Kun je bonen kweken als zeer gezonde bladgroente in kleine tuin of op balkon?

Het blad van bonen is eetbaar. De plant groeit snel, zelfs op arme bodems, bevat lectinen tegen kanker en Alzheimer, en nog veel meer voordelen. De lectine mythe ontkracht!

Eindtijdnieuws.com
28 februari 2023

 

Mensen die regelmatig bonen eten, hebben een grotere inname van mineralen en vezels, hebben een lagere bloeddruk, en hebben minder kans op overgewicht dan mensen die geen bonen consumeren.

Maar wist u dat de bonenbladeren ook eetbaar zijn?

Ja, dat zijn ze! Volgens voedingswetenschappers en voedingsdeskundigen hebben de bladeren een hoge voedingswaarde! Ze groeien erg snel, zelfs in containers, dus ook binnenshuis. Binnen 2 weken eet u biologische groenten van eigen bodem.

Gezonder dan spinazie en kool?

Alle bonenbladeren zijn eetbaar, en het blad van kikkererwten schijnt nog gezonder te zijn dan de boon zelf. Hetzelfde geldt mogelijk voor alle soorten bonen. Uit een studie bleek, dat over het geheel genomen, kikkererwtenbladeren een goede bron zijn van verscheidene mineralen. En nu komt het, de gehalten van de meeste van deze mineralen lagen aanzienlijk hoger dan die van spinazie en kool!

Waarom zijn deze feiten zo moeilijk nog te vinden op het internet, denkt u?

Mensen worden nog steeds misleid, opdat ze zullen gaan denken dat peulvruchten gevaarlijk zijn en moeten worden verwerkt met alle zorg en aandacht als met een half pond plutonium. De waarheid is, dat bonen een hoofdbestanddeel waren en zijn van enkele van de langstlevende mensen op aarde!

Het is een onderhoudsarme groente

En dat in tegenstelling tot andere bladgroenten, zoals spinazie of kool. Bonen houden van veel zon, weinig of geen schaduw. Ze geven niet heel veel om de grond, maar andersom, wordt de grond juist rijker door de peulvruchten, die je erin plant. Altijd goed om te weten in tijden zoals deze. Bonen zijn droogtebestendig. En nog een voordeel is, dat u geen grote tuin of groot balkon nodig hebt.
Bemest de grond gewoon met compost van keukenafval, compostthee van o.a. keukenresten, eierschillen, etc. Of graaf simpelweg een gat, doe er wat keukenresten in, afgevallen bladeren, of grasmaaisel, en plant het plantje (of de boon) in de aarde daarboven. Het zal de bodem verbeteren en de vruchtbaarheid, en de grond losser maken.

Voordelen bonenbladeren

Bonen zijn goedkoop. Hoewel de meesten alleen aan de boontjes zelf dachten, bieden bonenbladeren een aantal voordelen. Ze leveren ook veel materiaal voor een composthoop, en wanneer ze aan een hek, een stok, of lange tak worden gehangen, kunnen ze in de zomer schaduw bieden.

Verschillende soorten bonen

Er zijn minstens 40.000 verschillende bonen geïdentificeerd. Hiertoe behoren de favaboon of tuinboon, een plant van het koele seizoen. Andere soorten bonen zijn de teparyboon, die is aangepast aan woestijnomstandigheden. Limabonen zijn weer een andere vorm. Stokbonen en hyacintbonen zijn minder bekend; ze worden vaak als sierplant gebruikt en zijn ook eetbaar. Bonen bestaan er in struik-, klimmende- en laagblijvende vorm. Er zijn dus ontzettend veel mogelijkheden om uit te kiezen.

Hoe worden bonenbladeren geteeld?

De bladeren worden gekweekt zoals de bonen zelf. Bonen geven weliswaar de voorkeur aan goed gedraineerde vruchtbare grond, maar arme bodems voldoen ook. Verkijk u ook niet op de voorgeschreven plantafstanden.
Zaai de bonen pas in de volle grond, wanneer er geen vorst meer te verwachten is, in de regel vanaf half mei (op z’n vroegst). Een bodemtemperatuur van 12°C is nodig voor een goede opkomst. Eventueel kan onder glas worden gezaaid vanaf april, om in mei uit te planten.
De volgende nuttige video toont het kweken bonen voor de boon. Ja, hij is een Vrijmetselaar en toont dit trots aan zijn kijkers:

 

Growing Beans from Sowing to Harvest

Translation => Click on the CC (subtitle) button > then click the Gear wheel > Subtitles > Automatic translation > Choose your language

 

Bonenbladeren voor schaduw

Stokbonen, bijvoorbeeld, zijn wijnstokken, die wel een meter lang kunnen worden. Elke rank is bedekt met grote, hart- of zwaardvormige bladeren. Ze kunnen dus zowel voedsel als schaduw voor andere planten bieden.

