Smeerwortel, de meest nuttige plant die u maar kunt kweken! Reeds duizenden jaren gebruikt voor genezing, als voedsel en als diervoeder, als super bemesting, mulch en gratis bodemverbeteraar. Video’s inbegrepen.
Eindtijdnieuws.com
5 december 2022
In Europa was Smeerwortel generaties lang een van de planten, die bijna iedereen voor de deur had staan, niet alleen voor het tuinieren! Want Smeerwortel doet al deze dingen, en meer.
Rode vlag!
Het heeft helaas een zeer onverdiende slechte reputatie gekregen van TPTB, als zijnde ‘giftig’ bij inwendig gebruik. En sommigen waarschuwen er zelfs voor om het uitwendig te gebruiken. Voor mij is dit overduidelijk een rode vlag. Het is een regelrechte lastercampagne tegen dit gratis en unieke wonderkruid! En daarom hebben ze het ‘illegaal’ gemaakt om de plant inwendig te gebruiken. Lees hierover verder in dit artikel.
Zelfs als u van plan bent Smeerwortel nooit inwendig te gebruiken, is het nog steeds een plant, die iedereen zou moeten kweken en kennen, privé of in de landbouw. Het gebruik ervan is te talrijk om te negeren, en bovendien is Smeerwortel wel zó gemakkelijk te kweken en te verspreiden, dat er geen reden is om het niet te doen.
De Gewone Smeerwortel (Symphytum Officinale)
De Smeerwortel is een vaste plant, die met weinig zorg rijkelijk groeit. Een klein stukje wortel levert in een mum van tijd zelfs een nieuwe plant op. Dezelfde eigenschappen, die Smeerwortel in staat stellen om uit alleen een stukje wortel een hele nieuwe plant te laten groeien, kunnen het lichaam ook helpen om verwondingen, botbreuken, gewrichten, spieren en pezen te genezen, en nog veel meer.
Geneeskrachtige verbindingen in Smeerwortel
Het is een verbinding, genaamd allantoïne, die gevonden wordt in de wortels, iets minder in bloemstengel, nog iets minder in de overige stengels, en daarna komen de bladeren van de Smeerwortel aan de beurt. Onderzoek suggereert dat allantoïne het lichaam helpt om nieuwe huidcellen te laten groeien, en ook het vermogen heeft te helpen bij de regeneratie van bindweefsel. Smeerwortel versterkt en geneest de slijmoppervlakken van de darmen, de longen, de sinussen, de keel, de vagina, en de anus.
Allantoïne, gevonden in melk van moeders, die borstvoeding geven, en de foetale allantoïs (een van de embryovliezen), bleek de snelheid van celvermeerdering te beïnvloeden.
Smeerwortel bezit ook grote hoeveelheden tannines en rozemarijnzuur, en tannines die helpen bij de groei van huidcellen. Andere nuttige verbindingen zijn mucopolysacchariden, vitamine B12, antioxidanten. Bovendien is deze plant zeer rijk aan eiwitten!
Wat doet Smeerwortel in het lichaam?
Spijsvertering
Smeerwortel heeft een verzachtende en regulerende werking op de spijsvertering. Wanneer de bladeren bijvoorbeeld worden gegeten als spinazie, of toegevoegd aan een smoothie, wordt constipatie verlicht. Smeerwortel in een thee kan diarree of irritatie in het spijsverteringskanaal verlichten.
Geheugen
Smeerwortel bevat speciale eiwitten, die nodig zijn voor de vorming van kortetermijngeheugencellen.
Kanker
De antioxidanten, die in Smeerwortel worden aangetroffen, betekenen dat de plant kankerbestrijdende eigenschappen heeft! Smeerwortel helpt daarom ook om het risico op kanker te verminderen.
Aambeien
Smeerwortelolie of -zalf is heerlijk bij aambeien.
Verwijderen van vlekken
De allantoïne in Smeerwortel helpt ongewenste ouderdomsvlekken en vlekken op uw huid te bestrijden. Door regelmatig Smeerwortelolie of -zalf aan te brengen, krijgt u een meer vlekkeloze huid.
Huidaandoeningen
Smeerwortel versnelt het proces van celregeneratie, waardoor het een superieure genezer is van brandwonden, zweren, blaren en wonden. Verse bladeren kunnen worden gekneusd, om aan te brengen op beschadigde huid. Dermatitis (ontsteking van de huid), doorligwonden, psoriasis en eczeem kunnen allemaal baat hebben bij Smeerwortel. Smeerwortelolie of –zalf is een alternatief voor plaatselijk gebruik. Het hydrateert, adstringeert, geneest en beschermt de huid, en remt ontstekingen.
