Gezondheid uit de natuur: Broccoli kan hersenregeneratie stimuleren, aldus onderzoek

Sulforafaan is een verbinding in broccoli. Nieuw onderzoek suggereert dat het de hersenen kan helpen nieuwe hersencellen te laten groeien.

De oude medische stelregel, dat onze hersenen zichzelf niet kunnen herstellen, is onjuist.
Dit is welkom nieuws te midden van wijdverbreide en toenemende neurodegeneratieve ziekten.

Decennia lang werd aangenomen dat hersenregeneratie niet mogelijk was

Maar een toenemend aantal onderzoeken onthult nu dat natuurlijke voedingsmiddelen, zoals broccoli, verbindingen bevatten, die het herstel en de vernieuwing van zenuwweefsel kunnen stimuleren.

Wat is Sulforafaan (SFN)?

SFN is een zwavelhoudende verbinding, die voorkomt in kruisbloemige groenten (broccoli, kool, bloemkool, boerenkool, radijs, spruitjes, paksoi, koolraap, koolrabi, waterkers, mosterdgroenten, mierikswortel, en nog veel meer), maar het meest in broccoli.

Neurogenese: de groei en ontwikkeling van zenuwweefsel

Sinds Santiago Ramón y Cajal, de vader van de neurowetenschap, verklaarde dat ‘niets kan worden geregenereerd’ in het volwassen brein, werd het idee dat je beschadigd hersenweefsel kunt herstellen of vernieuwen van de baan geschoven. Echter, overtuigend bewijs voor hersenregeneratie begon in de jaren ‘60 aan de oppervlakte te komen met een rapport van MIT wetenschapper Joseph Altman, dat de hippocampus van volwassen ratten en cavia’s, en de cortex van katten, inderdaad een proces onderging dat neurogenese wordt genoemd, dat wil zeggen: de groei en ontwikkeling van zenuwweefsel.

Steeds meer bewijzen van voortdurend zelfherstel

In de decennia die volgden, kwamen er steeds meer bewijzen dat de hersenen zich in een voortdurende dynamische staat van zelfherstel en zelfregeneratie bevinden. Dit herstel vertrouwt op neurale stamcellen, om beschadigd en verouderd weefsel te vervangen en te repareren. Het is duidelijk dat, in een tijdperk van wijdverbreide neurodegeneratieve ziekten, waarvan Big Pharma beweert dat ze ongeneeslijk zijn, deze ontdekking bemoedigend is!

Neurodegeneratie komt voor bij alle leeftijden

Deze hersenziekten, die ervoor zorgen dat neuronen afsterven en de hersenen krimpen, kwamen vroeger vooral bij ouderen voor. En in tegenstelling tot vroeger, komen vele neurodegeneratieve ziekten, zoals Autisme, de Ziekte van Alzheimer, de Ziekte van Parkinson, de Ziekte van Huntington, Multiple Sclerose, etc., nu steeds vaker voor bij mensen van alle leeftijden. De neurodegeneratieve ziekte kan en zal je leven gemakkelijk op z’n kop zetten!

Symptomen kunnen zijn:

apathie, stijve spieren, evenwichtsproblemen, angst, seksuele problemen, verminderde automatische bewegingen, spraakveranderingen, slapeloosheid, trillen, abnormale sensaties, vermoeidheid…

Als de hersenen zich kunnen vernieuwen, is het belangrijk om erachter te komen, hoe dit proces te voorkomen en methoden te vinden, om het aangeboren zelfgenezend vermogen te vergroten en te ondersteunen… zou je logischerwijze denken. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt, is de vraag.

Sulforafaan, een ongelooflijk krachtig zwavelhoudend biomolecuul

Het wordt aangetroffen in kruisbloemige groenten.
Sulforafaan heeft significante verbeterende eigenschappen, die onderliggende pathologische stoornissen kunnen aanpakken, aangetroffen bij veelvoorkomende neurodegeneratieve aandoeningen, zoals onder andere verhoogde oxidatieve stress, ontsteking, verstoorde calciumhomeostase, en neuronale dood.

Eén van de manieren waarop wordt aangenomen dat sulforafaan dit doet, is door de activiteit van neurale stamcellen (NSC) op de volgende manieren te stimuleren:

* door de nucleaire factor erytroïde 2-gerelateerde factor 2 (Nrf2) te verhogen, wat de aangeboren antioxidantmechanismen verhoogt.

* door interleukine-1b (IL-1b), dat ontstekingsremmende effecten heeft, te onderdrukken.

 

Sulforafaan is een fytochemische stof, die het potentieel heeft om meer dan 200 gezondheidsproblemen te behandelen. 

SFN is natuurlijk geen medicijn. Het is een voedingsstof, die van nature in voedsel voorkomt, maar het kan ook als supplement worden gekocht.

De onderzoekers concludeerden:

De effecten van SFN bij het herstellen van Wnt-signalering biedt een schat aan mogelijkheden voor de behandeling van stamcel gerelateerde ziekten, die worden gekenmerkt door onderdrukte Wnt-signalering. Verdere klinische studies zijn nodig om de neuro beschermende effecten van SFN bij patiënten te bevestigen.

Ik geloof dat dit onderzoek overtuigend bewijs levert, dat de consumptie van sulforafaan bevattende voedingsmiddelen therapeutische waarde kan hebben bij degeneratieve hersenaandoeningen. Aangezien sulforafaan een van nature voorkomend biomolecuul is, dat sinds onheuglijke tijden deel uitmaakt van het menselijke dieet, is het waarschijnlijk dat regelmatige consumptie ervan effectief is in de preventie van ziekte.

Het is ook een verbazingwekkende eigenschap van dit biomolecuul, dat het potentiële waarde heeft bij het voorkomen en/of behandelen van ongeveer 200 verschillende gezondheidsproblemen. Dit betekent dat de nevenvoordelen van het consumeren ervan veel groter zijn dan je zou verwachten wanneer je het slechts voor één specifiek probleem zou willen consumeren. Dat is het verbazingwekkende aan genezing met hele voedingsmiddelen: hun gezondheidsvoordelen zijn te groot om te verpakken in slechts een of twee toepassingen.

Wat is de beste manier om sulforafaan binnen te krijgen?

Terwijl alle kruisbloemige groenten aanzienlijke hoeveelheden sulforafaan bevatten, hebben de spruiten van broccoli hogere concentraties van sulforafaan dan de volwassen broccoliplant. De beste en gemakkelijkste manier om SFN in therapeutische hoeveelheden binnen te krijgen, is door broccolispruiten of -kiemen te eten.

Oorspronkelijk gepubliceerd: 13-03-2017
Artikel bijgewerkt: 12-05-2019

 

Zie ook:

Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD)

 

Bron:

https://nexusnewsfeed.com/article/food-cooking/broccoli-can-stimulate-brain-regeneration-new-research-suggests-1/

You may also like