Epsomzout, een magnesiumrijke, ontgiftende pijnstiller en waarom je het in huis zou moeten hebben

De heilzame werking van Epsomzout. Wat maakt dat dit mengsel van zwavel, zout, en vooral magnesium, zo gewild is?

Eindtijdnieuws.com
25 april 2022

 

Epsomzout (Magnesiumsulfaat, bitterzout) is een van de goedkopere, natuurlijke, genezende middelen, die je gewoon bij de drogist kunt kopen. Het hoofdbestanddeel is magnesium! Dit is altijd handig om te weten, nu magnesium supplementen duurder en duurder worden.

Het biedt een breed scala aan toepassingen, van het verzachten van pijnlijke spieren, het reinigen van de dikke darm, tot het verbeteren van de groei van gewassen van een tuinliefhebber.

Magnesium en sulfaat zijn cruciaal voor de lichaamsfuncties, waaronder de opname van voedingsstoffen, verminderen van ontstekingen, de energieproductie, een beter humeur, elimineren van gifstoffen, spiercontrole, en nog veel meer.

 

Wat is Epsomzout? 

Epsomzout is anders dan traditioneel zout, doordat het een andere samenstelling heeft. Het is een minerale verbinding van magnesium en sulfaat, en samengesteld uit kleine, kleurloze kristallen, die op tafelzout lijken. Alleen tafelzout bestaat uit natriumchloride.
Epsomzout werd voor het eerst ontdekt in de 17de eeuw, bij zoute bronnen bij Epsom in Surrey, Engeland.

Inwendig gebruik

Wil je epsomzout alleen oraal, inwendig gebruiken? Let er dan op of het product zuiver is, zonder extra toevoegingen als geurstoffen (lavendel bijvoorbeeld). Deze laatste gebruikt men gewoon in bad.

Tekort aan magnesium

Ondanks dat magnesium erg belangrijk voor je is, heeft een groot deel van de bevolking een tekort aan dit mineraal. Uit schattingen van wetenschappers blijkt, dat een derde tot de helft van de mensen een tekort heeft aan dit mineraal! In de veel gevallen leiden deze tekorten niet tot gezondheidsklachten, zegt men, maar het lichaam functioneert niet optimaal als de magnesiumwaarden te laag zijn.

Het goede nieuws is, dat magnesium een van de weinige mineralen is, die door de huid kan worden opgenomen. Dit betekent dat een bad met Epsomzout, dat rijk is aan magnesium, je magnesiumwaarden zal verhogen!

 

Waarom je Epsomzout in huis zou moeten hebben 

Helpt bij detoxen

Inwendig: Begin met 1 kleine theelepel Epsomzout in warm water voor het ontbijt, met wat citroensap of appelazijn voor de smaak, en eventueel 1 druppeltje biologische Oregano olie. 

Ontspant je lichaam en vermindert stress

Epsomzout, opgelost in warm water – zoals die in een bad met Epsom – wordt gemakkelijk door de huid opgenomen. De magnesiumionen breken uiteen door het warme water, en zullen stress verlichten door de productie van serotonine te bevorderen, en de effecten van adrenaline te verminderen.

Regelt de hormoonhuishouding in je lichaam

Als gevolg van de grote hoeveelheid magnesium in Epsomzout, gaan ook andere hormonen anders functioneren. Zo zorgt magnesium ervoor, dat het lichaam beter reageert op insuline. Deze reactie is zelfs zó sterk, dat uit onderzoek is gebleken dat hogere magnesiumwaarden direct leiden tot een lagere kans op diabetes type II.

Regelt de energiehuishouding

Magnesium speelt ook een belangrijke rol in de productie van energie in onze lichaamscellen, waardoor we ons gesterkt voelen, zonder gevoelens van rusteloosheid of angst te ervaren.

Verlicht spierspanning

Epsomzouten, die door de huid worden opgenomen, werken ook om spierspanningen, pijn en ontstekingen in gewrichten te verlichten. Dompel jezelf onder in een warm bad met Epsomzout, om bijvoorbeeld spanningshoofdpijn te verlichten, of buikkrampen te verzachten. 

Verhelpt spierpijn en –krampen

Afgezien van het verlichten van spierspanning, helpt Epsomzout ook bij spierpijn en krampen. Het helpt ook de vochthuishouding in onze cellen te reguleren. Magnesium in Epsomzout helpt niet alleen bij het reguleren van calcium, kalium en natrium, het is ook essentieel voor de gezondheid van de cellen, en een essentieel onderdeel van meer dan 300 biochemische functies in het lichaam.