Smeerwortel mag niet worden gebruikt op diepe open wonden. Het kan ervoor zorgen, dat de buitenste weefsellagen zich eerder vormen dan de diepere lagen, waardoor het risico op infectie toeneemt. Overweeg rauwe honing voor diepe wonden. En wanneer de diepere lagen eenmaal gevormd zijn, kan Smeerwortel wel toegepast worden.
Ogen
Smeerwortel wordt van oudsher gebruikt om oogontsteking te behandelen. Luister eens naar het volgende getuigenis!
‘Zien is geloven, en op basis van mijn eigen ervaring geloof ik heilig in de helende eigenschappen van Smeerwortel. Let op: Deze video gaat over een persoonlijke ervaring, die ik had met Smeerwortel’:
Comfrey Leaves Healed My Eye!
Tanden en kiezen
Smeerwortel is geweldig voor het genezen van gaatjes en hergroeiende tanden, vanwege het vermogen van dit kruid om de groei van tanden en weefsel te versnellen. Denk ook aan de genezing van bloedend tandvlees. U kunt hiervoor gedroogde of verse Smeerwortel gebruiken. Maak er een soort van mondwater van.
Haar
Gebruik geen Big Pharma medicatie of haarproducten, die de conditie van uw haar alleen maar beschadigen. Van de wortels en de bladeren van Smeerwortel is bekend dat ze haaruitval beheersen, omdat het plantaardige eiwitten bevat, en boordevol essentiële mineralen, antioxidanten en vitamine A zit. Smeerwortelolie rechtstreeks op uw hoofdhuid aanbrengen en/of Smeerwortelthee drinken, kan haaruitval helpen tegengaan.
Smeerwortel is een natuurlijke haarconditioner, die kan helpen bij het oplossen van problemen met een droge hoofdhuid, of roos, en ook het haar verzorgt en voedt om het er glanzend en gezond uit te laten zien. Bovendien helpt het haarklitten gemakkelijk te ontwarren.
Longen
Smeerwortel wordt ook gebruikt voor longproblemen, zoals hoesten, keelpijn, kinkhoest, emfyseem, astma en bronchitis. Het heeft slijmoplossende eigenschappen. Ook hier maakt zijn slijmstofgehalte het een geweldige rustgever voor de longen, en verbetert het de gezondheid van de luchtwegen! U kunt er zelfs een gorgeldrank van maken, om de keel te verzachten en bij keelpijn, onder andere.
Nieren en blaas
Ook de urinewegen kunnen baat hebben bij inwendig gebruik. De verzachtende en samentrekkende eigenschappen van Smeerwortel helpen om de nieren en blaas te kalmeren en te versterken, en om schade in deze gebieden te genezen. Maar om eerlijk te zijn, intern gebruik van Smeerwortel zal zijn helende eigenschappen naar elk deel van het lichaam verspreiden. Ja, ook de lever!
Immuunsysteem
Smeerwortelbladeren zijn niet alleen rijk aan eiwitten, ze zijn een geweldige bron van foliumzuur, vele vitaminen en alle mineralen en sporenelementen, die we nodig hebben voor een sterk immuunsysteem, een rustig zenuwstelsel en een gelukkig hormoonsysteem. Wat een geweldige bondgenoot is dat! Helemaal niet gevaarlijk.
Vrouwenkwaaltjes
Smeerwortelolie of -zalf is een krachtige bondgenoot om vaginale droogheid aan te pakken, en vooral ook nuttig bij borstvoeding, menopauze en postmenopauzale jaren. Smeerwortel hydrateert en versterkt de vaginale weefsels, zonder toegevoegde geurstoffen of conserveringsmiddelen.
Zwangerschap
Regelmatig gebruik van Smeerwortelbladinfusie, minstens een liter per week, bevordert een veilige bevalling door:
– de baarmoederspieren te versterken, en ze voor te bereiden om gemakkelijk en goed te werken.
– het versterken van de perineale weefsels, zodat ze bestand zijn tegen scheuren.
– versterking van de baarmoederbanden, zodat de baarmoeder niet verzakt.
– versterking van de blaas, en verhoging van de weerstand tegen bacteriële infecties.
– versterking van de vagina, en bevordering van een infectie vijandige omgeving.
– het verstrekken van gemakkelijk opneembare mineralen, om eclampsie (ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging) en andere complicaties te voorkomen.
– helpt de botten en het bekken met buigen en openen tijdens de geboorte.
