14 Gemakkelijke compostbak ideeën die je geen cent hoeven te kosten

Maak deze supereenvoudige doe-het-zelf compostbakken in een oogwenk. Bespaar geld, voorkom jezelf een punthoofd, en haal meer opbrengst uit je tuin.

Eindtijdnieuws.com
11 juli 2023

 

Ik vond dit plaatje wel zo schattig, dat ik niet kon nalaten het te tonen…. een compostbak van oude bouwmaterialen en meubels. Maar vandaag gaan we het vooral hebben over de simpelste compostbakken!

Heb je geen compostbak? Composteer je nooit? Dan mis je een geweldige en zeer goedkope manier om noodzakelijke voedingsstoffen aan je planten en bomen toe te voegen. Veel heb je misschien al in huis, en kun je hergebruiken.

Composteren zorgt voor super weinig huis- en tuinafval

In plaats van etensresten, onkruid, gras en ander tuinafval in de prullenbak te gooien, kun je ze beter composteren!
Waarom ben ik sommige van deze doe-het-zelf-compostbak ideeën nooit eerder tegengekomen?

Google toont je het liefst dure en exclusieve compostbakken, wat het zelf gaan kweken van voedsel, kruiden, enzovoort, kan ontmoedigen. Daar bovenop wil men je doen geloven, dat je je toch echt aan de vele ‘compostregels’ moet houden, anders werkt het niet. En dat, terwijl de dennennaalden en bladeren en takjes en vruchten van de bomen en struiken vallen en daar rustig liggen te composteren.

Composteren is het proces, waarbij organisch afval, zoals etensresten, koffiedik, theeprut, plantendelen, gemaaid gras, bladeren, gebruikte potaarde, bruin karton, mest, en waarschijnlijk nog veel meer, wordt afgebroken tot voedingsrijke grond. En die rijke tuinaarde – compost – kan worden teruggegeven aan je plantenpotten, binnen en buiten, aan de moestuin, bloementuin, en in de landbouw.

Voor meer afbeeldingen en om een idee te krijgen, kijk bij de bron!

 

Hier zijn een aantal doe-het-zelf compostvat ideeën om je op weg te helpen

1  Compostbak in kartonnen doos

Een grote bruine kartonnen doos gebruiken als compostvat…. wie had daar ooit aan gedacht! De doos zelf is biologisch afbreekbaar, mits zonder glanzende coating, en wordt later ook afgebroken. Verwijder wel even het plastic en de labels, en vermijd zoveel als mogelijk dozen, die gelijmd zijn. Betaalbaar en gemakkelijk, nietwaar? Zo hoef je niet te investeren in dure compostbakken!

simple compost bin made from cardboard box

 

2  Doe-het-zelf compostvat van gaas

Als je een buitenruimte hebt die je kunt gebruiken, probeer dan een compostvat te maken van metaal of staal, nieuw of gebruikt. Stevig gaas, of kippengaas, kun je vinden bij bijna elke bouwmarkt. Je hebt het in verschillende maten, dus je kunt je compostvat zo groot of zo klein maken als je nodig acht.

3  Vuilnisbak compostvat

Voor deze DIY heb je alleen een grote vuilnisbak nodig, bijvoorbeeld eentje die wordt gebruikt voor het ophalen van huisvuil en tuinafval. Een grote vuilnisbak, die je misschien al in huis hebt, voldoet ook. Maak wel even gaten voor meer ventilatie.

4  Doe-het-zelf compostemmertje

Heb je niet veel ruimte buiten? Wanneer je in een kleinere ruimte woont, of je compostbakje liever op je aanrecht hebt staan, dit materiaal heb je waarschijnlijk al ergens in huis. Je kunt een oude koffiedikbak gebruiken, of een andere afsluitbare bak, en gaten in het deksel maken. Voeg vervolgens wat koolstoffilters toe om geurtjes te elimineren en je kunt aan de slag.

