Chemische samenstelling van Smeerwortel door Dr. Christopher

Smeerwortel is voedsel! De nummer één plantensoort met de hoogste hoeveelheid allantoïne, de op een na hoogste hoeveelheid silicium, en de enige plant die vitamine B12 uit de grond haalt. Een exposé volgt spoedig.

Eindtijdnieuws.com
29 mei 2024

 

En ja, je kunt het blad en de wortel gebruiken, vers of gedroogd!
Beide zijn niet giftig, wat men ons graag wil doen geloven, juist vanwege de zeer uitgebreide en wonderbaarlijke werking van deze Smeerwortel plant. Het is daarom ook niet zonder reden waarom het ‘Miracle Herb’ wordt genoemd in het Engels.  😊

Er is veel onderzoek en studie naar gedaan….

Ook als voederplanten, – ja, Smeerwortel is voedsel! – vanwege hun hoge eiwitgehalte en het feit dat Smeerwortel de enige landplant is, die vitamine B12 uit de grond haalt. Vee en pluimvee werden er veel gezonder van. Afgedankt vee knapte er weer helemaal van op! Laat staan wat het in het menselijk lichaam doen kan.

De hele plant is een goede bron van plantaardig eiwit

En de groene bladeren bevatten vitamine A, C, E en verschillende B-vitamines, waaronder choline. En choline verbetert de hersenfunctie en gemoedstoestand, etc. Andere ingrediënten zijn foliumzuur, de anti-anemie (anti-bloedarmoede) vitamine, en wat B12, dat de dodelijke pernicieuze anemie bestrijdt. De bladeren bevatten ook de vitale mineralen calcium, kalium, fosfor, wat ijzer, een beetje jodium en vele andere sporenmineralen, genoemd in dit artikel.

Smeerwortel is één van de rijkste bronnen van silicium in de botanische wereld!

Zij wordt alleen nog overtroffen door Paardenstaart ofwel Heermoes, welke steeds meer lijkt te verdwijnen uit het landschap. Althans, hier in Nederland.

 

Lijst van bestanddelen in Smeerwortel & medicinale werking

Hieronder volgt een lijst van de chemische bestanddelen in Symphytum (Smeerwortel), hun medicinale werking, en waar Symphytum staat op de lijst van plantensoorten met de hoogste hoeveelheid van dat bestanddeel (ppm = parts per million):

allantoïne (blad) 13.000 ppm; (wortel) 6.000-8.000 ppm – de biologische activiteiten zijn: antiroos, ontstekingsremmend, anti-peptisch (tegen maag- en darmzweren), anti-psoriasis, anti-ulcer (tegen zweren en maagzweren), immunostimulerend, keratolytisch (lost harde blokkades van de huid op, ook mee-eters, en bevordert de natuurlijke processen, waarmee de huid dode huidcellen afvoert), zonnefilter, verhoogt de uitscheiding van urinezuur, heilzaam. Smeerwortel is de nummer één plantensoort met de hoogste hoeveelheid allantoïne!

aluminium (wortel) 237 ppm – de biologische activiteiten zijn: anti-silicotisch (helpt bij beroepsziekten van de longen), anti-vaginitisch, candidicide (antischimmel), encefalopathisch (anti-hersenziekte).

ascorbinezuur (wortel) 132 ppm – de lijst van biologische activiteiten van dit mineraal is ongeveer 65 acties lang! Voor mijn doel wil ik het feit benadrukken, dat het anti-hepatotoxisch (gaat leverbeschadiging door medicijnen tegen), anti-inflammatoir (ontstekingsremmend), anti-hemorragisch (anti-aambeien), anti-mutageen (gaat veranderingen van het DNA ofwel mutaties tegen), antioxidant, antiseptisch (ontsmettend), anti-tumor, anti-ulcer, kankerpreventief, diuretisch (vochtafdrijvend), interferonogeen (antiviraal) is, de uitscheiding van urinezuur verhoogt en heilzaam is.