Bonenbladeren eten

De bladeren worden gebruikt in gekookte gerechten, onder andere. De hele jonge blaadjes kunnen ook vers worden gegeten in salades. Ook kunnen de bladeren worden gebruikt in curry’s, roerbakgerechten en soepen.

Bonenbladeren voor afscherming

Stok- en snijbonen kunnen een snelle eenjarige afrastering vormen. De zware bladgroei vormt een dik scherm, en kan ook verkeerslawaai dempen. Een tijdelijke omheining van kippengaas met palen om de vijf tot zes meter kan steun bieden. Of plant de bonen gewoon langs een hek en laat ze het hek beklimmen terwijl ze groeien, of een kale boom, of… wees creatief.

Als mulch, op de composthoop, of in een lasagne tuinbed

Naast het feit dat ze als een laag mulch kunnen dienen, zijn bonenbladeren ook zijn heel nuttig op de composthoop. Als peulvrucht produceert de boon zijn eigen stikstof, wat de kwaliteit van uw compost verhoogt. U kunt de bladeren van de takken afhalen of de hele tros composteren als de bonen niet meer dragen. Composteren in de vorm van lasagne tuinieren kan natuurlijk ook, maar daarover misschien later.

Wat zijn nu de gezondste bonen?
Zwarte bonen. Ze zitten boordevol antioxidanten en vezels, en zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten. Het is eigenlijk eiwitten, groente en bosbessen ineen.

Snel en eenvoudig recept voor burgers met zwarte bonen

Voeg in een keukenmachine ongeveer 1/3 kopje gehakte ui toe, en ca. 400 gram gare zwarte bonen. Verwerk tot een gladdere massa. Voeg bijvoorbeeld komijn, chilipoeder, zwarte peper, zout, of andere kruiden naar smaak toe. Voeg broodkruimels of havervlokken toe, en meng het geheel. Schep ze in een koekenpan met kokos-, zonnebloem-, of olijfolie, en druk de bonenburgers plat tot ongeveer de dikte van een hamburger. Bak op middelhoog vuur gedurende 5 minuten, draai om en bak nog eens 5 minuten.
Uiteraard kunt u hiervoor ook andere bonen gebruiken, of bak een keertje hartige pannenkoeken.

Andere bonen ideeën en recepten.

Als spruitgroente
Let op, wanneer u van deze bonen teveel spruiten in één keer eet, kan het hoge gehalte aan lectine in de zwarte boon zorgen voor diarree en/of misselijkheid. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld kikkererwtspruiten, linzenspruiten, mungbonenspruiten, of andere bonenspruiten.
Wilt u zwarte bonen laten spruiten, week ze dan 12-24 uur voor, en laat deze en andere donkere bonen zo lang mogelijk spruiten. Daarna zou men ze kort moeten koken, hoewel enkele sprouts uit het handje geen enkel probleem hoeft te zijn. Ikzelf at ‘gewoon’ een heel kopje (rauwe) zwarte bonen, verwerkt in een salade, nadat ik die niet al te lang had laten spruiten, en mogelijk was het zelfs een verkeerde combinatie van wat ik later at en dronk, zoals warme melk, sinaasappel.

 

Lectine mythen

‘Lectinevergiftiging’ bangmakerij?

Zijn lectines slecht voor u? Let op, er is veel bangmakerij op het internet, dat lectine alleen maar giftig of zelfs schadelijk is, wat niet zo is! Want wanneer je naar de feitelijke wetenschap kijkt, wordt al het onbeperkte plantaardige voedsel geassocieerd met verminderde sterfte. Dit betekent, dat hoe meer mensen plantaardig voedsel aten, des te langer zij over het algemeen leefden. En, dit is inclusief voeding waar lectine in zit, zoals volkoren granen en bonen.

De elite wenst dat u met name de gezondste voedingsmiddelen vermijdt!

