… zowel voor je gezondheid als je portemonnee! Wat groeit er zoal in de winter? Wildplukken kan het hele jaar rond. Trek er eens een uurtje op uit.
Eindtijdnieuws.com
7 januari 2023
Elk seizoen openbaart een nieuw scala aan bloemen, planten, zaden, vruchten en paddenstoelen. Elk seizoen opnieuw leer ik weer nieuwe dingen. Nieuwe plukplekjes, nieuwe geneeskrachtige wilde kruiden en groenten uit de natuur, nieuwe gerechten.
Wildplukken is niet alleen leuk om te doen, je wordt er ook nog eens gezonder van, want je zult veel meer voedingsstoffen vinden in het vergeten ‘onkruid’ dat je plukt dan in je groente en kruiden uit de supermarkt! En je gaat het ook nog eens merken in de portemonnee.
Elke keer verwonder ik me over wat de natuur te bieden heeft:
Wat groeit er allemaal in de winter?
Nu, oesterzwammen bijvoorbeeld!
Zo’n beetje dezelfde die je ook in de supermarkt kunt vinden, vind je ook op bomen.
Smalle weegbree of smalbladige weegbree
Weegbree is een medicinale groente. Het kauwen op een weegbreeblaadje kan bijvoorbeeld lusteloosheid doen verdwijnen. Alle delen van de plant zijn eetbaar. De wortels smaken een beetje naar champignons.
Grote weegbree of Breedbladige weegbree
Natuurlijke remedie bij: vermoeidheid, astma, zware infecties, wondgenezing, hoesten, griep, virussen, luchtwegen, kalmeert het hele lichaam, blaasontsteking, aambeien, hooikoorts, allergie, etc.
De geneeskrachtige werking van grote en smalle weegbree is ongeveer hetzelfde. Weegbree behoort tot de geneeskrachtige planten, die al duizenden jaren wordt gebruikt. Luister naar wat wijlen Dr. Christopher te zeggen heeft over dit ‘onkruid’, weegbree genaamd, dat de natuur ons gratis aanbiedt:
Natural Remedy For Infection You Must Know in Case Of Emergency | Dr John Christopher
Translation => Click on the CC (subtitle) button > then click the Gear wheel > Subtitles > Automatic translation > Choose your language
Hoe weegbree te gebruiken?
Sla, soep, groente (koken als spinazie), smoothies, pannenkoeken, omelet, etc.
Het spreekt voor zichzelf om suiker, zoetstoffen, bewerkt voedsel en drinken, Big Pharma medicatie, de magnetron, etc., helemaal te vermijden.
Waar groeit weegbree?
De weegbree groeit overal, langs de waterkant, in het veld, tussen stoeptegels middenin de stad en in elk park. Veel mensen herkennen de weegbree onmiddellijk. Toch is de kennis, dat weegbree als groente gegeten kan worden, niet wijd verspreid. Zelfs in je eigen tuin kan weegbree voorkomen; je hoeft nooit ver te zoeken.
Kraailook
Koop je nog bieslook uit de winkel? De winter is het seizoen bij uitstek voor de kraailook, een soort van wilde bieslook! Het ziet er precies zo uit. Als je het eventjes kneust en ruikt, dan weet je het vanzelf.
Waar groeit kraailook?
Weilanden, bossen, bosranden, duinen, bermen, rivierduinen, stadswallen, lanen, parken, wijngaarden, spoorbermen, rivierdijken, hogere delen van uiterwaarden, rotsachtige plaatsen.
Spar- en dennennaalden
Pluk ook eens wat spar- of dennennaalden uit je tuin of het bos. Het is een waar tonicum! Thee, infusie, of tinctuur van dennennaalden wordt al duizenden jaren wereldwijd medicinaal gebruikt. Weet dat dit artikel over dennennaalden van de prominente arts, Judy Mikovits, is; zij bespeelt beide kanten, weet ik nu. Helaas staat zij dus niet aan onze kant.
Winterpostelein
Een echte aanrader, die je vanaf november tot maart kunt plukken, is winterpostelein! Deze plant heeft sappige, vlezige, lepelvormige bladeren, die overgaan in een lange steel. Als je de sappige plantjes plukt, laat dan de wortels zitten. Snij of knip ze af. Zo komen er weer nieuwe bladeren aan, en kun je vaker plukken. Natuurlijk kun je ook een paar plantjes meenemen en buiten overplanten in een pot, of in de tuin.