as (wortel) 140.000 ppm

asparagine (wortel) 10.000-30.000 ppm – de biologische activiteiten van dit mineraal zijn: anti-jeuk en vochtafdrijvend. Symphytum is de op twee na hoogste plantensoort met dit mineraal!

bètacaroteen (wortel) 660 ppm – ook hier is de lijst met biologische activiteiten te lang om op te noemen, dus ik zal de in mijn ogen meest relevante voor dit onderzoek eruit lichten: anticarcinoom, antileukoplakisch (anti-witte plak van de slijmvliezen), anti-mutageen, antioxidant, antitumor, antiwoeker, kankerpreventief, immunostimulant, interferonsynergist (antiviraal en antikanker) en fagocytotisch (afvoeren van dode lichaamscellen). Symphytum is nummer vijftien op de lijst van beste plantensoorten.

bornesitol (wortel) – Symphytum staat op nummer drie in de lijst van beste plantensoorten.

cafeïnezuur (wortel) – de biologische activiteiten zijn de volgende: pijnstillend, antibacterieel, kankerremmend, anticarcinogeen, anti-hepatotoxisch, ontstekingsremmend, anti-mutageen, antioxidant, antiseptisch, krampstillend, antiviraal, kankerpreventief, diuretisch, fungicide (gaat de schadelijke werking van chemische bestrijdingsmiddelen in ons lichaam tegen), hepatoprotectief (leverbeschermend), immunostimulerend, insectenwerend en kalmerend.

calcium (wortel) 11.300 ppm – dit mineraal is cruciaal voor de vorming van sterke botten en tanden, een goede bloedstolling, kankerpreventief, anti-atherosclerotisch (anti-aderverkalking), naast vele andere werkingen.

koolhydraten (wortel) 759.000 ppm – dit zijn de bouwstenen van voeding voor het lichaam.

carotenen (plant) 6.300 ppm – dit is vitamine A en is intrinsiek verbonden met bètacaroteen omdat één bètacaroteenmolecuul in het lichaam kan worden omgezet in twee carotenen. Beide stoffen staan bekend als leverversterkers en reinigers. Het helpt bij wondgenezing, is antioxidant, beschermt de slijmvliezen, gaat kanker tegen en staat erom bekend, dat het in geen enkele hoeveelheid giftig is. Veel onderzoekers zeggen nu dat mensen met een hoge inname van bètacaroteen een lager risico op kanker hebben. Symphytum staat nummer één op de lijst van plantensoorten, die de hoogste hoeveelheid van deze vitamine bevatten!

chlorogeenzuur (wortel) – de biologische activiteiten zijn als volgt: antibacterieel, anti-kanker, anti-hepatotoxisch, anti-inflammatoir, antioxidant, antiseptisch, antiviraal, kankerpreventief, diuretisch, fungicide, hepatoprotectief en heilzaam.

choline (wortel) – de biologische activiteiten zijn als volgt: antikirrhoticum (gaat goedaardige huidgezwellen tegen), hepatoprotectief, mileorelaxant (spierverslappend) en lipotroop (promoot vetafbraak).

chroom (wortel) 8 ppm – dit mineraal speelt een essentiële rol in het metabolisme (verbranding, vetverbranding, stofwisseling) van glucose in het lichaam. Het helpt bij de synthese van cholesterol, vetten en eiwitten.

kobalt (wortel) 129 ppm – dit mineraal speelt een belangrijke rol bij de assimilatie en het gebruik van vitamine B12 in het lichaam. Het neemt deel aan de productie van rode bloedcellen, verhoogt het vermogen van de cellen om ijzer op te nemen, en stimuleert de productie van enzymen, die nodig zijn voor verschillende lichaamsprocessen. Symphytum staat op nummer dertien van de plantensoorten met de hoogste hoeveelheid van dit bestanddeel.

