van tomatenbladeren

Ze zijn rijk aan vezels en goed voor je gezondheid. Vezels zijn goed voor ons spijsverteringsstelsel door de symptomen van constipatie te verlichten. Ze bevatten ook weinig calorieën, dus goed tegen obesitas.
Je kunt er gezonde botten door krijgen, want ze zijn rijk aan voedingsstoffen en mineralen, zoals vitamine A, C en calcium dat goed is voor de botvorming. Je kunt ze natuurlijk ook (heel kort) koken om als normale groente te eten. Vitamine C helpt om je immuniteit te verbeteren. Zo voorkom je ziekten en infecties.
De bladeren zijn verder rijk aan kalium, dat goed is voor het hart. Als je ze regelmatig eet, kun je een gezond hart krijgen.

 

Een heel simpel gerecht:

Tomatenbladeren kun je toevoegen aan stoofschotels, soepen, chili con carne of chile sin carne… en je kunt ze zelfs heel kort bakken met een beetje olijfolie, of andere plantaardige olie, zout en peper. Zo simpel kan het zijn:

 

Use fresh tomato leaves like herbs

Translation => Click on the CC (subtitle) button > then click the Gear wheel > Subtitles > Automatic translation > Choose your language

 

Keep Tomato Plants Producing All Year Long by Using A Cattle Panel Shade Trellis: Stop Blossom Drop!

 

Zie ook:

9 Uses For Tomato Leaves You Never Considered

 

Conclusie:
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ja – tomatenbladeren zijn smaakvol, geurig en 100 procent eetbaar. Ik heb er in ieder geval al enkele dagen van genoten en veel profijt van, omdat ik ‘per ongeluk’ teveel tomatenplanten uit zaadjes had gekweekt uit een tomaat van de bioboer. Natuurlijk heb ik er ook een aantal mensen blij mee mogen maken, met wat jonge kweekplantjes.  🙂

 

Bronnen:

Can You Eat Tomato Leaves? The Answer Will Surprise You

Fresh Tip: Use Tomato Leaves to Boost Flavor

Tomatine Displays Antitumor Potential in In Vitro Models of Metastatic Melanoma

You may also like