Groente afsnijdsels, schillen, pitten en bloemen waarvan je niet wist dat je ze kunt eten

Wat mensen ook niet weten, is dat ze in veel gevallen blijken (nog) gezonder te zijn dan de groenten of vruchten zelf.

Eindtijdnieuws.com
13 januari 2023

 

Je zult misschien verrast zijn door wat je kunt eten van alledaagse groente en fruit, die je ooit kocht of kweekte. We zien ze niet vaak in supermarkten, we komen ze bijna nooit tegen in recepten, en door valse aannames en mythes, die in de loop van de tijd werden doorgegeven, hebben we ze afgeschreven als bitter, taai, of zelfs giftig.

 

Afsnijdsels van groenten waarvan je niet wist dat ze eetbaar zijn

Niet alleen super gezond, maar je kunt er vaak nog lekkere dingen mee maken!

Bloemkoolstronk en -bladeren

De bladeren van bloemkool zijn nogal stug om rauw op te eten, maar wist je dat ze wel heel geschikt zijn om mee te koken of roerbakken?

Broccolisteel en -bladeren

Met de steel of de stronk van broccoli kun je echt veel meer dan je zou denken. Zelfs rauw in fijne reepjes of blokjes is het enorm lekker, of verwerkt in een wokgerecht, soep, pasta.

 

Why You Should Eat the Leaves of Your Broccoli Plants

Translation => Click on the CC (subtitle) button > then click the Gear wheel > Subtitles > Automatic translation > Choose your language

 

Spruitjesstengels en -bladeren

Het blad van spruitkolen is eetbaar en smaakt hetzelfde als spruitjes. Je kunt de blaadjes in elk recept gebruiken als vervanger voor kool. Denk aan stamppot of een wokgerecht. Waar je misschien nog minder mee bekend bent, is de top van de spruitjesstengel. Naarmate de stengel groeit, vormen de bladeren bovenaan een krop, die lijkt op een zeer losse krop kool. Ook deze bladeren kun je gewoon eten! Als je verse of diepvries spruitjes hebt gekocht, hoef je de stronkjes niet eens weg te snijden; ze zijn gewoon eetbaar.

Wortelloof

De groene toppen van de peen hebben een licht bittere smaak en zijn erg lekker in salades, of om soep of groentebouillon van te maken. Je kunt er ook pesto mee maken, etc.

Paddenstoelenvoetjes

Soms worden bij de oogst van oesterzwammen de voetjes weggesneden; dat terwijl ze eigenlijk een prima product zijn om mee te koken. Dat geldt natuurlijk ook voor de voetjes van paddenstoelen, die je in de supermarkt koopt.

Bladeren van radijsjes

Met alleen de bladeren kun je ook pesto maken, of ze verwerken in salades. Zelfs kun je de bloemen en peulen eten.

Pompoenbladeren en -scheuten

De meeste mensen weten, dat je courgettebloesems kunt bakken en pompoenpitten kunt roosteren, maar wist je ook dat je pompoenbladeren kunt eten? Ze hebben een aardse, zoete smaak, die lijkt op de vruchten die ze dragen. 

Peperbladeren

Verrassing! De bladeren van paprika- en peperplanten zijn eetbaar en lekker. Ze hebben een mildere pepersmaak dan de pepers zelf. Denk aan soep, stoofschotels, roerbakgerechten.

Bonenscheuten en -bladeren

Als het gaat om de bladgroenten van peulvruchten, denk je meestal eerst aan erwtenscheuten, die je rauw of gekookt kunt eten. Terwijl de meeste mensen sperziebonen hebben gegeten, hoe zit het met het groen van de bonen? Je raadt het al: de bladeren van sperziebonen, maar ook tuinbonen, kousenband, pronkbonen, limabonen, tuinbonen, kikkererwten, en hyacintenbonen zijn 100 procent eetbaar. Zoals de meeste bladeren op deze lijst, kunnen ze het best worden gebruikt als ze jong en zacht zijn. Je kunt ook de bladeren van andere bonenplanten oogsten; ze zijn alleen niet zo overvloedig als tuingroenten.