Harvesting miner’s lettuce/winter purslane in winter (Winterpostelein)
In Nederland kennen we twee soorten, de roze en de kleine (gewone). De roze winterpostelein heeft donkerder en generfder blad met roze bloemen. Deze is minder algemeen dan de gewone winterpostelein, die witte bloemen geeft. Deze wordt in het Westland ook geteeld, en als bodembedekker in moestuinen gebruikt. Maar dit plantje heeft weten te ontsnappen. Al heel lang geleden. Van oorsprong komt de plant uit Noord-Amerika en Groenland, en is via Cuba naar Europa gekomen. Winterpostelein is werkelijk heerlijk als sla! Rauw in een stamppot of smoothie behoort ook tot de mogelijkheden. Het plantje is een soort powerhouse met een hoge voedingswaarde.
Hoe te gebruiken?
Als sla of in salades, als topping op een omelet, etc.
Waar groeit winterpostelein?
Plantsoenen, duinen, langs bosranden, verwilderd langs moestuinen, in tuinen, parken, in steden en gewoon op het platteland. De plant is zelfs het gehele jaar door te vinden, vooral in de wintermaanden en ook als het vriest.
Look-zonder-look
De niet meer in gebruik zijnde naam Alliaria offïcinalis, – vertaald: ‘uit of van de apotheken’ – duidt op de medicinale werking van de plant.
Hoe te gebruiken?
Blad, zaad en wortel zijn eetbaar. Het blad kan fijngehakt aan salades worden toegevoegd, in kruidenboter, pesto, omelet, quiche, of bijvoorbeeld in het pannenkoekbeslag, om groene pannenkoeken van te bakken.
Garlic Mustard Foraging For Edible Plants (Look-zonder-look)
Waar groeit look-zonder-look?
Je kunt deze plant de hele winter door vinden. Look-zonder-look groeit het liefst op halfschaduwrijke plekken, zoals in heggen, bosranden, in de buurt van struiken. De plant ruikt en smaakt weliswaar naar look (ui), maar is botanisch niet verwant aan ui.
Wilde aardbei of bosaardbei
Het is een kruipplantje, dat in principe overal kan groeien, maar vooral in bosgebieden. Het houdt van vochtige bosgrond, maar gedijt ook prima in droge grond! Het verspreidt zichzelf, doordat lange uitlopers wortels maken en vaste grond zoeken. Het vruchtje wordt door vele vogels en zelfs grotere dieren, zoals herten, als een lekkernij beschouwd. Mensen kunnen het ook prima eten. Zowel het blad als de vrucht is eetbaar en geneeskrachtig.
Paardenbloem
Er zijn 200 soorten paardenbloemen en deze hebben allemaal een gelijksoortige medicinale werking. Wie de paardenbloem als lastig onkruid in de tuin ziet, doet zichzelf ernstig tekort. De paardenbloem is voedzaam, gratis en geneeskrachtig! Je kunt elke dag een paar blaadjes van paardenbloem door een maaltijd heen mengen. Dat is goed voor de lever. Paardenbloem is geen onkruid; het is een gratis medicinale groente. Bloem, blad en wortel zijn eetbaar.
Barbarakruid of winterkers
Barbarakruid is een eetbare, medicinale plant, en groeit snel. Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar.
Waar groeit barbarakruid of winterkers?
Voedselrijke wegbermen, oevers, heggen, duinen, grasland, langs spoorwegen.
Witte waterkers
Niet te verwarren met tuinkers. Een andere naam voor waterkers is waterpostelein, of beeksalade. Witte waterkers is een pittig smakend blad, dat lichtjes brandt op de tong. Verder is waterkers een geneeskrachtige plant.
Waar groeit witte waterkers?
Aan rivierranden en -oevers, in de buurt van stromend water.
Madeliefje
Bloem en blad zijn eetbaar.
Waar groeit madeliefje?
Gazons, aangelegde grasvelden, weilanden, open plekken in het bos, bosranden.
