Wat goed is voor mensen is vaak ook goed voor planten. Robert Williams III poseert bij een van zijn kolen, met zijn persoonlijke vitaminemengsel in de hand.
Eindtijdnieuws.com
3 september 2024
Wil je sterkere, gezondere, en mooie bossige planten hebben, met een betere smaak?
Vitamines voor groenten en vruchten: een experiment
Vitamine C en meer vitamines als natuurlijke bemesting, kan 35 tot 75 procent in opbrengst schelen!
Robert, die eigenlijk meer experimenten deed, vertelt….
‘Vorig jaar besloot ik te onderzoeken of planten, die een dosis vitaminerijk water kregen, sneller ontkiemden en groeiden dan planten, die geen vitamines kregen. Ik dacht dat als vitamines goed zijn voor mensen, ze misschien ook goed zijn voor planten.
Voordat ik aan mijn experiment begon, zocht ik naar boeken of tijdschriften, die iets vertelden over onderzoek naar planten en vitamines, maar ik kon niets vinden. Dus moest ik het zelf uitzoeken. Ik begon met het voeden van acht plantenbakken met verschillende vitaminemengsels en één plantenbak met alleen water.
Ik maakte een tabel met de gebruikte vitamineoplossingen en water. Ik noteerde wanneer alle zaden geplant waren en wanneer ze ontkiemden. Ik heb ook elke ochtend en elke avond de hoogte van de planten gemeten.
De vitamines, die ik gebruikte, waren A (50.000 I.U.), B1 (200 mg), B12 (200 mg), B100 (200 mg), C (1.000 mg), E (400 I.U.) en Pantotheenzuur/B5 (500 mg). Ik heb elke vitamine verdund met twee liter water. Alle vitamines, behalve A en E, werden vermalen en opgelost in water. Ik moest water koken om de vitamine A en E te laten smelten….’
Lees verder bij de bron.
Roberts eerste experiment resultaten met zaailingen voor binnen:
Ontkiemen: sneller
Wortelgroei: goed gevormde wortels
Groei: sneller
Verrassende resultaten waren zichtbaar bij bijna alles planten!
Alle planten die het ‘zeven-vitaminen mengsel’ te eten kregen, groeiden verder goed.
Roberts tweede experiment met vollegrondsgewassen in een buitentuin:
Hij mengde hiervoor alle zeven vitamines om een liter mix te maken…. sterker dus.
Hij zette onder meer 24 tomatenplanten uit. Om de drie dagen goot hij ongeveer 1 deciliter (100ml) van de vitamineoplossing rond de wortels van 22 van deze planten. De andere twee kregen alleen water.
Na twee weken waren de planten, die vitamines kregen, twee keer zo groot als de twee, die alleen water kregen. Aan het einde van de eerste maand waren ze meer dan drie keer zo groot en dikker, bossiger en gezonder.
Toen stopte Robert met het geven van vitaminewater aan zijn eerste 22 planten. Hij begon het aan de twee kleinere planten te geven, die alleen maar water hadden gehad. Binnen twee weken hadden de kleine planten de andere ingehaald! Het warmere weer kan een handje geholpen hebben.
Zijn tomatenplanten
Conclusie: de rest van de zomer gaf hij vitaminewater aan al zijn tomatenplanten. Elke plant bleef sterk en gezond. De tomaten waren groot en mooi. En ze smaakten geweldig! Tenminste, dat zeiden zijn ouders, die wel van tomaten houden. De meeste tomaten waren zo groot dat ze meer dan een pond wogen. Op sommige dagen plukte hij meer dan 100 kilo tomaten!
Zijn koolplanten
Hij voedde zijn koolplanten op dezelfde manier, op twee planten na. Aan het einde van de eerste maand waren de planten, die alleen water kregen, klein en zwak, terwijl alle andere sterk waren. Toen hij de zwakke planten ook vitamineplantenvoeding begon te geven, haalden ze de andere al snel in. Sommige koolplanten waren bijna een meter breed, als je de buitenste bladeren meetelt, en wogen 10 tot 15 kilo. De kolen smaakten allemaal geweldig.
En ga zo maar door….
Geen insectenbestrijders nodig
Er zaten geen insecten (zoals bladluizen, mineerders, etc.) of wormen [rupsen?] op de tuinplanten. “We sproeiden niet en gebruikten geen insectenverdelgers”, vertelt Robert. Maar…. ze hadden ook veel vogelhuisjes gebouwd en hadden dus veel vogels, die hielpen bij het opeten van de insecten. Kijk, dat maakt een enorm verschil! Ikzelf vond vanmorgen vroeg een egel in mijn tuin, en was er dankbaar mee, want deze beschermde diersoort is dol op rupsen, kevers en slakken, die een ravage kunnen aanrichten. Tijd voor een goed egelhuisje met gemaaid gras erin, denk ik zo maar!
