De ‘verborgen’ geneeskracht van Moederkruid (Tanacetum Parthenium)

Kweek je eigen planten uit de Madeliefjesfamilie – ergens in het wild of in je tuin – tegen verkoudheid, pijn, koorts, kanker, Alzheimer, migraine, en nog veel meer!

Eindtijdnieuws.com
30 januari 2024

 

Moederkruid (Tanacetum Parthenium) is een wilde plant van de Asteraceae- ofwel Madeliefjesfamilie. Ze is bekend sinds de oudheid, en wordt vooral gebruikt tegen migraine, vertelt Google ons…. Maar er is veel meer! Moederkruid bevat namelijk sesquiterpene lactonen, in het bijzonder parthenolide, dat een werkzaam bestanddeel is, niet alleen tegen hoofdpijn, maar ook tegen de Ziekte van Alzheimer en andere ontsteking gerelateerde ziekten.

Moederkruid, in het Engels ‘Feverfew’ (van het Latijnse Febrifugia, vertaald: ‘Koortsverminderaar’), heeft eetbare bladeren, die goed in een salade of op een omelet kunnen worden gebruikt. Ook kan men er een thee van maken.

Moederkruid is een plant, die je tegenwoordig niet meer zo vaak in tuinen vindt

Ze zou afkomstig zijn uit de Balkan, en zich van daaruit over onder andere Europa hebben verspreid.
De plant kan ca. 30 tot 60 cm hoog worden, en heeft rechtopstaande stengels. De bladeren hebben een ietwat gelig groene kleur. De bloemetjes zijn ‘margrietvormig’, en hebben een hartje van gele buisbloempjes en een krans van witte lintbloempjes.

Waar groeit Moederkruid?
Moederkruid werd vroeger vaak in kruidentuinen gekweekt, en is van daaruit verwilderd door uitzaaiing.
Moederkruid is in Nederland in het wild te vinden langs stoepranden en in bermen, op braakliggend terrein, op stenige plaatsen, aan de rand van een bos waar de bodem verstoord is, in verwilderde boerentuinen en kruidentuinen.
Natuurlijk kan men ook voor biologische zaden kiezen.

 

Moederkruid is gemakkelijk te kweken

Zon, halfschaduw
Meerjarig of overblijvend
Goed winterhard tot een temperatuur van -20 graden Celsius

Moederkruid houdt van een gemiddeld vruchtbare en goed doorlatende grond, maar groeit eigenlijk overal best goed. Ze kan tegen wat droogte.
Het is een beperkt meerjarige plant, groenblijvend in milde klimaten, die naar kamille geurt. De bladeren hebben een sterke, bittere geur, die soms naar citrus ruikt.
Je kunt alle soorten Moederkruid kweken in goed doorlatende grond op een droge, warme plek met voldoende zonlicht. Het kruid zal er zelfs op een rotstuin prachtig uitzien. Het is gemakkelijk te kweken, omdat het geen frequente watergift wenst, en je het niet per se hoeft te bemesten.
Te vochtige omstandigheden zijn funest in niet goed doorlatende bodems.
Moederkruid is verder nauwelijks vatbaar voor ziekten. Ze houdt integendeel insectenplagen op afstand, door de aanwezigheid van natuurlijke pyrethrine. Om die reden kun je haar planten in de nabijheid van meer gevoelige planten, om onder meer meeldauw te voorkomen.

Moederkruid wordt probleemloos opgekweekt uit zaad

Het zaait zichzelf ook overvloedig uit. Het is ook mogelijk om planten te scheuren, of om ‘hielstekjes’ te nemen in het vroege voorjaar of in het najaar. Hielstekjes verkrijg je door een jong zijtakje zodanig los te snijden, dat er nog een klein stukje van de twijg, waaruit het ontspringt, aan vast blijft zitten. Anders gezegd: als je een zijtakje in zijn geheel losscheurt heb je waarschijnlijk wel een hielstekje te pakken.
Moederkruid staat erom bekend buiten te groeien in zonnige omstandigheden, maar kan met aanpassingen ook gemakkelijk binnenshuis gedijen.