Verbetert de bloedsomloop

Epsomzouten kunnen helpen de bloedsomloop te verbeteren en ernstige cardiovasculaire ziekten te voorkomen. Met zout verminder je ontstekingen, en help je de elasticiteit van de bloedvaten te beschermen. Gezondere slagaders betekent minder risico op bloedstolsels en schade aan vaatwanden! Een paar keer per week een bad met Epsomzout schijnt al wonderen te verrichten.

Reguleert de bloedsuikerspiegel

Zowel magnesium als sulfaat helpen het lichaam om insuline te produceren. Regelmatige inname van Epsomzout – oraal of transdermaal (via de huid) – kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, het risico op diabetes te verlagen, en je algehele dagelijkse energieniveau te verbeteren.

Verlicht constipatie en reinigt de dikke darm

Eén van de meest populaire toepassingen van Epsomzout is het gebruik ervan als laxeermiddel. Los een theelepel op in een kopje warm water, en drink dit. 

Helpt splinters te verwijderen

Om een ​​hardnekkige splinter los te maken, week je eenvoudig het aangetaste lichaamsdeel in warm water met Epsomzout gedurende een paar minuten. Magnesiumsulfaat zal de ontsteking rond de wond verminderen en de splinter verzachten, waardoor deze veel gemakkelijker te verwijderen is.

Verzacht zwellingen en blauwe plekken

Ontstekingsremmende Epsomzouten kunnen worden gebruikt, om de pijn door verstuikingen en kneuzingen te verlichten. Voeg twee kopjes Epsomzout toe aan je warme badwater en week de pijn weg.
Een simpelere oplossing is om een voetenbadje met Epsomzout te maken. Aan een gewoon voetenbadje met water voeg je een half of heel kopje Epsomzout toe. Je laat je voeten tussen de dertig en de zestig minuten in het water. Eventueel kun je er een geurende olie aan toevoegen.

Houdt de voeten gezond

Het is bekend dat het weken van je voeten in bitterzout goed is om pijn te verzachten. Maar wist je dat het ook kan helpen voetschimmelinfecties en kalknagels te behandelen? Voeg een half kopje Epsomzout toe aan warm water, en laat je voeten weken zo lang als je wilt, of totdat het water koud wordt.

Helpt bij ongemakken van jicht

Voeg een paar eetlepels Epsomzout toe aan heet water, en week lichaamsdelen die zijn aangetast door jicht. Magnesiumsulfaat dringt snel door de huid en in de gezwollen, pijnlijke gewrichten, om pijn en ontsteking te helpen verlichten!

Scrubt je huid

Door een handvol Epsomzout over een vochtige huid te wrijven, kun je gemakkelijk dode cellen verwijderen, zodat je huid er gezonder uitziet en zachter aanvoelt. Gebruik deze behandeling ook op bijvoorbeeld je handen en voeten.

Reinigt je gezicht op natuurlijke wijze

Combineer ’s avonds voor het slapengaan een theelepel Epsomzout met je gewone reiniger voor een eenvoudige dagelijkse reiniging, of gebruik dit recept voor een exfoliërend gezichtsmasker.

Helpt tegen mee-eters

Gebruik Epsomzout om dode huid en om vetten uit je poriën te verwijderen. Eerst moet je even scrubben. Meng vervolgens een theelepel Epsomzout en vier druppels vloeibare jodium in een half kopje heet water. Roer tot de zouten volledig zijn opgelost en laat het mengsel afkoelen tot het nog warm is, maar niet heet. Masseer het mengsel in de huid met mee-eters, laat het volledig drogen, was je gezicht met warm water, en dep droog met een schone doek.

Verwijdert stylingproduct restanten uit je haar

Om dit te doen, meng je 1 kopje Epsomzout en 1 kopje citroensap in een liter water. Dek af en laat het 24 uur staan, ​​voordat je het gebruikt. Giet het mengsel daarna over het haar, en laat het ongeveer 15 tot 20 minuten intrekken. Daarna was je je haar als gebruikelijk.

Geeft volume aan je haar

Meng wat conditioner en epsomzout met elkaar en laat het 15 tot 20 minuten inwerken. Daarna spoel je het uit. Dit zou zorgen voor extra volume in je haar.

Helpt bij aangekoekte pannen

Giet een kleine hoeveelheid epsomzout in de echt vuile vaat, voordat je het schrobt. De schurende textuur van de zoutkristallen helpt om aangekoekt eten gemakkelijker te verwijderen, zonder je kookgerei te beschadigen.