consolicine (wortel) – de biologische activiteiten zijn: CNS-paralytisch (CNS = Chronische Nierschade), curaroïde (?), myoparalytisch (?). Symphytum staat op nummer één van de plantensoorten met de hoogste hoeveelheid van dit bestanddeel.

consolidine (wortel) 17 ppm – de biologische activiteiten zijn: CNS-depressief, CNS-paralytisch, curaroïde en myoparalytisch. Symphytum staat op nummer één van de plantensoorten, die dit element in de hoogste hoeveelheid bevatten.

d-mannose (wortel) – dit is een monosacharide (enkelvoudige koolhydraat/suiker). Het speelt een rol bij de immuniteit. Symphytum is de nummer negen op de lijst van plantensoorten met de hoogste hoeveelheid van dit bestanddeel.

echimidine (wortel) – hoeveelheid niet vermeld. Dit is nog een van de ‘giftige’ alkaloïden, omdat de biologische activiteiten worden genoemd als hepatotoxisch en mutageen. Ook hier wordt Symphytum genoemd als de plantensoort met de hoogste hoeveelheid van dit bestanddeel. [Merk op dat Echimidine ook in honing voorkomt.]

echinatine (wortel) – Symphytum is de nummer twee plant, die deze chemische stof in de hoogste hoeveelheid bevat!

vet (wortel) 17.000 ppm

vezel (wortel) 72.000 ppm – biologische activiteiten zijn: anti- diabetisch, anti-obesitas, anti-tumor, anti-ulcerum, kankerpreventief, cardioprotectief (hartbeschermend), hypotensief (bloeddrukverhogend bij een abnormaal lage bloeddruk) en laxerend.

GABA (wortel) – hoeveelheid niet vermeld. De biologische activiteiten zijn te talrijk om hier te herhalen, maar de activiteiten zijn: kalmerend, rustgevend, anti-stress, neurotransmitter (neurotransmitters fungeren als boodschappers, die signalen van de ene zenuwcel naar de andere overbrengen, waardoor ze een breed scala aan functies in ons lichaam reguleren. Deze functies omvatten onder andere: stemming, geheugen, leren, slaap- en waakritme, eetlustregulatie, motorische controle), hypotensief, cardiovasculair (goed voor hart, longen en bloedvaten), diuretisch, neuro inhibitor (neuroremmer, pijnstillend?), CNS-remmer en anti-lethargisch (tegen ziekelijke slaaplust). Symphytum is nummer zevenentwintig op de lijst van beste plantensoorten.

glucose (wortel) – de biologische activiteiten zijn: anti-endemisch (anti-infecties), anti-hepatotoxisch, anti-varicose (tegen spataderen).

glucuronzuur (wortel) – de biologische activiteiten zijn: tegengif (kamfer), tegengif (morfine), anti-hepatotoxisch en detoxisch. Symphytum is nummer achttien op de lijst van beste plantensoorten.

gom (wortel) 50.000-100.000 ppm. Symphytum is nummer zes op de lijst van plantensoorten.

heliosupine-n-oxide (wortel) – dit lijkt een van de pyrrolizidine alkaloïden te zijn, vanwege de n-oxide in de naam. Symphytum is nummer één op de lijst van plantensoorten.

hypoxanthine (wortel) – Symphytum is de nummer tien op de lijst van plantensoorten.

ijzer (wortel) 810 ppm – deze chemische stof is cruciaal voor een gezond immuunsysteem, omdat het zuurstof transporteert van de longen naar alle andere lichaamscellen en weefsels. Onder de vele belangrijke lichaamsfuncties, die te talrijk zijn om op te noemen, is er één functie die het vermelden waard is: het versterkt ook de lever- en nierfuncties.

isobanerenol (wortel) – Symphytum is de nummer één plant met het hoogste gehalte aan dit bestanddeel.

l-arabinose (wortel) – gom/enkelvoudige suiker is een energieleverancier. Symphytum is nummer drieëntwintig op de lijst van topplanten.