De planten worden twee tot drie jaar oud

Regelmatig verjongen van je aanplant is dus aan te raden. Het is goed om de Moederkruid planten, waarvan de bovengrondse delen vaak in de loop van de winter niet volledig afsterven, bij het begin van het groeiseizoen heel sterk terug te snoeien, tot hooguit vijf centimeter boven de grond.

 

Moederkruid oogsten 

Met name het blad wordt geoogst in lente en zomer. De bloemen en de stengels worden soms ook gebruikt. Het kruid is het meest potent kort voor de bloei! Voor gebruik in het najaar en de winter kunnen de blaadjes ingevroren worden. Het gedroogde kruid verliest veel van zijn werking.

 

Medicinaal gebruik van Moederkruid (Tanacetum Parthenium) 

Eigenschappen en toepassingen van Tanacetum Parthenium:

Anti-kanker, anti-Alzheimer, diabetes, reumatoïde artritis, koortsverlagend, pijnstillend (kiespijn, maagpijn, etc.), hoofdpijn, migraine, verkoudheid, ontstekingsremmend, spijsvertering bevorderend, versterkend, vaatverwijdend, betere doorbloeding, opwekkend tonicum, ontsmettend, antibacterieel, antischimmel, menstruatie opwekkend, PMS, pijnlijke menstruaties, stimulerend, hulp bij bevallingen, anti-wormenmiddel, helder hoofd, verbeterde stemming, angst, depressie, Rosacea (roodheid, bultjes, acne), onvruchtbaarheid, allergieën, astma, duizeligheid, oorsuizen, voorkomt bloedklonters, bloedarmoede, misselijkheid en overgeven, leverziekten, insectenbeten, maagontsteking, etc.

 

Feverfew Strain #herbs #medicine #diy #recipe #immunesystem #recipies #tincture #bigpharma #

 

Migraine
Uit een onderzoek onder 270 mensen met migraine in Groot-Brittannië bleek, dat meer dan 70 procent van hen zich veel beter voelde, nadat ze dagelijks gemiddeld twee tot drie verse blaadjes hadden ingenomen.
Het effect van Moederkruid op migraine treedt niet onmiddellijk op, zegt men. Je moet Moederkruid gedurende verschillende maanden gebruiken. Sommigen spreken zelfs van een doeltreffendheid bij 80% van de migraine patiënten. Onderzoekers ontdekten dat Moederkruid ook effectief is bij het voorkomen van migrainehoofdpijn.
Commerciële Moederkruid preparaten zouden echter in de preventie van migraine weinig effect hebben, tenzij ze gemaakt zijn op basis van het gevriesdroogde, en niet gewoon gedroogd Moederkruid. Want het is met name het verse kruid, dat werkzaam is. Vaak wordt daarom aangeraden om dagelijks twee of drie verse blaadjes van het kruid te eten.

Voedingsstoffen in Moederkruid

Er zitten bitterstoffen in de plant. Bitterstoffen in planten kun je vaak zien als een superfood. Verder bevat het 23 etherische oliën, 17 soorten flavonoïden, waaronder quercetine, apigenine, santine en luteoline, polyacetylenen, melatonine-tannines, Vitamine C, B1 en betacaroteen, en de mineralen calcium, chroom, zink, mangaan, en ijzer.

Parthenolide, belangrijkste inhoudsstof Moederkruid

Recente studies hebben aangetoond dat dit stofje ontstekingsremmend (koorts, artritis) en kanker remmend werkt. Het kan ontstekingen aanzienlijk verminderen, zoals bij de Ziekte van Alzheimer onder andere! Ja, beste mensen, Alzheimer is te stoppen en terug te draaien.

 

Hoe kan ik Moederkruid gebruiken?

