Vingerhoedskruid, een van de meest belangrijke medicinale planten ter wereld

De Vingerhoedskruidplant is een krachtig medicijn! Zowel de plant in het wild als sierplant heeft levensreddende eigenschappen; het gebruik ervan wordt behoorlijk ontkracht.

Eindtijdnieuws.com
14 maart 2023

 

Digitalis of Digitalis Purpurea

Het wordt al eeuwenlang ingezet om hartaandoeningen te behandelen, maar dat is niet het enige! Andere interessante toepassingen zijn onder meer: waterzucht, astma, epilepsie, tuberculose, constipatie, hoofdpijn, spasmen, wonden, bloedingen en inwendige bloedingen verminderen, ontstekingen elimineren, ontwenningsverschijnselen, acute manie, brandwonden en andere huidaandoeningen, ontgiften van het lichaam, het zenuwstelsel kalmeren.

 

Wat is Vingerhoedskruid?

Het geslacht Digitalis, algemeen bekend als Vingerhoedskruid, bestaat uit meer dan 20 overblijvende bloeiende soorten, die voorkomen in de vorm van struiken, of kleine bloeiende planten. Deze nuttige plant is inheems in bepaalde delen van Europa, maar komt ook voor in Azië, Australië en Amerika. De bloemen van de plant zijn heel herkenbaar en worden vaak vergeleken met menselijke vingers. Hun kleur varieert van wit en geel tot roze en paars, en bijen zijn er dol op.

Het werkzame bestanddeel van de plant

Het meest werkzame bestanddeel van Vingerhoedskruid heet digoxine. Digoxine heeft in onderzoeken veel aandacht gekregen, vanwege zijn talrijke en gevarieerde effecten op de menselijke gezondheid! Zoals bij veel van deze krachtige kruiden is er ook een toxische kant aan dit potentiële planten geneesmiddel. Overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen, en mag tegenwoordig alleen nog maar worden gebruikt onder medische toezicht, aldus de mainstream media. Opvallend echter is de enorme bangmakerij, en termen als ‘uiterst gevaarlijk’, ‘zeer giftig’, ‘giftig voor het hart’, ‘dodelijk’, etc., zodat mensen de plant zelfs niet meer durven aan te raken! En nee, het is niet gevaarlijk of giftig om de plant zo nu en dan aan te raken. Natuurlijk is alle gebruik in overmaat, of onjuist gebruik, zeer ongunstig voor onze gezondheid, of zelfs gevaarlijk. En ik ben het ermee eens, dat deze plant een echt krachtige werking heeft, omdat ik dit persoonlijk in mijn onwetendheid heb (mogen) ervaren…

Achteraf vond ik het een ‘komisch voorval’

En ik denk maar zo, niets is toeval…
Het was meen ik de dag ervoor, dat ik een aantal Smeerwortelplantjes uit het bos had gehaald… tenminste, dat dacht ik. Met mijn blote handen had ik de plantjes geoogst in de nazomer vorig jaar, en daarna meteen in de tuin overgeplant. Het blad en de wortels ervan had ik veelvuldig aangeraakt. Aan het eind van de ochtend kreeg ik even een ietwat licht gevoel in mijn hoofd, en werd licht misselijk, en dacht, ‘Wat vreemd, ik heb toch wel de goede plant geplukt?’ Ik was die dag met lichte hoofdpijn opgestaan en dacht toen dat het van de hoofdpijn moest zijn.
Een of twee dagen daarna kreeg ik bezoek…
Een van hen zag de plantjes in mijn voortuin staan, en merkte op: ‘Dat is geen Smeerwortel, dat is Vingerhoedskruid, en is giftig’, of iets in die trant. Maar ik was een beetje eigenwijs en nog steeds in de veronderstelling dat het toch echt Smeerwortelplantjes moesten zijn, en zei haar dat ook. De dag en dagen daarna heb ik er één kop thee van gemaakt en deze 20 minuten laten trekken… de eerste dag met een volle eetlepel van het verse blad van het Vingerhoedskruid. En die eerste keer, weet ik nog, ging ik mij die ochtend behoorlijk energiek voelen, en zelfs helderder in mijn hoofd, alsof ik meer zuurstof kreeg in mijn hersenen. Ik dacht, ‘Wow!’
Gelukkig kwam ik er al snel achter, via een planten app, dat het toch echt Vingerhoedskruid moest zijn, en geen Smeerwortel. En zo heb ik het verschil dus aan den lijve leren kennen.
Bijna dagelijks – zeker niet iedere dag – neem ik slechts een half vers geplukt blad van de plant, en ervaar geen enkele bijwerkingen, alleen maar positieve, en luister daarbij goed naar mijn lichaam. Nu neem ik soms een heel vers blad in plaats van een halve, en maak ik er 1 kop thee van per dag, maar merk dat ik dat niet echt nodig heb. De bladeren zijn nu nog vrij klein, maar kunnen straks in de zomer wellicht groter zijn en een krachtigere werking hebben. Houd daar altijd rekening mee.

