Vloeibaar goud: Urine is een van de beste meststoffen en gratis beschikbaar

Menselijke urine, een cocktail aan voordelen, heeft als meststof vele vergeten toepassingen! In principe hoef je geen dure meststoffen te kopen voor je planten.

Eindtijdnieuws.com
24 november 2023

 

Urine gebruiken om je planten en je moestuin te bemesten?

Je schudt misschien je hoofd; toch is het eenvoudig te recyclen organisch afval, gemakkelijk en veilig te gebruiken. Urine wordt al duizenden jaren gebruikt! Bemesten met urine doet meer dan je denkt.

Van tomaten tot aubergines, maïs en alles daartussenin, urine doet niet onder voor commerciële meststoffen en werkt vaak nog beter, zonder schadelijke stoffen en chemicaliën in je tuin. Alles groeit mooi en groen.

Overtollige voedingsstoffen in menselijke urine

Wanneer we voedsel eten, filteren onze nieren overtollige voedingsstoffen, die ons lichaam niet kan gebruiken. Deze voedingsstoffen worden vervolgens uit het lichaam verwijderd in onze urine. Urine bevat aanzienlijke hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium (meestal een N-P-K van ongeveer 11 – 1 – 2,5, een verhouding die vergelijkbaar is met meststoffen van de commerciële en lucratieve meststoffenmarkt.

 

Wat zit er precies in urine?

Urine bestaat voor 95% uit water, voor 2,5% uit ureum en voor 2,5% uit een mengsel van mineralen, zouten, hormonen en enzymen. Urine is niet giftig.

Een aantal belangrijke voedingsstoffen uit urine bedraagt ongeveer:

Alanine, totaal ….. 38 mg/dag
Arginine, totaal ….. 32 mg/dag
Ascorbinezuur ….. 30 mg/dag
Allantoïne ….. 12 mg/dag
Aminozuren, totaal ….. 2,1 g/dag
Bicarbonaat ….. 140 mg/dag
Biotine ….. 35 mg/dag
Calcium ….. 23 mg/dag
Creatinine ….. 1,4 mg/dag
Cystine ….. 120 mg/dag
Dopamine ….. 0,40 mg/dag
Epinefrine ….. 0,01 mg/dag
Foliumzuur ….. 4 mg/dag
Glucose ….. 100 mg/dag
Glutaminezuur ….. 308 mg/dag
Glycine ….. 455 mg/dag
Inositol ….. 14 mg/dag
Jodium ….. 0,25 mg/dag
IJzer ….. 0,5 mg/dag
Lysine, totaal ….. 56 mg/dag
Magnesium ….. 100 mg/dag
Mangaan ….. 0,5 mg/dag
Methionine, totaal ….. 10 mg/dag
Stikstof, totaal ….. 15 g/dag
Ornithine ….. 10 mg/dag
Pantotheenzuur ….. 3 mg/dag
Fenylalanine ….. 21 mg/dag
Fosfor, organisch …..9 mg/dag
Kalium ….. 2,5 mg/dag
Eiwitten, totaal ….. 5 mg/dag
Riboflavine ….. 0,9 mg/dag
Tryptofaan, totaal ….. 28 mg/dag
Tyrosine, totaal ….. 50 mg/dag
Ureum ….. 24,5 mg/dag
Vitamine B6 ….. 100 mg/dag
Vitamine B12 ….. 0,03 mg/dag
Zink ….. 1,4 mg/dag

Mijns inziens hangt bovenstaande geheel af van hoe gezond een persoon eet, drinkt en leeft, hoeveel men op een dag drinkt (2 liter of 5 liter; kraanwater of gefilterd water), en met name het gebruik van vaccins en medicatie geheel nalaat, wat schadelijk is voor het bodemleven.

Tijdens een plasje laat een gezonde volwassene 11 gram stikstof/ureum, 1 gram fosfor/superfosfaat en 2,5 gram kalium vrij.

Het minstens twee maanden lang wekelijks (of vaker) toedienen van urine aan groeiende groenten kan de opbrengst meer dan verdubbelen.

Wat is ureum?

Het is het grootste bestanddeel van moderne commerciële meststoffen. Dit ureum wordt kunstmatig geproduceerd; het wordt beschouwd als een organische meststof. Ureum bevat grote hoeveelheden stikstof, wat essentieel is voor een gezonde plantengroei.
Zie je het verband?

Is urine steriel?

Verse menselijke urine is steriel en dus vrij van bacteriën. Het is zelfs zo steriel dat het vers gedronken kan worden (wat ikzelf niet meteen zou doen). Pas als het ouder is dan 24 uur verandert het ureum in ammoniak; het schijnt dan ook minder potent te zijn.
Verse urine ruikt hoegenaamd niet, maar als je het een probleem vindt, voeg dan 1 theelepeltje citroenzuur toe aan de emmer voor urine. Eén emmer is meestal zo’n 20 liter.

Is het veilig voor tuinieren?

Ja, absoluut. De meeste plantenexperts beweren, dat de kans op ziekteoverdracht via urine op huishoudelijk niveau zeer zeldzaam is. Ook zal de geur van urine in een mum van tijd verdwijnen, zodra je het op de grond aanbrengt. Mogelijk in warmere klimaten niet.

 

Hoe gebruik je urine om je planten te bemesten?

Verdun met 4 tot 7 of zelfs 10 delen water voor de meer volgroeide planten.
Verdun een deel urine met 10-15 delen water voor toepassing op jonge planten.
Verdun met 30 delen water voor gebruik op potplanten, die veel gevoeliger zijn voor meststoffen van welke aard dan ook.
Bomen, struiken en gazons kunnen prima onverdunde urine gebruiken. Maar om voor de hand liggende redenen gebruik je het onder vruchtdragende struiken in plaats van direct op het gebladerte en het fruit. Urine kan altijd het beste rechtstreeks op het wortelsysteem van een plant worden aangebracht, vooral als het nog sterk geconcentreerd is.

