Welke zaden moet je voorweken voordat je ze in de grond stopt?

Zaden weken, een eenvoudig trucje! Het is niet noodzakelijk, maar het verhoogt wel de kiemkracht en versnelt kiemtijd. Een test met 34 jaar oude zaden…

Eindtijdnieuws.com
12 april 2024

 

En het begint allemaal met dit feit: alle zaden hebben vocht nodig. Maar allereerst wil ik dit bijzondere filmpje met jullie delen voordat je oude zaden afdankt:

 

Seed Germination Test: Will REALLY Old Plant Seeds Grow?

Translation => Click on the CC (subtitle) button > then click the Gear wheel > Subtitles > Automatic translation > Choose your language

 

Heb jij, of mensen die je kent misschien, een pakje lang vergeten bloem- of groentezaden?
Je zult online geen eenduidig antwoord vinden op dit zaadraadsel, dus doe je eigen kiemkrachttest.
In bovenstaande video laat Rebekah the UK Plant Doctor jullie zien, hoe je daar nu achter kunt komen. Kijk tot het einde, om erachter te komen of haar (gevonden) 34 jaar oude zaden uit de jaren ‘90 zullen gaan groeien, of dat ze alleen geschikt zijn voor de compostbak. 7 soorten van de 25 oeroude zaden hebben de opslag in een tinnen bakje in een broei- of tuinkas overleefd, en minstens 8 Britse premiers! Deze zaden hebben 34 jaar lang ‘gebakken’ in de zon tijdens de zomer, en zijn ook 34 winters bevroren geweest…. Merk op dat deze zaden niet vooraf werden geweekt (ondergedompeld in water); mogelijk was het resultaat dan nog veelbelovender geweest.

Geef niet te snel op!

Want je zult nog verrassingen meemaken. Ik had laatst een volle eetlepel venkelzaden, die niet wilden kiemen (een test in een spruitglas), zelfs niet na 8 dagen. Ik kreeg toen het idee om ze dan maar in een plantenbak met gezonde aarde te verspreiden en te bedekken met een laagje aarde, en ze vochtig te houden. Tot mijn verbazing, zijn bijna alle zaadjes ontsproten, en kan ik ze wellicht spoedig gaan uitplanten…. al is het alleen voor de eetbare stengels of scheuten en het loof van de venkel. Maar ik ga ook voor enkele volgroeide venkelknollen! Want biologische (smakelijkere) groenten in de supermarkt zijn erg duur; niet-bio is vaak meerdere malen bespoten geweest, en daarna binnengedrongen in de groente zelf.

 

Zaden weken kan ontkiemen drastisch versnellen

Als je je zaden de grootste kans op ontkieming wilt geven, probeer dan zaden te weken in water. Nog beter, in bijvoorbeeld kamille- of brandnetelthee.
Zodra de temperatuur precies goed aanvoelt voor de zaadjes, en er genoeg vocht is om de zaadhuid te laten opzwellen en scheuren (waardoor de voedselvoorraden vrijkomen en het embryo zich kan ontwikkelen), is er sprake van ontkieming.
Maar als het te koud of te nat, of te warm of te droog is voor dat specifieke zaadje, zal het misschien helemaal niet ontkiemen. Door zaden van tevoren te weken (voorweken), verwijder je een aantal van deze barrières.

Weken is vooral goed voor zaden met een dikke, harde zaadhuid, weten we. Je kunt de zaden van favabonen, bieten, komkommers, maïs en pompoenen weken. Grote zaden, gerimpelde zaden…. maar dat niet alleen.

Elk zaadje kun je voorweken!

Ja, je kunt eigenlijk elk zaadje in water laten weken. Hoewel het met kleinere zaden lastig kan zijn om mee te werken, wanneer ze nat zijn. Maar als je het niet erg vindt om al die kleine voorgeweekte zaadjes op de aarde te verspreiden, samen met het water of de thee waarin ze geweekt zijn, en de zaailingen later uit te dunnen, ga er dan voor!

Hoe lang moet je zaden in water weken?

Gooi je zaden in een kommetje of kopje of een lege dop, gevuld met water, net genoeg om de zaden te bedekken. Je wilt ze lang genoeg laten weken, zodat het omhulsel begint op te zwellen, maar niet zo lang dat ze gaan rotten. Wanneer je niet weet hoelang, dan is een veilige tijd om mee te beginnen een paar uur. Controleer je zaden daarna totdat ze beginnen op te zwellen.

