Tips en tricks om zaden sneller en beter te laten ontkiemen

Kiem zaadjes 3 x zo snel, en zorg ervoor dat de zaailingen gezonder blijven en goed groeien. Voor grotere planten en vruchten!

Eindtijdnieuws.com
11 maart 2024

 

Soms zijn er krachten, die ons tegenwerken, zoals een langdurige, veel te natte winter, een vroeg voorjaar, dat kouder is dan het gemiddelde, een veel te lange droge periode en hete zon…. of gewoon zaden, die al lange tijd niet vers meer zijn.
Bovendien, de gemiddelde kiemkracht van zaden van zelfs goede kwaliteit, die zonder voorbereiding in de grond worden gestopt, is soms maar 30%.

Voor de meeste soorten zaden is dit een favoriet tuingeheim!

Zaden ontkiemen in een derde van de tijd met drie maal meer succes. Ja, dit moet je proberen. Deze methode wordt pre-kiemen genoemd, of pre-ontkiemen.

Het kweken van planten is een spannend en essentieel onderdeel van tuinieren, vooral uit zaden. Maar het kan ook frustrerend zijn als het lang duurt voordat ze ontkiemen. Gelukkig zijn er een paar trucjes, die je kunnen helpen! Laten we eens kijken….

Stap één: ontkiem de zaden op keukenpapier

Het enige wat je nodig hebt, is een plastic of glazen container met een goed sluitend deksel. Doorzichtige exemplaren maken het gemakkelijker om erdoorheen te kijken, maar dit is niet noodzakelijk, omdat de zaden geen licht nodig hebben om wortel te schieten.
Leg een stuk keukenpapier op de bodem van de container. Voeg water toe totdat het keukenpapier goed vochtig is, maar er geen plassen water zijn.
Strooi de zaden in groepjes op het vochtige keukenpapier, sluit het deksel en noteer voor jezelf welke soorten zaden er zich in bevinden, vooral als je zaden hebt die er hetzelfde uitzien, bijvoorbeeld broccoli, boerenkool en bloemkool.
Plaats de container met zaden uit direct zonlicht. Als de zaden echt vers zijn, zullen sommige binnen slechts 1 dag ontkiemen!

Voordelen van het ontkiemen van zaad op keukenpapier

Als je eenmaal de papieren methode (zonder aarde) hebt geprobeerd om zaden te starten, zul je zelden meer terugkeren naar de grondmethode (met aarde). Dit is waarom.
Als we zaden op keukenpapier ontkiemen, zaaien we 12 zaden als we 10 broccoliplanten willen, omdat ze bijna allemaal zullen ontkiemen en groeien. Als we verse zaden van een goed zaadbedrijf krijgen, is het kiempercentage bijna 100%!
Als je zaden hebt, die een paar jaar of jaren oud zijn, is het ontkiemen van zaden op keukenpapier een goede manier om snel te testen of ze nog leven! Uit kool- of tomatenzaad van ruim 5 jaar oud heeft men nog steeds gezonde planten kunnen kweken. Als je zaden op een koele en droge plaats bewaart, kunnen sommige zaden een behoorlijk lange levensduur hebben. Deze techniek gebruiken we ook om te kijken, of de nieuwe zaden die we binnenkrijgen van goede kwaliteit zijn.
Snellere kieming: Koolzaden hebben bijvoorbeeld 1-2 dagen nodig om te ontkiemen op keukenpapier, terwijl het 2-3 keer langer kan duren als ze direct in de grond worden gezaaid. Maar wanneer je een groot veld met bloemen of groenten wilt planten, is deze methode natuurlijk niet praktisch.

Stap 2: Plant gekiemde zaden in potten

Het is belangrijk om potten en aarde klaar te hebben staan.
Zodra je wortels ziet verschijnen, plant je ze meteen. Als de wortels te lang worden, zal het moeilijk zijn om de wortels van het keukenpapier te scheiden. Als dat gebeurt, plaats ze dan gewoon met keukenpapier en al.
Het lijkt misschien moeilijk om een ​​klein zaadje op te pakken, maar het is echt heel eenvoudig. je kunt een tandenstoker gebruiken, of gewoon je vingers.
Plant ze op een diepte van 1-2 zaadjes (ondiep voor kleine zaden, dieper voor grotere zaden) en besproei ze de eerste week dagelijks voorzichtig.
We plaatsen de potten ook graag in schoteltjes en vullen de bodem met water, totdat de aarde in elke pot verzadigd is, en maken daarna de schotel leeg. Het duurt een paar dagen voordat de kleine groene blaadjes tevoorschijn komen. Nu hebben ze de zon nodig om sterk en gezond te worden!

