Borax als meststof: Borax is niet giftig en het is goed voor je planten

Europa heeft te maken met boorarme bodems. Borax kan helpen en biedt diverse toepassingsmethoden, om aan de behoefte van de grond te voorzien.

Eindtijdnieuws.com
27 juli 2023

 

Wil je een verbeterde kwaliteit van gewassen en meer opbrengst zien? Dan zou Borax de oplossing kunnen zijn. En wist je dat Borax ook nuttig kan zijn voor het verbeteren van de vorstbestendigheid van sommige gewassen?

Geloof het of niet, maar Borax kan veel goeds doen voor je land, tuin, moestuin, en kamerplanten. Als je planten een tekort aan boor hebben, kan het helpen om een verdunde Boraxoplossing te maken. Je wilt je bladeren niet doordrenken met de oplossing – je zult het slechts spaarzaam op de bladeren van je planten moeten spuiten. Je hebt ook niet veel nodig, en je moet deze behandeling niet vaak toepassen – eens in het jaar bijvoorbeeld, of misschien tweemaal.

Sommige websites beweren dat Borax giftig is

De stof, die ook bekend staat als natriumtetraboraat, werd meer dan 4.000 jaar geleden voor het eerst gedolven door de Perzen. Het bevat mineralen, die geconcentreerd voorkomen in opgedroogde zoutmeerbeddingen. Het bestaat uit water, natrium, boor en zuurstof. Het is niet giftig.

Boor, een essentieel spoorelement!

In feite is boor een essentieel mineraal, waar we zeer weinig van nodig hebben, en dat nodig is voor de wederopbouw van botten en tanden, en als hormoonregulator. Het absorbeert en verteert ook calcium, magnesium en fosfor. Het is altijd aanwezig in de grond en het water, en helpt planten groeien.

Kortom, het maakt de bodem – vooral zandgrond – rijker. Zandgronden met een zure pH zijn in Noord-Europa uiterst vatbaar voor boorgebrek. In het zuiden hebben hoge kalkrijke bodems ook invloed op de beschikbaarheid van boor.

Verschil tussen vitamines en mineralen en spoorelementen

Het belangrijkste verschil tussen vitamines en mineralen en spoorelementen, is dat vitamines van oorsprong in de levende natuur te vinden zijn. Het zijn dus organische stoffen. Mineralen en spoorelementen zijn daarentegen anorganische stoffen, en komen dus van origine uit de dode natuur. Mineralen en spoorelementen zijn delfstoffen; deze worden door planten en water uit de aarde opgenomen. Pas hierna kunnen dieren en mensen ze binnen krijgen door het eten van planten en dieren, of het drinken van water.
In principe zijn mineralen en spoorelementen hetzelfde. Alleen, spoorelementen zijn mineralen, waarvan we maar zeer kleine hoeveelheden nodig hebben. Zo vallen ze te verdelen onder twee groepen:
Macro-elementen (ofwel mineralen) – hiervan hebben we per mineraal ruim boven de 100 milligram per dag nodig.
Micro-elementen (ofwel spoorelementen) – hiervan hebben we per spoorelement minder dan 100 milligram per dag nodig.

 

Enkele Borax toepassingen in de tuin

Nu je weet dat het geen kwaad kan voor je planten, kun je het op verschillende manieren toepassen.
Het kan gebruikt worden om:

– onkruid te doden, ver weg van je planten
– roest van tuingereedschap te verwijderen
– tuingereedschap te reinigen en ontsmetten
– mieren te doden
– te bemesten
– groene vliegenplaag op rozen te doden

  

Onkruid doden

Borax is het hoofdingrediënt van een zelf te maken sterk mengsel, dat onkruid doodt. Voeg hiervoor een half kopje Borax in poedervorm toe aan 12 liter water, en meng dit grondig. Het is aan te raden om de oplossing in een spuitfles te doen, en het blad van opkomende onkruid te besproeien. Spuit de oplossing niet op planten, en zelfs niet in de buurt ervan. Verzadig de grond er niet mee!
Zelf ben ik geen voorstander van onkruid doden, maar ik trek het er gewoon uit, en composteer het. Bovendien, veel van die plantjes, die wij voor onkruid aanzien, zijn vaak nuttige en zelfs geneeskrachtige wilde plantjes.

Roest van tuingereedschap verwijderen

Als je roestvorming op je tuingereedschap opmerkt, meng dan Borax en citroensap tot een pasta. Breng het aan op de roest op je gereedschap, en laat het minstens 30 minuten intrekken. Schrob met een borstel en herhaal dit proces. Spoel het gereedschap vervolgens schoon.

Mieren doden

Mieren zijn ook nuttige insecten. Maar als je echt een plaag aan mieren ziet rondkruipen, dan kun je Borax gebruiken, om mierenlokaas te maken. Zelfgemaakte mierenverdelger kun je maken met 3 ingrediënten: honing, suiker en Borax (zie video):
‘Ik mengde 6 theelepels suiker met 6 theelepels borax en mengde het met een klein kopje water. Ik voegde ook een beetje honing toe. Borax is een bewezen mierenverdelger. De sleutel is de juiste verhouding tussen borax en suiker. Als je teveel borax gebruikt, zullen de mieren niet in het aas happen. Als je dit mierenrecept gebruikt, kan het zijn dat je een toename ziet, en daarna een afname. Er zijn veel soorten mieren. Als deze mengverhouding niet effectief is, probeer dan minder borax, ga naar een 3 op 1 verhouding, of 6 op 1 verhouding. Het kan een paar toepassingen duren voordat je helemaal verlost bent van een mierenplaag. Roer goed om ervoor te zorgen dat het volledig mengt!’
Borax schijnt ook muizen af te weren.