Vingerhoedskruid in medicinale en traditionele remedies

De bladeren van het Vingerhoedskruid worden vaak gebruikt in medicinale en traditionele remedies. Er zijn veel verschillende manieren waarop het wordt toegepast, waaronder: gedroogd bladpoeder, tincturen, extracten, infusies… Gebruik het echter niet in een homeopathische vorm. Afhankelijk in welk land u woont, kunt u supplementen en verschillende andere vormen van Vingerhoedskruid verkrijgen. Zelf geef ik altijd de voorkeur aan vers en gratis uit de natuur. Zoals gezegd, kunnen te hoge doseringen giftig zijn.

 

Wie was de ontdekker van deze medicinale plant die waterzucht geneest?

William Withering (1741 – 1799) was een Engels botanicus, geoloog, scheikundige, arts en eerste onderzoeker van de bioactiviteit van Digitalis, ofwel Vingerhoedskruid. Hij ontdekte dat de plant de remedie was tegen waterzucht (oedeem)! In dit geval was het waterzucht door congestief hartfalen.
Waterzucht is over het algemeen een toename van de hoeveelheid vocht rondom de lichaamscellen, waardoor zwelling van weefsels en organen optreedt. Verschijnselen zijn: zwelling van de huid, dikke enkels en soms kortademigheid. Het oedeem kan plaatselijk, maar ook door het gehele lichaam voorkomen. Oedeem kan een lichamelijk verschijnsel zijn van diverse aandoeningen, zoals nierziekte, verminderde hartfunctie en leverziekte. De behandeling van oedeem is daarom altijd gekoppeld aan de behandeling van de bron ervan.
Withering was de beroemdste en meest gewilde arts buiten Londen geworden! En Witherings Botanical Arrangement, hoewel nu bijna vergeten door toedoen van Big Pharma, werd de standaardreferentie voor Engelse Plantkunde voor de daaropvolgende bijna 100 jaar.

 

Gezondheidsvoordelen van Vingerhoedskruid

Laten we de vele gezondheidsvoordelen van de Vingerhoedskruidplant eens nader bekijken.

Hartaandoeningen

Vingerhoedskruid bevordert de gezondheid van het hart en voorkomt ook aritmieën (hartritmestoornissen). Het stimuleert spierweefsel, en bevordert de efficiëntie van het hart terwijl het bloed door het lichaam pompt. Het is instaat de bloeddruk te verhogen door het opspannen van de slagaders en bloedvaten.
Voor mensen die lijden aan hypotensie, kan het gebruik van Vingerhoedskruid een goede manier zijn om uw hartslag en bloeddruk te reguleren. Dit kan ook effectief het energieniveau verhogen, aangezien hypotensie ook tot vermoeidheid kan leiden. Wel, dit heb ik persoonlijk ervaren, in mijn geval binnen een paar uur. Andere tonicums zijn bijvoorbeeld: (verse) Paardenstaart– en Dennennaaldenthee, vrij verkrijgbaar uit de natuur.
Het is belangrijk op te merken, dat de effecten doorgaans 10-12 uur op zich laten wachten, wat moeilijk kan zijn om af te wachten, maar wees geduldig. Want het kan heel gevaarlijk zijn om een extra hoeveelheid te nemen als je de effecten niet onmiddellijk voelt.

Ontgifting

Een van de andere belangrijke effecten van Vingerhoedskruid op het lichaam is de toename van het urineren. In deze rol als diureticum kan dit het lichaam helpen om gifstoffen, overtollige zouten, vet en water af te voeren, terwijl het de nieren en de lever ontlast, wat resulteert in gezondere systemen en een efficiëntere stofwisseling.

Gezond zenuwstelsel

Vingerhoedskruid kan zeer effectief zijn bij de behandeling van verschillende zenuwaandoeningen. Het kan een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel, dat vaak lijdt aan de meest mysterieuze en tragische aandoeningen. Studies hebben direct verband gelegd tussen het gebruik ervan en vermindering van symptomen van aandoeningen, zoals epileptische aanvallen en andere manische aandoeningen van het zenuwstelsel. Alleen de eerste keer (toen ik dus iets teveel innam) werd ik uiteindelijk te rustig, en ja, slaperig. Daarna heb ik mijn inname dus gehalveerd.