Hier volgen enkele voorbeelden van hoe het ook kan, en zelfs nog beter:

 

Snelste kieming van groentezaden zonder aarde binnen 1 of 2 dagen

Hoe je de ontkieming van groentezaden, zoals komkommers, tomaten, pepers, paprika’s, of andere planten kunt versnellen, van zo’n 10 dagen naar slechts 24 tot 48 uur. Hoe?
Voeg een halve theelepel knoflookpoeder toe aan 250 ml lauw water en meng goed.
Plaats een theezeefje, als je die hebt, op een ander potje of glas, en doe daar enkele zaden van komkommers of andere groenten in. Giet de knoflookoplossing erover en laat een paar uur weken.
Knoflook is goed voor het desinfecteren van zaden, vanwege zijn natuurlijke antimicrobiële eigenschappen.
Spoel vervolgens af met water. In plaats van knoflook kun je ook houtas, baking soda, of honing gebruiken.
Leg de zaden daarna op keukenpapier, en besproei ze met kamillethee, die de eigenschap heeft om de ontwikkeling van schadelijke micro-organismen op het oppervlak van de zaden te voorkomen, waardoor het risico op bederf vóór het kiemen wordt verminderd. Bovendien bevordert het de ontkieming, en zorgt het voor een sterkere start van de plantengroei.
Doe de zaden bijvoorbeeld in ritssluitingszakjes, als je die hebt, en sluit deze. Maak je geen zorgen, er zal nog voldoende lucht zijn voor ontkieming. En als je merkt dat de binnenkant droog is geworden, spuit of druppel je de kamillethee opnieuw over de zaadjes, maar het mag niet te nat worden. Binnen 24-48 uur beginnen de zaden te ontkiemen en zijn ze klaar om in de aarde te worden gestopt.
En plantenwortels, die normaal gesproken misschien wel 20 dagen nodig hebben om te ontkiemen, kunnen nu al binnen enkele dagen ontkiemen. Eventuele vruchten zullen ook groter zijn. Een voorwaarde bij tuinieren is natuurlijk wel dat je geen arme potgrond of tuinaarde zonder bodemleven gebruikt. Het echte ‘geheim’ zit ‘m toch echt in de bodem!

 

Voor grote knoflookbollen doe je dit in februari of maart

Als je grote en gezonde knoflook- en uienbollen in je tuin of op je balkon wilt, desinfecteer ze dan vóór het planten in een oplossing van baking soda, zeezout of Himalaya zout bijvoorbeeld, of houtas.
Knoflook wordt in het vroege voorjaar of al in februari geplant, als het weer gunstig is. Hoe kun je knoflook beschermen en de opbrengst verhogen?
Voeg in 1 liter lauw water 1 el baking soda toe, en roer goed totdat het volledig is opgelost.
Doe de knoflookteentjes met het schilletje er nog omheen in de oplossing. Laat twee uur weken.
Haal de teentjes uit de oplossing, en plant ze daarna zo snel mogelijk.
In plaats van zuiveringszout kun je ook kamillethee gebruiken. De procedure is hetzelfde.
Natuurlijk kun je knoflook ook in oktober/november planten!

 

Voeg dit toe aan de aarde en wortel of peen zal groot en zoet zijn

Om betere resultaten te behalen bij het telen van wortelen zijn zaadvoorbereiding, goede voeding en bodem essentieel. De optimale tijd voor het direct planten van wortelzaden in de tuin is het vroege voorjaar of de late winter. Wortelzaden bevatten essentiële oliën en remmende stoffen, die de kieming vertragen, en het moeilijk maken om vocht vast te houden. Het is gebruikelijk dat zaden binnen ongeveer 20 dagen ontkiemen. Er is echter een trucje om de ontkieming in slechts 24-48 uur te laten plaatsvinden. De kwaliteit van de zaden zal ook verbeteren, zodat de wortels groot en sappig zijn.
Doe de wortelzaadjes in een kommetje, en giet er een beetje wodka overheen, want de alcohol helpt de essentiële oliën te verdampen, die normaal gesproken de kieming vertragen. Spoel de zaden, na 30 minuten weken, af met water.
Leg de zaden nu op keukenpapier, en besprenkel deze met kamillethee, die niet alleen de kieming versnelt, maar ook antibacteriële en schimmelwerende effecten heeft.
Doe de zaden in een zakje met ritssluiting. Bewaar deze op een warme plek, en als je merkt dat de binnenkant droog is, open hem dan en besproei hem opnieuw met wat thee. Laat de zaden niet in het water drijven; ze mogen slechts vochtig zijn!
Dit kun je doen met allerlei soorten zaden, zoals komkommers, erwten, paprika’s, tomaten, courgette, pompoen, etc.
Nadat ze zijn ontkiemd, plant je ze in aarde.

