Vermeerder planten door ze te stekken met deze natuurlijke stekpoeder alternatieven!

Kun je plantenstekjes doen wortelen met een banaan, aloë vera, honing, wilgenthee, of veenmos? Of zelfs in een tomaat of aardappel? En hoe zit het met speeksel?

Eindtijdnieuws.com
17 augustus 2022

 

Als je geen fan bent van synthetische en chemische opties, kijk dan eens naar natuurlijke oplossingen. Welke producten, die je misschien in huis hebt, kunnen helpen om gezonde wortels te laten groeien?

Ook kun je, afhankelijk van het type plant, grotere kansen hebben om de wortelgroei te verbeteren, wanneer je stekjes in water vermeerdert, alvorens ze in de grond te steken.

Tips

Vermijd plastic, indien mogelijk.
Zet een stekje niet in direct zonlicht; het kan verbranden.
Een stekje houdt van warmte en vocht, afhankelijk van de soort.
Wanneer je een stekje in de aarde wilt stekken, bewater de aarde dan voordat je het stekje erin steekt. Het beste is het om de grond te verzadigen met water, en het teveel aan water te laten uitlekken.
Geef geen koud water aan een plant wanneer het buiten warm is; ook een plant kan ervan schrikken!
In plaats van perliet of vermiculiet kun je ook zelfgemaakte compost gebruiken, of kokosvezels, of vergane boomstammen, of dood mos, of vergane dennenappels en schors, of gevallen bladeren uit het bos, of andere bodemverbeteraars.

 

Natuurlijke alternatieven om het stekken te bevorderen

Hier volgen de beste natuurlijke ingrediënten om in plaats van stekpoeder te gebruiken:
Dus, hoe bereiken we een beter slagingspercentage en verbeteren we de wortels?

Banaan
Aloë Vera
Honing
Menselijk of dierlijk speeksel
Wilgenboom thee
Veenmos

Hoe stek je planten met een banaan?

Bananen werken wonderwel om planten te vermeerderen. Met andere woorden, je kunt meerdere planten kweken uit bestaande planten, waardoor je mogelijk honderden euro’s aan kweekkosten bespaart.
Een banaan is rijk aan onder meer kalium en magnesium; niet voor niets is het voor velen als een superfood!
Zoals je in de video kunt zien (uitgezet om af te spelen op andere websites), stak de persoon in feite een citroen in een halve banaan met schil, plaatste deze in een combinatie van potgrond en perliet, gaf het water, en binnen 25 dagen had de stek wortels:

How To Grow Lemon Tree From Cutting In A Banana | Banana natural rooting hormone

 

Aloë Vera

Aloë Vera gel is geen natuurlijk wortelhormoon, maar bestaat uit 75 potentieel actieve componenten. Eén daarvan is salicylzuur (SA), dat antibacteriële eigenschappen heeft. Om thuis Aloë Vera geloplossing voor stekken te maken, heb je een vers Aloë Vera blad nodig, en verder schoon materiaal.
Laat de stek eerst ongeveer 6 uur in de aloë vera gel staan, voordat je het stekje in de aarde plant:

 

MAGIC ROOTING HORMONE – ALOE VERA GEL for CLONING Plants vs Costly Powders

Translation => Options (gear wheel) > Subtitles > Automatic translation > Choose your language

En zo kan het natuurlijk ook!

 

Honing

Drie manieren om biologische honing als wortelhormoon te gebruiken:

1  Doop het uiteinde van het stekje in onverdunde honing. Draai het, zodat er een dunne laag omheen ontstaat. Plant het na het dompelen in het groeimedium.
2  Voeg twee eetlepels honing toe aan een of twee kopjes gekookt water, en laat deze oplossing afkoelen. Doop het stekje erin en plant het in het groeimedium.
3  Maak de stekken nat in water, en rol ze in kaneelpoeder. Draai de stekken daarna vóór het planten in honing. De toevoeging van kaneel verhoogt de potentie van dit doe-het-zelf-wortelhormoon!

