Ontdek de geweldige eigenschappen van paardenstaart, een geneeskrachtig kruid

­Deze medicinale plant, paardenstaart ofwel heermoes, groeit als onkruid, maar heeft zeer veel herstellende eigenschappen en geeft energie!

Eindtijdnieuws.com
16 juni 2022

 

Wat doet paardenstaart met je lichaam?
Het is een geweldig geneeskrachtig kruid, dat tal van gezondheidsvoordelen biedt. Het kruid is populair vanwege zijn cognitieve stimulerende functie! Eén van de meest opvallende eigenschappen van paardenstaart is dat het in staat is om oedeem (vochtophoping) te bestrijden. Maar daar blijft het zeker niet bij! Bovendien bevat het kruid enorm veel silicium en is rijk aan selenium, wat erg gezond is voor botten, huid, haar en nagels.

Paardenstaart, een medicinale plant die veel voordelen biedt voor onze gezondheid

De Paardenstaart (Equisetum arvense), die ook wel ‘flessenborstel’ of ‘paardenkruid’, enzovoorts, wordt genoemd, dankt zijn naam aan zijn karakteristieke uiterlijk: de gelijkenis met de staart van een paard.
Paardenstaart komt in verschillende delen van Europa voor. Verder vind je de plant in Noord-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Azië. Het ‘onkruid’ is gemakkelijk te vinden en te verzamelen.

Beschrijving van de plant

Paardenstaart is een kruidachtige vaste plant, die ongeveer 30 tot 60 cm hoog wordt. De grootste soorten paardenstaart kunnen wel 1.80m worden. De plant groeit in savannes, prairies, weiden, langs spoorwegen, tussen struikgewas, bij vennen, sloten, langs bermen en open gebieden langs spoorwegen, op oude velden, afvalgebieden… en mogelijk in je eigen tuin en oprit!

De plant heeft een extreem diep wortelstelsel!

Voor de meeste tuinders en boeren is dit het ergste ‘onkruid’ wat er maar bestaat, want het is hoegenaamd niet uit te roeien. Je krijgt gewoon nooit de hele wortel uit de grond; bovendien vermeerdert en verspreidt het zich door middel van sporen.

Rijk aan mineralen

Paardenstaart onderscheidt zich door zijn gehalte aan vitamine C, silicium, selenium, kalium, magnesium, flavonoïden en tannine, naast andere voedingsstoffen. Paardenstaart balanceert het verlies aan mineralen. Het doet dit door het lichaam van veel mineralen te voorzien.
Enkel de wortel van de plant wordt niet gebruikt.

 

De geneeskrachtige eigenschappen van paardenstaart

Natuurlijke remedies voor de gezondheid:

Vochtafdrijvende eigenschappen

De diuretische eigenschappen maken het een snel en effectief middel! Het kan zwelling verminderen en vochtretentie bestrijden. Dit is te danken aan het gehalte aan kalium en flavonoïden, dat deze plant bevat. Deze stoffen helpen namelijk om ontstekingen te verminderen en te kalmeren. In een onderzoek hadden verschillende paardenstaartsoorten een sterk diuretisch effect! Bovendien werkt het zweetdrijvend. Uitwendig aangebracht, kan het zwelling van de oogleden verminderen.

Goed voor het geheugen

Het kruid is populair vanwege zijn cognitieve stimulerende functie. Wetenschappers in Brazilië ontdekten, dat paardenstaartextracten die aan ratten werden gegeven, hielpen om de cognitieve en geheugenprestaties op de lange en korte termijn te verbeteren!

Behandelt hartaandoeningen

Paardenstaart ontspant de bloedvaten. Het verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hartaandoening. Dicaffeoyl-meso-wijnsteenzuur is het actieve ingrediënt in dit proces. Het helpt de vetoxidatie te verminderen, wat vaak de fundamentele oorzaak is van hartaandoeningen. Fytosterolen (plantensterolen) en flavonoïden, die aanwezig zijn in paardenstaart, kunnen dit mogelijk verlichten. De antioxidanten verminderden de ontsteking in cellen. Ontstekingen kunnen verharding (plaque-afzettingen) van de bloedvaten en hartproblemen veroorzaken.

