Winterpostelein, een wilde groene superfood en verkwikkend tonicum met geneeskrachtige eigenschappen!

Gratis sla, makkelijk te vinden in de winter, en het hele jaar door. Zó voedzaam en heerlijk, dat je het als onderdeel van je dieet zou willen hebben…

Eindtijdnieuws.com
25 januari 2023

 

Deze wilde slaplant is niet te vergelijken met de diverse slasoorten, die je bij de boer of in de winkel koopt, eenvoudig omdat, na decennia lang kunstmestgebruik in moderne intensieve landbouwmethoden, de voedingswaarde van onze groenten drastisch is verminderd!

Winterpostelein (Claytonia perfoliata)

Ook wel Cubaanse spinazie genoemd,  Indiaanse sla, Lenteschoon, witte winterpostelein, of kleine winterpostelein. Veel vroege Noord-Amerikaanse kolonisten gebruikten het als voedsel. Het was populair bij mijnwerkers tijdens de goudkoorts in Californië, want het stond bekend als een middel om scheurbuik te genezen en te voorkomen.

De stengels, bladeren en bloesems bevatten veel vitamine C, ijzer, calcium en eiwitten! En ja, ook de wortel van dit plantje is eetbaar.

Winterpostelein heeft geneeskrachtige eigenschappen

Het wordt daarom ook gebruikt als een tonicum. En de Indianen gebruiken het als zacht laxeermiddel.

Waar groeit winterpostelein?

Winterpostelein groeit overal in Nederland, vaak in halfschaduw, in bossen, langs bosranden, verwilderd langs moestuinen, in de tuin, in parken, in steden, op vochtige oevers en hellingen, en gewoon op het platteland. De plant is het gehele jaar door te vinden, met name in de wintermaanden en ook als het vriest.

 

Gezondheidsvoordelen van winterpostelein

Bloedzuiveraar

Winterpostelein wordt in het lichaam gebruikt om het lichaam te reinigen (detox). Het is een zuiverende plant, die bij consumptie het bloed- en lymfesysteem versterkt en filtert. Chlorofyl is rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C. Deze sla werkt dus als een geweldige ontgifter, die gifstoffen en zware metalen, opgeslagen in de lever, elimineert.

Omega vetzuren

Winterpostelein is nauw verbonden met de Wilde Postelein. Postelein staat bekend om zijn hoge gehalte aan omega-3 vetzuren, die in alle groene bladgroenten voorkomt. Omega-3 vetzuren werken ontstekingsremmend.

Licht laxerend

De bladeren zijn mild laxerend.

Tonicum

Gebruik het als een verkwikkend tonicum of effectief diureticum. Mensen die gevoelig zijn voor vitamine C, of cafeïne, onder andere, zouden bij flinke consumptie van deze wilde sla in de avond, moeite met inslapen kunnen hebben.

Kompres

Breng het kompres, gemaakt van gepureerde planten, aan op reumatische gewrichten.

 

Culinair gebruik

Bladeren worden rauw of gekookt geconsumeerd. Rauw geeft echter de meeste gezondheidsvoordelen!
Stengels en bloemen worden rauw geconsumeerd, en bijvoorbeeld toegevoegd aan salades.
Wortels zijn zeker ook eetbaar, maar niet zo smakelijk als de rest van de plant.

Gebruik het bijvoorbeeld als sla, of als roerbakgroente, of maak het klaar als spinazie.
Gebruik het als heerlijke sla, of als garnering voor soepen.
Gebruik het in pastagerechten, maak er een stamppot van, of voeg het toe aan een pesto.
Maak er een gezonde smoothie van, door er bijvoorbeeld citrusvruchten (met schil), appels, peren, bessen, bananen (met schil), etc., aan toe te voegen.

Sergei demonstreert hoe gemakkelijk het is, om in het wild groeiende winterpostelein vers te oogsten en ook nog eens vers te consumeren, in plaats van naar de supermarkt te rijden om producten te kopen:

 

Miners Lettuce Is So Yummy | Harvesting Wild Edibles is More Convenient than Going to the Store!

 

Uitstekende bodembedekker

Andere toepassingen:

Winterpostelein is een uitstekende bodembedekker en groeit het hele jaar door. Het is dan wel een eenjarige plant, hij zaait zichzelf zo vrijelijk uit, dat je nooit meer zonder zult zitten. Hij wordt ongeveer 15-40 cm hoog en vormt meestal een groeitapijt, die de bodem bedekt. De plant geeft de voorkeur aan een vochtige veengrond, hoewel het ook kan slagen op zeer arme en droge gronden, en gedijt bovendien in de schaduw van bomen.

De blaadjes zijn het hele jaar door wild te plukken, zelfs tijdens strenge winters. Dit plukken gaat gemakkelijk, dus doe er je voordeel mee nu het overal rijkelijk groeit!

 

Zie ook:

https://eindtijdnieuws.com/wildplukken-in-de-winter-doe-er-je-voordeel-mee/

 

Alternatieve eetbare bladeren

Heeft u wel eens aan alternatieve eetbare bladeren gedacht?

De meeste bladgewassen, die we als voedsel verbouwen, zijn slechts eenjarige planten, en vergen in sommige gevallen best wel wat werk. Alternatieve, niet zo bekende eetbare planten, zou u zelfs in uw voortuin kunnen kweken… met een fractie van het werk, en vaak met hogere totale opbrengsten! Hoewel veel meerjarige voedselgewassen traag kunnen oogsten, levert het kweken van de vaste planten voor hun bladeren u meestal in het eerste jaar op zijn minst een kleine oogst op, en dit zal in de volgende jaren alleen maar toenemen. De variatie in smaken en texturen is behoorlijk verbluffend, vooral voor die mensen, die een salade beschouwen als bestaande uit standaard sla, ui, komkommer en tomaten.

Door enkele van de hier beschreven planten te kweken, zoals bijvoorbeeld winterpostelein, zou het mogelijk zijn om salades op je bord te krijgen met veel verschillende soorten bladeren, waarvan sommige een milde smaak hebben en in grote hoeveelheden kunnen worden gebruikt, om het grootste deel van de salade te vormen. Andere zullen een sterkere smaak hebben. Denk daarbij aan smaakmaker of roerbakgroente.

Er is niet alleen een geweldige reeks smaken om uit te kiezen, maar bladeren van deze minder of onbekende planten zijn ook de meest voedzame van al het voedsel dat we eten! Naast hun vele voordelen voor de gezondheid, zijn ze rijke bronnen van vitamines en mineralen, bevatten ze eiwitten van zeer goede kwaliteit, en leveren ze essentiële voedingsvezels.

 

Bronnen:

About Miner’s lettuce

Herb: Miner’s Lettuce

You may also like