Robert vertelt verder:
‘Van wat ik afgelopen zomer heb gezien, weet ik zeker dat planten sneller en sterker groeien en betere oogsten geven, als ze water krijgen met ‘vitamine plantenvoeding’. Ik heb geen andere meststoffen voor de planten gebruikt.’
Let wel, Roberts planten groeiden in een tuin, waar het jaar daarvoor ook planten hadden gestaan. Het was dus geen arme bodem.
‘Maar hoe dan ook, het was de beste tuin, die we ooit hadden! En ik denk dat mijn plantenvoeding een groot deel van de eer verdient.’
Je multivitaminen kunnen je planten helpen!
Tuiniers of tuinders gebruiken vaak plantenvoeding en meststoffen, weten we. Maar simpele multivitaminen, gemaakt voor menselijke consumptie, kunnen je gewassen en planten dus helpen, wanneer ze aan het water worden toegevoegd. Regenwater of gefilterd water is altijd beter dan water meteen uit de kraan. Maar als je kraanwater 24 uur met rust laat, dan is de chloor er mogelijk ook uit verdwenen…. verdampt.
Vitamine A, B1, B12, B100, C en E, evenals Pantotheenzuur ofwel Vitamine B5, kunnen planten helpen sneller te groeien, groter te worden en schimmels en insectenplagen te weerstaan. Bovendien kun je denken aan kelp, kaneel, selenium, ijzer, zink, etc., en een zeer kleine hoeveelheid borax.
Doe hiervoor je eigen onderzoek. Doe je eigen experiment met bijvoorbeeld slechts enkele vitaminen!
Bijvoorbeeld, wanneer je Smeerwortel (Comfrey in het Engels) planten (of Bocking planten) hebt staan, kun je een flinke hoeveelheid met water in een blender doen, samen met wat vitaminen…. niet teveel, en dit mengsel verdunnen met de watergift aan je planten. Vergeet niet goed te roeren telkens. Smeerwortel zit barstensvol vitaminen en mineralen!
Voor het gemak, neem een multivitamine tabletje, maal het fijn met een vijzel, gebruik een koffiemolen, of gebruik een blender met water plus wat ‘onkruid’, zoals brandnetel of smeerwortel. Wanneer je dit, na heel goed roeren, verdund met pakweg 13 tot 15 liter water, kun je je planten een ‘boost’ geven, zelfs om de paar dagen. Natuurlijk zal het ene gewas anders reageren op de vitamine shot dan het andere. Doe er je voordeel mee!
Kun je vervallen vitamines gebruiken voor planten?
Ja, vervallen vitamines zullen de plantengroei bevorderen, als ze worden toegevoegd aan vloeibare mest, compost, meststoffen, of gewoon opgelost in water. Vitamines helpen bij de wortelgroei, helpen bij het produceren van gezonde planten en vruchten, en helpen de plant om te herstellen van stress en overplanten. 5G, chemtrails, luchtvervuiling en weermanipulatie kan ik wellicht ook aan het lijstje toevoegen.
Enkele voordelen van het geven van extra vitamines aan je planten
* Helpt bij het snelle herstel van stress en transplantatieshock
* Bevordert een gezonde plantengroei en vruchten
* Helpt bij het omzetten van energie in planten uit opgeslagen verbindingen
* Helpt bij de productie van essentiële stoffen
* Vitamines kunnen de weerstand van de plant tegen ziekten en insectenaanvallen verhogen
Vitamine A – helpt bij de productie van carotenoïden, die planten hun kleur geven; vermoedelijk doet het veel meer dan dat!
Vitamine B (Vitamine B-complex) – stimuleert de groei van bloemen en wortels. De opbrengst is hoger, maar ook het vitaminegehalte in de planten zelf zal hierdoor verhoogd worden.
Vitamine C – helpt bij fotosynthese.
Vitamine D – helpt bij de wortelgroei en bij de opname van calcium in de stengels.
Vitamine E – is essentieel voor de ontwikkeling van planten en de levensduur van zaden. Extra supplementen zijn goed voor met name vette planten, zoals noten, zaden en avocado.
Vitamine C dechloreert het water!
1 tabletje van 1000mg Vitamine C zal een badkuip met kraanwater volledig ontchloren, of minimaal zo’n 115 liter water in een grote ton. Gebruik het dus met mate.
Bronnen:
Vitamins for Vegetables: An Experiment in Homemade Fertilizer