Maak een simpel en goedkoop verhoogd bed in uw tuin of serre, op uw balkon of veranda, en zelfs binnenshuis

Raised beds: Goedkoper en efficiënter tuinieren met deze welkome methode. Bespaar veel geld; geen dure compost en aarde, en vergeet die dure commerciële tuinbedden!

Eindtijdnieuws.com
19 oktober 2022

 

TPTB willen niet graag dat u dit weet, want het is vele malen goedkoper, plus het geeft betere en langdurigere resultaten over de jaren heen. De afbraak van alles wat hout is, voegt jarenlang bodemvruchtbaarheid toe aan het tuinbed of de container. Ja, zelfs een pot, krat, teil, zak, of stevige doos indoors kunt u voor dit doel gebruiken. Zie het als een soort zelfbemester!

Eeuwenoude techniek voor verhoogde tuinbedden

Het is eigenlijk niets meer dan het begraven van hout. Je legt afvalhout, takken, brandhout, gevallen twijgen, stronken en/of stammen op de bodem als basis. Zelfs hele bomen, die anders naar de stortplaats zouden gaan, of verbrand zouden worden, behoren tot de mogelijkheden.
De rottende massa hout zal werken als een spons en als voedingsbron! Vergelijk het met een ontbindende composthoop, maar dan onzichtbaar. Deze laag met hout mag het bed maar liefst voor de helft vullen, afhankelijk van de hoogte van het tuinbed of de container.

Met name tijdens een droge zomer is het zaak om het bed vochtig te houden, zodat het – met of zonder planten – zijn werk kan doen.

 

Een verhoogd tuinbed heeft veel voordelen

*Het hoeft niet jaarlijks opnieuw te worden bemest, omdat oud of rottend en ontbindend hout onderin mest afgeeft, en pas na jaren vergaat.

*Het tuinbed is warmer door het composteren, dus u kunt eerder met beplanten beginnen en later in het jaar nog oogsten. U kunt uw bedden zelfs met hete compost starten.

*Het water geven kunt u minderen, want het hout werkt als een spons, dat water vasthoudt en langzaam afgeeft aan de omgeving.

*De planten kunnen dichter bij elkaar worden geplant.

*Het heeft een natuurlijke vorstafvoer. Koude lucht valt naar het laagste punt, waardoor het groeiseizoen wordt verlengd.

*Het bed is gemakkelijk te wieden. Soms kun je zelfs staand onkruid wieden, afhankelijk van de hoogte van het bed. En een dikke mulchlaag kan het bed de eerste seizoenen bijna onkruidvrij houden.

*De Hugelkultur methode werkt aantoonbaar, zelfs in woestijnen!

*Door eerst te gaan graven, kan een verhoogd bed zelfs gelijk met de grond liggen, hoewel verhoogde tuinbedden meestal beter zijn.

*U kunt klein beginnen en later uitbreiden; de mogelijkheden zijn eindeloos.

*Het geeft minder werk.

*En u kunt meer plezier beleven aan het tuinieren, vooral als u geen ‘groene vingers’ hebt.  🙂

 

Begraaf houtafval gewoon in uw tuin!

U kunt de principes van Hugelkultur toepassen, door houtafval gewoon her en der in uw tuin te begraven, om het vochthoudend vermogen en de vruchtbaarheid van uw grond ter plekke te vergroten. Het zal langzaam afbreken en brengt meer leven in het bodemleven.

Een verhoogd bed is een tuin op zich. Het kan elke grootte of vorm hebben, die u maar wenst.
Ik zag zelfs dat men grote IKEA tassen vulde volgens deze methode, of afgedankte betonblokken gebruikte.

 

Hoe bouw of vul je zo’n Hugelkultur bed?

Vergeet die peperdure, verzorgde en tamme verhoogde bedden van geschaafd timmerhout! Vergeet houtversnipperaars! Vergeet de vrachtwagenladingen met gekochte tuinaarde en stierenmest, ongetwijfeld gemaakt van GMO-maïs gevoed stierenafval.
Pak de fiets of de auto, en ga heerlijk naar het bos; daar ligt heel veel klein en groot afvalhout.

Een verhoogd bed, uitgegraven in de grond

Sommigen doen het andersom… Ze beginnen met het ‘uitgraven’ van het bed onder het oppervlak van de omringende grond. Dit heeft uiteraard ook zijn voordelen.