l-rhamnose (wortel) – het is een gom/enkelvoudige suiker en levert daarom energie. Symphytum staat voor dit bestanddeel op nummer drieëntwintig op de lijst van beste planten.

lasiocarpine (wortel) – de aanwezige biologische activiteiten zijn: anti-tumor, carcinogeen en hepatotoxisch. Symphytum staat nummer één op de lijst van topplanten voor dit bestanddeel.

lithospermisch zuur (wortel) – de biologische activiteiten zijn: anti-thyroïde (schildklierremmend) en cardiotoon (hartversterkend), en het heeft een remmende werking op de geslachtsklieren (melatonine en serototine hebben dat ook). Symphytum is nummer vijf op de lijst van topplanten voor dit bestanddeel.

lycopsamine (wortel) – de biologische activiteit is hepatotoxisch en Symphytum staat voor dit bestanddeel op nummer twee in de topplantenlijst. [Merk op dat Lycopsamine ook in honing voorkomt.]

magnesium (wortel) 1.700 ppm – er zijn talloze voordelen verbonden aan deze chemische stof. Hier volgen er maar een paar: anticonvulsivum (anti-stuipen en -toevallen), anti-inflammatoir, anti-lithisch (voorkomt de vorming van stenen, zoals van de urinewegen) en anti-spasmodisch (krampwerend).

mangaan (wortel) 67 ppm – een groot aantal voordelen is te danken aan deze stof. Degene die meer verwant zijn aan de werking van smeerwortel zijn de volgende: het is nodig voor de afbraak van eiwitten (waarvan smeerwortel veel heeft) en van vetten; het is betrokken bij de botgroei en ontwikkeling; het is van vitaal belang voor het goed functioneren van zenuwen; het stimuleert de productie van antilichamen en fagocyten, die infecties en ziekten bestrijden.

slijmstoffen (wortel) 290.000 ppm – de biologische activiteiten voor dit bestanddeel zijn: kankerpreventief en verzachtend. Symphytum is nummer tien op de topplantenlijst voor dit bestanddeel.

mucopolysacchariden (wortel) 250.000-300.000 ppm – het is een lange suikerketen, die energie opslaat. Symphytum staat nummer één op de lijst van topplanten voor dit bestanddeel!

niacine (wortel) – dit is vitamine B3 en is nodig voor een gezond zenuwstelsel en een goede hersenfunctie. Onder de vele belangrijke functies zijn de volgende: anti-convulsief (gaat stuiptrekken tegen), anti-dermatisch (voorkomt huidonstekingen), anti-spasmodisch, kankerpreventief, hepatoprotectief, kalmerend.

octadecatetraeenzuur (zaad) – Symphytum is nummer twee op de lijst van topplanten voor dit bestanddeel.

fosfor (wortel) 2.111 ppm – dit is, na calcium, het meest voorkomende mineraal in het lichaam en het meeste zit in de botten en tanden. Het is essentieel voor de goede ontwikkeling van botten, tanden en cellen. Het helpt het lichaam vitaminen te gebruiken en helpt voedsel om te zetten in energie, en het is een immunostimulant.

kalium (wortel) 15.900 ppm – de cel van het menselijk lichaam bevat meer kalium dan enig ander mineraal, en het is essentieel voor de chemische reacties, die plaatsvinden op celniveau. Het is belangrijk in het zenuwstelsel, en werkt samen met natrium om het juiste zuur/base evenwicht in het bloed te handhaven. Het gaat vermoeidheid tegen en werkt krampstillend.

proteïne (wortel) 94.000 ppm – eiwitten zijn natuurlijk de bouwstenen van het leven, dus dit is cruciaal voor de werking van smeerwortel als geneeskrachtig, helend middel.

pyrocatechinen (wortel) 24.000 ppm – Symphytum staat voor dit bestanddeel op de bovenste plantenlijst.

