Windows 10 support eindigt in oktober 2025 | Kan men de hardware eisen nog omzeilen?

De ‘TPM-afvalberg van Microsoft’, maar de ervaring leert dat Windows 11 prima kan functioneren op een 10 jaar oude pc, waarbij de hardware-eisen zijn omzeild.

Eindtijdnieuws.com
19 januari 2024

 

Op 14 oktober 2025 zal Microsoft de laatste ‘beveiligingsupdates’ voor Windows 10 uitbrengen, waarmee het tijdperk van dit besturingssysteem tot een einde komt. Vanaf dat moment zullen alle verdere updates uitsluitend beschikbaar zijn voor Windows 11.

Het is echter niet zo dat Windows 10-pc’s per definitie ongeschikt zullen zijn voor Windows 11!

Hoe lang kun je Windows 10 nog gebruiken?

Wat zegt Google?
‘Tot 2025 kun je gewoon blijven werken met Windows 10 en dan is er geen ondersteuning Windows 10 meer. Dan gaat het niet alleen om beveiligingsupdates, maar gaat het ook om verbetering op functioneel gebied….’

Maar wat zijn de mogelijkheden?

De ondersteuning van Windows 10 stopt op 14 oktober 2025. En dan?

Bij de introductie van Windows 10 beloofde Microsoft, dat dit besturingssysteem voor altijd ondersteund zou worden, mits deze up-to-date wordt gehouden. Nu, dit blijkt dus een leugen te zijn geweest, want bij de introductie van Windows 11 werd duidelijk, dat de ondersteuning van Windows 10 toch gaat eindigen!

De upgrade naar Windows 11 wordt weliswaar gratis aangeboden, maar kan vanwege strenge hardware-eisen van Microsoft, waaronder de verplichte TPM-chip, op lang niet alle Windows 10-pc’s worden geïnstalleerd. Zeker twee derde van alle Windows-pc’s draait daarom nog op Windows 10.

Wat is een TPM chip?

Een Trusted Platform Module (TPM) is een ‘onafhankelijke beveiligings-chip’, die doorgaans in het moederbord van een computer wordt geïntegreerd.
Een TPM (‘Trusted’ Platform Module ofwel ‘Vertrouwde’ Platformmodule) wordt gebruikt om de beveiliging van uw pc te ‘verbeteren’. Wat betreft de functie van deze zogenaamd ‘vertrouwde’ module, beweert Microsoft, dat de chip bedoeld is om ‘encryptiesleutels, gebruikersgegevens, en andere gevoelige gegevens achter een hardware barrière te helpen beschermen, zodat malware en aanvallers geen toegang hebben tot die gegevens of ermee kunnen knoeien’. Werkelijk? Is het niet exact het tegenovergestelde, dat de overheden uw en mijn pc met meer gemak kunnen controleren, monitoren, en misschien zelfs besturen?

Beschikt uw pc al over TPM?

De kans is groot dat uw pc al over TPM beschikt. Als de pc minder dan vijf jaar oud is, moet deze over TPM 2.0 beschikken.

Als u wilt weten of uw Windows 10-pc er al over beschikt, gaat u naar Start > Instellingen > Update en beveiliging > Windows-beveiliging > Apparaatbeveiliging > Beveiligingsprocessor. Klik op Details van beveiligingsprocessor. Op het scherm dat verschijnt, zoekt u naar Specificatieversie. Deze moet 1.2 of 2.0 zijn.

Als u de sectie Beveiligingsprocessor niet ziet, kan het zijn dat uw apparaat wel TPM heeft, maar dat de TPM is uitgeschakeld. Zie TPM 2.0 inschakelen op uw pc voor meer informatie over het inschakelen van TPM. Doe hierin uw eigen onderzoek; ik ben geen computer technicus.

De TPM-afvalberg van Microsoft
Waarschuwing: de meeste Windows 10-pc’s moeten dus over enkele jaren massaal afgedankt worden…. nog prima functionerende en snelle pc’s! Ja, wereldwijd gaat het om honderden miljoenen pc’s! Te gek voor woorden, nietwaar?

Komt Microsoft alsnog met een passende oplossing?

Microsoft gaat twee dure opties aanbieden om Windows 10 zogenaamd ‘veilig’ te houden:

* Een abonnement op de beveiligingsupdates voor Windows 10. Deze beveiligingsupdates zullen tot oktober 2028 (dus voor een periode van drie jaar) beschikbaar gesteld worden. Microsoft moet de prijs nog vaststellen maar gezien het prijskaartje dat in het verleden aan een vergelijkbaar abonnement voor Windows 7 werd gehangen, is de verwachting dat het de consument al snel enkele honderden euro’s gaat kosten.

* Een abonnement op Windows 365. Met dit abonnement is Windows 11 op een virtuele pc in de Cloud uit te voeren. Om dit abonnement ook op een Windows 10-installatie te kunnen gebruiken, worden de beveiligingsupdates tot oktober 2028 gratis meegeleverd. Ook hiermee is Windows 10 voorlopig dus nog veilig te gebruiken, er zit echter wel een stevig prijskaartje aan van minimaal 31,30 euro per gebruiker per maand. Het is maar de vraag of er überhaupt Windows 10-gebruikers zijn, die daar gebruik van gaan maken.

Als het aan Microsoft ligt, gaat dit ‘veilig houden’ dus flink wat geld kosten! En aangezien Windows 10 ook zonder die veiligheidsupdates ‘gewoon’ blijft werken, is het maar de vraag of de doorsnee gebruiker daadwerkelijk zo’n duur abonnement gaat afsluiten.

Het kan ook anders!

Is er dan geen andere, meer publieksvriendelijke oplossing? Jawel! De ervaring leert dat Windows 11 prima kan functioneren op een 10 jaar oude pc, waarbij de hardware-eisen zijn omzeild. Het is dus niet zo dat Windows 10-pc’s per definitie ongeschikt zijn voor Windows 11! Microsoft heeft de hardware-eisen gewoonweg onnodig hoog gelegd, naar eigen zeggen om ‘veiligheidsredenen’. Nu, wij weten inmiddels wel beter, want….

Als veiligheid de reden is, dan zit er geen enkele logica achter Microsofts ingrijpen

Aangezien van elk merk en type moederbord de gegevens gewoon bekend zijn, kan het verplicht activeren van de TPM-chip, en het beveiligd opstarten, ook gewoon worden beperkt tot de pc’s, waarbij deze functionaliteit daadwerkelijk aanwezig is. Een up-to-date Windows 11 zonder TPM is immers nog altijd veiliger dan een Windows 10-installatie zonder beveiligingsupdates….
En dat laatste is wat Microsoft ons graag wil doen geloven: een vorm van bangmakerij om de massa zo snel als mogelijk aan Windows 11 te krijgen.
Ook zonder Windows 10 updates werkt een computer nog steeds.
Windows 11 betekent immers nog meer controle door TPTB. Bovendien vindt Microsoft winst maken blijkbaar belangrijker dan de schade, die zij het gewone volk berokkenen.

 

Bron:

Menno Schoone

You may also like