Bloedingsstoornissen

De adstringerende kwaliteit van Vingerhoedskruid, waardoor het zo effectief is bij de behandeling van bepaalde hartaandoeningen, komt ook het lichaam ten goede, doordat het de bloedvaten vernauwt en bloedingen vermindert door de stolling te stimuleren. Voor mensen, die lijden aan bloedingsstoornissen, of vrouwen, die een bijzonder zware menstruatie hebben, kan het de perfecte oplossing zijn.

Gezonde hersenen en middel tegen hoofdpijn

Door de bloedstroom door haarvaten en bloedvaten te stimuleren, maakt Vingerhoedskruid het moeilijk voor bloedplaatjes om zich op te hopen, wat vaak de reden is waarom we last hebben van hoofdpijn. Door deze bloedvaten vrij te maken, en te zorgen voor een gezonde, zuurstofrijke bloedstroom naar de hersenen toe, kunnen we ervoor zorgen dat onze geest helder, scherp en pijnvrij blijft! Tja, ook dit heb ik mogen ervaren.

Verminderde ontsteking

Hoewel dit geen algemeen gebruik is van Vingerhoedskruid, kunnen sommige zalven en crèmes worden aangebracht op ontstoken lichaamsdelen, om verlichting te brengen. Sommige van de werkzame bestanddelen ervan hebben pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor ze ideaal zijn voor mensen, die lijden aan alles van artritis tot jicht.

Huidverzorging en genezing van wonden

Een van de traditionele toepassingen van Vingerhoedskruid was als antibacteriële en wondhelende substantie. Traditionele kruidenkenners brachten een gekneusd blad van de plant aan, direct op de plaats van een wond, en lieten de organische verbindingen de rest doen! De unieke bestanddelen van Vingerhoedskruid droegen antioxiderende en antibacteriële stoffen bij aan die wonden, om het genezingsproces te stimuleren. Dit is ook effectief in een zalfvorm voor ontstekingen van de huid, steenpuisten of zweren.

 

Hoewel het volkomen veilig is om Vingerhoedskruid te gebruiken in zeer kleine hoeveelheden en met tussenpozen, zou ik het absoluut niet gebruiken in combinatie met Big Pharma medicatie en pijnstillers! Zorg eerst dat u dat afbouwt en er zo spoedig mogelijk vanaf komt, zou mijn advies zijn. Desalniettemin, ik ben geen arts en spreek slechts uit eigen ervaring en wat mijn onderbuikgevoel zegt over dit medicijn: deze op het internet ontkrachte medicinale plant.

 

Hoe u de nog niet bloeiende Vingerhoedskruidplant kunt herkennen, en waaraan u de nog jonge Smeerwortelplant kunt herkennen:

 

How to identify Foxglove (Digitalis) and Comfrey (Symphytum Orientale)

Translation => Click on the CC (subtitle) button > then click the Gear wheel > Subtitles > Automatic translation > Choose your language

 

Het levensreddende Vingerhoedskruid

Soms gebruikte Withering de Vingerhoedskruidplant als een laatste redmiddel:
“… wanneer het falen van elke andere methode mij ertoe dwong.” En: “Als de eigenschappen van die plant niet waren ontdekt, zou verreweg het grootste deel van deze patiënten zijn gestorven.”
Volgens Withering veroorzaakt de plant, wanneer het in grote en snel herhaalde doses wordt toegediend, bijwerkingen. Uiteraard!

De ‘Digoxine’ van Big Pharma

Het (mogelijk nagemaakte) middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam Lanoxin, maar er zijn ook merkloze versies van het middel op de markt. Nu weten wij dat de moderne medische wereld ook hieruit een slaatje heeft weten te slaan. En mogelijk zit ook dit Big Pharma medicijn vol met substanties, die in de meeste gevallen bij normaal gebruik heel veel nare en schadelijke bijwerkingen hebben! De kennis van de westerse medische wereld (lees: Big Pharma) over het ongelooflijke vermogen van (natuurlijke) digoxine om bepaalde hartaandoeningen te helpen behandelen, zo melden zij, was te danken aan de inspanningen van een Engelse arts, genaamd William Withering.

 

Bronnen:

7 Interesting Benefits Of Foxglove

DIGITALIS PURPUREA L: AN OVERVIEW ON IMPORTANT MEDICINAL PLANT

You may also like