Goedkope natuurlijke manieren om voor je tanden en tandvlees te zorgen

Mondgezondheid hoeft niet duur of eng te zijn. Maak bijvoorbeeld eenvoudig je tandpasta of mondwater zelf, natuurlijk en veilig en goedkoop!

Eindtijdnieuws.com
7 juni 2022

 

Ontdek enkele manieren om voor je tanden en tandvlees te zorgen, zonder fluoride!

Neem even de tijd om voor je gebit te zorgen

Het is één van de belangrijkste preventieve maatregelen, die je voor jezelf en je algehele gezondheid kunt nemen. Want een slechte mondgezondheid leidt niet alleen tot tandvleesaandoeningen, gezichtspijn, en mondinfecties, maar ook ernstigere gezondheidsproblemen, waaronder beroertes, hartaandoeningen, dementie, nieraandoeningen, diabetes, onvruchtbaarheid en kanker. Enkele eenvoudige manieren waarop je voor je gebit kunt zorgen:

 

Van binnenuit

Een gezonde mond omvat je hele lichaam. Om je mond dus gezond te houden, heeft je lichaam in vet oplosbare vitaminen en mineralen nodig. Deze mineralen en vitaminen maken ook speeksel aan, dat rijk is aan mineralen, zodat het je tanden kan beschermen. Een geweldige manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen, is met kruideninfusies, sterke kruidenthee.

Speeksel en mondgezondheid

Speeksel is de manier waarop je lichaam je tanden beschermt. Je tanden worden door speeksel geremineraliseerd wanneer je speeksel over je tanden spoelt. Je moet echter wel de juiste voedingsstoffen in je lichaam hebben, anders mist je speeksel de nodige mineralen.

Let op je dieet

Het eten van gezonde groenten, fruit, vlees en zuivel, onder andere, voorziet je lichaam van alle voedingsstoffen, die je tanden ook nodig hebben. Houd er rekening mee dat zure voedingsmiddelen het risico op tandbederf verhogen, omdat ze tandglazuur afbreken en bacteriën in je tanden laten komen. Maar vermijd zure voedingsmiddelen niet helemaal; sommige zijn buitengewoon gunstig voor het lichaam, zoals bijvoorbeeld citroen en appelazijn. Je kunt de tandbeschadiging door zure voedingsmiddelen ook minimaliseren door je mond na elke maaltijd met water te spoelen. Drinken met een rietje is een geweldige manier om je tanden helemaal te omzeilen. Poets je tanden niet direct na een maaltijd. Zuren uit je eten kunnen het tandglazuur tijdelijk verzwakken, waardoor het kwetsbaar wordt voor poetsen!

Het is ook belangrijk om je suikerinname te beperken. De microben in de mond gedijen erop! Die microben produceren zuur, dat je tanden beschadigt. Bovendien is suiker de oorzaak van veel gezondheidsproblemen en ziekten.

Fruit en groenten

Door te kauwen op appels, stengels bleekselderij, wortelen en paprika’s worden je tanden sterk en gezond door de speekselproductie op gang te brengen, het tandvlees te stimuleren en je te voorzien van voedingsstoffen voor het versterken van de tanden.

 

Natuurlijke manieren om voor je tanden en tandvlees te zorgen

Poets je tanden

Als je het goed doet, duurt het poetsen ongeveer 2 minuten. Doe dit twee keer per dag.

Maak je eigen tandpasta of tandpoeder!

Het is super eenvoudig om je eigen tandpasta of tandpoeder te maken. Wist je dat de meeste tandpasta, die je in de winkel koopt, giftig is? Vermijd ze indien mogelijk, want ze bevatten vaak op petroleum gebaseerde kleurstoffen, zeer schadelijke fluoride, schuimmiddelen, chemische stabilisatoren en kunstmatige zoetstoffen. Bovendien, zelfgemaakte tandpasta of poeder kost een fractie van wat je in de winkel koopt:

2 eetlepels zachte biologische kokosolie
2 eetlepes baking soda
1 of 2 druppels pepermuntolie (optioneel)
1/4 theelepel fijngemalen zeezout (optioneel)

Meng alles goed door elkaar en bewaar het in een glazen pot met deksel. Door de kokosolie wordt het vrij stevig, bewaar dus op kamertemperatuur. Poets je tanden voorzichtig, nadat je een zachte borstel in de pasta hebt gedompeld. Spoel goed na. Wees niet bang dat baking soda de glazuurlaag rond de tanden zou beschadigen, wanneer je niet te veel druk zet op je tandenborstel. De studie aan het eind van dit artikel laat namelijk zien dat dit niet het geval is.

Flossen?

Er is momenteel veel controverse over flossen. Er is namelijk steeds meer bewijs dat flossen niet helpt bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen. Dat gezegd hebbende, er zijn minimale risico’s (zoals gaten tussen je tanden en kiezen), dus ga je gang en flos!

Drink voldoende gefilterd water

Als je dorst hebt, ben je al uitgedroogd. Behalve dat het je lichaam gehydrateerd houdt, helpt water ook om voedsel en bacteriën in je mond weg te spoelen. Je lichaam gebruikt water om speeksel aan te maken! Speeksel neutraliseert de zuurgraad in je mond en beschermt het tandglazuur tegen verzwakking en erosie.