Verderop in dit artikel volgt een handig lijstje met enkele gangbare zaden, samen met de nodige voorweektijden.

Waarom gaan sommige zaden drijven of zinken andere tijdens het voorweken?

Wanneer je je zaden begint te weken, zul je misschien een paar drijvers vinden. Maak je geen zorgen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft dit niet te betekenen dat de drijvende zaden altijd slecht zijn. Ze zijn zo kort geweekt, dat het niet mogelijk is om te zeggen of ze wel of niet zullen ontkiemen. Soms zullen ze dat wel doen!
Zaden kunnen inderdaad gaan drijven, omdat ze geen levensvatbare embryo’s of voedingsstoffen bevatten, waardoor ze minder ‘goed’ zijn dan de zaden, die naar de bodem zinken.
Of ze kunnen drijven, omdat ze luchtzakken in zich hebben, die gelukkig niet altijd de zaadkracht of levensvatbaarheid beïnvloeden.
Eén manier om de ontkieming te testen, is met de keukenpapier methode.

Wanneer voorgeweekte zaden planten

Zodra de zaden wat zachter worden en beginnen op te zwellen (een verschijnsel waar je bekend mee zult raken, naarmate je je zaden vaker weekt), zaai ze dan meteen in de grond of in een pot.

Je zult vaak merken dat je, door je zaden van tevoren te weken, een paar dagen tot zelfs een week of meer van de ontkiemingstijd hebt afgehaald, wat de moeite waard is!

Houd de grond vochtig en je zou de eerste scheuten binnen een paar dagen moeten zien. Gefeliciteerd, je hebt je eigen kruiden en groenten en bloemen zojuist een vliegende start gegeven!

 

Welke zaden moeten geweekt worden voor het planten?

Algemene tips

De meest gebruikelijke manier om zaden te weken, is door ze enkele uren (of een nacht) onder te dompelen in water op kamertemperatuur.
De meeste zaden kun je ongeveer 12 tot 24 uur laten weken, hoewel sommige zaden maar een paar uur nodig hebben, en andere weer een paar dagen!

Vooral bomen- en struikenzaden moeten ook nog eens geverticuteerd worden. Om dit te vergemakkelijken, kun je gewoon in de zaadhuid knippen of er lichtjes overheen krassen; hierdoor kan het water gemakkelijker binnendringen. Andere zaden kunnen een koude stratificatie nodig hebben om hun slapende fase te doorbreken.

Hier zijn enkele van de vele planten, die baat hebben bij een periode van weken vóór het zaaien:

Bonen: Alle soorten, inclusief limabonen, tuinbonen en snijbonen hebben baat bij 8 tot 12 uur weken.

Erwten: Laat 12 tot 24 uur weken in koud water.

Maïs: Laat 6 tot 24 uur weken in water voor een snellere en gelijkmatigere ontkieming.

Okra’s: Deze moeten 12 tot 24 uur weken in water, om hun harde zaadvliezen te helpen afbreken. Okra is een groente met het hoogste gehalte aan antioxidanten!

Bieten of Krootjes: 12 tot 24 uur weken in koud water.

Snijbiet: 12 tot 24 uur in koud water.

Peterselie: Je peterseliezaadjes moeten 24 uur in warm water weken. Dit zal de kiemkracht van peterselie aanzienlijk verbeteren!

Koriander: Laat 12 tot 24 uur weken in koud water.

Spinazie: Week je spinaziezaadjes 12 tot 24 uur in koud water, om de ontkieming te bevorderen.

Pompoen: Week de zaden 24 uur in warm water.

Sla: Moet ik slazaadjes weken voor het planten? Wel, vertrouw niet alles wat Google je zegt te moeten doen, of juist niet te moeten doen.
Sommigen vinden dat slazaadjes beter ontkiemen, als je ze 16-24 uur in koud water laat weken, maar dat is niet noodzakelijk. De sleutel is om het zaadje nauwelijks te bedekken. Een heel fijn laagje compost is voldoende, omdat licht nodig is voor ontkieming van sla. We noemen dat een lichtkiemer.

Wortel of peen: Doe de wortelzaadjes in een kommetje, en giet er een heel klein beetje wodka overheen. Want de alcohol helpt de essentiële oliën te verdampen, die normaal gesproken de kieming vertragen. Spoel de zaden na maximaal 30 minuten af met water. Leg de zaden nu op keukenpapier of in een kommetje, en besprenkel deze met kamillethee (een optie), die niet alleen de kieming versnelt, maar ook antibacteriële en schimmelwerende effecten heeft.