De belangrijkste reden dat er tegenwoordig controverse bestaat over het eten van lectines, is vanwege een bestseller, The Plant Paradox, geschreven door Dr. Steven Gundry. U weet wel, de bekende arts en Vrijmetselaar, die zijn reclame door collega-Vrijmetselaar Mike Adams aan de man brengt via HealthRanger, Brighteon, NaturalNews!

Gundry beweert onder meer, dat lectines een negatieve invloed hebben op je darmflora – de bacteriën die in je spijsverteringsstelsel leven – wat kan leiden tot een hele serie ongewenste effecten. The Plant Paradox gaat zelfs zó ver, dat lectines het grootste voedingsgevaar voor onze gezondheid vormen, en ja, ons zelfs kunnen doden. Gundry waarschuwt daarom tegen het eten van bonen, noten en veel fruit en groenten, en dringt er bij ons op aan, om lectines uit onze voeding te verwijderen. Zijn claims zijn ronduit gewaagd. Dus wat is de deal? Wat is zijn agenda? Worden zijn beweringen ondersteund door onderzoek? Het antwoord is luid en duidelijk, Nee!

De waarheid is…

Hoe meer we er juist van eten, hoe lager ons risico op hartaandoeningen, kanker, diabetes en de ziekte van Alzheimer, onder andere. En dat het vermijden van voedingsmiddelen die lectines bevatten, kan leiden tot aanzienlijke voedingstekorten.
Dit soort Illuminati marionetten verdient veel geld aan u, om een probleem op te lossen dat niet eens bestaat.

 

Verrassing! Enkele gezondheidsvoordelen van lectines

Heeft u zich afgevraagd of u lectines moet vermijden? Sommige gezondheidssites waarschuwen voor de mogelijke negatieve effecten van deze natuurlijke voedingsbestanddelen. Maar zoals zo vaak het geval is, is er meer te begrijpen.

Wat zijn lectines?

Tja, als je dit opzoekt, krijg je als eerste ‘Plantengifstof’ te zien in grote zwarte letters. Dat is ook de reden waarom je soms dieper moet graven. Google je echter op lectinen, met een n, dan is het zoekresultaat ietwat anders, namelijk: Koolhydraatbindende eiwitten!
Wat zijn lectinen ofwel lectines? Lectines zijn koolhydraatbindende eiwitten, die aanwezig zijn in planten, en die in de grootste hoeveelheden voorkomen in granen en bonen (peulvruchten).
Lectines in peulvruchten zouden al na 10 minuten koken onschadelijk zijn gemaakt. Tot nu toe is in geen enkel onderzoek bij mensen aangetoond, dat lectines schadelijk zijn als het voedsel op de juiste wijze wordt bereid.

Een lectinevrij dieet bestaat niet

Lectines zijn wel zó alomtegenwoordig, dat dit bijna onmogelijk is. Sommige voedingsmiddelen bevatten meer lectines dan andere, zoals: peulvruchten, volle granen, gerst, vruchten (bessen, bananen o.a.), rijst, pinda’s, paddenstoelen, en nachtschadeplanten, zoals tomaten, paprika’s, aubergines, aardappelen. Doperwtjes, linzen, kikkererwten en sperziebonen zijn ook peulvruchten.

Hoog lectinegehalte blijkt juist gezond te zijn!

Overweldigend is echter het bewijs, dat voedingsmiddelen met een hoog lectinegehalte gunstig zijn voor de gezondheid, omdat ze voornamelijk plantaardig zijn en veel vezels, vitaminen, mineralen en fytonutriënten bevatten.

Welke bonen bevatten de meeste lectines?
Rode kidney bonen, zwarte schildpadbonen, en zwarte bonen bevatten de hoogste gehalten aan lectines.
De veronderstelde ‘giftige’ lectine in bonen kan aanzienlijk variëren tussen bonenvariëteiten. Hier is een voorbeeld: volgens een artikel dat is gepubliceerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration, bevatten rauwe rode kidneybonen 20.000 tot 70.000 hemagglutinerende eenheden (hau) fytohemagglutinine, maar als ze volledig gaar zijn, daalt hun lectinegehalte tot 200 tot 400 hau. Witte bonen daarentegen bevatten slechts ongeveer een derde van de hoeveelheid fytohemagglutinine, die de rode variant bevat, en tuinbonen bevatten nog minder, ongeveer 5% tot 10% van de hoeveelheid die rode bonen bevatten. Een ander voorbeeld: een studie gepubliceerd in het Indian Journal of Agricultural Biochemistry vond dat het lectinegehalte van kikkererwten in het bereik lag van 1160 tot 1375 hau/g graan, wat bijna twee keer zo hoog was als het lectinegehalte van linzen (513 tot 617 hau /G). Maar nu de voordelen… 