 

How To Make Homemade ANT KILLER with BORAX!

Translation => Click on the CC (subtitle) button > then click the Gear wheel > Subtitles > Automatic translation > Choose your language 

 

Tuingereedschap ontsmetten en reinigen

Meng hiervoor een halve kop Borax in 4 liter water. Week het gereedschap in de oplossing en schrob het. Als het gereedschap schoon is, spoel het dan grondig af met water, en laat het drogen in de open lucht en in de zon.
Borax is ook een topmiddel om er je tuinhandschoenen mee schoon te maken!

Natuurlijke bemesting

Borax op planten gebruiken als meststof kan verbluffende resultaten opleveren. Als je achterblijvende of afstervende groeitoppen en broze bladeren ziet, een verminderd aantal bloemen per plant, een achterblijvende wortelgroei, een achterstand in bossige groei, of een lage productiviteit, dan heb je misschien een boriumtekort. Dit komt met name voor in zanderige of zure bodems. Onderstaande video laat zien hoe je Borax op (kamer)planten kunt gebruiken, en waarom de borium (ofwel Boor) in Borax zo waardevol is.
Borium in Borax is een micronutriënt, dat in zeer kleine hoeveelheden nodig is voor alle planten, zowel binnen als buiten. Sommige planten, zoals koolgewassen, selderij, aardbeien, appels, en andere soorten groenten en fruit, hebben een hogere behoefte aan boor.
Merk op, borium is het meest beschikbaar voor opname door planten in pH-neutrale grond, en wordt minder beschikbaar in zure of alkalische grond. Je kunt hier eenvoudig een metertje voor kopen om de zuurgraad zelf te testen. Met potgrond hebben we de neiging om meer zure grond te hebben, en dus een lage opname van micronutriënten, zoals boor. De pH-waarde van de bodem is dus ook hier van belang.

 

How To Use Borax On Plants. Borax Can Be Used On Houseplants & The Garden. Soil Scientist Explains

 

Het is cruciaal om de aanbevolen hoeveelheid te volgen, omdat overmatig gebruik planten kan schaden, en ook het kostbare bodemleven, dat nodig is om je planten gezond te houden. Het bodemleven zorgt er namelijk voor dat jouw planten er gezond uit blijven zien. Het bodemleven zorgt niet alleen voor voedingsstoffen, maar ook dat de grond lekker los en rul blijft. Het bodemleven graaft namelijk gangen, en hierdoor blijft de grond los en rul, waardoor de planten gemakkelijk kunnen wortelen.

Hoeveel Borax is nodig als meststof?

Grofweg, voor een grote tuin zijn 6 eetlepels Borax voldoende, terwijl voor een kleine tot normale tuin 1 of 2 eetlepels voldoende zijn. Meng het met de grond, wanneer je van plan bent om te bemesten.
Gebruik 1 (afgestreken) eetlepel Borax per 100 vierkante meter grond.
Men adviseert voor kamerplanten tweemaal per jaar, indien nodig. Het is niet nodig om het vaak toe te passen.

Er zijn echter meer manieren om Borax als meststof te gebruiken, waarvan de makkelijkste is om het in de grond te stoppen, voordat je gaat planten. Meng grondig en denk aan slechts een zeer klein mespuntje Borax per plant! Je kunt daarnaast bijvoorbeeld ook keukenresten en epsomzout in het plantgat stoppen.

Ook kun je 1 eetlepel Borax oplossen in ca. 4 liter (warm) water, en slechts 30 ml van deze afgekoelde oplossing op de grond rond elke plant sprenkelen. Omgerekend, is dit 1/3 eetlepel Borax in ca. 1,3 liter water. Breng de oplossing gelijkmatig aan. De bron zegt een gieter te gebruiken, maar ik zou dat sterk afraden! Ik zou eerder gaan voor een plantenspuit, en de oplossing zeer dun sprayen op de bladeren, en als het kan ook de onderkant van het blad meenemen.
Als je twijfelt met boriumsuppletie, begin dan met een zwakkere oplossing, en controleer de resultaten. Als je de verbetering krijgt die je wilt, heb je genoeg gedaan! Wanneer je plant (of planten) het echter gewoon goed doen, dan heeft deze vrijwel zeker geen boriumtekort, en kan overdaad schaden.

Groene vlieg op rozen doden

Borax kan ook worden gebruikt om dit probleem te verhelpen. Los 25 gram Borax op in een beetje warm water en voeg maximaal 600 ml koud water toe, en breng het aan op de rozen en andere planten. Het is ook ideaal om insecten in en rond schors te verdelgen.
Ikzelf zou voorzichtig zijn met zulke hoeveelheden, want het doodt naar mijn mening ook het bodemleven; een teveel kan nooit goed zijn.

Borax voor de mens

Het is volledig natuurlijk en bevat geen schadelijke ingrediënten, die het menselijk lichaam vergiftigen.

 

Zie ook:

https://agriculture.borax.com/regional-solutions/europe

 

Bron:

Borax Is Good For Gardens

You may also like