Snijbietstengels 

Prei toppen

Het blijkt dat het donkergroene uiteinde net zo smaakvol is als het witte uiteinde.

Zoete aardappelstengels en -bladeren

Deze kunnen het hele seizoen worden geoogst. De malse stengels en bladeren zijn beide eetbaar. Ze zijn zijdezacht als spinazie. Doe ze in een soep of bij roerbakgroente, bijvoorbeeld.

Komkommerbladeren

Je moet alleen oppassen dat je de bladeren niet te veel plukt, wat de productie van de komkommers kan belemmeren.

Bietenbladeren

Wist je dat je de bladeren van bietjes ook kunt eten? De jonge blaadjes zijn heel smakelijk en lekker in een salade. Ze bevatten zelfs nog meer voedingsstoffen dan de bietjes zelf. Kortom, een gezonde groente, die je zeker niet moet weggooien als je jouw bietjes oogst. 

Tomatenbladeren

Nee, tomatenbladeren zijn absoluut niet giftig, ook de groene, nog niet rijpe varianten niet. Ik heb zojuist mijn laatste, nu ja, bijna oranje, tomaat aangebroken, die ik had gekweekt van de zomer. Verder at ik verse tomatenbladeren met bosjes tegelijk.

Knoflook- en uienscheuten

‘Groene knoflook’ kan worden geoogst voor de bladeren en onrijpe bol, als het nog jong is. Het is dan nog niet verdeeld in knoflookteentjes, en de papierachtige omhulling van rijpe knoflook is dan ook nog niet ontwikkeld. Hierdoor smaakt het als een kruising van knoflook en groene ui.
Hetzelfde geldt voor uien. Je kunt de toppen van je uienplanten afsnijden, om ze in je recepten te gebruiken. Snij ze echter niet allemaal af; pak precies wat je nodig hebt, zodat de ui zich blijft ontwikkelen. Of oogst je uien vroeg; dat is voordat de toppen bruin worden. Ook de bloemen zijn allemaal extra opbrengsten om te overwegen, vanwege hun milde uien- of knoflookachtige smaak.

Raapstelen
Raapstelen hebben meer voedingsstoffen dan de raap zelf! Ze hebben een sterke en pittige smaak, en worden vaak zowel gekookt als rauw gegeten.

Bleekselderijblaadjes

Bleekselderijbladeren bevatten gezonde voedingsstoffen. Ze zijn effectief gebleken bij de behandeling van blaasaandoeningen, nierproblemen en blaasontsteking.

Aardbeientoppen
De meesten van ons zijn gewend om de groene kelk (kroon van groene bladeren) bovenop de aardbei af te snijden, voordat we hem eten. Maar eigenlijk zouden we dit deel ook moeten eten. Het eten van de aardbeienkelk kan zelfs een aantal gezondheidsvoordelen opleveren, zeggen onderzoekers. Scheelt weer een hoop werk met schoonmaken, nietwaar?

Druivenbladeren

Populair in bepaalde keukens, maar minder bekend in andere, druivenbladeren zijn ook eetbaar!

Frambozenbladeren

Frambozenblaadjes zijn een beetje anders, omdat ze niet eetbaar zijn als groene groente. Maar ze kunnen worden gebruikt om er heilzame frambozenbladthee van te maken.

Bosbessenbladeren

Ja, iedereen kijkt naar het fruit, en denkt: ‘Dit is het hersenvoedsel; dit is zo cool!’ Maar de bladeren bevatten veel meer antioxidanten dan de bosbessen zelf. Dus mocht je in het bezit zijn van liefst verse bosbessenbladeren, gooi ze dan niet weg.