– verhoogt het ijzergehalte in het bloed, en voorkomt zo bloedingen na de bevalling.
De wortels van Smeerwortel bevatten bestanddelen, die het best vermeden worden tijdens de zwangerschap.
Striae
Tijdens de zwangerschap is Smeerwortelolie een favoriet voor buikmassage, het bevordert de elasticiteit, en het voorkomt striae. Ik ken vroedvrouwen, die enthousiast zijn over hoe mama’s, die tijdens de zwangerschap Smeerwortelzalf op hun perineum gebruiken, tijdens de geboorte veel minder uitscheuren.
Luieruitslag
Veel nieuwe moeders vertrouwen op Smeerwortelolie of -zalf voor luieruitslag. Het zorgt zelfs voor snelle verlichting en snelle genezing van pijnlijke en gebarsten tepels. Aanbrengen na het geven van borstvoeding, en veeg het gebied voorzichtig af voor de volgende voeding.
Skelet
Smeerwortel is niet alleen goed voor het uitwendige lichaam, maar het is ook helend voor het hele skelet! Smeerwortel is voedend, genezend en versterkend voor de gewrichten, pezen en botten. Smeerwortel wordt daarom gebruikt om de genezing van botbreuken te versnellen. Ook wordt het ingezet bij bijvoorbeeld een hernia.
Smeerwortel wordt ook wel ‘knitbone’ genoemd. Vertaald in het Nederlands, betekent dat zoiets als ‘bothechter’, want de beenderen worden weer aan elkaar ‘gebreid’ als het ware. Zijn slijmstoffen zijn vooral nuttig voor de gewrichten. Toen er nog geen gips was, gebruikte men de bladeren van de Smeerwortel voor botbreuken en kneuzingen!
Smeerwortel wordt gebruikt bij zowel acute als chronische klachten. Niet alleen breuken, verstuikingen en verrekkingen reageren goed op Smeerwortel, maar ook de meer chronische problemen, zoals artritis, artrose, jicht, ischias en osteoporose hebben allemaal baat bij het gebruik van Smeerwortel. De ontstekingsremmende eigenschappen van dit kruid maken het zeer effectief bij het snel verlichten van pijn.
Smeerwortel is bovendien rijk aan Shikiminezuur
Talia’s verhaal over het gebruik van Smeerwortel bij botbreuken
Tijdens mijn studietijd raakte ik bevriend met een lieve dame, die in de buurt woonde. Zij hielp mij om Smeerwortel te waarderen.
Ik was vooral onder de indruk, toen ik Talia Smeerwortel zag gebruiken om haar gebroken voet sneller te doen genezen. Smeerwortel staat ook bekend als ‘knitbone’, omdat je Smeerwortel kunt gebruiken om je botten weer aan elkaar te breien!
Na het breken van haar voet, kreeg Talia een verwijderbaar gips, met de instructies om na zes weken terug te keren naar de dokter, om haar vooruitgang te controleren. Omdat ze al enigszins wist hoe Smeerwortel intern en extern te gebruiken, maakte Talia de volgende twee weken elke dag een kruidenthee.
Ze deed een kopje gedroogd Smeerwortelblad in een pot, vulde de pot met kokend water en deed er een deksel op. Na minstens 4 uur trekken, zeefde ze het plantmateriaal eruit en legde het als kompres op haar voet. Ze dronk de vloeistof de hele dag door, opgewarmd of op kamertemperatuur, soms gezoet met honing.
Talia verbaasde zich erover, hoe snel de pijn en de zwelling afnamen! Ze ging zelfs een maand eerder naar de dokter.
Toen de dokter nieuwe röntgenfoto’s maakte, ontdekte deze tot haar verbazing dat het bot bijna volledig hersteld was. De dokter zei, dat dit het snelste herstel was, dat ze ooit van zo’n breuk had gezien!
Toen Talia haar probeerde te vertellen over Smeerwortel, zei de dokter dat het kruid onzin was, en schreef het dan maar toe aan een soort van wonder.
Hoe Smeerwortel te gebruiken
Zowel verse als gedroogde Smeerwortel kan worden gebruikt. Hoe verser, hoe beter! Als u één of meerdere Smeerwortelplanten heeft, zult u altijd nieuwe manieren vinden om deze plant te gebruiken.
Smeerwortel thee
Een kopje thee van 1 tot 3 theelepels Smeerwortel (vers of gedroogd) heeft een milde smaak. Laat de thee minimaal 15 minuten trekken, het beste afgedekt. Bij hoest kunt u het vooral met een beetje rauwe honing gebruiken. Denk verder aan combinaties met andere kruiden. Gebruik geen suiker, en vermijd ook andere gifstoffen voor uw lichaam.