Behandelt spataderen

Kruidencombinaties, samen met paardenstaart, werden gebruikt om spataderen te behandelen. Het is niet precies bekend hoe paardenstaart inwerkt op spataderen. De ontstekingsremmende en huidgenezende eigenschappen kunnen gunstig zijn bij gebruik als crème, lotion, of zalf op de aangetaste gebieden.

Sterke antioxidant

Het is een geweldig antioxidant, dankzij de flavonoïden die het bevat. Daarom helpt het tegen de veroudering van onze lichaamscellen, veroorzaakt door vrije radicalen, zowel uitwendig als inwendig.

Herstelt en verdrijft vermoeidheid

Het vermogen om het lichaam te voorzien van grote hoeveelheden rijke mineralen, voedingsstoffen en vitamines is zeer gunstig tegen vermoeidheid; het is een echte energiebooster. Het kan je echt helpen te herstellen! Bovendien is het een uitstekende optie voor atleten. Deze plant is daarom een nuttige bondgenoot voor het verhogen van de energie, het verminderen van vermoeidheid, en het opbouwen van uithoudingsvermogen.

Verbetert wondgenezing

Paardenstaart is tevens geweldig om wonden sneller te doen genezen. Paardenstaartzalf wordt meestal rechtstreeks op de wond aangebracht. Silica, de bekendste oxide van silicium, helpt de wond af te dichten, terwijl flavonoïden infecties voorkomen. Het verbetert en versnelt zelfs het herstel van botbreuken en verstuikingen! Daarnaast is het in staat om zowel inwendige als uitwendige bloedingen tegen te gaan. Uitwendig aangebracht afkooksel zal het bloeden van wonden stoppen en genezing bevorderen. Het is vooral effectief bij neusbloedingen. Vers kruid kan worden gekneusd en op wonden worden aangebracht, om het bloeden te stoppen.

Tegen jicht, reuma, reumatoïde artritis en artrose

Jicht is een vorm van inflammatoire artritis. Paardenstaart is een effectieve, veilige en betrouwbare remedie voor reumatoïde artritis. Het verbeterde de symptomen en reguleerde de immuunrespons bij de meeste patiënten met reumatoïde artritis (RCT). Het kruid vermindert ontsteking, wat cruciaal kan zijn voor de behandeling van deze ziekte! Paardenstaartextracten kunnen helpen om pijn, ontstekingen en een auto-immuunrespons te verminderen. Bovendien vermindert dit kruid urinezuur en voorkomt het jichtaanvallen. Ondanks deze kennis, is er in geen enkele klinische studie gekeken naar paardenstaart bij jicht.

Gezondheid van de urinewegen

Paardenstaartextract wordt vaak gebruikt om een ​​zwakke blaas te behandelen. Daarom is het een veelgebruikte remedie, die nuttig is bij de behandeling van blaasincontinentie, samen met vele soorten urineweginfecties. Om een ​​UTI-infectie (urineweginfectie) op natuurlijke wijze te behandelen, gebruik je tweemaal daags paardenstaartextract. Het wordt ook gebruikt ter ondersteuning van een goede gezondheid en een goede werking van de nieren, om nierstenen te voorkomen. Bovendien is het ook nuttig bij het voorkomen van de vorming van galblaasstenen. Een afkooksel genomen in wijn helpt tegen urinesteen en overmatige drang om te plassen, wanneer de blaas grotendeels leeg is.

Elimineert nierstenen

Paardenstaart in combinatie met andere kruiden helpt nierstenen en schade aan de nieren te voorkomen. Het hielp ook om nierstenen af ​​te breken en te elimineren. 

Antiseptische eigenschappen

Daarnaast heeft deze plant ook ontsmettende eigenschappen, eigenschappen die iets minder bekend zijn. Paardenstaart bestrijdt ook huidschimmels en bacteriën, zowel door inwendig als uitwendig gebruik.