Maak je eigen mondwater

Meng in een glazen pot een 1/2 kopje gefilterd water, 2 theelepels baking soda (zuiveringszout), eventueel 2 druppels tea tree olie en 3 druppels essential pepermuntolie. Zuiveringszout helpt de mond alkaliseren, beschermt je tanden tegen zuurschade, en doodt de bacteriën die gaatjes veroorzaken. Tea tree olie en pepermuntolie zijn ook bacteriebestrijders, en de pepermunt geeft het mondwater een frisse smaak.
Goed schudden voor elk gebruik. Bewaar in je badkamermeubel. Spoel ongeveer 3 theelepels in je mond voor een minuut of twee. Probeer te voorkomen dat je het doorslikt.

Zeezout en water

Dit kan helpen bij ontstekingen of pijn, maar ook bij het verminderen van terugtrekkend tandvlees. Los wat zeezout op in een glas warm water en spoel je mond er 30 seconden mee. Je kunt dit gerust twee of drie keer per dag doen.

Kokos- of sesamolie

Beide hebben antibacteriële eigenschappen, die je tanden en tandvlees in topvorm houden. Het zou je tanden ook op natuurlijke wijze witter maakt. Voor het beste resultaat, doe dit ’s ochtends als eerste:

Neem 1 eetlepel sesam- of kokosolie in je mond. Draai het voorzichtig rond gedurende 10 tot 20 minuten. Spuug het uit in de vuilnisbak. Vermijd gorgelen of slikken van de olie! Spoel je mond met warm water. Herhaal dagelijks, ’s morgens vroeg, op een lege maag. Het kan zijn dat je moet opbouwen naar 20 minuten. In het begin heb je misschien zoveel speeksel in je mond, samen met de olie, dat je maar een minuut of twee kunt spoelen.

Het trekt gifstoffen uit je lichaam. Het wordt voornamelijk gebruikt om tanden, tandvlees en mond gezond te houden, maar het helpt ook je algehele gezondheid te verbeteren. Op de één of andere manier wordt je mond hier heel schoon van, ook tussen je tanden en het tandvlees.

Sesamzaden

Gebruik sesamzaadjes als orale scrub. Kauw erop, en slik ze daarna niet door, maar gebruik een tandenborstel om de sesamzaadjes over je tanden te borstelen, net zoals tandpasta. Ze verwijderen tandplak en tandsteen, zonder je tanden te beschadigen.

Drink biologische kruidenthee

Kruiden-, rode, witte en groene thee zijn uitstekende reinigingsmiddelen voor de mond na het eten. Ze bieden ook het extra voordeel dat ze de ontwikkeling van tandplak tegengaan.
Sterkere kruidenthee, infusies genoemd, kan ook een geweldige manier zijn om ‘tonnen’ natuurlijke voeding binnen te krijgen.

Gebruik biologische kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zijn al lange tijd favoriet om de mond te reinigen en de adem te verfrissen. Veel kruiden hebben antibacteriële eigenschappen:

Kruidnagel
Zuig op een hele kruidnagel om tand- of kiespijn te verminderen.

Aloë Vera
Breng biologische aloë vera gel in kleine hoeveelheden aan als je een tandvleesontsteking hebt. Wees gewaarschuwd: natuurlijke aloë vera gel smaakt extreem bitter.

Kurkuma
De antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma poeder helpen je tandvlees en tanden gezond en infectievrij te houden. Maak je geen zorgen, het geeft geen vlekken op je tanden! In feite kan het helpen om ze juist iets witter te maken. Poetsen met kurkuma kan helpen beginnende ontstekingen te genezen.

Goudsbloem
Een studie toonde aan, dat tweemaal daags spoelen met goudsbloem thee de tandplak met 50% vermindert en tandvlees pockets met 1 tot 2 mm vermindert.

Natuurlijke supplementen toevoegen

Vitaminen en mineralen zijn erg belangrijk voor de algehele gezondheid, vooral ook voor onze tanden en tandvlees! Een gezond dieet alleen is waarschijnlijk onvoldoende, omdat veel voedingsmiddelen vandaag de dag ontbreken in onze bodem. Veel voedsel wordt gekweekt in voedselarme grond!

Ademverfrissers

Kauw bijvoorbeeld op verse peterselie- of muntblaadjes.
Of gorgel met een ouderwetse oplossing: 1 kopje water en 2 eetlepels biologische appelazijn. Bewaar de oplossing in een glazen pot! Goed schudden voor gebruik. Spoel af met water als je klaar bent. Herhaal dit om de dag of de paar dagen voor maximaal resultaat.

Anti-tandsteen

Wrijf je tanden in met de binnenkant van een sinaasappelschil, om de vorming van tandsteen tegen te gaan en de tanden witter te maken.

 

Potentieel effect van tandpasta die baking soda bevat bij het beheersen van tandglazuurerosie

Resultaten: ANOVA (alfa = 0,05) liet geen statistisch significant verschil zien tussen glazuur, dat was behandeld met gewone tandpasta en tandpasta op basis van natriumbicarbonaat (baking soda), ongeacht of de monsters waren geërodeerd of niet (P = 0,8430).

 

Bron:

10 Natural Ways to Care for Your Teeth and Gums

You may also like