Tuinmythen ontkracht: Compost mythen en DIY compostthee (video’s)

Tuinieren zit vol met mythes, legendes, oude vrouwenverhalen en misvattingen, die ontkracht moeten worden. Meer over compostthee: het geheim zit ‘m in de bodem.

Eindtijdnieuws.com
24 maart 2023

 

Er zijn tientallen boeken geschreven over composteren. En er zijn video’s gewijd aan het maken van compost, het maken van een compostvat, enzovoorts.

De mythe dat composteren ingewikkeld is…

En dan zijn er nog de tv-presentatoren, die uitleggen hoe ingewikkeld composteren is. Tot slot zijn er alle berichten in de media.

Als je alles gelooft wat je leest en bekijkt over composteren, is het net zo ingewikkeld als de Japanse theeceremonie, of het smeden van een samoeraizwaard. Je moet de speciale temperaturen begrijpen die nodig zijn, de juiste verhouding tussen koolstof en stikstof, de speciale apparatuur die nodig is, en honderden andere mysterieuze overwegingen, voordat je vakkundig compost kunt maken!

Het is totale composteer onzin

Er is weinig van waar! Composteren is niet moeilijk. Mensen maken het moeilijk! Er is geen magische formule voor nodig, of speciale koolstof/stikstof verhoudingen. Er zijn geen juiste mengsels van groen en bruin voor nodig. Er zijn geen specifieke temperaturen voor nodig. Je hebt geen speciale wormen nodig. Je hebt geen dure apparatuur nodig.

Kijk naar de natuur!

In de natuur, in onze bossen, tuinen, velden, etc., rot organisch materiaal gewoon weg, zonder dat iemand zich druk maakt over verhoudingen, apparatuur, rook, etc. Dus als je de natuur je een handje laat helpen in de tuin of op het land, wordt tuinieren veel gemakkelijker… en leuker!

Ik zeg niet, dat hogere temperaturen het proces niet versnellen, of dat een compostvat het niet netter maakt. Ik zeg, dat het niet zo ingewikkeld is als mensen beweren dat het is.

Meestal is de enige factor in deze mysteries de behoefte van de adviseur om het ingewikkeld te laten lijken. Zo kunnen ze je overtuigen, om naar hun programma’s te kijken, en hun dure apparatuur te kopen. Als je de natuur haar gang laat gaan, gaat organisch materiaal gewoon rotten. Zo eenvoudig is het.

Compost gemakkelijk gemaakt (video)

Moet compost opwarmen? Wat kunnen we aan compost toevoegen om het te versnellen? Hoe kan ik compost minder klonterig maken? Een heleboel informatie over compost en het eenvoudige wonder. Compost gemakkelijk gemaakt:

 

Compost FACTS and MYTHS!

 

Moet bruin karton in kleine stukjes worden gescheurd om te composteren?

Het is een tuinierdersmythe. Karton kan worden gecomposteerd zonder te worden versnipperd of in stukken te worden gescheurd. Trap er niet in! Online en in tuintijdschriften wordt veel advies gegeven over hoe karton moet worden gescheurd tot kleine stukjes, voordat het op de composthoop gaat. Het zou het oppervlak vergroten, het zou lucht toevoegen…

Laten we eens logisch nadenken…

Karton wordt gemaakt van versnipperd hout, dat met water wordt gemengd tot een slurry, en vervolgens in vellen wordt gedroogd. Bruin, niet glanzend karton is dus eigenlijk van plantaardige oorsprong, en is een organisch materiaal. Als je probeert water in een kartonnen doos te gieten, absorbeert de doos al snel het water, en zakt in elkaar tot een brij. Hetzelfde zal gebeuren in een composthoop. Verscheuren heeft weinig zin. Dus als je een doos in elkaar klapt, door erop te gaan staan, en hem in de compost stopt, waar hij heel snel nat zal worden, zal hij ook heel snel tot moes worden.