reducerende suikers (wortel) 51.500 ppm – Symphytum staat op nummer vier in de topplantenlijst voor reducerende suikers.

riboflavine (wortel) 7,2 ppm – dit is vitamine B2 die het lichaam helpt om vetten, eiwitten en koolhydraten te verteren en om te zetten in bruikbare energie. Het is onder andere nodig voor celademhaling en groei, het vergemakkelijkt het gebruik van zuurstof door lichaamsweefsels en is dus van vitaal belang voor het herstel van lichaamsweefsels. Het is ook een middel om kanker te voorkomen.

rosmarinezuur of rozemarijnzuur (blad) 5.000 ppm – de biologische activiteiten die relevant zijn voor het gebruik van smeerwortel zijn als volgt: antibacterieel, anti-hepatotoxisch, ontstekingsremmend, antioxidant, tegen shocks, antiviraal en kankerpreventief.

selenium (wortel) – De biologische activiteiten zijn als volgt: pijnstillend, anti-cirrhotic (gaat lidtekenvorming in de lever tegen), antioxidant, anti-ulcerogeen, kankerpreventief en fungicide.

kiezelzuur (blad) 40.000 ppm – de biologische activiteit is anti-diabetisch. Symphytum staat op nummer drie van de topplantenlijst voor kiezelzuur.

silicium (wortel) 35 ppm – de biologische activiteit is anti-arteriosclerotisch (anti-arteriosclerose). Smeerwortel is één van de rijkste bronnen van dit mineraal.

natrium (wortel) 3.510 ppm – de biologische activiteit is hypertensief (bloeddrukverlagend). Symphytum staat voor dit bestanddeel niet op de lijst van topplanten.

stigmasterol (wortel) – de biologische activiteiten zijn als volgt: anti-hepatotoxisch, anti-inflammatoir, antiviraal, kankerpreventief en kalmerend.

Sacharose (wortel) – de biologische activiteiten die betrekking hebben op het gebruik van smeerwortel zijn: antioxidant, kalmerend en helend.

symlandine (plant) – de hoeveelheid wordt ook hier niet vermeld en er worden geen biologische activiteiten gerapporteerd. Symphytum staat echter wel op nummer één in de topplantenlijst.

symfytine (wortel) – de biologische activiteit is hepatotoxisch. Symphytum staat nummer één op de lijst van topplanten.

symphytocynoglossine (wortel) 21 ppm – Symphytum staat op de eerste plaats op de lijst van beste planten.

tannine (plant) 80.000-90.000 ppm – de biologische activiteiten zijn als volgt: antibacterieel, anti-hepatotoxisch, antioxidant, antiviraal, kankerpreventief, hepatoprotectief en anti-HIV.

thiamine (wortel) 1,2 ppm – de biologische activiteiten zijn: pijnstillend, anti-cardiospasmisch (gaat spasmen van het hart tegen), anti-delirant (gaat geestelijke verwardheid tegen), anti-vermoeidheid en anti-neuralgisch (anti-zenuwpijn).

tin (wortel) 6,7 ppm – de biologische activiteiten zijn anti-acne en antibacterieel.

viridiflorine (plant) – Symphytum staat bovenaan op de plantenlijst.

xylose (wortel) – de biologische activiteiten zijn anti-diabetisch, diagnostisch en kleurstofhoudend (bevat kleurstof).

zink (wortel) 2,8 pp – de biologische activiteiten die betrekking hebben op het gebruik van smeerwortel zijn als volgt: anti-artritisch, anti-eczemisch, anti-infecterend, antiviraal, samentrekkend, immunostimulerend en helend.