 

Fruit en groente waarvan je niet wist dat je de schil kunt eten

Dat je van wortel en komkommer en courgette en citroen de schil kunt eten, weten we nu wel. Maar van banaan, kiwi, pompoen, of watermeloen? Dat doen minder mensen.

Schillen eten is niet alleen heel erg gezond, maar betekent ook nog eens minder verspilling. Wil je geen hap van de hele kiwi nemen? Dan is er altijd nog de composthoop, om je eigen compost te maken. Want ook compost kopen wordt onbetaalbaar, zo lijkt het.

Aardappelschillen

Je kunt er bijvoorbeeld chips van maken, wat ook geldt voor de schil van bijvoorbeeld pastinaak of bietjes. Of maak gewoon een stamppot met ongeschilde aardappelen.

Kiwischillen

Het eten van de schil van een kiwi kan het onder meer het vezelgehalte met 50% verhogen, het foliumzuur met 32% doen toenemen, en de vitamine E-concentratie met 34% doen stijgen, vergeleken met het eten van alleen het vruchtvlees! In feite is er een hogere concentratie aan antioxidanten in de schil dan in het vruchtvlees. Als je dit soort dingen weet, gooi je nooit meer schillen zo maar weg.
In het begin is het wellicht wat onwennig om een ongeschilde, goed gewassen kiwi te eten. Wil je beginnen met kiwischil eten? Begin dan met dunne plakjes om eraan te wennen. Een andere optie is om het toe te voegen aan je favoriete thee, of om er een koude of hete infusie van te maken, die je bijvoorbeeld een nachtje afgedekt laat staan. En daarna kun je deze restanten altijd nog op de composthoop gooien.

Bananenschillen

Je kunt zelfs een curry met bananenschillen en bloemkool maken, of burgers van bananenschillen, naar het schijnt. Een bananenschil lijkt wat ruw, maar dat verandert compleet als je ‘m kookt. Je kunt er ook bananenthee van maken, of een infusie. Wanneer je banaan met schil toevoegt aan een smoothie, heb je een heerlijke smoothie met meer inhoud en veel minder afval! Uiteraard kun je de schillen altijd nog composteren.

Pompoenschillen

De schil van een pompoen zorgt – ondanks dat deze zacht wordt als je ‘m kookt, bakt of roostert – voor een welkome bite. Je hoeft een pompoen dus niet te schillen als je er pompoensoep van gaat maken, of een ander gerecht.

Sinaasappel-, mandarijn-, citroen- en limoenschillen

Grapefruit en andere citrusvruchten, zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen, bevatten het hoogste pectinegehalte van alle producten, en de meeste goede voedingsstoffen zitten in de schil! Pectine is een prebioticum, wat betekent dat het voedsel wordt voor probiotica, waardoor de goede bacteriën, die in de menselijke darm leven, kunnen overleven en gedijen. Je kunt de schillen gewoon mee blenden voor in een smoothie. Ook hele plakken sinaasappel, met de schil, kun je goed verwerken door ze kort in de oven te roosteren.

Watermeloenschillen

Veel mensen eten een watermeloen net als een kiwi: lepel erin en uitlepelen maar. Het witte gedeelte en zelfs de schil kun je echter net zo goed eten! Je kunt de schil bijvoorbeeld los bakken, maar watermeloenschil inmaken of inleggen (in azijn of zuur) is ook een goede keuze. Het zou dan een beetje zoals ingelegde komkommer smaken. De buitenste groene schil is dus veilig om te eten; sommigen schillen de buitenste donkergroene laag liever weg.