Maar een woord van voorzichtigheid…

Verwijder natuurlijk wel alle plastic materiaal van de doos, en eventuele nietjes, voordat je het probeert te composteren. Denk aan de etiketten en het plakband.
En doe er geen grote hoeveelheden karton of papier tegelijk in – gescheurd of niet – want die vormen een klomp en breken niet snel af. En maak je niet te veel zorgen over drukinkten, die worden gecomposteerd. Ik zie mensen zeggen dat ze giftig en gevaarlijk zijn, maar ik kan geen bewijs vinden dat dit waar is, aldus de bron van dit artikel. Ikzelf zou de bedrukkingen er wel even uitscheuren, maar dat is mijn persoonlijke mening.

 

Afbraak in de natuur is de sleutel tot groei

In het Amazonegebied groeien bomen, worden oud, sterven, vallen op de grond en ontbinden. Bij de ontbinding komen voedingsstoffen vrij, die de volgende generatie bomen voeden. Dit is het geheim van groei en leven: de Amazone heeft geen andere bomen nodig. De amazone hoeft ook niet om het jaar braak te liggen! Het is een continu proces, een gesloten circuit.

Zo zou het ook met onze tuinen moeten zijn

Onze tuinen zijn iets anders, in die zin dat we wat organisch materiaal verwijderen en opeten. Dus moeten we het vervangen door compost en/of mest. Zo simpel is het. Als we elk jaar een goede laag compost aanbrengen, of mest toevoegen, blijven de voedingsstoffen op peil, en zullen de gewassen groeien. Dat betekent dat we niet hoeven te roteren of wisselen, omdat de grond een tekort aan voedingsstoffen zou krijgen!

Nu, plagen en ziekten, die in de bodem voorkomen, kunnen soms een probleem worden als we jaar na jaar hetzelfde verbouwen. Zelden is echter een beter woord om hier te gebruiken. Ik ben geen voorstander van monocultuur, tarwe prairies, of iets dergelijks. Maar hetzelfde gewas op dezelfde grond telen is normaal gesproken geen probleem, zoals mijn collega ooit heeft aangetoond. Hij teelt al zeven jaar zonder problemen aardappelen op dezelfde plek. Elk jaar heeft hij nauwgezet elke geoogste oogst gewogen, en hij kan zijn succes bevestigen. Uiteraard verbouwt hij elk jaar meer dan één gewas op het land. Zijn volgende gewassen kunnen prei, kool, of wat dan ook zijn, voordat hij het volgende jaar weer aardappelen teelt. Maar elk jaar verbouwt hij zonder problemen aardappelen op dezelfde plek.

Compost toevoegen aan de grond voedt de grond met voedingsstoffen, en er is geen uitputting van voedingsstoffen. De compost voedt ook de nodige bodemschimmels en andere microfauna. Kortom, een gezonde bodem heeft geen last van uitputting van voedingsstoffen.

 

Wisselteelt is niet noodzakelijk

Voorstanders van vruchtwisseling ofwel gewasrotatie wijzen ons op de geschiedenis. Zij leggen uit, dat onze voorouders wisselden van gewas, en dat ze er het een en ander van afwisten. Ze hebben het dan over het Norfolk Four Course Rotation principe en andere landbouwmethoden. En natuurlijk kenden onze voorouders het land beter dan velen van ons vandaag. Zij boerden op de beste manier die ze konden. Maar sindsdien hebben we veel bijgeleerd. In hun tijd verbouwden ze tarwe, rapen, gerst, en dan een jaar klaver of gras. Ze hadden echter geen braakjaar. En ze voegden vruchtbaarheid toe door de rapen te laten grazen door hun schapen. En de grasoogst was ook voor de schapen en/of het vee. Dat voegde weer dierlijke uitwerpselen toe! Plus de klaver voegde stikstof toe via stikstofbindende bacteriën. Als landbouwmethode werkte het, en in die tijd werd het gezien als intensieve landbouw.

Maar het was natuurlijk verre van intensief. De opbrengsten waren mager vergeleken met wat we tegenwoordig van ons land willen hebben.

Ervaring met tuinieren

Toen ik mijn tuinderij had, verbouwde ik buiten zeer productieve groentegewassen. En vele daarvan werden tien jaar of langer op dezelfde grond geteeld. We verbouwden bijvoorbeeld tussen een kwart en een half miljoen sla per jaar buiten! Sommige jaren groeide op elke hectare van het veld twee keer sla. En het volgende jaar deden we weer hetzelfde. We hadden geen tekorten aan voedingsstoffen, omdat we de grond voedden met goede organische meststoffen en stalmest. Waar ik bijvoorbeeld selderij verbouwde, legde ik aan het begin van de winter 15 centimeter varkensmest op de grond, en plantte het gewas dan in maart. Mest hield het vocht vast (selderij is een moerasplant) en leverde de voedingsstoffen. Het volgende jaar zou ik dat gewas verplaatsen, niet voor de gewaswisseling, maar omdat ik mest op andere delen van het veld wilde leggen.