Kleine veldkers
Kleine veldkers is een vergeten wintergroente, die veel vitaminen bevat. Kleine veldkers wordt veelal beschouwd als onkruid; het is echter net zo lekker als tuinkers. Dus in plaats van wieden, kun je het ook oogsten! Blad en bloem zijn eetbaar.
Land cress
Hoe te gebruiken?
Het blad heeft een pittige smaak, en kan worden gebruikt in salades, stamppot, als broodbeleg, etc.
Waar groeit kleine veldkers?
In tuinen, plantsoenen, duinen, rotsachtige plaatsen, akkers, langs heggen, bermen en dijken, tussen bestrating en sterk verweerde muren.
Klaver
Er zijn meerdere soorten klaver, zoals: de witte klaver met de groene blaadjes, en de rode klaver, die een beetje paarsachtig roze vlekjes in de verder groene blaadjes heeft. Ontdek zelf de geneeskracht van klaver.
Hoe te gebruiken?
De bloemetjes en de blaadjes kun je eten. Het is een gezonde, wilde groente. Je kunt er thee van zetten, in je sla verwerken, etc.
Waar groeit klaver?
Klaver groeit werkelijk overal, in elk stukje grasland. De witte klaver vind je vooral in gazons. Rode klaver komt voor op voedingsrijke graslanden, bermen, en in mindere mate ook in gazons.
Grote en kleine brandnetel
Brandnetel staat niet in hoog aanzien bij de bevolking. Toch is de brandnetel een niet te versmaden kruid. Deze mag niet ontbreken bij de echte kruidenliefhebber.
Sterk en breed geneeskrachtig middel: bloedzuiverend, urinezuur afdrijvend, superfood, bij huidaandoeningen, tegen vermoeidheid, voorjaarsmoeheid, herstel na ziekte, bij reumatische aandoeningen, immuniteit, allergische verschijnselen, ontstekingen, pijnstillend, spijsvertering, remineraliserend tonicum, versterkt haar, huid, nagels, kraakbeen, stimuleert de borstvoeding, etc.
Merk op, dat Susun Weed wel een New Ager is; ze maakt hier een hete infusie. Na minimaal 4 uur is een infusie klaar om te drinken, of de volgende morgen, en na zo’n 12 uur is ook geen probleem:
Stinging Nettle Infusion with Susun Weed and Monica Jean (Brandnetel)
Hoe te gebruiken?
De jonge loten van brandnetels hebben een verfijnde smaak wanneer ze als spinazie gegeten worden, of aan andere groenten worden toegevoegd. Denk aan roerbakgroenten. Verder in pannenkoeken en omelet, etc. Het bekendste is natuurlijk de brandnetelsoep. Ook hiervoor gebruiken we alleen de bovenste jonge en nog groene scheuten.
Paarse dovenetel
Paarse dovenetel, ook wel rode dovenetel, of paarse aartsengel genoemd, is een lid van de muntfamilie. In tegenstelling tot gewone munt heeft dovenetel echter niet die veelbetekenende muntachtige smaak of geur. Omdat dit onkruid de prikkende chemicaliën van een echte brandnetel mist, wordt het ‘dode’ brandnetel genoemd. Net als echte brandnetel en munt is ook de dovenetel eetbaar. In de kruidenwereld wordt het algemeen beschouwd als een superfood en zeer gewild bij verzamelaars! Denk aan salades en rauwe gerechten. Over munt gesproken, laatst kwam ik nog de winterharde appelmunt tegen in het wild.
Hier zijn slechts enkele van de vele dingen, die paarse dovenetel ons te bieden heeft: hoge voedingswaarde, gezond immuunsysteem, vermindert ontstekingen, verlicht allergie, krachtige antioxidant, krachtiger dan vitamine C, vermindert pijn, antibacteriële eigenschappen bij infecties, schimmelwerende eigenschappen, gezonde nierfunctie, bij nierstenen, vochtophoping, etc.
Waar groeit paarse dovenetel?
Langs akkerranden, langs wegen en trottoirs, etc.