 

‘Ontdek ook hoe je de kracht van de dynamische accumulator Smeerwortel in je tuin kunt gebruiken. Leer (van deze Vrijmetselaar, die zich voorbereidt op wat komen gaat), hoe deze ongelooflijke plant essentiële voedingsstoffen uit de aarde haalt en deze in haar bladeren opneemt, waardoor het een uitzonderlijke toevoeging aan compost, tuin, moestuin en weiland is’:

 

Supercharge Your Garden with Dynamic Accummulator Comfrey

#GardenEnrichment #DynamicAccumulator #ComfreyBenefits #NutrientRichLeaves #OrganicGardening #CompostBoost

 

En het bijzondere is, dat je de plant zeker zo’n vijf keer per jaar kunt oogsten! Na 1 jaar heb je niet 1, maar 2 of 3 planten, die de bodem veel vruchtbaarder kunnen maken (als mulch, in de vorm van gratis vloeibare mest, etc.). Bovendien kun de planten gaan splitsen en de verse wortels vol met deze helende eigenschappen opgraven en gebruiken. 

Eetbaar gebruik wortels:

Alle delen van de plant hebben dus helende eigenschappen, ook de stengels, hoewel de stengels niet echt eetbaar zijn voor ons mensen.
Wist je dat, met name in vroegere tijden, de geschilde of goed schoongemaakte wortels van gewone Smeerwortel in stukjes werden gesneden en toegevoegd aan soepen? Hoewel ze in soepen bijna smakeloos lijken, kun je ze zelfs roerbakken, samen met andere gezonde toevoegingen, zoals noten of pitten, of groenten, of uitjes, en dergelijke. Rauw eten van de wortels is ook mogelijk, zelfs van het nog jongere blad en de jonge scheuten.

Gevaarlijk voor je gezondheid? Giftig?
Het feit dat ik nog steeds leef na grote hoeveelheden bladeren te hebben gegeten per maaltijd (en nu ook af en toe stukjes wortel), en mijn gezondheid verbeterd is, is voor mij keihard bewijs dat het een big pharma leugen is, die rondgaat op het internet. En waarom er een wetgeving kwam tegen Smeerwortel en nog ca. 25 andere planten? Dat alles wil ik je graag vertellen in de komende exposé, samen met wonderbaarlijke getuigenissen. Het zal een echte eyeopener zijn.

Thee, infusie, tinctuur, smoothies, salades, omeletten, soepen, roerbak, stoofschotels, bonenschotels, stamppotten, gekookt als spinazie, wraps, ovenschotels, beignets….

Je kunt onder meer thee, infusies en tinctuur maken van zowel de bladeren als de wortels, en wellicht van de hele plant. Af en toe doe ik ook enkele Smeerwortelbladeren in een supergezonde en heerlijk romige smoothie.
Bovendien, Smeerwortel is niet schadelijk voor de lever, zoals we hierboven hebben gezien…. integendeel.

Zodra ons bloed gunstig wordt beïnvloed door de inname van dit voedsel….

profiteert het hele lichaam ervan, zelfs het kleinste haartje, de meest afgelegen cel, de toppen van de nagels, de cellen van de hersenen, het merg van de botten…. you name it. Elk deel van het lichaam zal beter gaan functioneren als gevolg van regelmatige consumptie van verse Smeerwortel. En dat kan de hele plant zijn. Het lichaam als geheel is zo beter bestand tegen de aanvallen van ziekten en veroudering!

We moeten ons dus afvragen….

of onze regering (Vrijmetselaars en Illuministen) echt geïnteresseerd is in de gezondheid van ons burgers, of dat zij meer geïnteresseerd zijn in het luisteren naar de top-Illuministen achter de schermen. Er is een gezamenlijke aanval geweest op het concept van gezondheid, door evenwichtige voeding en natuurlijke kruiden, – die God ons notabene gegeven heeft, mede als natuurlijke EHBO – georkestreerd door verschillende beroepsgroepen en bedrijven, die farmaceutische producten op de markt brengen. Nee, ze houden niet van Smeerwortel, omdat het de potentie heeft om te genezen.

 

Zie ook:

Smeerwortel

 

Bronnen:

Chemical constitutions of Comfrey

Comfrey, Symphytum officinale

You may also like