In al die jaren dat ik mijn tuinderij had, hebben we nooit last gehad van een tekort aan voedingsstoffen! Bovendien hebben we de gewassen in de volle grond nooit geroteerd, gewisseld. Wat de gewassen in de kassen betreft, verbouwden we in één jaar wel vier teelten sla in een kas (bij intensieve teelt verbouw je zes teelten sla per jaar). En we hadden geen problemen, maar misschien was dat omdat ik om de twee jaar een laag paddenstoelencompost van 20 cm aanbracht. In combinatie met het gebruik van organische meststoffen hadden we alle voedingsstoffen, die we nodig hadden. We wisselden onze gewassen nooit; dat is niet nodig!

Veel mensen zeggen dat vrucht- of gewaswisseling noodzakelijk is

Hoewel rotatie echt geen kwaad kan, is het niet echt nodig voor tuinen, zoals mensen als ik dus al vele jaren begrijpen. Waarom het kweken moeilijker maken dan nodig is? Wat we ook moeten onthouden, is dat het meeste onderzoek naar vruchtwisseling gericht is op de landbouw, en landbouw is wat anders dan tuinieren.

Een ernstig geval van bodemziekte?

Als je een ernstig geval van bodemziekte hebt, zoals sclerotinia, dan is rotatie noodzakelijk. Maar deze gevallen zijn zeldzaam. Ik heb sclerotinia maar één keer gezien in al mijn jaren tuinieren. Toen moesten we dit probleem aanpakken, en teelden we geen kwetsbare gewassen meer op die grond. We plantten er gras, en lieten onze geiten erop grazen. Op die manier kon het probleem niet via tractorbanden of laarzen worden verspreid. En het gras-klaver mengsel leverde een bijdrage aan de bodemvruchtbaarheid.

Zelfs sclerotinia is niet zo erg als vaak wordt afgeschilderd. Het is een ziekte van kruidachtige planten, geteeld in te natte omstandigheden. Dus als je de juiste gewassen kiest, geteeld in de zomer, zou het geen groot probleem moeten zijn.

 

Compostthee, een zeer goedkope groeibooster voor alle planten

Het gebruik van compostthee is een heel goedkope en makkelijke manier, om het bodemleven te activeren met duizenden miljarden gunstige bacteriën en schimmels. Giet ook zoveel mogelijk op de bladeren, zodat die een beschermlaag krijgen tegen schadelijke micro-organismen. Tezelfdertijd werkt het ook als een bladvoeding.

Wat is compostthee?

Compostthee bevat een bom van ontelbaar veel soorten gunstige bacteriën en schimmels, die wanneer je die in (belucht) water doet, zich massaal beginnen voort te planten en exponentieel toenemen in aantal.

Merk op, dat de schrijver van de bron van dit artikel geen enkele ervaring heeft met compostthee, van bijvoorbeeld brandnetels, smeerwortel, en goed gewassen groenteafval. Zijn conclusie is dat het niet of nauwelijks werkt. Dit is echter onjuist; velen hebben echt goede ervaringen met compostthee van juist deze planten gehad. Dus test alles en behoud het goede. Ik zou zeggen, doe eens een test op twee dezelfde plantjes, en houd het verschil in groei een tijdje in de gaten.

 

Snel en eenvoudig compostthee maken (video’s)

Onderstaande (bewaarde) twee video’s waren niet terug te vinden op YouTube, zonder hun YouTube kanaalnaam in te typen. Maar zo simpel kan het echt zijn:

 

How To Make Compost Tea

Translation => Click on the CC (subtitle) button > then click the Gear wheel > Subtitles > Automatic translation > Choose your language

 

Compost and Compost Tea!

