Groenten in potten kweken, en de beste kruiden en groenten die je in water kunt laten groeien

Welke groenten zijn het meest geschikt om binnenshuis te laten groeien? En hoe kun je kruiden, maar ook groenten in water laten groeien?

Eindtijdnieuws.com
12 augustus 2022

 

Ook wanneer je buiten weinig ruimte hebt, kun je prima een ‘moestuin’ starten. Je kunt groenten kweken in bakken en potten, of je kunt groenten en fruit op die manier kweken op je balkon.

Niet alle groenten kweken even gemakkelijk in een pot!
In dit artikel laten we je zien, welke groenten het wel goed doen in potten, en zelfs kleine potten. 

Voordelen van groente in potten kweken

Met de juiste maatregelen kan het ontzettend goed werken, soms zelfs beter dan in de vaste grond. Het kost je echter wel meer tijd en aandacht.

* Een pot kan overal staan en is verplaatsbaar

Bijna iedereen heeft wel ergens een plekje met wat zon, waar een pot kan staan.

* In het vroege voorjaar alvast makkelijk wennen

Je groenteplantjes kunnen zo optimaal beginnen, plus ze groeien sneller dan groenteplanten, die alleen buiten in de volle grond staan. Wanneer je een binnenkas of tuinkasje hebt, kun je de potten al vroeg in het jaar in de kas plaatsen. Ze kunnen dan nog dicht tegen elkaar aan staan. Wanneer ze groeien, verhuis je een deel ervan naar buiten. In het vroege voorjaar staan de groenteplanten dan lekker warm.

* Tenslotte brengt het ook nog eens verse eigen groenten en kruiden op, het liefst natuurlijk uit biologische teelt!

 

Wat zijn geschikte groenten voor potten?

Er zijn best veel soorten die het heel goed doen. Bovendien zijn er rassen, die bijvoorbeeld een kleiner wortelgestel aanmaken. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor potten: van slaplantjes tot tomaten, courgettes, komkommers, en zelfs aubergines. Hier volgen enkele soorten:

Tomaten en snoeptomaatjes
Pottomaatjes
Courgette
Komkommer en snackkomkommer’s
Paprika en snackpaprika’s
Pepers
Slasoorten
Andijvie
Radijs
Aubergine 

 

Hoe groot moet een pot zijn om groente in te kweken?

Hoe groot een pot moet zijn, is geheel afhankelijk van de soort. 

Tomaten: in potten van minimaal 10 liter. Omdat tomaten ook in de breedte groeien: 1 plant per pot.

Pottomaatjes: in potten van minimaal 2 liter, maar liever 3 tot 5 liter. Bedenk, hoe kleiner de pot, hoe sneller de plant uitgedroogd raakt bij hoge temperaturen. 

Courgette: in potten van minimaal 12 liter inhoud. Je kunt daar enkele courgettes van krijgen, mits je actief bijmest. Denk hierbij ook aan (gratis) natuurlijke mest! Potten van 25, 35 en 40 liter werken nog beter.

Komkommer: komkommer planten hebben heel erg veel voeding en water nodig! Je kunt daarom het beste een grote pot gebruiken, minimaal 25 liter, per plant.

Paprika: in potten van minimaal 8 liter inhoud. In 10 liter potten doen ze het absoluut beter. De grote, normale paprika planten moet je sowieso in 10 liter potten zetten. Sommige snackpaprika’s, minipaprika’s, of kleine puntpaprika’s, kun je natuurlijk in potten van bijvoorbeeld 5 liter plaatsen.

Peper: Zie paprika! Aangezien de plant en vrucht veel lijkt op de paprika zou je voor potten kunnen kiezen met een inhoud van minimaal 10 liter. 

Slasoorten, andijvie, en radijs: de pot mag hierbij ondieper zijn, maar minimaal 10 cm diep. Zorg wel voor voldoende oppervlak! Sterk aan te raden is om dit soort planten in houten bakken te kweken.

Aubergine: in potten van minimaal 8 tot 10 liter. Drie planten tegelijk? Gebruik dan een 35 liter pot. Met veel bijmesten, kun je een hoge opbrengst krijgen.

Heb je geen potten?

Er zijn alternatieven! Hierbij kun je zelfs aan een zeer stevige bruine kartonnen doos denken. Denk bijvoorbeeld ook aan een ijzeren teil, een emmer, rieten manden, een oude vogelkooi, houten kisten, een oude gieter, oude pannen, een oude vergiet, oude koektrommel, melkbus…
Loop ook eens bij een kringloopwinkel binnen!

 

De beste kruiden en groenten die je in water kunt kweken 

Er zijn kruiden en groenten, die binnenshuis goed in water groeien.
Je kunt ze soms ook van restjes laten hergroeien.
Dit is wellicht goed voor degenen, die geen ruimte hebben om hun eigen voedsel te verbouwen.
Het kan ook helpen als je de wortels van deze ‘voedselafvalplanten’ wilt laten groeien ter vermenigvuldiging. Er is niets beters dan een maaltijd met eigen biologische kruiden en groenten!