Houtas toevoegen voor meer bloemen, vruchten en wortels

Het hoge stikstofgehalte van urine maakt het perfect voor zaailingen en bladgewassen, maar het lage kaliumgehalte maakt het een beetje schraal op het gebied dat bloemen, vruchten en wortels nodig hebben. Maar ook dat kunnen we gratis oplossen: het toevoegen van houtas aan urinemeststof voor tomatenplanten resulteert in zoeter fruit, en vier keer zoveel fruit! Door houtas toe te voegen werd ook de de bietenwortel (bietjes, krootjes) vergroot. Dat is logisch, want houtas heeft een N-P-K verhouding van ongeveer 0:1:3, plus het bevat veel calcium. Een handvol gezeefde houtas (bewaar de brokken voor je composthoop of als mulch) zal het kaliumgehalte in een emmer ‘vloeibaar goud’ een flinke boost geven.

Je kunt ook een handvol houtas strooien over elke 2 tot 3 centimeter nieuw organisch materiaal in de composthoop. Als je grond erg alkalisch is, is houtas misschien niet de beste keuze, omdat het de grond nog alkalischer maakt! Zorg ervoor dat je alleen houtas gebruikt van onbehandeld hout. As van hardhout bevat het meeste kalium. Gebruik nooit as van steenkool.

Epsomzout voor gezonde planten, struiken en bomen

Beschik je niet over houtas? Geen zorgen. Epsomzout kan echt wonderen verrichten voor je tuin. Epsomzout helpt zaad beter te ontkiemen, verhoogt de opname van voedingsstoffen uit de grond, geeft groener gras en groenere planten, zorgt voor meer bloemen met een diepere kleur, betere en grotere knolgewassen, meer en zoetere vruchten, en een sterk wortelgestel.

En heb je ook geen epsomzout tot je beschikking? Bananenschillen van een gewassen banaan en eierschalen kunnen ook helpen bij dit proces. Doe hiervoor je eigen onderzoek.

Gebruik urine het liefst vers

Want de geur van de zich ontwikkelde ammoniak na een dag duidt ook op een daling van het voedingsgehalte. Het schijnt dat onze ochtendurine de meeste voedingsstoffen bevat. Gebruik oude urine bijvoorbeeld direct op je composthoop of om tuinbedden voor te bereiden voor een volgend seizoen.

Dus als je een kant-en-klare bron van plantenvoeding wilt, die perfect uitgebalanceerd is voor je tuin, die helemaal gratis is, het hele jaar door beschikbaar is, kostbaar drinkwater en overmatig gebruik van schoonmaakchemicaliën bespaart, en het zware gebruik van fossiele brandstoffen bij de productie van kunstmest beperkt, overweeg dan het gebruik van je eigen urine.

Het gebruik van urine om gewassen te bemesten wordt al sinds de oudheid beoefend!

Tegenwoordig is het relatief zeldzaam. Maar omdat boeren en thuiskwekers op zoek gaan naar (gratis) biologische manieren om voedsel te verbouwen, kan urine een oplossing zijn.

“Ina, how did you do it?”

Use THIS Organic Fertiliser you already own (urine) for vegetable gardens – INA Does it Different

Translation => Click on the CC (subtitle) button > then click the Gear wheel > Subtitles > Automatic translation > Choose your language

 

Toepassingen van urine

Hier volgen wat tips en manieren om je eigen urine te gebruiken:

In de tuin
Je kunt urine in de tuin gebruiken, zelfs met kraanwater, maar laat het kraanwater dan 24 uur staan, zodat de schadelijke chloride kan verdampen. Breng de verdunning aan rond de wortelzone van je planten; dit kun je zelfs dagelijks doen bij zeer droog weer. Sommigen gebruiken zelfs een 1:4 verdunning. Puur kun je het ook gebruiken, maar dan beter in de buurt van de plant op enige afstand.

Op tuinbedden vóór het aanplanten

Giet puur op de aarde, een week of langer, voordat je gewassen zaait of plant. Urine is een echte bodemverbeteraar! 

Op de composthoop

Als je pure urine op de composthoop giet, is het een fantastische compostversneller en -activator, met als extra voordeel dat het meer voedingsstoffen toevoegt.

Onder bomen
Onder fruitbomen, maar bosbessenstruiken raadt men aan te vermijden.

Tegen aanvreten door vogels, tegen honden en katten, konijnen en vossen:

Er zijn veel mogelijkheden om uit te proberen. Urine kan worden opgevangen in een spuitfles en verdund, en die oplossing kan rechtstreeks worden aangebracht op planten die worden gegeten. Sterkere urine kan rond de omtrek van de tuin worden gegoten. Welke methode je ook kiest, het zal nodig zijn om de urine opnieuw aan te brengen na een regenbui of water geven. Mannelijke urine zou hiervoor het meest geschikt zijn.

Tegen plantenziekten

Soms kunnen planten schimmelziekten ontwikkelen, zoals bladrot en meeldauw. Urinezuur in urine is ook geweldig voor het elimineren of ontmoedigen van schimmels op planten, struiken en lage bomen. Je moet het minimaal 50% verdunnen en dan een spuitfles gebruiken om de waterige urine op de aangetaste plekken te spuiten, vooral ook aan de onderkant van de bladeren.

 

Bron:

Liquid Gold: Using Urine To Fertilize Your Garden

You may also like