Wist u dat u Smeerwortelthee ook plaatselijk kunt gebruiken bij uitwendige ontstekingen, of als pijnverlichting? Een voorbeeld… wanneer u Smeerwortelthee op maandverband giet, het invriest, en het gebruikt in plaats van gewoon maandverband in de dagen na de bevalling, ervaren moeders na de bevalling verlichting van de pijn en een snelle genezing.
Smeerwortel infusie
Als voorbeeld: twee of drie keer per week een voedzame kruideninfusie, gemaakt van ongeveer 30 gram gedroogde Smeerwortelbladeren en bloeistengels in vier kopjes kokend water. Laat dit 4 tot 8 uur trekken in een goed afgesloten liter pot.
Smeerwortel kompres
Eenvoudig zelf te maken van geplette en gekneusde Smeerwortelbladeren.
Smeerwortel tinctuur
Smeerworteltinctuur van bladeren kan zowel inwendig als uitwendig worden toegepast.
Smeerworteltinctuur van wortels kan beter alleen uitwendig worden gebruikt.
Hoe Smeerwortel tinctuur te maken?
Als u zelf Smeerworteltinctuur wilt maken, heeft u maar twee ingrediënten nodig. Na drie weken is de tinctuur al klaar voor gebruik. Voor een Smeerworteltinctuur heeft u de volgende ingrediënten nodig, en natuurlijk kunt u ook beginnen met kleinere hoeveelheden, want een halve liter is erg veel:
Een halve liter (500 ml) rond de 40 procent alcohol
Ca. 100 gram gedroogde, of 150 gram verse Smeerwortel
1 liter pot met schroefdop
Fles, of potjes, van donker glas, of dek het doorzichtige glas af met papier bijv.
Hak of snij eerst de Smeerwortel fijn, zodat de gezonde ingrediënten er goed uit worden gefilterd.
Plaats de gehakte Smeerwortel in een pot met schroefdeksel. Voeg de alcohol toe. Merk op dat alle Smeerwortel stukjes bedekt moeten zijn met de alcohol.
Sluit de pot luchtdicht af. Zet het op een donkere, koele plek. Laat het drie weken staan. Schud de pot regelmatig, zodat alles goed verdeeld wordt.
Als de tinctuur zwart is geworden, kunt u deze filteren. Vang de vloeistof bijvoorbeeld op in een donkere fles. Bewaard op een plaats, beschermd tegen licht, is de tinctuur ongeveer twee jaar houdbaar tot zelfs 5 jaar.
Smeerwortelzalf
Smeerwortelzalf is zeer geliefd. Het wordt voortdurend gebruikt voor schrammen, wonden, brandwonden, aambeien, eczeem, droge lippen, blauwe plekken, insectenbeten en -steken, enzovoorts.
Hoe Smeerwortelzalf te maken
Smeerwortelzalf is niet moeilijk te maken. Doe een ½ kopje droge Smeerwortel in een potje. Giet olijfolie over de bladeren (of de wortels) om ze te bedekken, plus een beetje meer. Roer de olie en de bladeren/wortels dagelijks gedurende twee weken, of schud de schone afgesloten glazen pot een paar keer per dag. Gebruik een zeefdoek om de bladeren/wortels te zeven. Verwarm de olie voorzichtig in een dubbele ketel; het mag niet gaan borrelen, dus houd de temperatuur laag! Smelt per 120 ml Smeerwortelolie ongeveer 1 eetlepel bijenwas (of gebruik hiervoor een alternatief). Giet de zalf over in een schoon potje. Laten afkoelen.
Hoe Smeerwortelolie te maken?
Uiteraard kunt u het ook zonder enige was, of iets dergelijks bereiden, namelijk, als een geneeskrachtige olie! Oogst de Smeerwortelbladeren bij voorkeur in de namiddag. Want nat plantmateriaal zorgt soms voor beschimmelde olie.
Op een warme, droge, goed geventileerde plaats (zoals bijvoorbeeld een zolder, een oven met een waakvlam, of zelfs uw auto) laat u de verse hele bladeren 12 uur of langer verwelken, tot de randen knapperig zijn. Gebruik absoluut geen magnetron!
Vul de pot volledig met de verwelkte bladeren, met een beetje ruimte bovenin. Voeg olijfolie (of een andere olie) toe tot de rand.
Goed afsluiten en etiketteren. Label het met de naam van de plant en de oogstdatum. Zet het voor de zekerheid in een schaal op het aanrecht, want kruidenolie kan soms lekken.