Tip: een gratis organische meststof om de grond mee te bewateren, voordat we de wortels uitplanten, is houtas. Voeg een halve lepel houtas en een halve lepel koffiedik toe aan 1 liter lauw water. Meng goed en laat het 24 uur staan. As en koffiedik zijn gratis verkrijgbaar en zijn rijk aan mineralen, die belangrijk zijn voor wortels/peen.

 

Advies voor grote en weelderige kroppen sla

Als we het hebben over de teelt van sla, zijn drie mineralen van cruciaal belang: stikstof, fosfor en kalium.
Het eerste bestanddeel zijn de pompoenpitten, die we tot een fijn poeder vermalen. Pompoenen bevatten aanzienlijke hoeveelheden fosfor, essentieel voor de ontwikkeling van sterke wortels en een optimale plantengroei. Naast fosfor verbetert de aanwezigheid van zink en koper bovendien de weerstand van sla en andere planten.
Doe pompoenpoeder in 1 liter warm water. In plaats van pompoenen kun je ook eierschalen gebruiken.
Voeg vervolgens 1 el brandnetel (of 3 el verse brandnetel) toe, die belangrijke voedingsstoffen bevat, zoals stikstof, ijzer en magnesium. Stikstof is essentieel voor het stimuleren van de bladgroei, ijzer draagt ​​bij aan een gezond zuurstoftransport, terwijl magnesium belangrijke stofwisselingsprocessen in planten verbetert. Bovendien helpt de aanwezigheid van antioxidanten in brandnetel de weerstand van planten tegen stress te versterken.
Het derde en laatste ingrediënt is 1 el houtas, dat door zijn rijkdom aan mineralen, waaronder kalium, de weerstand van planten tegen ziekten versterkt. In plaats van houtas kun je ook bananenschillen of paardenbloem of smeerwortel gebruiken! Want deze zijn ook rijk aan kalium en meer nuttige voedingstoffen voor plant- en bodemleven. In plaats van brandnetel kun je ook een paar eetlepels vers duizendblad gebruiken, dat overal groeit.
Meng alle ingrediënten goed en laat ze 24 uur in water staan, zodat de voedingsstoffen vrijkomen. Verdun het mengsel vervolgens met nog eens twee tot drie liter water.
Geef de planten minimaal één of twee keer per maand water met deze oplossing, gezeefd of niet gezeefd.

 

Doe dit en je tomaten groeien sneller en de vruchten zijn groter

Verkort de kiemtijd van 10 naar slechts 2 dagen. Week tomatenzaden vooraf in kamille- en paardenbloemthee. Paardenbloem is rijk aan voedingsstoffen, ook voor je plantjes. Nadat de thee is afgekoeld, zeef je deze, en laat je de zaden hierin minimaal 12 uur weken. Spoel daarna af met water. Gooi de thee natuurlijk niet weg, maar gebruik deze om de aarde te bewateren, waarin je zaait.
Hetzelfde kun je natuurlijk ook met het kweken van komkommers doen.

 

Komkommers zullen groter zijn als je dit doet voordat je gaat zaaien

Hoe je de kieming van komkommers, tomaten, paprika’s en andere groenten en planten in je tuin kunt versnellen. Je komkommers zullen groot en gezond zijn en snel groeien. Verkort het kiemproces van 10 tot 15 dagen naar slechts 2-3 dagen. Voeg 1 theelepel echte honing (biologisch) toe aan een klein kopje warm water, ongeveer 100 ml. Week de zaden 6 tot 12 uur, en spoel ze daarna af met een weinig water.

 

Hoe helpt wodka nu bij het ontkiemen van zaden?

Uit onderzoek blijkt dat het kiempercentage van zaden toeneemt bij gebruik van ethanol of van alcohol. Dit gebeurt door de afbraak van de koolhydraatreserves in het plantenzaad.
Een ander rapport stelt dat kleine hoeveelheden alcohol helpen, om het embryo en de zaadlobben binnen te dringen, waardoor de groei wordt gestimuleerd, door de celdeling direct of indirect te beïnvloeden.