 

E-Z Compost Tea (Simplest method on earth) 

 

En natuurlijk willen TPTB ook niet dat je dit weet:

 

Compost Tea for Growing BIG Vegetables

 

John Evans (zie ook de afbeelding in dit artikel) liet de wereld zien:

Als je het bodempotentieel maximaliseert, maximaliseer je het plantenpotentieel, zoals:

– 46 pond zware selderij
– 18 pond zware wortel
– 35 pond zware kool
– 60 pond zware snijbiet
– 35 pond zware courgette (jawel, een courgette van zo’n 17 kilo)
– 40 aardappelen van 1 plant

Hoe kom ik van de slakken af? Gezonde planten voorkomen dat insecten en slakken ze opeten! Want planten, die geen energie hoeven te besteden aan het bestrijden van ongedierte en ziekten, kunnen al hun middelen gebruiken om groter te worden. En als je het potentieel van de bodem maximaliseert, zal dat het potentieel van de plant maximaliseren.

Voed de bodem, niet de plant. Met compostthee lever je het voedingsequivalent van 250 kilo compost. Alle micro-organismen in de bodem worden gestimuleerd tot zo’n hoog punt, dat ze de plant maximale voeding geven voor haar productie. En meer voedsel voor de bodem betekent grotere, lekkerdere en gezondere groenten! In feite zijn ze ultra gezond, gemeten naar hun brix-niveau. Dat is de hoeveelheid plantensuikers (suikergehalte) die ze bevatten.

In de supermarkt hebben de meeste planten een brix-gehalte tussen de 6 en 10. Maar deze planten wegen maar liefst 20 pond (of zelfs meer), wat betekent dat ze meer dan twee keer zo goed smaken en niet draderig zijn.

Wanneer er compostthee wordt gegeven, vormt het een biofilm, die de plant beschermt tegen ziekten en insecten. Krijg de grootst mogelijke opbrengst!

Compostthee toepassen is een eenvoudige manier, om voedsel in grotere overvloed te laten groeien. Iedereen kan het doen, als je eenmaal leert hoe… en ook deze video lijkt totaal gecensureerd op YouTube, wanneer je niet ook de naam van het YouTube kanaal intikt (samen met de volledige videotitel). Een video dus van John Evans, die ons stap voor stap laat zien, hoe je rijke biologische  compostthee brouwt:

 

How to Brew Compost Tea

 

Je kunt compostthee dus gewoon laten trekken (zonder extra zuurstof), of laten borrelen door er zuurstof aan toe te voegen. Maar een handvol of meer mest en/of compost in een emmer water doen, – het liefst chloorvrij water – het een dag laten trekken, en dit goedje met deze vloeistof de volgende dag aan je planten geven, bijvoorbeeld 1:10 verdund, of minder verdund, of zelfs onverdund, is misschien wel de meest simpele manier.

Doe eens een kopje havermoutvlokken in een emmer water. De volgende dag, of beter na een dag of 3-4 kun je er alles mee bemesten, zonder te hoeven verdunnen. Planten, zoals komkommers, schijnen er dol op te zijn:

 

I’m stunned! Not expected. Cucumbers in a moment grow, turn green again and bear fruit abundantly!

 

En dan is er nog een tuinliefhebber die vertelt, dat ze haar planten water geeft met een mix van zwarte thee, kaneel en havermout, die ze een nacht in water laat weken. ‘Sinds ik dit heb gedaan, zijn al mijn planten gek geworden! Eén plant is in 3 weken tijd ruim 20 cm gegroeid!’, zegt ze. Tja, zowel havermout als kaneel zijn superfood voor de mens, het verbaast me daarom niets dat dit ook zo kan zijn met planten.

Een idee: heb je nog thee in huis, wat je waarschijnlijk niet meer gaat gebruiken in korte tijd, laat het dan eens een nacht trekken. Zeef het daarna (of niet), en geef je planten er water mee, zoals je ze normaal water zou geven, en test het resultaat. Vergelijk het met andere planten.

Theebladeren zitten boordevol stikstof, veel meer dan de gebruikelijke dure meststoffen (die TPTB willen dat je koopt) voor je planten, en dit bevordert een zeer bladrijke groei. Stikstof, kalium en fosfor in thee kunnen gunstig zijn voor onze kamerplanten en planten in de tuin. Dus in theorie kan het begraven van gedroogde thee in de grond, het besproeien of water geven met koude thee, of het strooien van droge theebladeren op de grond, ervoor zorgen dat planten er gezonder en weelderiger uitzien.