Verzorg het een paar keer per week, door in het plantmateriaal te porren, om luchtbellen te laten ontsnappen en het indien nodig aan te vullen, zodat het niveau van de olie boven het niveau van de bladeren blijft. Na zes weken zeeft u het plantmateriaal, en is uw olie klaar voor gebruik! Kruidenolie kunt u lang bewaren; doe dit op een koele en donkere plek.
In plaats van de pot te openen, kunt u de pot ook dagelijks even schudden.
U kunt het volgende recept ook gebruiken om er zowel Smeerwortelolie als -zalf van te maken:
Was en snij hiervoor de wortel van de Smeerwortel in plakjes, om ze aan de lucht bloot te stellen, zodat ze op een warme, droge plek kunnen verwelken. Het kan 24-36 uur duren voordat de randen knapperig worden.
Culinair | Smeerwortel kun je eten!
Smeerwortel produceert grote hoeveelheden blad, van eind mei totdat er strenge vorst intreedt. Dit gewas werd gebruikt als groene salade en kruid, omdat het werd beschouwd als een goede bron van eiwitten en mineralen en een zeldzame plantaardige bron van vitamine B12, aangezien B12 meestal alleen in eieren, dieren en zuivelproducten te vinden is. Ook de bloemen zijn eetbaar, ja, zelfs alle delen van deze wonderplant kan men eten.
Hoog eiwitgehalte
Het eiwitgehalte van de droge stof van Smeerwortel is maar liefst 15 tot 30%, ongeveer even hoog als van peulvruchten.
Gekookte Smeerwortel
Smeerwortelbladeren kunnen net als spinazie worden bereid. Was en snijd de bladeren, en stoom, kook, of roerbak ze in wat biologische kokosolie, bijvoorbeeld. Voeg zout en/of azijn toe, of wat u maar wilt.
Salades
Jonge bladeren kunnen ook in salades worden geconsumeerd. Het beste in kleine porties, en niet te vaak achter elkaar.
Smeerwortel smoothie
Smeerwortel mengt zich prachtig in een smoothie, net als vele andere wilde, vergeten planten, bloemen en kruiden! De smaak is niet sterk.
Super meststof
Geweldige NPK-verhouding 1,8-0,5-5,3
Een dynamische accumulator van Si, N, Mg, Ca, K & Fe
Vloeibare meststof van te maken, ook wel compostthee genoemd
Bladeren te gebruiken als mulch
Bladversterker
Smeerwortelmeststof voor een veel betere oogst
Smeerwortel heeft een aanzienlijke invloed op de gezondheid van uw tuin en kamerplanten en landbouwgrond! Mest wordt onbetaalbaar, maar gelukkig is er een gratis voedingsrijke meststof, die u gemakkelijk thuis kunt maken met weinig moeite of ervaring:
DIY COMFREY Fertilizer.. The ultimate plant food!
Mulch
Deze fantastische plant kan worden gebruikt als levende mulch. Afgeknipte of dode bladeren en stengels van een Smeerwortelplant geven hun voedingsstoffen af aan de bovengrond, waardoor andere planten met kleinere wortels ervan kunnen profiteren. Dankzij zijn diepe wortelstelsel, en zijn vermogen om voedingsstoffen op te nemen, is Smeerwortel een uitstekende meststof. Het is zelfs zó goed, dat veel tuinierders Smeerwortel kweken, om de groei en gezondheid van andere planten te bevorderen!
Comfrey The most useful plant you can grow
Uw planten bemesten
Door zijn diepe en uitgebreide wortelstelsel kan Smeerwortel aanzienlijke hoeveelheden voedingsstoffen uit de aarde halen. Deze voedingsstoffen zijn één van de redenen dat Smeerwortel zo goed groeit, en omringende planten bemest. Hier beschrijven we enkele methoden hoe u zelf Smeerwortel mest maakt, allereerst:
Hoe Smeerwortel te oogsten
Voordat u meststof maakt, moet u het product eerst hebben. Smeerwortel groeit vrijelijk, en op veel plaatsen! Als u niet wilt zoeken, of het echt niet kunt vinden, kunt u nog altijd een Smeerwortelplant kopen.
Smeerwortel, een blijvende plant, kan tot wel vier of vijf keer worden geoogst
Om te oogsten, knipt u de plant tot aan de basis af met een tuinschaar, waarbij u de wortel, kroon en onderste stengels achterlaat voor hergroei. Veel mensen knippen de geoogste bladeren in kleinere stukken, om de afbraak ervan te bevorderen, of maaien er overheen.