Witte dovenetel
Witte dovenetel lijkt sterk op brandnetel, behalve dat hij witte bloemetjes heeft en ook niet prikt. De bladeren van deze plant kunnen gegeten worden als een groente. De bloemetjes zijn zeer zoet en worden soms door kinderen uitgezogen om de honingachtige smaak. De plant heeft voor de mens een medicinale werking, voornamelijk als verzachtend middel op de slijmvliezen.
Waar groeit witte dovenetel?
Bermen, op open plekken in het bos, in de buurt van water.
Gele dovenetel of bonte gele dovenetel
De gele dovenetel barst van de waardevolle ingrediënten, en is vrij zeldzaam in Nederland. Essentiële oliën, vitamines, mineralen en talrijke sporenelementen laten ook deze wilde vaste plant uitgroeien tot een rijke voedsel- en medicinale plant. De gevreesde brandharen van de brandnetel ontbreken ook hier. Zowel de bloemen als de bladeren bevatten ontstekingsremmende en antibacteriële stoffen, goed voor blaas en nieren. Gebruikt in een thee infusie, bijvoorbeeld, helpt gele dovenetel energie te geven, bestrijdt het ontstekingen, werkt het als een diureticum, en stimuleert het de spijsvertering.
Hoe te gebruiken?
De hele plant is eetbaar, dus ook de wortel. De jonge blaadjes en scheuten kunnen rauw gegeten worden in salades, of gekookt of gebakken in gerechten, en in soepen, pannenkoeken, omelet, etc.
Waar groeit gele dovenetel?
Op vruchtbare, humusrijke grond; de plant houdt van vocht. De soort vormt door zijn uitlopers soms behoorlijk grote matten in loofbossen en tussen hakhout.
Vogelmuur
Vogelmuur is gemakkelijk te herkennen. Het is een heerlijk kruid of groente!
Weed Walk Chickweed & Cleavers – Easy Herbal Medicine with Susun Weed (Vogelmuur)
De geneeskrachtige werking van vogelmuur is onder meer: samentrekkend, windafdrijvend, verzachtend, vochtafdrijvend, slijmoplossend, laxerend, verkoelend, wondhelend, algemeen tonicum.
Duizendblad
Door zijn fijn verdeelde bladeren lijkt het of dit winterharde kruid wel duizenden blaadjes heeft. Blad en bloemetjes zijn eetbaar. Het kruid wordt geprezen omwille van zijn geneeskrachtige eigenschappen. Wat vaak niet wordt vermeld, is dat het zeer goed is voor de hersenen! Plus voor ijdeltuiten: je krijgt je oorspronkelijke haarkleur er weer mee terug, bij uitwendig en inwendig gebruik. Vaak uitwendig opbrengen, zou je grijze haar helemaal moeten reduceren en terugbrengen naar de oorspronkelijke staat, aldus Dr. Christopher. Ik moest zo lachen om zijn humor, dat ik de video hier gepost heb:
Use This Natural Remedy To Cure Gray Hair And Balding | Dr John Christopher (Duizendblad)
Waar groeit duizendblad?
Vaak in bermen en in tuinen, daar waar het zonnig is.
Kleefkruid
Het zeer gezonde kleefkruid dankt zijn naam aan het feit, dat ze overal aan blijft kleven, door de vele weerhaakjes aan de stengel en de vruchtjes. Deze blijven hangen in de vacht van dieren. Zo worden de vruchtjes over grote afstanden verspreid. Kleefkruid is eetbaar en geneeskrachtig, een gezonde wilde groente, en dus niet alleen te gebruiken als kruidenthee.
Hoe te gebruiken?
Vooral de jonge blaadjes zijn lekker door de soep, rijst, of bij vis. Als je kleefkruid kort kookt, hecht het niet meer vast. De smaak van kleefkruid is iets bitter, zoals andijvie of witlof. Met kaas kun je er lekkere gerechten mee maken.
Waar groeit kleefkruid?
Kleefkruid kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Op voedselrijke, vochtige grond vormt de plant een soort matten, waardoor andere planten op die plek soms geen kans meer krijgen. De plant groeit vaak tussen brandnetel, dovenetel en fluitenkruid in.