 

Kruiden die je binnen in water kunt kweken

Enkele van de gemakkelijkste en meest populaire kruiden in water zijn:

Salie
Stevia
Tijm
Munt
Basilicum
Oregano
Citroenmelisse

Basisregel: wanneer het een meerjarige plant betreft, is het waarschijnlijk dat het in de winter in water zal groeien.

 

Hoe kun je kruiden in water laten groeien?

Begin met het nemen van enkele kruidenplanten uit je tuin, of overgebleven kruiden uit de supermarkt (deze zijn meestal niet biologisch). Mijn persoonlijke ervaring is, dat plantjes uit de supermarkt het gewoon minder goed doen dan planten van biologische teelt. Knip stelen van ongeveer 6 centimeter lengte. Verwijder de bladeren aan de onderkant van de stengel, ongeveer 4 centimeter.

Vul een pot of glas met water uit de kraan, of met gefilterd water. Vermijd gedistilleerd water! Distilleren verwijdert namelijk een aantal essentiële mineralen, die de kruiden laten groeien.

Wanneer je een container van helder glas gebruikt, moet je het water vaker verversen, omdat algen zich sneller vormen in een helder glas. Ondoorzichtig glas is het beste. Als je vastbesloten bent om die mooie, heldere pot te gebruiken, tape dan wat kranten aan één kant van de pot, om zonlicht uit het water te houden.

Kruiden die in water wortelen, doen dit gedeeltelijk door vocht te absorberen via de onderkant van de stengel, dus knip elk uiteinde schuin af, om het snijvlak te vergroten.

Plaats de kruidenstelen in potten, gevuld met water. Plaats ze op een plek, waar ze elke dag minstens zes uur zonlicht krijgen. Het kweken van kruiden in water geeft je een kleine maar gestage verse kruidenvoorraad gedurende de winter.

Knip elk blad af die volwassen is gegroeid. Dit zal de stengel aanmoedigen om meer bladeren aan de bovenkant te produceren. De stengel groeit op deze manier maandenlang:

Basilicum

Je kunt basilicum opnieuw laten groeien door de basilicumstelen met bladknopen in een glas water te plaatsen, en ze op een zonnige plek te zetten. Wacht tot de wortels ongeveer 5 cm lang worden en breng ze dan in potten over.

Rozemarijn

Rozemarijn kan worden vermeerderd, door 5 tot 7,5 cm van de toppen van de rozemarijnstelen te snijden en ze in water te plaatsen. Wanneer de nieuwe wortels ontkiemen, kun je ze overbrengen in met aarde gevulde containers. Net als basilicum, houdt rozemarijn van veel zon.

Citroenmelisse

Net als rozemarijn, kan citroenmelisse worden vermeerderd door een steel van 5 tot 7,5 cm in een glas water te zetten. Als de wortels lang genoeg zijn, kun je ze in potten planten.

Koriander

Je kunt de koriander kweken, door de stengels in een glas water te plaatsen. Als de wortels lang genoeg zijn, kun je ze overbrengen naar een pot met aarde op een zonnige plek. Het duurt een paar maanden voor je kunt oogsten.

 

Groenten die je in water kunt kweken

Geen tijd of geen ruimte voor een eigen moestuin? Maak je geen zorgen, je kunt thuis nog steeds genieten van het kweken van groenten. Voorbeelden van groenten die je in water kunt laten groeien zijn:

Sla
Groen van worteltjes
Lente-ui
Knoflookspruiten
Selderij
Paksoi
Citroengras
Gember
Zoete aardappel
Ui
Prei
Venkel
Rode biet (de bladeren)

Ze zijn super eenvoudig te laten groeien. Je hebt echter wel enig geduld nodig en wat tijd, om voor de nieuwe planten te zorgen. De voordelen zijn, dat je je eigen (biologische) groentetuin hebt met regelmatig aanbod en vaak veel minder kosten.

Sla

Het kweken van sla in water, zoals bijvoorbeeld Romeinse sla, zal je slabehoefte niet verzadigen, maar je kunt er een kleine voorraad van gebruiken in je salades, of op brood. Eet hiervoor je gekochte sla, snij de bladeren (onderkant) op ongeveer 3 cm vanaf de bodem. Plaats deze in een ondiepe schaal met een laagje water van ongeveer 2 cm. Plaats het op een vensterbank, of onder groeilicht. Ververs het water in de kom elke 1 tot 2 dagen.