De ‘chop en drop’ methode:
De ‘snij- en laat vallen’ methode, om met Smeerwortel te bemesten, is precies zoals het klinkt. Je snijdt de bladeren van de plant af en laat ze gewoon op de grond vallen, zodat ze afbreken en een natuurlijke mulch vormen. Deze manier van bemesten is verreweg de makkelijkste en vergt de minste inspanning. Het nadeel van deze methode is dat de resten van de bladeren alleen ten goede komen aan planten in de buurt. Toch is dit een uitstekende optie voor kleinere tuinen, of daar waar planten dicht bij elkaar staan.
Een geweldige Smeerwortel compost:
Door afgesneden Smeerwortelbladeren toe te voegen aan uw composthoop creëert u een voedingsrijke grond. Het zal uw composthoop een boost geven, omdat Smeerwortel als een activator werkt.
Een eenvoudige Smeerwortel compostthee:
Het maken van compostthee, of vloeibare meststof voor uw tuin is eenvoudig, met veel voordelen. Door dit mengsel zullen de rijke voedingsstoffen van de Smeerwortelplant snel de wortels van de andere planten in uw tuin bereiken. Bij het maken van Smeerwortelthee gebruikt u alleen de bladeren van de plant (en wellicht andere natuurlijke toevoegingen). Voor het beste resultaat, – maar dit hoeft niet – moeten de bladeren van de Smeerwortelplant worden geoogst, voordat zich bloemen vormen.
Doe de oogst in een emmer of een ton en leg er een deksel op. Een emmer met een schenktuit gebruiken is het handigst.
Bedek de Smeerwortelbladeren met water en leg er iets zwaars op, om ze ondergedompeld te houden. Dek de emmer af met een deksel en laat het gisten. Vloeibare Smeerwortel meststof zal erg gaan stinken. Een deksel houdt de geur tegen en versnelt het afbraakproces.
Het zal tijd kosten voor de bladeren om af te breken. Alle waardevolle voedingsstoffen in de Smeerwortelplant worden afgebroken en komen vrij in het water. Na ongeveer 4 tot 6 weken verdunt u het mengsel met water in een 10:1 verhouding. Sommigen zeggen zelfs 15:1. Wanneer u het gebruikt zonder goed te verdunnen, zal het uw planten beschadigen, zo sterk is het.
Bovendien kunt u het ook op andere manieren doen, waaronder een instant zelfgemaakte meststof, die u direct kunt gebruiken:
Easy DIY Comfrey Liquid Fertilizer
Hoe een Smeerwortelblad compost te maken
Omdat Smeerwortel in vloeistof verandert wanneer het afbreekt, vormt het een uitstekende toevoeging aan een bijvoorbeeld een stapel bladeren of bladaarde.
Verzamel afgevallen (herfst)bladeren en leg ze in een bak van draad of hout. U kunt de gevallen bladeren ook in de hoek van uw tuin of land stapelen. Als u een bak gebruikt, zorg er dan voor dat deze minstens 1 meter breed en 1 meter hoog is, of maak een stapel die ongeveer zo groot is. Zodra u alle bladeren hebt verzameld en op een stapel in een bak hebt gelegd, bevochtig het geheel dan en zorg ervoor dat ze vochtig blijven.
U kunt ook een vuilniszak gebruiken om bladaarde te maken. Vul hiervoor een vuilniszak met bladeren. Prik luchtgaten in de zak en maak hem vochtig.
Dit proces kan vrij lang duren.
Voedergewas
Smeerwortel wordt ook geplant als voedergewas. Als gratis voer, vers of verwelkt, voor koeien, kippen, varkens, runderen, schapen, paarden, geiten, ganzen, konijnen, chinchilla’s, en andere vogels, etc. Niet meer dan 10 tot 20% van hun dagelijks voer, wordt aangeraden. Sommige dieren zijn er echt dol op.
Standplaats
Waar kun je deze zeer geliefde wonderplant vinden?
Bodem: Op zonnige tot licht beschaduwde plaatsen, op natte tot vochtige, voedselrijke tot zeer voedselrijke grond, eigenlijk alle grondsoorten, maar weinig op puur veen.
Groeiplaatsen: Waterkanten (oeverruigten, langs rivieren, beken en stenen beschoeiingen), moerassen, ruigten, bossen (loofbossen en grienden), struwelen, heggen in uiterwaarden, dijken, bermen, grasland (kwelplekken in weiland en uiterwaardhooiland), zee duinen, iets omgewerkte grond en akkers.