Maakt tegels en voegen schoon

Meng gelijke delen epsomzout en vloeibaar afwasmiddel om een ​​super effectieve tegel- en voegenreiniger te maken. Breng dit mengsel aan op vuile of bevlekte oppervlakken in de badkamer of keuken, en laat het enkele minuten inwerken. Schrob het losgekomen vuil weg en spoel het schoon.

Verzachtende handzeep

Meng gelijke delen Epsomzout en babyolie om een ​​vocht inbrengende handzeep te maken. Bewaar dit mengsel in een flesje en gebruik het regelmatig, om de handen zacht en schoon te houden.

Verwijdert vuil uit de wasmachine

Na verloop van tijd kunnen wasmiddelen en andere verontreinigingen zich in de wasmachine ophopen. Gebruik Epsomzout om dit te verwijderen, en je wasmachine efficiënter te laten werken. Vul je lege wasmachine met warm water, voeg een kwart liter azijn en een kopje Epsomzout toe, laat de machine ongeveer een minuut draaien, stop daarna de cyclus, en laat de oplossing ongeveer een uur inwerken, etc. 

Tot slot, epsomzout als tuinhulp

Magnesiumsulfaat kan worden gebruikt om planten te bemesten, het gazon groener te maken, ongewenste insectenplagen te verwijderen, en onder andere slakken te voorkomen.

Hoe gebruik ik epsomzout oraal om te detoxen?

De Epsomzout flush of spoeling kan werken als een ‘1 Dag Detox’! Het is eenvoudig te doen, en het is goed om je normale voedsel te eten tijdens deze reiniging. De beste resultaten echter zullen optreden wanneer er minder voedsel wordt genomen, of superfood. Deze Epsomzout spoeling is ook een geweldige manier om nieuwe, gezonde eetgewoonten te beginnen.

Om te beginnen, los 1 of 2 theelepels Epsomzout op in 1 kopje warm water, en drink het daarna direct op een lege maag.

Of, als je al wat ervaring hebt met Epsomzout, los 1 tot 2 kleine eetlepels Epsomzout op in een groot glas warm water vóór het ontbijt. Veel mensen hebben het gevoel dat het gemakkelijker is om zout door te slikken in een kleiner glas warm water, gevolgd door een groot glas warm water, of kruidenthee.

Je kunt binnen 20 minuten tot 3 uur een stoelgang hebben, en ze kunnen de hele dag doorgaan.

Er is niet echt een gouden regel dosering. Het varieert voor elke persoon, dus luister goed naar je lichaam. Je kunt er de voorkeur aan geven om dit te proberen met een kleinere dosering, met name de eerste keer dat je Epsomzout gebruikt. Het doel van een Epsom spoeling is om je darmen schoon te maken.

 

Waarschuwingen voor het drinken van Epsomzout

Let altijd op de hoeveelheden en let op de bijwerkingen.

Houd er rekening mee dat elke (afgestreken) eetlepel Epsomzout 3,4 gram van het element magnesium bevat, maar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen 300 en 400 mg. Als je daarom elke dag Epsomzout zou binnenkrijgen, krijg je weer teveel van het goede. Dit kan ademhalingsproblemen, chronische diarree, en vermoeidheid veroorzaken, en heeft dus een averechts effect.

Als je maagproblemen hebt, zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, braken of misselijkheid, moet je het gebruik van Epsomzout vermijden.

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat Epsomzout een foetus kan beschadigen, mag je het niet gebruiken als je zwanger bent, of borstvoeding geeft.

Ook mag je het niet gebruiken als je nierproblemen hebt, of last van zure oprispingen, of de ziekte van Crohn, of iemand bent die dagelijks meer dan 3 stoelgangen per dag heeft.

Wil je het herhalen? Neem dan niet meer dan twee doses van de Epsomzout drank per dag. Vermijd ook om het langer dan een week continu te gebruiken. Las pauzes in.

Het is belangrijk om gedurende de rest van de dag minstens twee glazen extra water of thee te drinken. Gebruik het liefst gekookt water, of gefilterd water! Magnesium onttrekt namelijk water in je darmen, en droogt dus uit. Zoals gezegd, is spoelen met Epsomzout goed om de darmflora weer in balans te brengen.

 

Bronnen:

https://www.naturallivingideas.com/epsom-salt-uses/

https://www.nootrofit.nl/nl/blogs/blog/de-heilzame-werking-van-epsom-zout/

https://www.vitalchew.com/epsom-salt-flush/

You may also like