Helpt bij spijsverteringstoornissen

Paardenstaart heeft het vermogen om diarree tegen te gaan bij indigestie (spijsverteringsstoornissen) en gastro-enteritis (ontsteking van de maag- en darmwand). Zo verlicht het diarree. Actieve stoffen in paardenstaart vertragen de stoelgang tijdens diarree. Verbindingen in paardenstaart blokkeren acetylcholine, een neurotransmitter die de stoelgang bevordert. Het kruid ontspande de buikspieren en verminderde de krampen bij diarree. Bovendien is het windafdrijvend.

Verbetert de spijsvertering in het algemeen

Paardenstaart helpt deze te verbeteren. Flavonoïden in het kruid kunnen helpen bij de spijsvertering, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, en maagpijn verminderen.

Voorkomt bloedarmoede

Paardenstaart is in staat om bloedarmoede te voorkomen.

Bevordert een goede mondgezondheid

Het is gunstig bij het behandelen van verschillende orale problemen, zoals gingivitis (tandvleesontsteking), blaasjes, of aften (grijswitte plekjes) in de mond.

Bij hevige menstruaties

Omdat paardenstaart zowel inwendige als uitwendige bloedingen tegengaat, kan dit vooral handig zijn om te weten, wanneer je regelmatig last hebt van hevige menstruaties.

Zweren en aambeien

Overmatig bloeden komt ook vaak voor bij aambeien en bij zweren. Aambeien kunnen pijnlijk zijn. Om de symptomen te verlichten, en aambeien op natuurlijke wijze te genezen, gebruik je voor elke maaltijd paardenstaartsupplementen, in de vorm van vloeistof of thee, wat een beter resultaat garandeert. Zorg er echter voor, dat je een goede hoeveelheid vezels in elke maaltijd opneemt! Paardenstaart helpt wonden te behandelen en hun omvang te verkleinen, en kan daarom ook helpen om dit soort aandoeningen te behandelen. Onderzoek toonde verder aan dat paardenstaartextract maagzweren aanpakt. Het verbeterde de symptomen, beschermde de maag, en voorkwam verdere schade!

Bestrijdt kanker

Paardenstaart vertoont potentieel voor de behandeling van huid-, bloed- en longkanker op basis van celonderzoek. Het kruid verminderde groei, ontsteking en schade in kankercellen. Antioxidanten in paardenstaart zijn de belangrijkste componenten in de strijd tegen kanker, terwijl zink in paardenstaart het anti-tumoreffect kan versterken. Een groep menselijke cellen met kanker (melanoom) werd behandeld met paardenstaartextract. Het extract helpt het lichaam te beschermen tegen celoxidatie. Celoxidatie is een reactie met zuurstof, waarbij vrije radicalen ontstaan. Evenzo was paardenstaart gunstig tegen longkanker in menselijke cellen, door de dood van kankercellen te veroorzaken!

Vermindert cellulitis

Paardenstaart verwijdert opgehoopte vloeistoffen uit het doelgebied. Paardenstaart kan cellulitis helpen bestrijden, door lichaamsvloeistoffen te reinigen en de huid te verstevigen. Hoewel paardenstaart producten in Spanje werden ontwikkeld om cellulitis te verminderen, werden er helaas nog geen klinische onderzoeken gedaan om deze voordelen ook te bevestigen.

Versterkt het immuunsysteem

Paardenstaart versterkt je immuunsysteem, je verdedigingssysteem voor ongewenste indringers, je natuurlijke afweer tegen allerlei nare ziekten! Deze eigenschap is te danken aan het flavonoïde-gehalte.

Geneest ademhalingsaandoeningen

Thee van paardenstaart is een bewezen manier om veel luchtwegaandoeningen, zoals verkoudheid of griep, te verlichten. Mensen die vaak last hebben van congestie (ophoping van vloeistof), of last hebben van ademhalingsproblemen, moeten vaak paardenstaartthee consumeren. Want het kruid is rijk aan slijmoplossende eigenschappen! Het gebruik van paardenstaart ruimt slijm en een teveel aan speeksel op, om zo een ​​goede ademhalingsfunctie te bevorderen. Het is ook effectief bij het verlichten van ontstekingen, zoals bronchitis (longontsteking), en het geneest aanhoudende hoest. Jawel, paardenstaart heeft antivirale eigenschappen!