De blaadjes van wortelen

De bladeren van de wortel zijn eigenlijk eetbaar! Je kunt ze opnieuw laten groeien door worteltopjes in water in een goed verlichte kamer, of in de vensterbank te leggen. In plaats van de groene uiteinden van de top weg te gooien, kun je ze dus in een ondiepe bak water op een lichte plek opnieuw laten ‘groeien’. Ververs het water om de dag. Binnen enkele dagen kun je kleine groene bladeren zien.

Lente-ui

Lente-uien zijn waarschijnlijk de gemakkelijkste groenten om opnieuw te laten groeien! Je kunt lente-uien terug laten groeien, door ze op ongeveer 3 cm van de wortels af te snijden en in een glas water te zetten. Ze groeien telkens door.

Knoflookspruiten

Je kunt knoflookspruiten uit een teentje knoflook laten groeien. Plaats de knoflookteentjes (niet gepeld) in een glas met weinig water, en wacht tot er scheuten uit groeien. Binnen 2 tot 3 dagen begint de spruit te groeien en zal het teentje worteltjes produceren. Het groen heeft een wat knoflookachtige smaak.

Selderij

Plaats het ‘kontje’ van de selderij in een kleine kom met water. Jonge bladeren kunnen opnieuw worden gebruikt. Vergeet niet het water af en toe te verversen.

Paksoi

Om deze opnieuw te laten groeien, snijd je de basis van de stengel af. Plaats deze in een kleine kom met water. Je zult zien hoe de nieuwe groei begint binnen zo’n 2 dagen.

Citroengras

Bij citroengras: snij enkel af wat je nodig hebt, de rest kan verder groeien. Plaats de onderkant van de bos in een bodempje water. De bovenkant moet boven de waterlijn blijven. Besproei, en ververs het water om de paar dagen. Op een lichte plek met wat zon, kun je zien hoe de nieuwe bladeren bijna onmiddellijk beginnen te groeien.

Gember

Dit filmpje maakt je misschien ‘warm’ om ook iets te gaan proberen, en te leren meer zelfvoorzienend te zijn. In tijden van schaarste en absurd hoge prijzen, kan het misschien wel heel goed van pas komen, deze kennis. Er zijn talloze handige, bijna kosteloze ideeën op het internet te vinden, zoals hier op YouTube:

 

Hoe gember in water te kweken voor beginners, thuis gember kweken

 

Zoete aardappel

Voor de aardappelliefhebbers: je kunt zoete aardappel opnieuw laten groeien door het in direct zonlicht in een pot water te leggen, zodat het kan ontkiemen. Plant vervolgens de goed gewortelde spruiten in de grond:

 

How to propagate sweet potatoes in water for many roots and tubers

 

Ui

Dit filmpje legt het je haarfijn uit:

 

How to Grow Onion with Water

 

Prei

Het laten hergroeien van prei is zeer eenvoudig. Snijd ze af, enkele centimeters vanaf de wortels, en plaats ze in glazen water. Het beste is om nog iets van het groen van de prei te laten zitten.

Venkel

Het ‘hergroeien’ van venkelplanten is heel eenvoudig. Plaats het kleine stukje dat je hebt bewaard in een ondiepe schaal, glas of pot met water, met de basis naar beneden gericht. Zet deze op een zonnige vensterbank, en ververs het water om de paar dagen, zodat de venkel geen kans krijgt om te rotten of te beschimmelen. Zo eenvoudig is het kweken van venkel in water. Binnen een paar dagen zou je nieuwe groene scheuten moeten zien opgroeien vanaf de basis. Venkel lijkt een beetje op dille.

Rode biet

Rode biet is een zeer voedzame groente, maar wist je dat het groene deel ook erg gezond is? Het bevat meer ijzer dan spinazie, en ook vitamine A, die helpt het immuunsysteem te versterken en de aanmaak van antilichamen en witte bloedcellen stimuleert.
Snijd het bovenste deel van een biet af. Neem niet meer dan een derde van de biet. Vul een glas, mok, of kom met water. Plaats de bovenkant van de biet nu in het water, met de gesneden kant naar beneden gericht; daar moeten de wortels uit gaan komen. Plaats het op een vensterbank, aanrecht, of tafel, dicht bij het raam, zodat het bietenblad voldoende zonlicht krijgt.

Kun je planten echt kweken in gewoon water?

Bovenstaande methodes zijn meer om je restjes nog wat langer te kunnen gebruiken, of om ze opnieuw te laten ontspruiten, zodat ze voldoende groot worden om in potten met aarde te planten.

Biologisch?

Zowel biologisch als het vermijden van plastic flessen, etc., geeft betere resultaten, is mijn ervaring.

 

Zie ook:

30 Vegetables That Can Be Grown Indoors

How to translate a website in 2022 (9 easy ways)

 

Bronnen:

https://moestuintijd.nl/groeten-in-potten-kweken-welke-groenten-zijn-het-meest-geschikt/

https://www.maarnatuurlijk.be/kruiden-en-groente-binnen-in-water-kweken/

You may also like