Wodka hack voor kleine zaadjes

Voor kleinere zaden dan die van wortel/peen: meng een halve theelepel wodka in een liter water, en laat de zaden 20-30 minuten in deze oplossing weken. Spoel de zaden grondig af met water, het beste is gefilterd of gedestilleerd water, en anders zoveel mogelijk chloorvrij water, voordat je gaat zaaien. Dit zal de kiemkracht aanzienlijk verhogen!

Week de zaden vooraf

Voorweken kan dus een dramatisch effect hebben op zowel de kiemkracht als de kiemtijd!
Om je zaden te laten weken, gebruik je een potje met lauwwarm water. Plaats de zaden in water, en laat het voorweekproces 8-24 uur duren, afhankelijk van de zaadgrootte. Probeer gefilterd water te gebruiken in plaats van kraanwater als dat beschikbaar is, en laat ze niet langer dan 24 uur weken.
Door dit te doen, wordt de harde buitenste laag zachter, en wordt een snellere ontkieming bevorderd, maar niet per se een hogere opbrengst van bijvoorbeeld vruchten. Zaden een nachtje laten weken is de gouden standaard voor het verbeteren van de kiemkracht.
Zijn de zaadjes heel erg klein, strooi dan het hele potje water met de zaadjes uit over de aarde, of in een (binnen)pot, gevuld met geschikte potgrond of compost. Doe dit wel direct na het weken van het zaad.

Drijvende zaadjes

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat de drijvende zaden ‘slecht’ zijn. Gooi ze niet weg. Ze worden zo kort geweekt dat het niet mogelijk is te zeggen of ze wel of niet zullen ontkiemen; soms zelfs wel.

Wanneer moet je voorgeweekte zaden planten?

Zodra de zaadjes wat zachter worden en beginnen te zwellen (een verschijnsel dat je zult leren kennen naarmate je de zaden vaker laat weken), zaai je deze onmiddellijk in de aarde.
Je zult vaak merken dat je, door voorweken, de zaden een paar dagen tot zelfs een week of langer korter kan kiemen. Dit is ook handig als je geen tuinkas of polytunnel hebt!

Elk zaadje is anders

Sommige zaden zijn te klein om te weken en zullen gewoon desintegreren. Enkele zaden zijn biologisch geprogrammeerd om te ontkiemen, nadat ze door een brand zijn gegaan. En andere zaden hebben een zeer dikke schil en zijn gewend om door het spijsverteringsstelsel van een dier te gaan, en kunnen dus profiteren van een methode, die scarificatie wordt genoemd, nog vóórdat ze worden geweekt. Zaden met een dikke buitenlaag (zaadschil) moeten worden beschadigd, zeg maar, door wrijven met een vijl of schuurpapier, of krabben met een scherp voorwerp. Of gebruik een nagelknipper om een ​​klein knipje te maken. Hierdoor kan vocht de binnenkant van het zaadje bereiken, en wordt de kieming aanzienlijk versneld! Deze procedure wordt aanbevolen voor de reproductie van palmbomen, dracaena’s of bananen. Je kunt dit echter ook doen met zaden van Oost-Indische kers, pompoenen, komkommers, erwten, bonen en meloen, bijvoorbeeld.
Ja, elk zaadje is anders, en met een beetje onderzoek kun je ontdekken wat de optimale omstandigheden voor je zaden zijn.

Vergeet niet de zaadjes na het zaaien vochtig te houden

Het voortdurend uitdrogen en opnieuw bevochtigen van grond en zaden kan de kieming vertragen. Bedek eventueel de potten met doorzichtig plastic, om de grond langer vochtig en ook iets warmer te houden.

 

De media jaagt mensen weer angst aan met ‘nieuwe vaccinaties’ in ons voedsel….

Zeker niet de enige gifstoffen, die TPTB (The Powers That Be) gebruiken of streven toe te passen.
Jib jabs in productie? Je hoort het goed, mogelijk zelfs al getest op mensen. Leef echter niet in angst, maar vertrouw op God, en bereid je voor op wat komen gaat.

 

Bronnen:

THE INFLUENCE OF ALCOHOL UPON THE GROWTH OF SEEDLINGS

Use This Vodka Hack to Germinate Seeds & Propagate Cuttings Quickly

16 Expert Tricks to Germinate Seeds Faster

You may also like