Het gezondheidstonicum van Duizendblad, een plant van kracht en genezing

Voordelen en toepassingen van dit bloed- en wondkruid. Duizendblad helpt je om je verkoudheid- en griepvrij te houden, en is ook nog eens goed voor je geheugen en brein! 

Eindtijdnieuws.com
29 juni 2024

 

Is duizendblad echt zo gezond?
Het bevat vele vitaminen, mineralen, flavonoïden en werkt niet alleen immuunsysteem versterkend.
Duizendblad (Achillea millefolium) wordt al sinds de oudheid medicinaal gebruikt!

Onderzoek toont aan, dat de plantaardige bestanddelen helpen bij grijze haren, wondgenezing (stopt het bloeden), spijsverteringsproblemen, hersenaandoeningen en vele andere aandoeningen.

Duizendblad heeft veel verschillende voordelen: als kruidenthee, kruideninfusie, extract, tinctuur, zalf, basisolie of essentiële olie.

Ja, Duizendblad is ook gewoon eetbaar, zowel de blaadjes als de bloemen! Rauw, roerbakken, of gewoon koken.

 

De vele voordelen van Duizendblad

Wondgenezing

Sinds de Griekse oudheid wordt duizendblad gebruikt in kompressen en zalven om wonden te behandelen. Het kruid regenereert bindweefsel, versterkt de bloedvaten en stelpt het bloeden. Het stelpt bloeding van een wond enorm (uitwendig gebruik van gekneusde bladeren)!

Verdovings- en ontsmettingsmiddel, en jeukstillend

Bij uitwendig gebruik werkt duizendblad als een plaatselijk verdovings- en ontsmettingsmiddel. Het helpt ook bij het verlichten van jeuk door muggenbeten.

Spijsvertering

Duizendblad wordt al heel lang gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, zoals maagzweren en het prikkelbare darmsyndroom (IBS), met als symptomen: buikpijn, krampen, diarree, een opgeblazen gevoel en constipatie. In feite bevat dit kruid verschillende flavonoïden en alkaloïden, plantaardige verbindingen, waarvan bekend is dat ze spijsverteringsklachten verlichten.

Depressie en angst
De flavonoïden en alkaloïden in duizendbladthee kunnen symptomen van depressie en angst verlichten. Studies tonen aan dat plantaardige alkaloïden, zoals die in duizendbladthee, de afscheiding van corticosteron verminderen, een hormoon dat hoog is bij chronische stress.
Uit één onderzoek bleek dat essentiële oliën van dit tonicum oraal toegediend aan ratten angst verminderden en dagelijkse mentale en fysieke activiteit stimuleerden.

Gezondheid van de hersenen

Van duizendblad is aangetoond dat het helpt bij hersenaandoeningen, zoals multiple sclerose, Alzheimer, Parkinson en encefalomyelitis – ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg, veroorzaakt door een virusinfectie.
Een onderzoek bij dieren wees uit dat duizendblad extract de ernst van encefalomyelitis verminderde, evenals de ontsteking van de hersenen en de schade aan het ruggenmerg en de hersenen, die het veroorzaakte.
Bovendien bleek uit een onderzoek bij ratten dat de antioxidanten van duizendblad een anti-aanval effect hebben, waardoor dit kruid een veelbelovende behandeling is voor mensen met epilepsie.
Ja, deze plant kan symptomen van de ziekten van Alzheimer en Parkinson voorkomen, zoals geheugenverlies en beperkingen in fysieke beweging en spierspanning!

Acne

Omdat duizendblad kan worden gebruikt als antiseptisch en adstringerend middel, is het een geweldige manier om acne te behandelen. Gebruik de afgekoelde thee om uw gezicht twee keer per dag te wassen om de huid te helpen genezen en verdere infecties te voorkomen. Duizendbladtinctuur kan ook op probleemgebieden worden gedept.

Allerlei ontstekingen

Chronische ontstekingen kunnen leiden tot schade aan cellen, weefsels en organen. Duizendblad kan huid- en leverontstekingen verminderen, wat zou kunnen helpen bij de behandeling van huidinfecties, tekenen van huidveroudering en niet-alcoholische vette leverziekte.
Een reageerbuisstudie stelde vast dat duizendblad extract niet alleen ontstekingen verminderde, maar ook het vochtgehalte van de huid verhoogde!
Duizendblad kunt u ook inzetten tegen blaasontsteking, bijvoorbeeld!

Huid en haren

Duizendblad is niet alleen goed voor de huid, maar je krijgt er ook je oorspronkelijke haarkleur weer mee terug (met golfjes). 🙂
Uitwendig opbrengen, zou je grijze haar helemaal moeten reduceren en terugbrengen naar de oorspronkelijke staat, getuigde Dr. John Christopher in dit artikel.
Bovendien gaat het steenpuisten tegen.

Bloedzuiverend 

Vochtafdrijvend 

Immuunsysteemversterkend

Neusbloedingen 

Lichte misselijkheid

Menstruatieproblemen

Door het anti-spasmodische effect kan de thee ook helpen bij pijn in de onderbuik en menstruatiekrampen. Als uw menstruatie laat is, kunt u duizendblad gebruiken om de zaken een vliegende start te geven. Dit is vooral handig voor vrouwen met onregelmatige menstruaties.