Paprika: zoals bij wortel/peen.

Komkommer: zoals bij wortels. Een andere manier is: week komkommerzaden vooraf in kamille- en/of paardenbloemthee. Paardenbloem is rijk aan voedingsstoffen, ook voor je plantjes! Laat de zaden minimaal 12 uur weken in de afgekoelde thee. Gooi de thee natuurlijk niet weg, maar gebruik deze om de aarde te bewateren, waarin je zaait!

Courgette: zoals bij worteltjes.

Tomaten: zoals bij worteltjes.

Radijs: Moet ik radijszaden laten weken voordat ik ze plant? wordt beantwoord met een volmondig Ja! De techniek is eenvoudig en goedkoop, maar verkort drastisch de tijd, die je radijszaden nodig hebben om te ontkiemen en uit te groeien tot gezonde, robuuste radijsplanten. Plaats hiervoor de radijszaden in het water op kamertemperatuur, en zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn. Laat de zaden 8 tot 12 uur weken op een donkere, koele plek. Laat na het weken het water weglopen en spoel de zaden af ​​met schoon water. Laat ze eventueel een paar uur op natuurlijke wijze drogen voordat je ze zaait.

Bleekselderij: Om met selderijzaden te beginnen, moet je de zaden wat koude blootstelling geven. Week de zaden minimaal 12 uur in water, en wikkel de zaden in een natte papieren handdoek (keukenpapier). Doe het in een plastic zak en vouw het losjes op. Zet het geheel 24 uur in de koelkast en zaai de zaden vervolgens in de potgrond. Houd de grond de hele tijd nat. Selderij heeft veel tijd nodig om te ontkiemen, van 2 weken tot een maand. Wellicht verkort dit de kiemduur tot maximaal 2 weken.

Rapen: Zaadbehandelingstechnieken vóór het ontkiemen kunnen je raapopbrengst helpen verbeteren. Eén techniek is om je zaden een nachtje in water te laten voorweken. Een andere techniek is om je zaden in een vochtig keukenpapier te leggen, en ze een paar dagen op een warme plek te laten liggen, ​​totdat ze beginnen te ontkiemen. Dit zorgt ervoor dat je zaden zullen ontkiemen voordat ze worden geplant.

Zonnebloem: 12 uur weken in water op kamertemperatuur. Je kunt ze eventueel daarna nogmaals 12 uur weken in ververst water.

Klaproos: 12 tot 24 uur in koud water.

Passiebloem: Passiflora plantenzaden van deze eetbare plant hebben baat bij een 12 tot 24 uur durende onderdompeling in lauw water, nadat ze een korte verticutering hebben ondergaan.

Hibiscus: Verticuteer zaden met schuurpapier of snij ze in met een mesje. Laat Hibiscuszaden vervolgens 12 tot 24 uur weken in warm water.

Meer bloemzaden voorweken?
Neem een kijkje bij de bron.

 

Let op, er zijn ook zaden, die maar een paar uur nodig hebben, dus doe daarin je eigen onderzoek!

Nogmaals, zaai na het voorweken direct in voorbereide grond, of in een potje of plantenbak, met de juiste grond. Heb je de zaden geweekt in thee? Gooi dit dan zeker niet weg en bewater je zaadjes ermee na het zaaien.

Wat gebeurt er als ik mijn zaden niet week?

Veel van deze zaden kunnen en zullen uiteindelijk vanzelf ontkiemen als ze niet geweekt worden. Dit proces kan echter langer duren, met meer kans op niet-kiemers, en mogelijk ook wat minder gezonde plantengroei.

‘Welke zaden moet je allemaal niet weken voor het planten’, volgens Google?

Zaden, die je ‘beter niet kunt weken’ zijn: wortels, sla, radijs, selderij, rapen en spinazie, welke hierboven al zijn genoemd. Ik zou zeggen, doe je eigen kiemtest(en), en vind uit wat voor jou het beste werkt!  🙂
Zorg voor schoon materiaal, schone handen en schoon water. Gekookt en daarna afgekoeld water zal beter werkzaam zijn dan gewoon kraanwater, denk ik. En gefilterd water, zonder chloor, etc., zal het kiem- en groeiproces ook zeker ten goede komen.

 

Bronnen:

Which Seeds Should Be Soaked Before Planting?

How to Soak Seeds and Speed Up Germination Time

Understanding the Benefits: Should I Soak Radish Seeds Before Planting?

How To Grow Celery From Seeds (10 SIMPLE STEPS)

You may also like