Bij longschade

Het is ook gebruikt om diepgewortelde longschade te behandelen, zoals die veroorzaakt wordt door tuberculose of emfyseem. 

Ontgiftende eigenschappen

Daarom helpt paardenstaart ook bij detox kuren, om het lichaam te ontgiften.

Stimuleert en helpt bij gewichtsverlies
Het kruid gaat obesitas tegen. Paardenstaart is in die zin een afslankende plant vol mineralen! Wist je dat paardenstaart ook een afslankende plant is, niet alleen met diuretische, maar ook afslankende, bloedzuiverende en mineraliserende eigenschappen? Reuzenpaardenstaart wordt in Latijns-Amerika zelfs beschouwd als een populair supplement voor gewichtsverlies. Paardenstaart werkt als een bewezen diureticum, en het vermindert vet. Het kan een afslankregime aanvullen door overtollig vocht weg te spoelen, en ontstekingen, een opgeblazen gevoel, en vet te verminderen. Paardenstaart verhoogt ook Interleukine-10 (IL-10). Nu is Interleukine-10 een belangrijke ontstekingsremmende cytokine, dat gewichtsverlies kan stimuleren. Hoe paardenstaart in zijn eentje het lichaamsgewicht beïnvloedt, is nog onbekend.

Vermindert ontsteking in het algemeen

Paardenstaart verminderde een overactieve immuunrespons in menselijke cellen. Het zorgt ervoor dat cellen minder ontstekingsmoleculen produceren. Het silica balanceert het immuuneffect in deze cellen. Hogere concentraties van het kruid hebben een sterkere werking.

Behandelt herpes en HIV

Vrouwen uit Amazone-stammen gebruikten traditioneel reuzenpaardenstaart voor genitale infecties en hygiëne. Bij testen op viraal geïnfecteerde cellen was reuzenpaardenstaart krachtig tegen het herpes simplex-virus type 2, een genitale herpes, en verbeterde de symptomen. In een ander onderzoek naar cellen zorgde paardenstaart ervoor, dat het HIV virus de cellen niet beschadigde.

Verlicht astma

In een onderzoek blokkeerde paardenstaart de effecten van histamine bij astma dat de luchtwegen vernauwt, waardoor ademhalingsmoeilijkheden en slijmophoping ontstaan. Paardenstaart ontspande de luchtwegen. Hogere doseringen hadden een sterker effect!

Verbetert de botgezondheid

Silicium is belangrijk voor de vorming en het behoud van gezonde botten. Het helpt calcium op te nemen en verbetert de botmineralisatie en -structuur. Paardenstaart heeft een lange geschiedenis van traditioneel gebruik voor botgenezing. Het kruid verhoogde de activiteit van menselijke botcellen, cruciaal voor botregeneratie! Paardenstaartextracten verhogen de groei van botcellen, en doden de bacteriën, die botinfecties kunnen veroorzaken.

Behandelt diabetes

Onderzoek heeft het gebruik van paardenstaartsupplementen en thee in verband gebracht met evenwichtigere insulineniveaus in het lichaam, namelijk in het snel verlagen van de bloedsuikerspiegel, wanneer dat nodig is. Hoewel dit een effectieve methode voor diabetesmanagement is, mag deze alleen voor een korte tijd worden gebruikt, of wanneer dit absoluut noodzakelijk is! Het kan langdurige gevolgen hebben, wanneer het langer dan twee maanden achter elkaar wordt geconsumeerd.

Vermindert pijn

Paardenstaartzalf helpt pijn te verminderen in een onderzoek bij 108 gezonde vrouwen, kort na de bevalling. De helft van hen gebruikte 10 dagen lang paardenstaartzalf op een operatiewond. Paardenstaartextracten verminderden pijn en ontstekingen.

Adstringerende eigenschappen

Het is zeer samentrekkend en een uitstekend stollingsmiddel. Het stelpt wonden, stopt bloedneuzen en vermindert het ophoesten van bloed.

Bij een glutenallergie

Bereid hiervoor een thee, gemaakt van (gedroogd) kruid en een kop heet water. Drink het eenmaal per dag.