 

De volgende video geeft een volledige beschrijving van hoe Smeerwortelthee te maken.
Dit is een gratis meststof voor je tuin, die jaar na jaar blijft produceren, in feite meerdere keren per jaar. Smeerwortel is een geweldige (geneeskrachtige) plant, en maakt een prachtige mulch naast een ongelooflijke vloeibare meststof (compostthee). De diepe wortels van de Smeerwortel trekken veel voedingsstoffen en mineralen uit de grond, en hopen die op in hun bladeren. Als je die bladeren laat trekken en ontbinden in een emmer water, zit de resulterende vloeistof boordevol voedingsstoffen en mineralen, die kunnen worden doorgegeven aan de andere planten in je tuin:

 

Free Fertilizer – How to Make Comfrey Tea

 

Compostthee, gemaakt van Biochar in 5 minuten…
Het kan direct op de bodem worden aangebracht zonder schade aan te richten, of je kunt het verdunnen. Gebruik je 5 minuten Biochar compostthee zoals je normaal je bodem en planten zou besproeien:

 

Biochar Compost Tea DIY

 

Gratis compost afhalen

Heb je niet de mogelijkheid om zelf compost te maken?
Wanneer je online even goed op zoek gaat in jouw woonplaats of regio, kan het zo maar zijn dat je gratis compost kunt afhalen, bij je gemeente bijvoorbeeld, of naburige woonplaats.

Gratis paardenmest ophalen

En wanneer je informeert in je omgeving, kom je er al gauw achter hoeveel mensen paarden houden en van hun mest af willen, soms zelfs al half gecomposteerd. Soms gebruikt men het zelf al op de moestuin of in de tuin, en groeit alles er beter van. Mensen die een paard hebben, willen maar al te graag van hun mest af! Vraag echter wel of hun paard onbespoten voeder krijgt, en geen medicijnen. Helaas kun je de mensen natuurlijk nooit op hun woord vertrouwen, dus zou je bijvoorbeeld een testje kunnen doen met de mest, voordat je het op meerdere planten of tuinbedden gebruikt.

Het beste is om kraanwater 24 uur te laten staan alvorens je planten ermee te bewateren

Of voordat je er zelfs maar compost/mest in doet. Want chloor alleen al kan het bodemleven doden, zegt men.

Wanneer water veilig is om te drinken, noemen we dat drinkwater, nietwaar?

Maar dat betekent niet dat het Nederlandse leidingwater geen andere stoffen bevat! Volgens het Waterleidingbesluit mag van een aantal stoffen een maximumhoeveelheid in het drinkwater worden aangetroffen. Dat geldt bijvoorbeeld voor nitraat, fluoride, chloor en kalk. Vertrouw ik deze bedrijven? Nee. En hoe zit het met alle restanten van medicatie, hormonen, vaccinaties, en vele andere schadelijke stoffen in ons drinkwater? Daarom vertrouw ik deze waterleidingbedrijven absoluut niet!

Maar hoe lossen we dit dan op?

Onderstaande video kan wellicht behulpzaam zijn. Dit tuingeheim (vanaf 3:00 minuten) bespaart tijd en geld:

 

This Is The Best Gardening Secret Every Gardener Needs To Know About!

 

In de video laat hij een container van bijna 115 liter zien, gevuld met water. Een vuilnisbak zonder gaten zou ook moeten voldoen. Door slechts een weinig vitamine C poeder toe te voegen aan het drinkwater, zeg een kwart theelepel in een grote ton van 115 liter, zou het chloorprobleem moeten zijn opgelost. Laat het slechts 10 minuten staan, zodat het goed kan oplossen. En ja, ook hier profiteren je planten van, net als mensen dat doen. Dus ze zullen het iets beter gaan doen, zonder twijfel.
Heb je al deze middelen niet, maak je dan geen zorgen. Ook zonder vitamine C zullen planten gewoon blijven groeien.

 

Bron:

Gardening Is Full of Gardening Myths, Folklore, Old Wives Tales And Misconceptions That Need Debunking. Here’s The Truth About Gardening Myths

You may also like