Smeerwortel kweken
Planten in volle grond:
De beste tijd om te planten is in april, of zodra de grond kan worden bewerkt, maar het gewas kan het hele groeiseizoen worden geplant. Het eerste jaar kan een kleinere oogst worden verwacht, wanneer deze vroeg in het seizoen wordt geplant. Stekjes van wortelstukjes moeten het beste vóór september worden geplant in de volle grond. Laat in het seizoen planten heeft als voordeel dat het land in de zomer braak kan worden gelegd om onkruid te doden. Planten moeten vóór de winter worden gevestigd en groeien, om het jaar daarop een hogere opbrengst te kunnen produceren, dan wanneer ze vroeg in het seizoen worden geplant.
Stekken in potten of volle grond:
Wortelstekken moeten plat worden gelegd en bedekt met aarde. De stekken moeten worden geplant op een diepte van 5 tot 10 cm, afhankelijk van de bodemtextuur en het verwachte bodemvocht. Zeer kleine wortelstekken mogen niet zo diep worden geplant als de langere stekken.
Jonge verplantingen moeten rechtop worden geplant, met de kronen ongeveer 5 cm diep.
How to Propagate, Grow and Use Comfrey
2 Methods of Comfrey Propagation
How to Start Comfrey From Root Cuttings
Bocking 14 is een kruising, en dus niet de Gewone Smeerwortel; deze is vooral geschikt voor grotere (moes)tuinen en in de landbouw:
Propagating Russian comfrey bocking 14 (by Root and division)
Kenmerken van de Smeerwortel
De plant wordt 30 cm tot 1 meter hoog.
Zeer vorstbestendig; overblijvend. Bloeimaanden: mei, juni, juli, augustus.
Een penwortel met een worteldiepte van 50 cm tot meer dan 1 meter, soms zelfs tot 3 meter.
De rechtopstaande stengels hebben brede vleugels en zijn borstelig behaard. De holle bloeistengels zijn dik, vlezig en naar boven toe vertakt.
De lange stengelbladen worden geleidelijk smaller. De onderste bladeren zijn eirond tot langwerpig. De bovenste bladeren zijn langwerpig en niet getand. Alleen de onderste bladeren hebben een steel.
Bloemen: Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bijen en de vlinders zijn er dol op!
Gewone Smeerwortel ~ Symphytum officinale | NL Bloeit! ~ Planten van hier
Controverse rond Smeerwortel
Waarom wordt ons vaak verteld dat Smeerwortel giftig is?
Het antwoord is: geld, macht en controle, en naar mijns inziens ook om het leven van ons mensen te verkorten.
Wat is er mis met het onderzoek, dat is gedaan om te zeggen dat het giftig zou zijn? Laat u niet misleiden door de traditionele geneeskunde, Big Pharma!
Hoewel Smeerwortel een zeer oude volksremedie is, die nu nog steeds vaak door natuurartsen wordt aanbevolen, maken sommige ‘wetenschappers’ zich zorgen over de veiligheid van Smeerwortel, omdat hen dat is aangeleerd en omdat ze denken dat het schadelijk is voor de lever.
Echter, dieren die werden geslacht, die regelmatig Smeerwortel bij hun voeder kregen toegediend: hun levers zagen er prachtig uit en waren extreem gezond.
Tot voor kort was Smeerwortel een officieel geneesmiddel, één van de weinige gerespecteerde geneeskrachtige planten, die ‘officinale’ in zijn Latijnse naam verdiende.
Tegenwoordig wijzen de meeste artsen Smeerwortel niet alleen af, ze waarschuwen zelfs tegen het gebruik ervan! Want Smeerwortel is door de FDA onveilig verklaard voor inwendig gebruik. Als Smeerwortel al eeuwen wordt gebruikt, waarom wordt het dan nu als giftig en te gevaarlijk voor medicinaal gebruik beschouwd?
Deze verklaring van de FDA was gebaseerd op een onderzoek, waarin de pyrrolizidine-alkaloïden werden geëxtraheerd uit de wortels van de plant, en in grote doses werden geïnjecteerd bij ratten. Onderzoekers ontdekten dat dit bij de ratten pre-kankerachtige leververanderingen veroorzaakte, wat vertaald werd als: ‘Smeerwortel veroorzaakt kanker’.
Veel kruidenkenners hebben deze studie in twijfel getrokken, en terecht. Jezelf injecteren met een geneesmiddel in hoge dosis, dat in een laboratorium werd gemaakt van Smeerwortel, is iets geheel anders dan het drinken van een kop thee of infusie, of toevoegen ervan aan de maaltijd.