 

Fruit en groente waarvan je niet wist dat je de bloemen, pitten of zaden kunt eten

Avocado pit

Het maakt de helft van het gewicht van een dure avocado uit, en toch gooien we het weg. Maar moeten we het eten? Nu, als je de pit van een avocado weggooit, gooi je het meest voedzame deel van de vrucht weg… De pit bevat zo’n 70 procent van de antioxidanten, die in de hele avocado zitten! Als het buitenste omhulsel van het zaad zacht is geworden, door de pit bijvoorbeeld een keertje toe te voegen aan een hete infusie, kun je het zaad- of pitomhulsel er de volgende ochtend zo afpellen, en de pit heel voorzichtig in kleine blokjes snijden met een scherp mes. Deze kun je rauw eten, toevoegen aan sauzen of soepen, of in de blender of foodprocessor doen, voor het gebruik in bijvoorbeeld smoothies, sappen, shakes, havermout. Eet echter niet meer dan een halve avocado pit per dag, is het advies. Het zou zelfs kanker helpen voorkomen, en de ‘experts’ willen blijkbaar niet dat je dit weet. Als je over de middelen beschikt, zo kan het natuurlijk ook:

 

How To Eat An Avocado Seed

 

Rucola bloemen

Als je ooit hebt geprobeerd gewone of wilde rucola te kweken, dan weet je dat ze een overweldigende hoeveelheid bloemetjes kunnen geven. Gooi ze niet weg! Deze bloemetjes smaken heerlijk, zo rauw uit het vuistje, of in de sla.

Boerenkool-, kool- en mosterdzaaddozen

Het is bekend dat deze groenten in de lente tevoorschijn komen met veel zaaddozen die klaar zijn voor gebruik. Tenzij je je zaden voor volgend seizoen wilt bewaren, zijn deze kleine peulen als miniatuur broccoliroosjes, en kunnen ze op dezelfde manier worden gegeten of gebruikt. Of je kunt er gewoon in de tuin van eten.

Zonnebloemen

We kweken deze prachtige bloemen voor hun uiterlijk en voor hun gedroogde zaden, maar wist je dat je de bloem zelf ook kunt eten? Ook de bloemblaadjes van volwassen bloemen en het groen van de bloem zijn eetbaar, en de ongeopende bloemknoppen ook. Kook het groen en de bloemknoppen, maar de rauwe bloemblaadjes zijn nootachtig en heerlijk van smaak als ze in een salade worden verwerkt. 

Watermeloen zaden

Pompoenpitten

 

Goed wassen

Bij het verwijderen van de schil wordt het gehalte aan pesticiden van voedselproducten niet significant veranderd. Het dringt namelijk door tot de kern. Men ontdekte ook, dat de voedzame voordelen van fruitschillen opwegen tegen de potentiële gevaren van minimale restanten van pesticiden, en adviseerde om fruit en groenten grondig te wassen voordat ze worden gegeten. Als je je toch zorgen maakt en je kunt het je veroorloven, ga dan voor de biologische.

 

Zie ook:

12 Vegetables You Didn’t Know You Could Eat Raw

Altijd handig om te weten met de alsmaar stijgende energieprijzen!

 

De Bijbel staat vol met planten, bomen en bloemen

In Israël leefde de bevolking dicht bij de natuur, wat blijkt uit de Bijbelgedeelten hierover. Ruim honderd plantennamen worden in de Bijbel genoemd. Sommige worden vaak genoemd, sommige wat minder, en sommige slechts één keer.

En God zei: Zie, Ik heb u al het zaaddragende kruid gegeven dat op de gehele aarde is, en elke boom die zaaddragende vrucht draagt; voor u zal het tot voedsel zijn.  Genesis 1:29

 

Bronnen:

11 Vegetables You Grow That You Didn’t Know You Could Eat

6 x afsnijdsels van groenten waarvan je niet wist dat je ermee kunt koken

7 x fruit en groente waarvan je niet wist dat je de schil kunt eten

Why you should eat the skin of your grapefruit (seriously)

10 Benefits of Avocado Seeds

6 groenten waarvan je meer kunt eten dan je denkt

Parts of Garden Vegetables You Didn’t Know You Could Eat

 

You may also like