De blaadjes en bloemen van Moederkruid kunnen gedroogd worden of vers gebruikt worden in thee en tincturen. Vers heeft de voorkeur. In het geval van tincturen, gebruik je het beste de vers geplukte plant zonder deze te wassen, behalve als het om de wortels gaat.

Hoe maak je Moederkruid lekkerder?

Het zijn vooral de blaadjes die gebruikt worden om migraine te behandelen. Je kunt ze fijnhakken en in een salade of op een boterham doen, verwerken in soepen of omeletten of pannenkoeken. Ze smaken nogal bitter, dus een beetje biologische honing kan helpen.

Kun je Moederkruid bloemen eten?

Ja, de bloemen zijn ook eetbaar. Je kunt ook thee zetten van de bloemen, die bitter smaken.
Het verse kruid, ook in een tinctuur verwerkt, is het meest effectief!

 

Mogelijke bijwerkingen

In zeldzame gevallen zijn allergische reacties op Moederkruid gemeld. Mensen met een allergie voor kamille, ambrosia of duizendblad kunnen allergisch zijn voor Moederkruid.
Moederkruid wordt bij voorkeur niet gebruikt tijdens de zwangerschap. Het kan het samentrekken van de baarmoeder stimuleren.
Wanneer je bloedverdunners neemt, combineer je die ook beter niet met Moederkruid, of bouw de medicatie af.
In zeldzame gevallen kan het verse kruid het mondslijmvlies irriteren. Er wordt verondersteld dat het kauwen op een blad bij de eerste symptomen de symptomen snel zal verlichten, maar eet je teveel, dan kan dit blaarvorming in de mond veroorzaken.

 

Geschiedenis en folklore

De Griekse arts Dioscorides uit de 1ste eeuw gebruikte Moederkruid als koortswerend middel en tegen artritis. De plant stond ook bekend als ‘middeleeuwse aspirine’ of de ‘aspirine’ van de 18de eeuw. Je kunt daarom dus afbouwen of stoppen met schadelijke pijnstillers als paracetamol en aspirine.
De Kallawaya indianen uit het Andesgebergte waarderen het gebruik van Moederkruid voor de behandeling van kolieken, nierpijn, ochtendmisselijkheid en buikpijn.
Costa Ricanen gebruiken een afkooksel van Moederkruid om de spijsvertering te bevorderen, als cardiotonic, als emmenagogue (kruid, dat de bloedstroom in het bekkengebied en de baarmoeder stimuleert) en als klysma tegen wormen.
In Mexico wordt het gebruikt als krampstillend middel en als tonicum om de menstruatie te reguleren. In Venezuela wordt het gebruikt voor de behandeling van oorpijn.
Culpeper raadde Moederkruid aan bij hoofdpijn, en om de baarmoeder te versterken. Ook John Hill, een kruidenkundige uit de tweede helft van de achttiende eeuw, behandelde er hoofdpijnen mee. Hij stelde dat dit kruid alle andere gekende remedies te boven ging….
‘This herb exceeds whatever else is known’.
Gerard zei dan weer over het kruid: ‘Moederkruid, gedroogd en tot poeder gemaakt, en twee gram ervan ingenomen met honing of zoete wijn, zuivert door belegering melancholie en slijm; daarom is het zeer goed voor hen, die draaierig of duizelig zijn in het hoofd, of die last van draaiduizeligheid (Vertigo) hebben in het hoofd’.
In het verleden ging men er ook van uit, dat de plant de lucht zuiverde en ziektes op afstand hield. De doordringende geur zou ook wespen op een afstand houden.

Het kruid is volkomen veilig in normale doseringen

Laat u niets wijsmaken, zoals dat Moederkruid ‘mogelijk’ goed is voor dit of voor dat, dat het kruid eerst ‘nog meer’ studies vereist, of dat het zelfs ‘gevaarlijk’ kan zijn voor onze gezondheid!

 

Bronnen:

Parthenolide targets NLRP3 to treat inflammasome-related diseases

Feverfew: The Natural Headache Reliever that May Fight Cancer

You may also like