Bevriezingsverschijnselen
Paardenstaart kan worden gebruikt bij bevroren handen of tenen, ook wel bekend als ‘winterhanden’ of ‘wintertenen’.

 

Natuurlijke remedies voor huid, haar en nagels

Paardenstaart is een zeer bekend middel voor de uiterlijke verzorging, of je het nu uitwendig of inwendig gebruikt. Er bestaan zelfs biologische schoonheidsproducten, die paardenstaartextract bevatten. We weten echter nooit of deze producten echt zuiver zijn.
De gunstige eigenschappen van de paardenstaart voor:

Huid

Een paardenstaartinfusie of -extract kan gebruikt worden als tonic bij de huidverzorging. Het zal helpen om de huid sterker te maken en zelfs rimpels tegen te gaan. Paardenstaart zorgt er immers voor dat de huid elastischer wordt. Bovendien voorkomt dit ‘onkruid’ het ontstaan van striae. Het helpt het herstel van beschadigd bindweefsel te versnellen, en de sterkte en elasticiteit te verbeteren. Wanneer je de roodheid van steenpuisten of acne wilt verminderen, eczeem of psoriasis wilt elimineren, of vroegtijdige veroudering wilt voorkomen, bevat paardenstaartextract alle noodzakelijke componenten om dat te doen.

Haar

het aanbrengen van een paardenstaart infusie (aftreksel van kruiden) op je haar is erg handig om verschillende haarproblemen te behandelen. Denk hierbij aan vroegtijdige vergrijzing, gespleten haarpunten, haaruitval, en roos. Maar ook het inwendig consumeren van paardenstaart maakt je haar sterker en voller, door het hoge gehalte aan silicium en antioxidanten.
Haarverlies bij vrouwen kan worden veroorzaakt door andere factoren dan bij mannen, zoals stress, koorts, operaties, schildklierproblemen, bevalling. Paardenstaart, samen met andere ingrediënten, verhoogde de haargroei, het volume, en zelfs de dikte, in één onderzoek uitgevoerd bij 15 vrouwen met dunner wordend haar! Ook wordt het gebruikt bij kaalheid. 

Nagels

Als je last hebt van zwakke nagels, en ze breken gemakkelijk af, dan kan paardenstaart helpen om ze sterker te maken. Het kruid zorgt voor een uitstekende nagelgezondheid en om deze te behouden. Regelmatig gebruik van paardenstaart garandeert namelijk sterkere en langere nagels. Voeg gewoon twee theelepels gedroogde paardenstaart toe aan kokend water. Laat het 10 tot 20 minuten afkoelen. Week je nagels minimaal een half uur in deze warme oplossing. Gebruik deze remedie minstens 3 tot 4 keer per week om merkbare verschillen waar te nemen. Olijfolie verbetert de dikte van de nagels.

Het is maar al te waar, dat het gunstige gebruik van paardenstaart voor haar en nagels niet voldoende wordt ondersteund door onderzoek. Immers, Big Pharma verdient niets aan alles wat volledig natuurlijk is; zij kunnen er geen patent op aanvragen! Erger nog, al wat natuurlijk is, wordt steeds sterker gecensureerd of zelfs verboden.

 

Hoe kun je paardenstaart gebruiken?

Vroeger werden de stengels van deze plant gegeten alsof het asperges waren. Tegenwoordig worden er in Aziatische landen, zoals Japan, in de lente paardenstaartscheuten geconsumeerd.

Voor medicinale doeleinden wordt paardenstaart op de volgende manieren toegepast:

*in de vorm van een infusie, of kruidenthee van verse of gedroogde paardenstaart
*in de vorm van een afkooksel
*als sap
*als supplement: tinctuur, poedervorm in capsules of tabletten
*als een kompres
*in bad

Een afkooksel, bijvoorbeeld, dat aan het bad wordt toegevoegd, is gunstig voor langzaam genezende verstuikingen en breuken, evenals bepaalde prikkelbare huidaandoeningen, zoals eczeem.