Denk goed na… zoals kruidendeskundigen Mary L. Wulff-Tilford en Gregory L. Tilford stellen:
“In duizenden jaren van gebruik door miljoenen mensen, zijn slechts twee meldingen van hepatotoxiciteit (levercelvergiftiging) bij mensen gedocumenteerd.”
In beide gevallen speelden slechte voeding, een reeds bestaande ziekte, en het gebruik van levergiftige medicijnen een rol!
Bovendien kunnen de bladeren, die veel lagere concentraties van deze alkaloïden bevatten, worden gebruikt in plaats van de wortels.
Doe zelf onderzoek!
Doe altijd uw eigen onderzoek, en gebruik wijsheid en gezond verstand bij het gebruik van kruiden. Begin altijd met een minimale hoeveelheid, en luister goed naar uw lichaam.
Comments:
‘Ik meng soms Smeerwortelbladeren met mijn Brandnetel-infusie.’
‘Ja, ik drink bijna elke dag Smeerwortel-infusie, slechts één glas, al meer dan een jaar, en ben zo gezond als maar kan. Ik geniet van de smaak, warm of koud, en ik doe er niets in. Het type Smeerwortel dat ik gebruik is Bocking 14, nooit het eerste groeiblad, maar het latere groeiblad. Er is een kruidkundige, die al 20 jaar Smeerwortel drinkt, zonder enige nadelige gevolgen, waarbij ze late lentebladeren, nooit de wortels, voor haar infusies gebruikt… Gebruik de wortel echter nooit om Smeerwortelinfusies of er thee van te maken.
Als je de enorme hoeveelheid, die die ratten kregen opmerkte, zou je zo ongeveer alles kunnen injecteren en het zou een slecht effect hebben gehad.
En wie zou nu 30% van zijn dieet ‘alleen Smeerwortel’ eten?’
‘De Smeerwortelinfusie smaakt naar komkommers voor mij. Mijn kippen krijgen 10% van hun voer in Smeerwortel. Mijn konijnen komen dichter bij 20%. Allemaal gezond en gelukkig! Ze krijgen alleen lentebladeren/bloemen/stengels, en nooit de wortels.’
‘Ik bereid mijn Smeerwortelinfusie op dezelfde manier als elke andere kruideninfusie. Drink een kopje terwijl het nog warm is en zet de rest in de koelkast. Ik dump de zeefinhoud in de compostemmer.’
‘Ik werd een paar weken geleden gebeld door een oudere vrouw, die zo erg last had van eczeem, dat de huid van haar handen openbarstte. Ze had verschillende crèmes en lotions gebruikt, die artsen in de loop der jaren hadden voorgeschreven, maar het mocht niet baten. Na slechts twee dagen Smeerwortelzalf te hebben gebruikt, was de pijn verdwenen en had de huid zich eigenlijk over haar knokkels gesloten. Onnodig te zeggen dat ze heel erg blij was!’
‘Het drinken van smeerwortelinfusie heeft me op vele manieren geholpen: Het houdt mijn botten sterk en soepel. Het versterkt mijn spijsvertering en eliminatie. Het houdt mijn longen en luchtwegen gezond. Het houdt mijn gezicht rimpelloos en mijn huid en hoofdhuid soepel. En, niet te vergeten, smeerwortel bevat speciale eiwitten, die nodig zijn voor de vorming van kortetermijngeheugencellen.
Ik gebruik al tientallen jaren regelmatig smeerwortelbladinfusie zonder leverproblemen. Smeerwortel staat ook bekend als ‘knitbone’, en er is geen betere bondgenoot te vinden voor de vrouw met dunne botten. Zijn verzachtende slijmstof maakt gewrichten, ogen, vagina en longen soepeler. De infusie van smeerwortelbladeren inwendig, en als zitbad, is uitstekend tegen aambeien.’
Audio
Wanneer u liever alleen naar audio luistert, beluister dan het volgende na 7 minuten. Ik heb helaas geen tijd om de beste tips eruit te knippen, en er een complete video van te maken. En ja, ook zij zijn mogelijk Vrijmetselaars en/of promoten hen, maar ze weten hier erg veel te vertellen over deze Smeerwortel ‘survivalplant’, wat u wellicht nog niet wist, – net als ik – en welkome informatie kan opleveren, dat al bijna niet meer te vinden is:
Episode-1371- All About Comfrey the Miracle Plant
Bronnen:
Gewone Smeerwortel – Symphytum officinale
Comfrey — How to Use Medicinally as Oil and Salve
14 Surprising Benefits Of Comfrey For Skin, Hair, And Overall Health