5  Plastic opslagcontainer veranderd in een compostbak

Een andere optie is een het gebruik van een plastic opslagcontainer. En als je zo’n bewaarbak niet in huis hebt, kijk dan eens bij de kringloopwinkel. Maak gaten in het deksel en voeg een basislaagje van bijvoorbeeld houten takjes, boombladeren, houtsnippers of aarde onderin het vat.

6  Composteren in greppels of in gaten

Deze composteermethode is alleen voor degenen, die een tuin hebben en op zoek zijn naar een makkelijke manier om te composteren. Want ja, je kunt je organische keukenresten, plantenresten, houten takjes, of half gecomposteerd materiaal, direct in de grond begraven. Ook kun je dit materiaal meteen onderin in een plantengat stoppen, bij het verplanten of aanplanten.

7  Compostvat van houtpallets

Houten pallets hergebruiken, met of zonder gaas, is ook een mogelijkheid. Het vereist wel wat meer elektrisch gereedschap en stappen om deze bak in elkaar te zetten. Het eindproduct is echter perfect voor een grote buitenruimte.

8  Emmer als compostvat

Voor deze simpele doe-het-zelf compostemmer van minimaal 20 liter heb je alleen een emmer met deksel nodig die je misschien al in je garage hebt staan. Maak gaten in het deksel en rond de bodem van de emmer. Doe wat takjes of houtsnippers onderin als basis om met het composteren te beginnen.

9  Lasagne tuinbed

Composteren in de vorm van ‘lasagne tuinieren’ kan natuurlijk ook, in een verhoogd tuinbed (met of zonder omheining), of in een grote pot op je balkon, etc.

 

Lasagna Gardening_ How To Build A No Dig Garden For Free (Full Presentation)

Ja, David The Good is een trotse Vrijmetselaar. Of anders, bekijk de video hier over lasagne tuinieren.

 

10  Oude bouwmaterialen

Denk aan oude roosters, deuren, planken, meubels, you name it. Je kunt echt van alles gebruiken om een compostbak te creëren! Ikzelf zou beton echter vermijden.

11  Oude melkkrat of groentekist composteerders

Compostbakken, gemaakt van hergebruikte kratten, zoals melkkratten, of houten kratten of kisten. Het is een van de makkelijkste dingen om te bouwen. Je bedekt gewoon de bodem, zodat je compost er niet uitvalt en maakt dan een deksel of plaat met steen, zodat het bedekt blijft. Ook kun je twee, drie of vier kratten stapelen. Als je klaar bent met de ene, draai je hem gewoon naar het volgende niveau. Kratten zijn ook nog eens makkelijk verplaatsbaar.

12  Strobalen compostbak

Als je strobalen bij de hand hebt, kun je ze gebruiken om snel en gemakkelijk een compostvat te maken. Je hebt zeker zo’n zes strobalen nodig, die als omheining fungeren.

13  Wijnvat compostbak

Benodigdheden: een of twee oude wijnvaten met deksel.

14  ‘Ondergrondse’ compostbak

Een compostvat in de tuin gegraven, past perfect in een kleine tuin, omdat hij goed verborgen is. Je kunt bijvoorbeeld kleine vuilnisbak gebruiken, of emmer, of grote melkfles, met geboorde gaten in de bodem en zijkanten, die fungeren als doorgangen voor wormen om binnen te komen en keukenresten te eten. Zorg ervoor dat de bak goed beveiligd is, bij voorkeur met een potschotel, om ongewenste beestjes op afstand te houden. De ondergrondse compostbakken trekken van nature wormen aan, zodat jij er niet naar hoeft te zoeken, omdat de compostbak de wormen naar believen laat binnenkomen en vertrekken. Mocht er geen voedsel in de bak zijn, dan gaan de wormen elders op zoek naar voedsel, maar sterven niet van de honger. En wormen in de tuin betekent bodemleven!
Een ondergrondse compostbak geeft rechtstreeks voeding aan de plantenwortels, dus zorg ervoor dat de bak geheel of gedeeltelijk in het tuinbed wordt ingegraven.

 

Zie ook:

25 DIY Compost Bin Ideas For Gardeners

 

Bron:

8 DIY Compost Bin Ideas That Won’t Cost You a Cent

You may also like