 

Lectines zijn antimicrobieel

Planten gebruiken lectines vooral in hun afweermechanismen tegen insecten, schimmels, zwammen en andere ziekten. Lectines werken tegen ziekteverwekkers, door zich te binden aan koolhydraten op het oppervlak van de microben. Dit beïnvloedt hun biologische activiteit en hoe goed ze zich aan uw cellen kunnen binden. Het kan ook de integriteit van de bacterie- of schimmelcelwand verzwakken. Deze mechanismen kunnen een rol spelen bij het optimaal en onder controle houden van de darmmicrobiota of darmflora!

Lectines stimuleren de immuunactiviteit

Van plantaardige lectines is ook vastgesteld, dat ze de immuunreacties van de gastheer verhogen. Ze kunnen de activiteit van fagocytische cellen verhogen (gespecialiseerde immuuncellen die ziekteverwekkers kunnen opslokken en puin ruimen nadat een microbe is verslagen). Ook is aangetoond, dat ze de productie van immuunsignaalmoleculen verhogen, wat de verdediging tegen actieve infecties verbetert! 

Lectines verbeteren de bloedsuikerregulatie

Van sommige plantaardige lectines is aangetoond, dat ze de bloedsuikerspiegel helpen verbeteren.

Lectines dragen bij aan gewichtsverlies 

Lectines gaan Alzheimer tegen 

Lectines zijn anti-diabetes 

Lectines beschermen het hart 

Voedsel dat veel lectine bevat is een rijke bron van B vitamines

Lectines stimuleren de spijsvertering

Van plantaardige lectines is bekend, dat zij de productie van cholecystokinine in het spijsverteringskanaal stimuleren. Dit hormoon, op zijn beurt, bevordert de afscheiding van pancreasenzymen en gal en essentiële spijsverteringsproducten, die ons in staat stellen voedingsstoffen uit ons voedsel af te breken en op te halen. Dit hormoon stimuleert ook de darmwerking.

Lectines helpen kanker bestrijden

Van verschillende plantaardige lectines is aangetoond, dat ze een anti-tumor activiteit hebben bij verschillende soorten kanker! Lectines kunnen kwaadaardige cellen aanpakken via de specifieke koolhydraatstructuren op hun oppervlak.

Lectines kunnen mensen helpen die lange tijd niet kunnen eten

Lectines kunnen worden gebruikt om de groei en integratie van spijsverteringscellen te bevorderen. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen, die een hoog risico lopen om ondervoed te raken, omdat ze niet genoeg kunnen eten, of gedurende langere tijd niet kunnen eten. Van het lectine fytohemagglutinine is aangetoond, dat het de groei van darmcellen stimuleert, waardoor verzwakking van de darm wordt voorkomen!

 

Voedselonzin, valse studies en gezondheidsclaims ontkracht

En hiermee is ook deze voedingsonzin ontkracht. Mensen wijsmaken, dat ze plantaardig voedsel, zoals bonen, bessen en tomaten moeten vermijden, inclusief hun bladeren, omdat ze lectines bevatten, lijkt me een vreselijk advies. Hier zijn we nu, met stijgende aantallen chronische ziekten, die duidelijk verband houden met het eten van te veel voedingsarme, vezelarme, met suiker verrijkte, bewerkte voedingsmiddelen, maar we worden gewaarschuwd tegen het eten van enkele van de gezondste voedingsmiddelen op de planeet!
Er bestaat geen plantenparadox (plantentegenspraak). Voor de meeste mensen is een dieet, gebaseerd op volledig plantaardig voedsel, inclusief die lectines bevatten, meestal een geweldige manier om ziekten te bestrijden en de gezondheid te bevorderen.

 

Zie ook:

12 Myths About Beans, Debunked! (Lectins, Flatulence, And More)

 

Bronnen:

Bean Leaves

Why Bean Leaves are Important

Surprise! 5 Potential Benefits of Lectins

Lectins with potential for anti-cancer therapy

Chickpea leaves as a vegetable green for humans: evaluation of mineral composition

The Truth About Lectins: What are Lectins and Are Lectins in Food Bad For You?

You may also like