Fluitenkruid
Geneeskrachtige eigenschappen: spijsvertering, bloedreinigend, vochtafdrijvend, tonicum, maag- en nierproblemen, ademhalingsmoeilijkheden en verkoudheid, griep, immuniteit, ontsteking, antibacterieel, maagpijn, astma, depressie, slapeloosheid door stress of angst, Alzheimer, Parkinson, migraine.
Foraging UK – Cow Parsley (Anthriscus Sylvestris) (Fluitenkruid)
Hoe te gebruiken?
Alles is eetbaar, niet alleen het blad en de bloemen. Met name de stengels en wortels zijn lekker en makkelijk te schillen. Het moet smaken naar selderij en wortel, en ook een beetje anijs. Te verwerken in salade, soep, als groente, roerbakgroente, in pannenkoeken en omelet, sauzen. Het werd ook altijd al gebruikt als muggenspray.
Waar groeit fluitenkruid?
Bermen, grote graslanden, dijken, langs bosranden, loofbossen.
Smeerwortel
Smeerwortel is de meest nuttige plant, die je maar kunt bedenken. Reeds duizenden jaren gebruikt voor genezing, als voedsel voor mens en dier, als super bemester, als mulch en dus gratis bodemverbeteraar. Mocht je een stukje wortel van de plant uit de natuur kunnen bemachtigen, neem het dan mee, en plant het buiten in een grote pot of doos of container, of in de volle grond.
In plaats van eten uit de natuur, kun je natuurlijk ook denken aan het maken van thee, koude of hete infusie, olie extract, inmaken in azijn, tinctuur, zalf, huidolie, etc. Maar dat is ‘voedsel’ voor een ander artikel. Doe ook je eigen onderzoek! Smeerwortel kan op diverse manieren zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt in ieder geval; hier volgt een voorbeeld:
Comfrey Infusion (Smeerwortel)
In veel gevallen komen de geneeskrachtige eigenschappen van planten het best tot zijn recht, wanneer je ze niet teveel verhit worden, of rauw verwerkt, of als een koude infusie of tinctuur. Bovendien, hoe meer van de plant, hoe sterker de potentie.
Kruiptijm of Wilde tijm
Ik weet niet hoe het bij u is, maar hier groeit de wilde tijm nog volop. Voor de mens is het belangrijk te weten, dat het een eetbaar kruid is met geneeskracht.
Hoe te gebruiken?
Gedroogde, verpulverde tijmblaadjes kunnen uitstekend door kruidenzout worden gedaan. In de fytotherapie, de door wetenschap onderbouwde vorm van moderne kruidengeneeskunde, wordt wilde tijm ingezet bij luchtwegenproblemen en spijsverteringsstoornissen.
Waar groeit wilde tijm?
Tuinen, bermen, op dijken, aan de randen van heide en graslanden, die droge, voedselarme, en licht zure grond bieden.
Deze lijst is zeker niet compleet, maar zal er nog enkele noemen hier:
Jeneverbes
Rozenbottels
Fluweelpootjes
Lisdodde
Hop
Daslook of wilde ui
Hondsdraf
How to Identify Ground Ivy and uses (Hondsdraf)
Grote zandkool of wilde rucola
Wilde pastinaak
Harvesting Wild Parsnip | Noxious Weed With An Edible Root (Wilde pastinaak)
Herik, Akkermosterd of Wilde mosterd
Wild Mustard – A Delicious Wild Edible and Ancestral Genetics (Wilde mosterd)
Grote klis
Burdock Root Gathering – Arctium minus – Wild Edible Food Winter Forage (Grote kliswortel)
Wilde peen
How to get 100% FREE CARROTS, Wild Carrot, Fall and Winter Forage (Wilde peen)
Teunisbloem
Wild Foraging Edible and Medicinal Plants – Evening Primrose (Teunisbloemwortel)
Bramenblad
Vaak moet je verder zoeken naar alle geneeskrachtige eigenschappen
De genoemde medicinale toepassingen van planten in Nederlandse artikelen zijn meestal niet compleet. Vaak vind je nog veel meer geneeskrachtige werkingen van een specifieke plant, wanneer je gaat zoeken en graven in het Engels, en niet in Google.
Zie ook:
Vergeet paracetamol en hoesttabletten, dit zijn de 6 beste middelen uit de ‘hoesttuin’
Bronnen: