Groentes, kruiden en vruchten die je opnieuw kunt laten groeien, het liefst uit biologische teelt!

Waarom biologisch? Omdat het schrikbarend is hoe het voedsel tegenwoordig wordt behandeld met chemicaliën… zelfs de zaden.

Eindtijdnieuws.com
20 juni 2022

 

Zelf je groente verbouwen in een (moes)tuin is natuurlijk hartstikke leuk om te doen, maar wist je dat je gekochte groenten en kruiden en vruchten vaak weer opnieuw kunt laten groeien?

Dit weetje is zeer welkom in deze laatste dagen, en toch denkt bijna niemand eraan. Je kunt gekochte en gebruikte groenten, onder andere, gewoon laten groeien, zodat je ze nog een keer of keren kunt gebruiken. Wanneer je ervoor zorgt dat je een klein stukje, meestal het ‘kontje’, bewaart, kun je onderstaande groenten en kruiden en vruchten in principe opeten en opnieuw laten groeien, ook gewoon in huis.

Waarom leven kruidenplantjes uit de supermarkt zo kort?

Wat veel mensen ook niet weten, inclusief ikzelf, is dat kruidenplantjes erop worden gekweekt om in principe snel ‘dood te gaan’, zodat u weer snel naar de winkel loopt om een nieuw plantje te kopen. Ja, u leest het goed! De basilicumplant is zó gekweekt dat hij gevoelig is voor de kleinste temperatuurwisselingen. Dit geldt niet alleen voor basilicum. De meeste kruidenplantjes, die gekocht zijn bij de supermarkt, bezwijken vaak binnen enkele dagen, of nog eerder. Vooral koriander- en basilicumplantjes zijn zelden een lang leven beschoren.

Plofplantjes

Is het mogelijk om deze plantjes dan langer in leven te houden? Of zijn het plofplantjes, gekweekt voor een kort leven? Stop het plantje in ieder geval bij thuiskomst in een pot met nieuwe potgrond. Dat is het minste wat je kunt doen. Hierdoor hebben ze meer ruimte en meer voedingsstoffen, om sterker te worden. Verder kunnen sommige kruiden dus slecht tegen verandering van temperatuur. Voor de meeste is een temperatuur tussen de 15 en 20 graden ideaal. Zet ze daarom op een beschutte, zonnige plek: hoe meer licht, hoe beter. Geef ze voldoende water, maar verdrink ze niet. Kruiden houden niet van natte voeten. Fragiele kruiden, met name basilicum en koriander, geef je het best water aan de rand van de pot. Als je kruidenplantjes bovenop de plant water geeft, dan vallen ze om.

Nog veel beter: biologisch

Want planten, bomen en kruiden bij de supermarkt, tuincentra en outlets, maar ook van online plantenwinkels en zaadbedrijven, zijn veelal gemaakt voor massaproductie.

Als je ooit eerder in de winkel verkrijgbare kruiden hebt gebruikt, of online, sta je voor een schok als je je eigen kruidenremedies gaat kweken, of als dagelijks je geneeskrachtige kruiden uit eigen tuin gaat consumeren. Zie je, de meeste – zeker niet alle – in de winkel gekochte kruidensupplementen zijn afval. Waarom?

De reden is potentie

De meeste kruiden, die in de winkel worden gekocht, worden gekweekt voor massaproductie, grootverbruik, en niet voor potentie. Ze zijn behandeld met pesticiden. Bovendien bevatten ze zware injecties stikstof, om het gewicht, het aandeel voor de oogst kunstmatig op te blazen! Wanneer je je eigen kruidengeneesmiddelen kweekt, kunnen de potenties door het dak gaan.

GMO zaden

Veel zaadbedrijven verkopen nu alleen ‘terminator’-zaden, die genetisch gemodificeerd zijn en zichzelf niet zullen reproduceren. Genetisch gemodificeerde zaden, die zichzelf dus doden! Reeds rond 1999 berichtte men in het nieuws hierover, zoals een artikel uit 1998, waarin men waarschuwde dat alle gewassen in de toekomst genetisch gemodificeerd zullen zijn.

Hier volgt een overzicht van wat je zelf kunt ‘reproduceren’, bij voorkeur van biologische teelt. Mocht je meer gewassen kennen, laat het me ajb weten, dan voeg ik het hier toe in een update:

 

Lente-ui

Houd je lente-ui bosje vers. Snijd ruim 2 cm van de witte kant van een stengel af. Zet het witte stuk, met de wortel naar beneden, rechtop in een glas water. Na circa 10 dagen is het lente-uitje al flink gegroeid. Je kunt de lente-ui nu overpotten in een pot met aarde of in de volle grond.

 

Bleekselderij

Als je het onderste stuk van de bleekselderij in zijn geheel eraf snijdt, heeft het de vorm van een soort roos. De roos van bleekselderij leg je in een schaaltje met water. Zet op een plek waar het voldoende zonlicht krijgt. Ververs het water om de paar dagen. Binnen ongeveer 3 tot 7 dagen tijd zie je de gele blaadjes in de kern groener en groter worden. De bladeren zullen namelijk groeien en dikker worden vanuit het midden van de bladselderij. Nu kun je het stukje wortel in een bakje met potgrond planten op een lichte, zonnige plek of halfschaduw. Liever niet in de volle zon. Na circa twee weken heb je als het goed is al een flinke plant.

 

Kruiden in het algemeen

Gekochte kruidenplantjes, zoals basilicum, koriander en peterselie, zijn lastig om opnieuw te laten groeien. Echter, met de juiste aandacht lukt het je vast wel. Je kunt zelf stekjes maken van kruidenplantjes. Knip hiervoor de bovenste 2 cm van het verse plantje af en haal alle blaadjes (op de bovenste twee na) eraf. Zet het uiteinde van dit stekje onder water. Wacht tot het ontspruit. Als de wortels dik genoeg zijn, zet je het plantje in de volle grond, of in een pot. Binnen een paar weken heb je een volledig kruidenplantje.

Gebruik je een deel van je kruidenplantje voor consumptie? Pluk dan nooit alleen de blaadjes, maar knip ze met steel en al circa 1 cm boven de aarde af. Basilicum is hierop een uitzondering. Voor alle kruidenplantjes geldt: geef ze voldoende zonlicht en genoeg water (niet teveel), en check om de dag of de aarde nog vochtig genoeg is.

 

Munt

Gooi de stengels van munt niet weg. Zet ze eenvoudig terug in een grote pot met aarde, en laat ze opnieuw groeien tot volle plantjes. Je hebt alleen potgrond nodig en wat compost. Bewater alleen als de grond droog is. Munt kan in direct zonlicht of in halfschaduw groeien, en is erg makkelijk te kweken.

 

Basilicum

Basilicum is het lekkerst als het vers is. Knip de blaadjes met stengeltje van het plantje; zorg daarbij wel dat ze een stammetje van 8-10 centimeter houden! Deze blaadjes-met-stam zet je in een glas water, direct in het zonlicht. Ververs het water regelmatig, want anders wordt het slijmerig. De blaadjes zullen nu gaan wortelen. Zodra de wortels ongeveer 5 centimeter lang zijn, zet je ze in de aarde. Met genoeg geduld zullen ze uitgroeien tot echte basilicumplanten.

 

Koriander

Voor koriander hoef je iets minder geduld te hebben; je kunt binnen een paar maanden alweer een nieuw, volledig volgroeid plantje hebben. Als je een paar blaadjes met stam in een glas water zet, zullen ze al gaan groeien. Als de wortels lang genoeg zijn – een centimeter of 5 – zet je ze in een pot met aarde. Zet ze in een lichte kamer, maar niet in de brandende zon.

 

Bieslook

Het beste kun je de bieslook thuis direct, of in ieder geval binnen een week, afknippen, zodat er alleen stekels overblijven van 1 of 2 centimeter. De bieslook gebruik je die week. De overgebleven plant zet je meteen in de tuin, of in een grote pot met aarde. Geef veel water. Na een paar weken zie je weer nieuwe bieslook sprietjes groeien. Alleen, het eerste jaar moet je die stengels laten zitten; je kunt er nog niet van knippen en eten. Het volgende jaar is de plant sterk genoeg: je hebt nu je eigen ‘bieslookfabriek’!

 

Sla

Snijd de onderkant, waar de sla bij elkaar wordt gehouden, af en zet deze in een bak met een laagje water. Ververs het water om de paar dagen. Verplaats de krop sla binnen een paar weken naar een pot met aarde, of in de volle grond.

 

Romeinse sla

Je kunt Romeinse sla op dezelfde manier als bleekselderij terug laten groeien. Doe de onderkant van een krop afgesneden sla in ruim 1 cm water. Zorg ervoor dat het water echt niet te hoog staat. Laat hem een paar dagen in het water staan. Zodra nieuwe bladeren en wortels beginnen te groeien, verpot je de sla en zet je hem in de aarde.

 

Kool

Kool kan op dezelfde manier geplant worden als bleekselderij en Romeinse sla

 

Champignons en andere eetbare paddenstoelen

Eén paddenstoel is al genoeg om een hele paddenstoelenfamilie te kweken! Snijd het steeltje van bijvoorbeeld een champignon af, en plant deze in een laagje van circa twee centimeter natte aarde. Zet de pot op een donkere plek. Binnen een paar weken groeien de paddenstoelen boven de grond uit. Je kunt de aarde verbeteren door deze te mengen met gebruikt koffiedik. Hierdoor kunnen je paddenstoelen extra goed groeien.

 

Knoflook en knoflookbieslook

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een ontkiemd knoflookteentje… dit is het begin van een knoflookplant! Je kunt het beste verse knoflook of roze knoflook gebruiken. Haal de knoflookteentjes uit elkaar, want uit elk teentje groeit een nieuwe plant. Stop deze gewoon in de grond.

Voor knoflookbieslook doe je de teentjes, met de uiteindes onder water, in een glas of potje. Dit doe je wanneer het je alleen om de bieslook gaat.
Voor een knoflookplant, echter, duw je de teentjes in de volle grond en op een zonnige plek, met het ontkiemde deel naar boven. Ververs het water voor de knoflookbieslook om de paar dagen. Als het look circa 5 cm is, kun je al oogsten.

Hetzelfde groen ontstaat binnen enkele weken bij de knoflookteentjes in de grond! Zodra het knoflookbieslook daar boven de grond gelig wordt en afsterft, – enkele maanden na het planten – dan zijn de knoflookbolletjes rijp om te oogsten. Zorg ervoor dat je de potgrond goed vochtig houdt.

Let op: wanneer je het knoflookbieslook oogst van de teentjes in het water, onttrekt dit de smaak uit de knoflookteen, die je dan niet meer kan gebruiken.

Verder, als je een knoflook lang genoeg ergens laat liggen, gaan ze uitspruiten. Die spruiten hebben een lichte knoflooksmaak, en kun je gebruiken in je gerechten.

 

Tomaat

Gebruik de zaadjes in tomaten om tomatenplantjes te kweken. Was een paar zaadjes en laat ze op een keukenpapiertje drogen. Stop de droge zaadjes in een pot met aarde, en laat ze binnen groeien tot de plantjes een paar centimeter boven de grond uitkomen. Verplaats de tomaten dan naar buiten in de zon. Geef de tomatenplanten een paar keer per week water.

Ook kun je een verse tomaat in plakjes snijden van ongeveer een ½ cm dik, deze op de potgrond leggen en overdekken met een laagje aarde. De potgrond moet compostrijk zijn. Binnen een week zullen de kleine plantjes uitspruiten. Gebruik alleen de betere plantjes, en pot deze eerst over in kleine potjes.

 

Chili peper

Ook kun je de zaden gebruiken van de pepers, die op het avondmenu stonden. Even goed afspoelen en laten drogen is voldoende. Het voorzaaien doe je op een lekker warm plekje in de woonkamer bij de radiator, of op een zonnige vensterbank in een kweekkasje. Je kunt de zaadjes in speciale kweekbakjes zaaien, maar beschik je daar niet over, dan kun je ook een eierdoos of plastic bekers gebruiken voor het beginstadium. Vul de potjes met zaaigrond dat op kamertemperatuur is, en stop de zaadjes er 1 cm diep in. Besproei het daarna met lauwwarm water. Dek de potjes af met een plastic zakje of een glasplaat. Geef de potjes daarna dagelijks wat verse lucht door het plastic of glas even te verwijderen. Na 2 tot 3 weken komen de eerste gekiemde zaadjes van de planten omhoog. Wacht totdat de plantjes twee blaadjes hebben, en plant deze dan uit in eigen potjes. Dit noem je ook wel ‘verspenen’. Stop ze diep onder de grond tot aan het eerste blaadje. Spuit de plantjes elke dag een beetje nat met de plantenspuit. Draai de bakjes of de kleine kweekkas ook regelmatig om. Zo kunnen alle jonge planten van voldoende zonlicht om te groeien worden voorzien. Wanneer de potjes vol met wortels zitten, is het tijd is om de jonge pepers in grotere potten te doen. Pepers in de tuin? Rond half mei, als het lekker warm is, mogen de planten naar buiten! Zet ze direct de aarde in of geef de planten een nog grotere pot. Plant je meerdere planten in één grote pot? Houd dan voldoende afstand tussen de planten, en plaats deze zo dicht mogelijk tegen de rand van de pot. Pepers zijn rijp wanneer deze volledig uit één kleur bestaan en je het vruchtvlees niet meer kunt induwen.

 

Paprika

Je kunt de zaden gebruiken van rode of gele paprika’s, die je zelf gebruikt hebt voor het eten. Deze eventueel eerst afspoelen en laten drogen. Vul de potjes met zaaigrond, die op kamertemperatuur is, en zaai de zaden op 1 cm diepte. Besproei daarna de potjes met lauwwarm water. Dek de potjes af met een plastic zakje of een glasplaat, en zet de potjes op een warme plek in de vensterbank of op een radiator. Geef de potjes verder dagelijks wat verse lucht door het plastic of glas even te verwijderen. Bij de juiste kamertemperatuur komen de eerste sprietjes van de kiemende paprikazaden na 2 tot 3 weken omhoog. Dit is gelijk het moment dat het plastic of de glasplaat verwijderd mag worden. Vanaf het moment dat de plantjes 2 tot 4 bladeren hebben gekregen, kun je iedere zaailing verspenen (overzetten) naar eigen potjes: stop de plantjes tot aan het eerste blaadje diep in de grond. Spuit de plantjes elke dag een beetje nat met de plantenspuit. Draai de bakjes of de kleine kweekkas ook regelmatig een kwart of halve slag om. Wanneer de potjes vol met wortels zitten, is het tijd om de jonge paprika’s in grotere potten te verpotten. Vanaf half/eind mei, wanneer het lekker warm is, mogen de planten naar buiten: zet ze op een zonnige plek in de volle grond, of verpot de planten naar een grotere pot. Ook hier kun je meerdere planten in één grote pot planten. Geef de planten extra steun door middel van een stok, om hangen te voorkomen. Zorg voor een goede, natuurlijk bemeste grond. Weet dat wanneer je rode paprika’s wilt kweken, het volledig rijpen naar de rode kleur de plant veel energie kost. Om het aanmaken van nieuwe vruchten te stimuleren, kun je daarom beter ook zo nu en dan wat groene vruchten oogsten, die overigens ook prima smaken! ‘Groene paprika’s’ zijn eigenlijk altijd paprika’s, die nog niet zijn gerijpt tot hun ‘echte’ kleur.

 

Zoete aardappel

Zoete aardappels zijn lang houdbaar. Maar één enkele zoete aardappel kun je laten ontkiemen, zodat er allerlei zoete aardappelplantjes uit groeien, die je vervolgens in een pot met aarde plant. Hiervoor prik je satéprikkers in de aardappel. Snijd de aardappel in de breedte doormidden. Leg de gesneden helft half onder water in een glas of schaaltje. Zet dit op een warme, zonnige plek. Binnen een paar weken zal de aardappel begroeid zijn met kleine plantjes. Verwijder deze mini-plantjes voorzichtig, en plant ze in een pot met aarde. Daarna geef je de zoete aardappelplantjes in de eerste week iedere dag water, en de weken daarna geef je elke week een dag minder water.

 

Prei

Het groeien van prei werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe als de lente-ui. Snijd de uiteindes van de prei ruim af, en zet ze rechtop in een glaasje water. Na het vormen van worteltjes, pot je de prei over in een pot met aarde of de volle grond, en binnen een paar weken heb je een nieuwe prei.

 

Ui

Het opnieuw laten groeien van een ui is wel zo gemakkelijk, dat je jezelf afvraagt: Waarom heb ik dat nog niet eerder geprobeerd? Snijd de onderkant van de ui af, en laat deze een paar dagen drogen. Plant de ui daarna in een pot met natte potgrond, en zet hem op een donkere plek. Houd de grond vochtig, en de plant – de groene stengels – groeit bijna als vanzelf door. Zorg wel voor goed bemeste grond en geef alleen water wanneer het oppervlak van de aarde volledig droog is. Eén enkele ui kan 1 tot 6, of zelfs meer nieuwe uien produceren. Deze kun je van elkaar losmaken, en zo kun je alsmaar verder gaan. Dit kost wel vrij veel veel tijd: 90-120 dagen. Uien houden van volle zon; dat is tenminste 6 uur zon per dag!

Je kunt ook de hele ui met de wortels of onderkant in een bakje water zetten, zodat het plantje uitloopt. De groene stengels kun je dan afknippen en gebruiken, net als lente-ui. Ververs het water elke week.

 

Courgette en courgettebloemen

De pitjes van de courgette zijn zaden. Eind april, begin mei kun je de zaadjes het beste planten. Plant de courgettepitjes dan, zodat je, met een zonnig voorjaar, in de zomer kunt genieten van courgettes. De courgette begint als een kleine stengel met twee blaadjes. De plant groeit verder, en er vormen zich bloemen: vrouwelijke en mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zorgen ervoor, dat de courgette kan groeien. De bloemen verwelken op een gegeven moment, en daaruit groeit een courgette. De bloemen zijn trouwens ook eetbaar, gooi ze dus niet weg! Pluk ze in de ochtenduren, voordat de groei van courgettes zichtbaar is, en verwijder de stamper of meeldraden voor gebruik.

 

Citroengras

Net als bleekselderij, kun je uit de uiteindes van een stengel citroengras nieuw citroengras laten groeien. Zet de uiteindes in een laagje water, totdat er wortels groeien. Vervang eventueel om de paar dagen het water. Zet de uiteindes in een laagje potgrond en oogst stukjes citroengras wanneer je het nodig hebt.

 

Gemberwortel

Bewaar de gemberwortel die je hebt gekocht, totdat er groene stipjes op de buitenkant verschijnen. Snijd de gemberwortel vervolgens in stukken, en plant de stukken in een laagje aarde in een pot. Dek de pot af met plasticfolie. Binnen een paar weken ontstaan er kleine plantjes. Na een aantal maanden zijn de wortels groot genoeg om te oogsten. Bewaar de stukjes gember, die je over hebt, tot er weer groene stipjes ontstaan, en herhaal op die manier heel het proces. Zo heb je altijd verse gember tot je beschikking!

 

Kurkuma wortel

Je kunt de wortel 12 uur in het water laten liggen, zodat het sneller kiemt. Plant de wortel rechtstreeks in de aarde. Zowel gember als kurkuma hebben meer dan de helft compost nodig, en gember zou je ook op deze manier kunnen laten groeien. Binnen een week zal het gaan kiemen. Het beste is om ze te kweken in de volle zon. Bewater alleen als de aarde droog is. Voeg elke 2 weken een handjevol compost toe. Je kunt oogsten, zodra de plant verwelkt en geel begint te kleuren.

 

Venkel

Snijd ongeveer 4 cm van de onderkant van de venkelknol af. Behandel dit op dezelfde manier als de onderkant van de bleekselderij. Zet het glaasje met de onderkant van de venkel op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Als de venkel nieuwe wortels heeft gevormd, kun je deze bijvoorbeeld in de volle grond zetten.

 

Avocado

Laten we het nu over boompjes hebben… Uit de pit van een avocado kun je een avocadoboom laten groeien. Maar, het duurt wel een flinke tijd voor de boom vruchten gaat dragen! Soms komen er helemaal geen vruchten. Reken gerust op 3, 4 en soms zelfs 10 jaar. Binnen die tijd heb je echter wel een leuke kamerplant of -boom ‘gecreëerd’.

Begin met het schoonmaken van de pit: laat de pit een paar minuten weken in water, maar was zeker niet de beschermende bruine laag eraf. Steek drie of vier tandenstokers in de pit en leg de avocadopit op een glas water, zorg ervoor dat de helft van de pit onderstaat. Zet het glas in het licht, maar niet in direct zonlicht en vervang het water om de vijf dagen. Binnen twee tot acht weken groeien er wortels uit de pit en ontkiemt de stengel. Als de plant zo’n 15 cm hoog is, kun je de plant terugsnoeien tot de stam van circa 8 cm. Zo stimuleer je nieuwe takken en bladeren. Bij 15 cm kun je de plant overpotten in een pot van circa 25 cm. Zorg ervoor dat de helft van de pot boven de grond uitsteekt. De avocadoplant houdt van een vochtige grond, geef de plant ongeveer om de dag water. Snoei de stengel weer af als de plant 30 cm hoog is en blijf de plant genoeg water geven. In de zomer kan hij naar buiten.

 

Mango

En wat fruitbomen betreft, met een mango pit gaat het vast iets sneller dan met een avocado pit…
In Nederland gedijt een mangoplant enkel binnenshuis, of in een grote kas.

 

Ananas

Gooi de top van een ananas niet weg, vooral als ze er nog fris en gezond uitzien, wanneer je graag zelf een ananasboom wilt kweken.

 

Worteltjes

Oké, wortels kun je dan niet helemaal terug laten groeien. Maar je kunt wel het groen van de wortels terug laten groeien. Dit groene loof kun je gebruiken in salades, onder andere. Snijd hiervoor de bovenkant van een wortel of winterpeen af. Leg de topjes in een beetje water. Zet ze in een goed verlichte kamer of raamkozijn, en het groen groeit vanzelf terug.

Maar wat doe je met die supermarkt kruidenplanten als je ze dan toch hebt gekocht?

 

Basilicum in leven houden – Een groener thuis! #22

 

De basilicum houdt dus van zon en warmte!
Inknippen of snoeien, de wortels in 2 of 3 delen gaan scheuren, en overplanten kan de oplossing zijn.

Water geven bij kruiden

Het liefst op de aarde en niet over het plantje zelf. De munt daarentegen is vrij taai en overleeft eigenlijk altijd wel.

Voor als je een balkon hebt en geen tuin:

 

17 eetbare balkonplanten, groente, fruit en kruiden

 

Note:

Bovenstaande video makers zijn mogelijk wel Vrijmetselaars, schrijven boeken, en een van hen komt ook op TV.
Om dit artikel niet te lang te maken, google zelf eens op ‘bemesten tuin’ of ‘bemesten met natuurlijke middelen’, of iets dergelijks. Je plantjes zullen er blij mee zijn en het er beter op doen!

 

Zie ook:

https://eindtijdnieuws.com/tip-kweek-groenten-eenvoudig-thuis-van-overblijfselen-uit-de-keuken/

 

Adressen boerderijwinkels met biologische producten per provincie

 

Meer nuttige linken:

https://www.biologischzaad.nl/bz

https://www.wereldzaden.nl/Biologische-zaden

https://www.hetkanwel.nl/gifvrije-planten/

https://goede-planten.nl/

https://www.sprinklr.co/

https://www.biologischekruidenplanten.nl/

https://www.tuinplantenwinkel.nl/vaste-planten/kruidenplanten/biologische-kruiden/

https://www.nautilusorganic.nl/biologisch-geteeld/

http://www.drachtplanten.nl/BioKwekerijenNed.pdf

Kortom, geen GMO en schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen, dus geen gif, meer potentie, ook wat de zaden betreft!

 

Bronnen:

https://www.24kitchen.nl/populair/15-groentes-en-kruiden-die-je-zelf-opnieuw-kunt-laten-groeien

https://foodness.nl/laat-je-groenten-opnieuw-groeien-8-soorten-die-je-eindeloos-kunt-hergebruiken/

https://www.tuinen.nl/zelf-peper-kweken/

https://www.tuinen.nl/zelf-paprika-kweken/

Waarom leven kruidenplantjes uit de supermarkt zo kort?

You may also like