 

Culinair gebruik

*Jonge scheuten werden gekookt of rauw gegeten.
*De toppen worden in het voorjaar in Japan en Korea als groente gegeten.
*Strobil (de vruchtbare scheuten in het voorjaar) wordt gekookt en gebruikt als asperges.
*Sommige inheemse stammen aten graag de nog zeer jonge scheuten, die werden geplukt voordat ze vertakt waren. Ze verzamelden deze vaak in grote hoeveelheden en hielden dan een feestmaal om ze op te eten.
*Bladscheden werden afgepeld en de stengels werden rauw gegeten.
*Zwarte knobbeltjes die aan de wortels zijn bevestigd, zijn eetbaar.

 

Bereiding van kruiden: infusie

De hoeveelheid kruiden is geheel naar eigen wens. Er bestaat geen geschikte dosis; ieder lichaam is anders en reageert ook anders.

Voor een kop thee staat 1 tot 2 theelepels gedroogd kruid gelijk aan ongeveer 2 tot 3 theelepels verse kruiden.
Of doe de kruiden in een theepot. Giet het water dat ongeveer een temperatuur heeft van 90 graden over de kruiden. Dek de pot snel af en laat de kruidenthee vervolgens zo’n 15 minuten trekken. Zelf laat ik de kruidenthee liever 20 minuten trekken. Ook kun je een verse bos met geplukte paardenstaart in een theepot doen en hierover gekookt water gieten van 90 graden.
De werking van paardenstaart wordt echter sterker, wanneer je het eerst 5 minuten laat koken.

De kruidenremedie moet je binnen redelijk korte tijd innemen. De werking gaat binnen 24 uur verloren, of soms nog eerder. Dek de kop of pot gelijk af, aangezien de oliën in de thee snel kunnen verdampen, waardoor de geneeskrachtige werking minder wordt.

Gebruik de thee 2 tot 3 maal daags.

 

Preventieve maatregelen

Het wordt niet aanbevolen om het gedurende lange tijd te gebruiken! De plant bevat irriterende substanties, en mag daarom slechts korte tijd worden gebruikt: maximaal 1 tot 2 maanden achter elkaar, en daarna een maand of langer even overstappen op andere kruiden. Langdurig gebruik kan nierirritatie veroorzaken en een tekort aan vitamine B1.
Je kunt het ook slechts tijdelijk gebruiken om een acute aandoening te bestrijden, zoals zwelling of vermoeidheid.

Overmatige hoeveelheden, – meer dan 20 procent in hooi – kunnen bij paarden schuren, verlamming en de dood veroorzaken.

Zeer grote hoeveelheden van de plant kunnen giftig zijn.

Zwangere, zogende moeders moeten paardenstaart volledig vermijden vanwege het hoge nicotinegehalte.

Hartkloppingen kunnen optreden, wanneer er teveel van de paardenstaart wordt gebruikt. Verlaag dan de dosis of pauzeer tijdelijk.

Als je andere supplementen of medicijnen gebruikt van Big Pharma, is het misschien beter om een betrouwbare arts te raadplegen (mochten dezen er nog zijn), voordat je paardenstaart gebruikt, of zelf eerst grondig onderzoek te doen. Uiteraard is het het allerbeste of van de medicatie af te komen!
Of gebruik bijvoorbeeld heel erg weinig van het kruid, en luister goed naar je lichaam. Dit geldt eigenlijk voor veel natuurlijke remedies; bovendien, een zeer grote hoeveelheid water is al schadelijk voor het menselijk lichaam.

Tegenwerking van de Food and Drug Administration (FDA)

Ja, hoe kan het ook anders wanneer zoveel mensen er zoveel voordeel van hebben gehad! De FDA heeft verklaard, dat paardenstaart een kruid is van ‘ongedefinieerde veiligheid’. Dat betekent dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is, om te bewijzen dat paardenstaart veilig is om te gebruiken, of dat het werkt voor de behandeling van gezondheidsproblemen. Om die reden heeft de FDA (Big Pharma) paardenstaart voor geen enkel gebruik goedgekeurd.

Paardenstaart wordt al eeuwenlang gebruikt in de kruidengeneeskunde.

 

Bron:

Medicinal use of Horsetail

You may also like