Overmatige menstruatie

Hoewel duizendblad wordt gebruikt om je menstruatie op te wekken, kan het ook een zware menstruatie helpen verlichten. Neem gewoon een zitbad of drink de thee dagelijks, ’s ochtends en ’s avonds. Dit helpt bij de hormonale onbalans, die overmatig bloeden kan veroorzaken.

Astma-aanvallen

Een warme kop duizendbladthee of een paar druppels duizendbladtinctuur onder de tong kunnen een astma-aanval helpen verlichten. Het werkt door het bloed te verdunnen en de bloedtoevoer naar de longen te stimuleren.

Bronchitis

Duizendbladthee helpt de bronchiën te openen en het ademen gemakkelijker te maken. Neem een ​​kop hete thee, als u merkt dat u moeilijk kunt ademen.

Menopauze

Als de menopauze hard toeslaat, kan een dagelijks kopje duizendbladthee nuttig zijn bij het verlichten van hormoonwisselingen.

Slechte bloedsomloop en spataderen

Naast hemostatische eigenschappen kan duizendblad ook de bloedcirculatie stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor spierontspanning. Duizendbladthee wordt echter niet aanbevolen tijdens de zwangerschap, omdat dit weeën kan veroorzaken. Daarnaast kan het ook ingezet worden bij koude handen en voeten, en spataderen.

Reuma en artritis

Duizendblad verlicht artritische pijn en reuma. Een basisolie van het kruid kan nuttig zijn om te wrijven op plekken, waar u pijn heeft. Knieën, knokkels en andere gewrichten kunnen profiteren van de ontstekingsremmende eigenschappen van de plant. U kunt ook aangetaste gewrichten weken in duizendbladthee als u dat liever heeft.

Aambeien

Bij aambeien wordt duizendblad zowel in- en uitwendig gebruikt.

Natuurlijk zonnebrandmiddel

Het vooraf aanbrengen van thee, gemaakt van duizendblad op uw huid, kan schade door langdurig in de zon te zitten of te werken helpen voorkomen. Het is een natuurlijke zonnebrandcrème, en kan dus ook in crèmes worden verwerkt, om te hydrateren en te beschermen.

Zonnebrand

Essentiële olie van duizendblad of dragerolie kan op uw rode huid worden aangebracht. Dit helpt de pijn te verzachten en voorkomt ook blijvende schade.

Koorts

Ook wordt duizendblad bij koorts gebruikt, om transpiratie op te wekken en de koorts te laten zakken. Duizendblad is eveneens bijzonder geschikt om koorts bij kinderen te behandelen. Ja, ook kinderen hebben baat bij dit kruid.

Hoge bloeddruk

Insectenwerend middel

Om insecten weg te houden, wrijft u de bloemen gewoon over uw blote huid. De geur is niet geweldig, maar het houdt u wel muggenvrij. U kunt ook bosjes bloemen in uw huis of rond de patio hangen, om insecten weg te houden.

Rustgevend en verkwikkend

Ook hier kan de thee in beide richtingen worden gebruikt. Net als bij kamillethee heeft duizendblad een kalmerend effect, maar het kan ook een stimulerend effect hebben door de bloedcirculatie te bevorderen.

Handwasmiddel

Als natuurlijk antisepticum is duizendblad een geweldige handwas. U kunt de sterke thee gebruiken om uw handen te spoelen, voordat u wonden verzorgt, of een andere gevoelige activiteit uitvoert.

 

Uitwendig gebruik

Duizendblad kan worden gebruikt als crème of zalf of olie of spoeling bij ontstoken wonden en eczeem. Bij snijwonden kan het ingezet worden om de bloedingen te stoppen. Ook zweertjes kunnen behandeld worden met duizendblad. En grijze haren zouden bij veelvuldig gebruik (vooral ook uitwendig) teruggedrongen worden.

U kunt tinctuur van de hele plant maken voor zowel uit- als inwendig gebruik.

Duizendblad groeit hier in Nederland begin december nog steeds laag bij de grond, is meerjarig en gedeeltelijk winterhard. Het kruid komt elk jaar weer terug. 


Andere weetjes over Duizendblad

Eén fijngemaald blaadje van duizendblad is genoeg om een kruiwagen compost sneller te laten verteren. Bovendien zou de kwaliteit van de compost er aanzienlijk door verbeteren.
Duizendblad heeft eveneens een positieve werking op andere planten. Nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, roofmijten en sluipwespen worden er door aangetrokken.
Eén van de ingrediënten van Kruiden Bloedwijn is duizendblad, omdat het ook als een tonicum werkt en dus goed is voor het bloed.
Het blad van het duizendblad ruikt bijzonder lekker. Het heeft een zeer aparte geur, die moeilijk te beschrijven is. De frisse geur ruikt zoals die van pas gemaaide weides en bermen.
Bij mijn weten, kent dit geneeskrachtige kruid geen plantenziekten, en water geven is niet nodig als zij eenmaal gevestigd is. Alleen bij extreme droogte. Het is heerlijk om deze gratis EHBO plant op verschillende plekken in uw tuin te laten groeien. De bijen zijn er dol op.

 

Bronnen:

5 Emerging Benefits and Uses of Yarrow Tea [Please ignore that ‘more studies’ are needed!]

De geneeskracht van duizendblad (Achillea millefolium)

Yarrow A Plant Totem Of Strength And Healing

50 Ways to Use Yarrow

You may also like