Hersenen en immuunsysteem zijn met elkaar verbonden

De darm-brein connectie, de invloed van voeding… op je hersenen. Het is bekend dat het brein invloed heeft op de darmen, maar voor het omgekeerde is ook steeds meer bewijs. Voeding speelt dus een grote rol, en lachen is ook erg gezond!

Eén brein in het hoofd en één in de darmen
Twee hersenen zijn beter dan één. Dat is tenminste de reden voor de nauwe relatie tussen de twee hersenen van het menselijk lichaam: de ene aan de bovenkant van het ruggenmerg en de andere in de buik.

Darm-brein connectie

Hoe beter de conditie van je darmen, hoe gunstiger dat is voor je hersenfuncties. Rond onze darmen zit namelijk zo’n uitgebreid zenuwstelsel, dat dit ook wel eens het tweede brein wordt genoemd. Dit zenuwstelsel reguleert van alles in je lichaam en geeft signalen door naar je hersenen en andersom. Bij het gezond houden van dat tweede brein spelen de bacteriën in je darmen een grote rol. Hoe gevarieerder de samenstelling van bacteriën in je darmen, hoe beter! Onder andere vezelrijk eten helpt om de bacteriesamenstelling in de darmen gevarieerd te houden. Vezels vormen namelijk prima voedsel voor de bacteriën in je darmen.

Is lachen echt gezond?

In ieder geval hebben depressieve mensen eerder last van infecties. Ze lachten ook minder. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat lachen echt invloed heeft. Sterker nog, je leeft er langer door. Wie een zwartkijker is, haalt het niet altijd verder dan 65 jaar.

Stress activeert genen, die je liever niet geactiveerd wilt hebben.

Wist je dat elk hormoon, dat door de hypofyse (hersenaanhangsel) wordt geproduceerd, invloed heeft op ons afweersysteem ofwel immuunsysteem? De hypofyse wordt ook wel de dirigent van het hormonale orkest genoemd. De hypothalamus, die in verbinding staat met dit hersenaanhangsel, staat dan weer onder commando van hogere hersendelen, die door omgevingsfactoren aangestuurd worden, zoals stress, angst, zorgen maken…

Er bestaat geen eenrichtingsverkeer!

Er is dus een verbinding tussen ons brein en ons afweersysteem. Ons afweersysteem heeft invloed op onze mentale toestand en andersom! Denk maar aan sickness behavior (ziektegedrag) bij dieren. Als een knaagdier een verkeerde bacterie krijgt geïnjecteerd heeft dit veel gevolgen voor o.a. de lichaamstemperatuur, het slapen, voedingspatroon en sociaal gedrag. De diertjes mingelen niet en stoppen met eten. Als je bekend bent met een ziekte als de griep, dan weet je dat dit inderdaad zo is.

Lachtherapie: waargebeurd verhaal

Norman Cousins (1915-1990) had een auto-immuunziekte, die nogal ernstig was. De kans op herstel was miniem, namelijk 1 op de 500. Wat deed Cousins? Hoewel er weinig te lachen viel, bedacht hij lachtherapie, en niet zonder resultaat: hij genas! Hiermee lijkt lachen een zeer grote rol te spelen voor onze menselijke gezondheid. Depressieve mensen zijn daarom ook vaker ziek.

Onderzoek naar het afweersysteem bij depressie

Later ging men het meer onderzoeken. Zo ook Prof. Dr. Michael Maes van de afdeling Psychiatrie aan de Universiteit van Maastricht. Die deed begin jaren ‘90 onderzoek naar het afweersysteem bij depressie, juist vanwege het feit dat mensen met een depressie kwetsbaarder zijn voor allerlei infecties. Opvallend was dat dit onderzoek de relatie tussen ons afweersysteem en onze mentale staat onderschrijft. Maes focuste zich op de immuuncellen. Wat hij zag, was dat deze meer activiteit vertoonden dan gebruikelijk bij mensen, die depressief waren. Dit bevestigde andere bevindingen, namelijk dat depressie en inflammatie (ontsteking) verbonden zijn. Het kan dus heel goed mogelijk zijn dat depressie wordt veroorzaakt door een ontregeld immuunsysteem.

Stress activeert bepaalde virussen

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar bij stress worden bepaalde virussen geactiveerd, zoals Epstein-Barr. Hierdoor kan o.a. de Ziekte van Pfeiffer ontstaan. Traumatische gebeurtenissen doen hetzelfde. Hoe? Ze wakkeren ontstekingen aan.

Maar dan… als je blij bent…

Waar daar gaat het in dit stukje ook over. Natuurlijk heeft dit invloed op ons afweersysteem. Blij zijn activeert de antivirale genen, en zet zo een rem op ontstekingen. Wees blij en lach eens wat vaker!

 

Benieuwd hoe je een gezonde darm-hersen verbinding kunt bevorderen? 

Hier is een handvol eenvoudige dingen, die je zelf kunt doen:

1 Beperk spanning, stress en angst

Dit lijkt onmogelijk te klinken, maar een belangrijk ding wat je kunt doen voor je gezondheid. Want het kan gif voor je gezondheid zijn.

2 Probiotica

Voedsel dat natuurlijke probiotica bevat, zoals yoghurt zonder toevoegingen, kan de gemakkelijkste manier zijn om de functies van de darm-hersenen as te verbeteren. Probiotica verrijkt en versterkt de nuttige bacteriën in je darm, die de spijsvertering, ontstekingsreactie, cardiovasculaire gezondheid en meer kan verbeteren. Terwijl sommige voeding gezonde dosissen probiotica bevat, bestaan er ook probiotica supplementen voor een evenwichtige darmflora.

3 Verwijder de troep

‘Je bent wat je eet!’ Je verandert misschien niet in een donut, nadat je een hele doos ervan hebt opgegeten, maar wat je in je lichaam stopt, wordt een deel van je lichaam en haar functies. Bewerkt voedsel is daarom iets, wat men zoveel mogelijk zou moeten vermijden! Het zal de groei van gezonde darmbacteriën zeker niet aanmoedigen, integendeel. Ontdek welke voedingsmiddelen het beste zijn voor jouw specifieke gezondheidsdoelen door zelf op onderzoek uit te gaan. En laat vooral alle suiker, zoete drankje en light drankjes staan.

4 Voedsel voor het brein

Je hele lichaam, maar ook geest, heeft er baat bij als je het juiste voedsel consumeert. Vetten zijn bijvoorbeeld cruciaal voor de hersenen! Mensen hebben misschien gemengde reacties als het gaat om het consumeren van vetten, maar het eten van de juiste vette voedingsmiddelen, zoals avocado’s, vette vis, noten, etc., kan wonderen doen voor de gezondheid van je hersenen! Extra voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze de cognitieve functies ondersteunen, zijn visolie (omega 3 vetzuren), olijfolie, koffie, pure chocolade, bosbessen, eieren, walnoten, yoghurt, kefir, zuurkool, en veel groenten in alle kleuren van de regenboog.

5 Beweeg regelmatig

Elke dag 15 tot 30 minuten bewegen zou eigenlijk het minimum moeten zijn.

6 Voorkom een vitamine D tekort

Want vitamine D zorgt niet alleen voor de aanmaak van serotonine. Het zorgt ook voor een goede nachtrust en doet daarnaast nog veel meer.

 

Bron:

Goedgezond.info

You may also like