Biologische honing verhoogt het succespercentage bij het wortelen, zo ook biologische kaneelpoeder.
Wat superfood is voor de mens, is dat vaak ook voor een plant:

 

How to use Honey for Rooting Cuttings

 

Saliva of speeksel

Hoewel menselijk of dierlijk speeksel geen natuurlijke wortelhormonen (auxines) bevat, bestaat het uit epidermale groeifactor (EGF), die de plantengroeisnelheid verbetert en de celdeling van epicotyl bevordert. Dus speeksel kan worden gebruikt om het wortelen van de stekjes te verbeteren, wanneer je niet over andere middelen beschikt.

 

Wilgenthee

Wilgenbast heeft twee actieve ingrediënten voor wortelgroei: salicylzuur (SA) en indol-3-boterzuur (IBA). Salicylzuur heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, wat betekent dat het schimmels en bacteriën doodt, die de wortelgroei beïnvloeden.
IBA is een natuurlijk wortelhormoon, dat in de meeste planten wordt aangetroffen en dat de wortelontwikkeling bevordert. Om het van de wilgenboom af te leiden, raden veel telers aan om de schors in water te weken om er ​​wilgenwater van te maken, ook wel wilgenthee genoemd.
Laat het wilgenwater minimaal 2 dagen en 2 nachten op een donkere plaats staan. Breng de vloeistof over in een nieuwe pot, scheid de vloeistof van de takken met een zeef. Dompel de stekken één voor één onder alvorens te planten.

 

Veenmos ofwel dood mos
In onderstaande video laat hij je ook zien, hoe je zelf een minibroeikasje kunt maken.
Jammer genoeg toont hij ook de stekpoeder methode aan het eind:

 

Secret Plant Cuttings Propagation Tips No One Will Tell You!

 

Tot slot, probeer het ook eens met een aardappel of een tomaat:

Deze video laat je het stekken van een Guavaboom zien, door het gebruik van natuurlijk hormoon van aloë vera, aardappel, tomaat, en banaan, om de guave succesvol te doen wortelen. Bovendien lijkt hij sojasaus toe te voegen. Het duurt ongeveer 42 dagen om de boom te doen wortelen. Het was prachtig! Goed resultaat:

 

Aloe Vera +Banana + Potato + Tomato as a natural hormone to rooting guava trees cutting fast root

 

Wat is een wortelhormoon (stekpoeder)

Van nature heeft elke plant plantenhormonen in stengel- en wortelpunten – met name biologische planten – die de celdeling bevorderen, en de wortelgroei versnellen. Het element dat de ontwikkeling van planten regelt, wordt Auxine genoemd . De meest voorkomende auxine, die van nature in alle planten aanwezig is, is indoolazijnzuur (IAA).

Is stekpoeder absoluut noodzakelijk?

Het toedienen van wortelhormoon is niet absoluut noodzakelijk. Zo kun je al een hoog slagingspercentage hebben zonder hormoon bij het wortelen van stekken van planten met niet-houtachtige stengels. Stekpoeder is dus meestal niet nodig.

Je moet echter wel een hulpmiddel gebruiken bij het stekken van hardhout.

Is stekpoeder veilig?

Het is veilig te gebruiken om stekken te vermeerderen, zolang je het toepast volgens de instructies, zegt men. Welnu, als we het hebben over de veiligheid van de plant, sommige auxines, bijvoorbeeld 2,4-D en 2,4,5-trichloorfenoxyazijnzuur, zijn herbiciden ofwel onkruidverdelgers.
Dus ja, wil je dit in je biologische plant hebben, en uiteindelijk in je lichaam?
Stekpoeder kan giftig zijn voor mensen, wanneer je voor gebruik niet de volledige gebruiksaanwijzing leest, meldt een artikel. Het kan oog- en huidirritatie veroorzaken. En als je het poeder inademt, kan het irritatie van de bovenste luchtwegen veroorzaken.

 

Een opmerking:

‘Vroeger mengde ik banaan tot pasta en voegde het toe aan het ontkiemingsmedium van orchideeënzaad, om ontkieming en groei te stimuleren. Het zit vol met hormonen… en de groene bananen zijn zelfs nog beter.’

 

Bronnen:

How to Root Plants using a Banana

6 BEST ALL-NATURAL INGREDIENTS TO USE INSTEAD OF ROOTING HORMONE!

WHAT IS A ROOTING HORMONE? IS IT NECESSARY AND HOW TO USE IT?

Using Honey as a Rooting Hormone for Cuttings

You may also like