Eerste laag (optioneel): Bruin, onbedrukt karton, goed doorweekt. U kunt ook stro- of hooiafval gebruiken. Dit is dus absoluut geen must!

Tweede laag: Onbehandeld afvalhout, kreupelhout, overgebleven takken van brandhout, gevallen twijgen, stronken, gedeeltelijk verrot hout, you name it. Een laag van 30 centimeter tot bijna 1 meter is ideaal, maar hoeft absoluut niet. Maak het goed nat met een tuinslang, voordat u verdergaat. De interne vochtigheid is de sleutel om het bed warm te houden en te laten ontbinden. In dit stadium kunt u lange, smalle boomstammen of takken plaatsen, om als barrière voor het bed te dienen, en de takken en aarde op hun plaats te houden. U kunt ze ondersteunen met palen, die op kritieke plaatsen in de grond worden geplaatst. Uiteraard kan men ook karton gebruiken met kippengaas daaromheen, of andere materialen.

Derde laag: Half gecomposteerde mest, geperst tussen de takken afvalhout. Maak de stapel opnieuw nat om hem goed te laten weken. In plaats van gecomposteerde mest kunt u gemaaid gras en plantenafval gebruiken, en dit goed tussen het hout persen en nat maken. Houtas, geactiveerde biochar (biokool), kalk, epsomzout… zijn ook allemaal opties om toe te voegen. En als u niet van plan bent het bed meteen te beplanten, kunt u ook verse mest gebruiken.

Vierde laag: Stapel afgewerkte compost over alles heen, tot een diepte van minimaal 15 centimeter. Laat alles goed weken. Er kan onmiddellijk geplant worden!

Vijfde laag (optioneel): Stro als mulch. Ook dit is geen must!

Indien nodig, graaf dan tot slot een sleuf rondom het bed, om water uit de omgeving af te voeren en naar het bed te leiden, zodat het hout zijn vochtgehalte makkelijker kan behouden.

Beplant het tuinbed met bomen, struiken, groenten en of kruiden.

In de loop der jaren, als het hout in het bed afbreekt, zal het bodemniveau dalen. U kunt dit aanvullen met het regelmatig aanbrengen van mulch, of met een extra laag afgewerkte compost. Ook is het mogelijk om hier en daar een diep gat te graven, en daar een flink stuk oud hout aan te brengen, en dit weer toe te dekken; doe dit op meerdere plekken in een groter tuinbed.

In feite is deze vorm van tuinieren helemaal gratis, wanneer je weet waar je de materialen vandaan kunt halen. Gemaaid gras en onkruid, dennennaalden, afgevallen bladeren, uitgebloeide planten, struiken, etc., kunnen ook prima als gratis vulmateriaal of mulchlaag worden gebruikt!

En zó kan het natuurlijk ook.

 

The Basic Principles Behind Building Hugelkultur Raised Bed Gardens

Translation => Click on the CC (subtitle) button > then click the Gear wheel > Subtitles > Automatic translation > Choose your language

 

Compost & Garden Soil Suppliers Don’t Want You To Know About This Cheap Way To Fill Your Raised Beds

 

The Powers That Be Don’t Want You To Know About This Instant Raised Bed Garden!

 

DIY Gardening Containers (Large) For Less Than $1

 

Pre-Built Raised Garden Bed Manufacturers Don’t Want You To Know About This Gardening Hack!

 

Lumber Dealers Don’t Want You To Know About This Raised Bed Garden Hack!

 

How to make a Raise Bed for Gardening Cheap and Easy _ CHEAPEST RAISED BED by V Garden

 

1, 3 & 4 Year Old Hugelkultur Results | & Does Wood Deplete Nitrogen In The Soil?

 

Ook het composteren hoeft niet zo ingewikkeld te zijn

Wanneer u een tuin hebt, maak dan een of meerdere composthopen. Composteren hoeft niet zo ingewikkeld te zijn, wat men ons graag wijsmaakt, en u hoeft ook niet vele maanden te wachten. Dit filmpje levert het bewijs:

 

Compost made Easy!

 

Tot slot het geheim van kleine hoeveelheden vitamine C voor al uw planten:

This Is The Best Gardening Secret Every Gardener Needs To Know About!

 

Bronnen:

How to Build a Hugelkultur Raised Bed Garden

Plant Abundance: Raised bed

You may also like