Momenteel ontkiemt het onkruid en begint te groeien. En als er onkruid groeit, zullen de meeste van de grotere groentezaden ook ontkiemen. Zo simpel is het.
Eindtijdnieuws.com
10 maart 2023
Elke social media groep lijkt in deze tijd van het vroege voorjaar vol te staan met hetzelfde:
‘Is het tijd om te gaan zaaien en planten, of is het nog te vroeg?’
Dit is het antwoord op de vraag bij tuinieren, wanneer te beginnen met zaaien en planten in Nederlandse tuinen.
Het advies op de verpakking is niet altijd nuttig
De gegeven adviezen zijn onder meer, dat mensen de verpakking van de zaadjes zelf moeten lezen, maar zonder te zeggen waar zij zich bevinden, en wat hun plaatselijke omstandigheden zijn. Deze adviezen zijn dan totaal nutteloos voor de beginner; zelfs gevestigde tuinierders kunnen erdoor op een dwaalspoor worden gebracht!
Hoe kweek je sla, van boterkop tot kropsla?
Zo geven de zaadzakjes van sla en de websites van zaadbedrijven bijvoorbeeld het advies, dat sla moet worden gezaaid tussen eind maart en begin juli, of tussen maart en september. Daar hebben we dus al twee Nederlandse sites, die verschillende adviezen geven! En als we de vraag gewoon googelen, krijgen we waarschijnlijk sites, die heel vreemde adviezen geven. Zo was er een, die me vertelde om te zaaien in wat leek op de wintermaanden, en de maanden waarin ik normaal zou zaaien, te vermijden.
Zaadbedrijven willen dat we niet klagen dat het zaad niet goed is
Het probleem is, dat zaadbedrijven adviseren te zaaien in de maanden, waarin het heel gemakkelijk is om zaad te ontkiemen, omdat ze niet willen dat we falen en klagen dat het zaad niet goed is. En sommige sites die we vinden, geven geen advies over het kweken in Nederland, maar in een ander land, waar de omstandigheden waarschijnlijk heel anders zijn. Zou een beginner dat ook beseffen of zien?
Hoe weet je wanneer je moet beginnen met zaaien en planten in Nederlandse tuinen?
Om te beginnen moeten we ervoor zorgen, dat het advies dat we krijgen afkomstig is van Nederlandse sites. Maar het is iets ingewikkelder dan dat…
Niet alle zaden hebben dezelfde voorwaarden nodig
Neem bijvoorbeeld sla en tomaat. Beide zijn slagewassen en beide worden meestal in de zomer geteeld. Maar sla kan eigenlijk elke dag van het jaar door tuinierders worden gezaaid! Echter, ze zouden moeite hebben om elke dag van het jaar met succes tomaten te zaaien!
Sla kan, als het klein is, vrieskou verdragen
De oorspronkelijke schrijver van dit artikel zaaide zijn vroege slateelt in januari, en plantte ze begin maart vaak buiten in Bedfordshire, VK. Ze ‘leden’ dan wel van de vorst, sneeuw, regen, etc., en…. in mei konden zij nog steeds oogsten.
Tomaten kunnen weinig kou verdragen
Waar sla een ‘koud’ gewas is, zijn tomaten een ‘warm’ gewas. Het is een grove definitie, maar voldoende om het verschil te verklaren. Andere warme gewassen zijn komkommers, paprika’s, pepers, courgettes, suikermaïs, etc. Zij geven de voorkeur aan warmte, of sterven van de kou.
Koude tolerante gewassen
Sla, vele Oosterse koolsoorten, Europese koolsoorten, prei, uien, sjalotjes, etc., behoren alle tot de categorie koude gewassen. Sommige zijn toleranter dan anderen, dat moet worden toegegeven. Maar het zijn allemaal koude tolerante gewassen!
Waarom de plaatselijke omstandigheden belangrijk zijn
De lokale omstandigheden zijn vrij belangrijk, omdat je in een vrij mild deel van het land kunt wonen. Een mijl verderop, bijvoorbeeld, op de kliffen, kunnen aardappelen worden geplant onder vorstvrije omstandigheden in februari. Slechts een mijl verderop zouden ze de vorst zo vroeg niet overleven, en hebben we te doen met veel latere seizoenen.
En natuurlijk zijn er vorstgebieden, die zelfs binnen een tuin zeer lokaal kunnen zijn. De ene kant van een kleine tuin is vaak vorstvrij, als de andere kant bevroren is. En waar koude lucht kan worden ingesloten door een schutting, heg, of iets dergelijks, daar kan een vorstzak ontstaan.
Dus hoe weten we wanneer we moeten zaaien en planten als de omstandigheden en het advies zo veranderlijk zijn?
Simpel.
We laten de natuur het ons vertellen.
De natuurlijke aanwijzingen voor het zaaien
In veel tuinen ontkiemt momenteel het onkruid en begint het te groeien. En als er onkruid groeit, vaak uit heel klein zaad, zullen de meeste van de grotere groentezaden ook ontkiemen. Zo simpel is het.
Kijk naar de eerste bloemen!
De schrijver van dit artikel kijkt naar de bloemen… Bloemen, zoals Narcissen en Sneeuwklokjes, komen vaak eerst. Meestal voordat de eerste onkruidzaden beginnen te ontkiemen. In zijn tuin staan begin maart de Camelia’s in bloei. Ze komen tegelijk op met zijn Primula’s. Beide vallen samen met Ereprijs, die ontkiemt in het bladafval in zijn bloembedden. Voor hem is dat dus de tijd om buiten te gaan zaaien! En hij wordt gewaarschuwd, dat het bijna tijd is door de Kamille, die zelfs eerder bloeit dan de Camelia’s.
De planten vertellen ons dus wanneer we moeten beginnen met zaaien
Elke tuin is anders, maar als je de cyclus die planten doorlopen, begint te begrijpen, dan zul je merken dat het niet zo heel erg veel uitmaakt, of je in het Noorden of Zuiden zit, op grote hoogte of laag, want de planten in de natuur vertellen ons, wanneer we moeten beginnen met zaaien. En de boodschap die zij geven, is voor jouw stukje grond, en niet een theoretische uit een boek of zaadpakket.
Bron: