Kiemgroente, kiemzaden, spruitgroente, sprouts….. meer over kiemen zonder het hebben van een moestuin

UPDATE 05-09-2022  Zaden, pitten, peulvruchten, granen… je kunt het zelf gemakkelijk thuis tot ontkieming laten komen. Hoe maak je je eigen superfood in een ‘minimoestuintje’?

Eindtijdnieuws.com
25 juli 2022

 

Al heel wat jaren wordt er gekiemd, omdat de heilzaamheid ervan al eeuwenlang bekend is, en in vrijwel alle culturen. Het werd vaak als medicinaal kruid gegeten.

Kiemen is leuk en bijzonder om te doen!

Als je gaat kiemen, heb je geen tuin nodig, maar een klein stukje in je keuken of ander plekje. Het kost niet al te veel tijd, en binnen enkele dagen kun je vaak al oogsten en deze ‘miniplantjes’ eten. Je staat altijd weer met verwondering te kijken, hoe een ‘gewoon pitje’ zijn best doet om een levend plantje te worden.

Kiemgroente, ook wel kersgroente genoemd, is groente die als kiemplantje (soms met de eerste twee blaadjes) wordt geoogst en gegeten.

Gezonder voedsel dan spruiten of kiemen bestaat er eigenlijk niet

Je kunt de sprouts kopen in de supermarkt, maar in natuurvoedingswinkels vind je een groter assortiment. Maar wat dacht je ervan om ze eens zelf te kiemen? Het is verser en je bespaart bovendien aardig wat kosten.

Zaden, pitten, granen, bonen…

Kiemen betekent, dat zaden, pitten, granen, of bonen ontspruiten, en dat er kleine worteltjes en (groene) plantjes uitkomen. Ook tarwegras en gerstegras zijn kiemgroenten. Kiemgroente is ‘het superfood’! De voedingswaarde in kiemgroente is namelijk waanzinnig. Ook de hoeveelheid antioxidanten wordt na het kiemen enorm verhoogd. Verder zit er in de kiemen enorm veel levens- en voedingsenergie.

Tijdens het ontspruiten vormt de kiem uit het aanwezige zetmeel andere stoffen. Zo komen er grote hoeveelheden enzymen vrij. Hierdoor neemt de voedingswaarde enorm toe, en dit is weer heilzaam voor onze spijsvertering en ons hele lichaam!

Uit wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat, door het ontkiemen, de eiwitten worden omgezet in aminozuren, die gemakkelijk verteerbaar zijn. Verder een grote hoeveelheid enzymen, vitaminen, mineralen en nucleïnezuren DNA en RNA – nodig  voor celgroei en herstel – die aanzienlijk toenemen ten opzichte van de oorspronkelijke zaden. De zaadjes die ontkiemen, worden als het ware voorverteerd, waardoor de vertering in ons lichaam juist erg gemakkelijk wordt, en de opname van voedingstoffen aanzienlijk hoger is dan bij het verteren van ander voedsel. Het ondersteunt de spijsvertering, reguleert de zuurbalans, en versterkt je immuniteitssysteem. Bovendien heeft het een ontgiftende werking!

Het beste is natuurlijk dat het van biologische oorsprong is, want je wilt liever geen chemische bestrijdingsmiddelen of genetisch gemanipuleerde (GMO) kiemen eten.

 

Leuke weetjes

*De microgroente van broccoli is een zeer goede ontgifter voor de lever.
*1 kopje alfalfa kiemen bevat net zoveel vitamine C als in zes koppen sinaasappelsap.
*Zodra je ze te weken zet, verhoogt zich de hoeveelheid enzymen al heel snel.
*Zaden, noten, pitten en granen van goede kwaliteit (bio ofwel biologisch) leven nog, ook al koop je ze in gedroogde vorm. Zodra je ze weekt en laat kiemen, zie je hoe bijzonder het is dat je dus levend voedsel eet.
*Wanneer je veel fenegriek kiemen eet, kan je zweet wat vreemd gaan ruiken, maar dat is verder niet erg.
*Zet je schoteltjes of kiemschaaltjes met kiemen op de eettafel. Ze zijn echt prachtig om naar te kijken, en je kunt ze aan tafel verzorgen, oogsten en opeten.
*Heel leuk om samen met kinderen te kweken!
*Kiemen: 30 x gezonder dan ‘gewone groente’.
* Er zijn meer dan 40 soorten zaden, bonen, linzen, erwten en maïs, geschikt voor kieming.

 

Verschillende benamingen

In de volksmond heet alles wat ontkiemt ‘kiemen’. Maar om preciezer te zijn:

Kiemen
Ook wel spruiten of sprouts genoemd, zijn eigenlijk alleen de eerste aanzet tot het groeien van een plantje uit de zaden. Er zit nog geen groen blaadje aan. Alfalfa en tauge mogen officieel geen groen blaadje ontwikkelen. Deze twee soorten kiem je dan ook het liefst in het donker, want daglicht stimuleert de bladgroenkorrels.

Microgroente

Ook wel greens of cressen genoemd, zijn de kiemen die wat verder zijn doorgegroeid. Er ontstaan dan door middel van bladgroenkorrels, – ook wel chlorofyl genoemd – kleine groene blaadjes. Greens zijn meer de pitten en bonen, terwijl cressen meer de kruisbloemigen zijn, zoals broccoli cress, waterkers en tuinkers.

Grassen

Dit zijn de jonge plantjes van graan. Deze kun je rauw eten, maar die pers je meestal uit tot sap, of blend je door een smoothie, zoals tarwegras. Tarwegras kun je ook in poedervorm verkrijgen, wat meestal handiger is.

 

Bijna alles kun je kiemen

In feite kun je alles kiemen, maar niet alles is lekker of gezond. Zo zijn de kiemen van de nachtschade groep zelfs giftig om te eten. Dus vermijd de aardappel, tomaat, paprika, rode peper en aubergine kiemen.
Wil je kiemen per se verhitten voor gebruik? Boven de 40 graden verliest het veel van zijn voedingswaarde en enzymen!

 

Wat kun je zoal kiemen?

Zaden: luzerne (alfalfa), rode biet, broccoli, daikon, andijvie, venkel, fenegriek, knoflook, roze boerenkool, radijs, rettich, rode klaver, tuinkers, koriander, prei, rode kool, venkel, Chinese bieslook

Geleerzaden (zaden die gel vormen, slijmerig worden): tuinkers, mizuna, mosterd, rucola, tatso, chiazaad, basilicum

Zaden met schillen: zonnebloem, boekweit, pompoen, hennepzaad

Peulvruchten: Adzuki, kikkererwt, (hele) linzen, mungboon (taugé), erwt, pinda

Graan: gerst, mais, gierst, zilvervliesrijst, zwarte rijst, tarwe, spelt, rogge, mais, kamut (biologisch geteelde Khorasantarwe)

Pseudograan: quinoa, amarant

Noten: amandel

Vrijwel alle eetbare zaden, peulvruchten en pitten kunnen worden gekiemd. Mocht je er meer weten, laat het me even weten, dan vul ik het hier aan!

 

Wil je er ook graag een plaatje bij zien en een korte beschrijving?
Dan kun je die hier vinden. Let op, als je hier bestelt, betaal je wel de hoofdprijs.

Met behulp van deze KIEMTABEL heb je meer overzicht over de meest gangbare kiemzaden.
Ik verwacht dat de prijzen spoedig nog meer omhoog gaan schieten, of dat kiemzaden niet meer, of minder gemakkelijk te verkrijgen zijn. Gelukkig kun je ze, in het donker en niet te warm, lang bewaren.

 

Voorbereiding

Niet alle zaden hoeven geweekt te worden.

Tuinkers, basilicum, mosterd, rucola niet weken:
Kiemtijd 4 tot 5 dagen, en makkelijk om mee te beginnen. 

Alfalfa, fenegriek en zonnebloempitten beter wel weken:
Weektijd 6 uur, kiemtijd 4 tot 5 dagen

Broccoli, taugé, radijs wel weken:
Weektijd 12 uur, kiemtijd 4 tot 5 dagen

Granen weken:
Weektijd 12 uur, kiemtijd 4 tot 5 dagen. Het laten kiemen van granen is wel uitdagende, dan het kiemen van bonen of zaden, want je moet wel dagelijks de graankorrels controleren op eventuele schimmel, en beschimmelde korrels er direct uithalen.

Bonen weken:
Weektijd 12 uur, kiemtijd 4 tot 5 dagen

Note: de beste week- en kiemtijd moet je vermoed ik zelf gaan ervaren, want factoren als warmte, en de manier waarop je kiemt en te werk gaat, hebben allemaal hun invloed. Bovendien, wanneer je zaden of bonen uit de supermarkt gaat kiemen, biologisch of niet, is het altijd een verrassing of het wel volledig zal gaan ontkiemen, omdat ze speciaal voor consumptie zijn verwerkt, en wellicht bewerkt.

Zaden die slijmerig worden

Dit zijn zaden, zoals de tuinkers, mizuna, chiazaad, basilicum, mosterd, rucola, tatso… Deze kun je op een kiemschaaltje kweken, of op een biologisch watje, onder andere. Deze zaden kun je daarom beter niet in de kiemtoren of kiempot laten kiemen; daar zijn de schaaltjes beter voor!

 

Kiemen, waar doe je het in?

Houd het simpel als je begint. Er zijn verschillende manieren of middelen om te kiemen, zoals:

Kiempot

De kiempot kun je zelf maken, of bestellen via internet.
Je neemt bijvoorbeeld een schone jampot, of kokosvet pot, een elastiekje of touwtje, en een stuk linnen of katoen. Doe de zaden in de glazen om eerst te weken. Het water dat je telkens verbruikt, daar zijn je planten binnen en buiten dolblij mee; gooi het dus niet weg! Het allerbeste is gezuiverd water. Doe het stukje katoen en het elastiek eroverheen. Dan keer je de pot om en zet hem schuin weg, in een schaaltje of afdruiprekje. Spoel de zaden 2 tot 3 keer per dag! Na enkele dagen ontkiemen ze en kun je ze aan het eind van de kiemperiode eten.

Kiemtoren

Het is een toren, waarbij je veel tegelijk kiemt. De kiemtoren is geschikt voor bonen, pitten, verschillende zaden, en tuinkers. Niet alle zaden kunnen erin, want er zijn zaden die een slijmstof afgeven en die zouden het drainage systeem verstoppen. Tuinkers blijkbaar niet. Na het weken (op enkele uitzonderingen na), leg je de zaden verspreid in de toren neer. Met een plantenspuit besproei je ze 2 keer per dag of vaker, afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur. Er zijn twee soorten kiemtorens, daar waar nog licht doorheen kan komen, en torens die compleet donker zijn voor bijvoorbeeld taugé en alfalfa.

Kiemschaaltjes

Er zijn ook speciale kiemschaaltjes te koop. Wanneer je inventief bent en de materialen hebt, kun je ook zelf iets maken. Onderin doe je water en daarop ligt een roostertje. Nadat je de kiemen hebt geweekt, verdeel je ze over het rooster. Na een paar dagen ontkiemen ze. De wortels gaan dan door het rooster naar het water toe. Het water mag het rooster niet aanraken.
Natuurlijk kun je ook een zeef gebruiken, die in een schaaltje past, met een goed vochtige katoenen of linnen doek eroverheen, niet gewassen met chemicaliën, maar gewassen met natuurazijn bijvoorbeeld.
Minimaal 2 of 3 keer per dag even besproeien, tot je ziet dat de wortels het water hebben bereikt; dan hoeft dat niet meer en groeit het verder vanzelf.

Kiembak of kiemkastje

In speciale kiembakken kun je heel veel tegelijkertijd maken. Je kunt er ook vochtige potgrond in doen, of een natte katoenen of linnen doek, nat keukenpapier, of natte bio watjes. Nadat de zaden of pitten eerst in water geweekt zijn, leg je ze op de natte grond. Besproei de zaden of pitten 2 of 3 keer per dag.

Washandje

Ook kun je alfalfa, zonnebloempitten, of pompoenpitten heel simpel in een washandje kiemen, zolang het maar geen slijmerige zaden zijn, zoals chiazaad, etc. Gewoon ook weer in water voorweken en daarna in een natte katoenen washandje doen (ook weer niet gewassen met een chemisch wasmiddel), en 2 keer per dag even onder de kraan houden en heel zachtjes uitknijpen. Je washand zit dan binnen een enkele dagen vol gezonde kiemen!

Bord of schaaltje met bio watten

Tuinkers kun je makkelijk kweken wanneer je een ondiep schaaltje of bord hebt en bio watten. Deze watten maak je nat. Hierop strooi je bijvoorbeeld tuinkerszaden, en binnen 4 of 5 dagen is de tuinkers klaar.

 

Taugé van mungbonen kiemen

Taugé wordt gewonnen uit mungbonen, ook wel ‘groene bonen’ genoemd.
Wat je nodig hebt zijn biologische mungboontjes en een bakje of schaaltje. Vul het bakje met water, zodat alle mungboontjes volledig onder water staan en ze kunnen ontkiemen. De eerste 4 uur hebben ze veel daglicht nodig, daarna zet je ze in het donker om te weken. Dit voorweken kun je natuurlijk ook in een glazen potje doen.

Na 24 uur laat je het water uit het bakje lopen, en leg je de boontjes op een vochtig stuk keukenpapier terug in het bakje. Dek het bakje af met bijvoorbeeld een katoenen theedoek, zodat er geen licht bij komt. Zet het bakje nu op een donkere, koele plek, bijvoorbeeld in de kelder, bijkeuken, of in een keukenkastje. De komende dagen moet je de boontjes goed nat houden, en zul je zien dat de taugé elke dag groeit.

Na ongeveer 5 dagen is je zelfgekweekte taugé klaar voor gebruik! Taugé kan je prima op het allerlaatst kort mee roerbakken (opwarmen), of heerlijk vers toevoegen aan salades.

Taugé is vers maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Een andere manier van mungbonen kiemen is in een glazen kiempot:

 

How to Grow Long & Juicy Mung Bean Sprouts in a Jar!

Translation => Options (gear wheel) > Subtitles > Automatic translation > Choose your language

 

Broccoli zaadjes kiemen

Broccoli spruiten zijn wondertjes van gezondheid! Broccoli zaden zijn blijkbaar een van de moeilijkste zaadjes om te ontkiemen. Deze jongedame legt haar ervaringen haarfijn uit. Zelf zou ik zo min mogelijk plastic gebruiken en ook het invriezen vermijden, maar het lekker vers, rauw en knapperig gebruiken, dus ook niet blenden door een smoothie. Hoe langer je het bewaart, hoe meer kostbare voedingsstoffen er verloren zullen gaan:

 

Broccoli Sprouts_ How to Grow Them at Home (in a Jar)

Of doe het op deze manier, wat soms net even iets anders kan zijn of met andere goede tips en ideeën.

 

Fenegriek spruiten kweken

Dit is natuurlijk slechts één enkele manier om fenegriek zaad te laten kiemen. Bovendien kun je de worteltjes langer laten groeien. Ook hier laat je alleen het worteltje ontkiemen en nog geen blad:

 

How to sprout fenugreek methi seeds

Of doe het op een andere manier.

 

Alfalfa spruiten kweken

Alfalfa houdt niet van warmte, en groeit daarom het beste in een ruimte, waar het niet meer dan 18 graden Celsius is:

 

How to Grow Alfalfa Sprouts – Jar vs. Tray – Easy Method 发苜蓿芽

 

Tarwegras spruiten kweken

De volgende video, of video’s, toont het laten kiemen van tarwegras, zonder gebruik van aarde. Echter, ik zou absoluut afraden om waterstof peroxide te gebruiken:

 

Soil Less Wheat Sprouts, The Easy Method

 

How to Grow Wheatgrass at Home by Soil Less Easy Method

 

Dit is een andere leuke video over kiemen in het algemeen. Iedereen kan kiemen laten groeien! Het gaat snel, gemakkelijk, en is super voedzaam:

 

DIY sprouts are so quick, easy and nutritious _ Quick Crops _ Gardening Australia

 

Chiazaad kiemen kweken

Een simpele en leuke manier om chiazaden tot ontkieming te laten komen:

 

Sprouting Chia Seeds. Raw Vegan basics

Of leer hoe je chiazaden kunt ontkiemen met alleen water. Het is de gemakkelijkste manier om chiazaadjes uit je keukenkastje te laten ontkiemen en ervan te genieten op salade, toast, curry en soep:

 

How to Grow Chia Sprouts (with Water Only)

 

Tuinkers kiemen kweken 

‘In de video van vandaag kweek ik tuinkers microgreens in aarde, en tuinkers op watten. Daarna bekijk ik het verschil in oogstresultaat… Waterkers is een zeer populaire microgroente’:

 

Cotton Wool vs Soil Cress Microgreens

 

Pompoen kiemen kweken

‘Ik zal uitleggen hoe je gemakkelijk pompoen spruiten thuis kunt kweken. Ik zal beginnen met het extraheren van de zaden uit de pompoen, ze te weken, en daarna te oogsten’:

 

Easy way of growing pumpkin sprouts

 

Hoe gebruik je een sprout bag, ofwel kiemzak:

In deze video laat men zien hoe je gemengde bonen kunt ontkiemen in bijvoorbeeld een notenmelk-zeef zak, of een kiemzak speciaal voor kiemgroenten:

 

How to use a Sprout Bag

 

Top 5 microgroenten die je moet kweken

De top vijf microgreens die je in je huis moet kweken, zijn microgreens van zonnebloemen, microgreens van erwten, microgreens van radijs, microgreens van broccoli, en microgreens van tuinkers. Gedetailleerde en zeer nuttige informatie over het kweken van elke microgreen wordt behandeld in deze video:

 

Top 5 Microgreens You Must Grow

 

Bewaren

Wanneer de kiemen klaar zijn, spoel je ze in principe nog 1 keer af, en kun je ze eten. Of als je ze wilt bewaren, zorg je dat je ze na het afspoelen even goed afschudt. Doe de kiemen in een glazen pot, en zet het in de koelkast. Hier zijn ze vaak 3 tot 5 dagen houdbaar. Sommigen zeggen zelfs 7 tot 10 dagen, maar met elke dag gaan er natuurlijk meer en meer voedingsstoffen verloren, wat erg jammer zou zijn!

Je kunt het dagelijks eten. Eet het elke dag door je voedsel heen – verwarmen is niet echt nodig – dus op of door je salade, op je brood, bij de warme maaltijd, als gezonde garnering, in de soep als laatste toegevoegd, over een omelet of pannenkoek… Ik zou zeggen, probeer het gewoon uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

Let wel op de prijzen, en vergelijk!

De prijsverschillen zijn enorm en veranderen telkens. Bovendien, veel online gezondheidswinkels zijn vrij prijzig aan het worden! En de prijzen in de winkels gaan nog verder stijgen, dus wees gewaarschuwd! Mogelijk vind je op de markt goede en goedkope zaden.

In tijden dat groente en fruit steeds duurder en zelfs zeldzamer gaan worden, kan dit een handige en gezonde uitkomst zijn, om uit een heel klein beetje heel veel meer te oogsten! Als je geen moestuin hebt, dan is dit een erg makkelijke manier om toch je eigen microgroente te kweken. En het kan het hele jaar door!

 

Het kiemen wordt af en toe geüpdatet in dit artikel, met meer informatie en meer video’s!

 

Bronnen:

https://www.persoonlijke-voeding.nl/blog/geen-categorie/kiemen-met-irene-lelieveld/

Taugé

You may also like