Waarom citroenzuur belangrijk is voor groei en vruchtvorming en hoe het werkt. Een heel klein beetje van dit poeder kan uw planten als een gek laten groeien! Niet zoals in de afbeelding wordt voorgesteld. Wat doet het nog meer?
Eindtijdnieuws.com
30 april 2025
Vandaag introduceren we een eenvoudige, natuurlijke tuin hack, die uw planten sneller en gezonder kunnen laten groeien…. citroenzuur.
Wat is citroenzuur?
Citroenzuur is een natuurlijke organische verbinding, die voorkomt in citrusvruchten en sommige bessen. Het is een wit kristallijn poeder, dat lijkt op suiker.
Citroenzuur wordt veel gebruikt in gerechten en dranken, vanwege de verfrissende, pittige smaak. Maar wist u dat citroenzuur ook wonderen kan doen voor uw planten?
Voordelen van het gebruik van citroenzuur
*Verbetert de bodemkwaliteit
*Neutraliseert schadelijke chemicaliën, zoals lood
*Verhoogt de opname van voedingsstoffen
*Bestrijdt alkaliteit van de bodem (verlaagt de pH-waarde)
*Verbetert de efficiëntie van natuurlijke voedings- en meststoffen (bemesten)
*Meer voordelen, zie video.
*Verbetert de bodemkwaliteit
Zware kleigrond en alkalische grond kunnen voorkomen dat plantenwortels essentiële voedingsstoffen opnemen. Citroenzuur kan dit probleem helpen oplossen. Door een zéér kleine hoeveelheid citroenzuur aan het water toe te voegen, kunt u de bodemkwaliteit verbeteren, waardoor plantenwortels gemakkelijker voedingsstoffen opnemen.
*Neutraliseert schadelijke chemicaliën, zoals lood
Kraanwater bevat lood, chloor, natrium, etc., wat schadelijk is voor de gezondheid van planten. Deze chemicaliën kunnen zich ophopen in de bodem, wat kan leiden tot slechte plantengroei en zelfs plantsterfte. Citroenzuur helpt deze schadelijke stoffen tot op zekere hoogte te neutraliseren, zodat uw planten schoner en gezonder water krijgen. Voeg gewoon 1 theelepel (afgestreken!) citroenzuur toe aan een liter water en gebruik deze oplossing om uw planten water te geven. In onderstaande video beveelt men minder aan, namelijk 1 afgestreken eetlepel per 10 liter water.
U zult merken dat hun gezondheid en groeikracht verbetert.
Merk op, dat regenwater altijd beter is dan kraanwater, hoewel ook regenwater schadelijke chemicaliën bevat door chemtrails, luchtvervuiling, etc.
*Verhoogt de opname van voedingsstoffen
Eén van de meest indrukwekkende voordelen van citroenzuur is dat het kan fungeren als een natuurlijke chelaatvormer. Chelaatvormers binden zich aan essentiële voedingsstoffen in de grond, waardoor ze beter beschikbaar zijn. Dit betekent dat uw planten door het gebruik van citroenzuur beter gebruik kunnen maken van de voedingsstoffen, die al in de bodem aanwezig zijn, en van de extra natuurlijke organische meststoffen.
*Bestrijdt alkaliteit van de bodem
Dit kan een belangrijke belemmering vormen voor de groei van planten. Een hoge pH-waarde in de bodem kan de beschikbaarheid van voedingsstoffen beperken, waardoor tekorten ontstaan, die zich uiten in vergelende bladeren en groeistoornissen. Citroenzuur helpt om de pH-waarde van de bodem te verlagen!
*Verbetert de efficiëntie van natuurlijke voedings- en meststoffen
Wanneer citroenzuur in combinatie met natuurlijke meststoffen wordt gebruikt, kan het de doeltreffendheid ervan aanzienlijk verhogen. Het helpt de voedingsstoffen in meststoffen vrij te maken, zodat planten ze efficiënter kunnen opnemen. Dit is gunstig bij het gebruik van ijzermeststoffen, omdat citroenzuur helpt om ijzer in een oplosbare, makkelijk opneembare vorm te houden.
Dit proces is ook van vitaal belang voor elementen als fosfor en calcium, die cruciaal zijn voor een gezonde groei van planten, zoals tomaten en komkommers. Fosfor is een belangrijk onderdeel van het DNA van planten, en is essentieel voor de energieoverdracht binnen de plant. Calcium is cruciaal voor de ontwikkeling van sterke celwanden. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan leiden tot verzwakte planten, verhoogde vatbaarheid voor ziekten en plagen, en problemen als vruchtrot, vooral bij tomaten.
Praktische toepassing van citroenzuur
Hoe gebruikt u het poeder voor uw planten? Citroenzuur gebruiken in uw tuin of plantenbakken is eigenlijk heel eenvoudig. Maar wees voorzichtig!
Bereid de oplossing voor:
Los 1 theelepel citroenzuur op in een liter water. Roer goed tot het citroenzuur volledig is opgelost!
Geef uw planten hiermee water. Gebruik deze oplossing om uw planten één keer per maand water te geven. Een andere site zegt, slechts 3 keer in het seizoen; vermoedelijk is dit veiliger voor veel planten.
Voor het beste resultaat geeft u droge grond eerst grondig water (zonder citroenzuur) en laat u het intrekken. Let op: gebruik ongeveer 1 kopje van de citroenzuur oplossing per gemiddelde plant!
Besproei de bladeren:
Voor een extra boost kunt u de citroenzuuroplossing ook gebruiken als bladspray. Dit helpt om tekorten aan voedingsstoffen snel aan te pakken, en bevordert gezonde, groene bladeren. Doet dit heel vroeg in de ochtend, of voordat de zon ondergaat.
Combineren met meststoffen:
Meng bij het gebruik van meststoffen een heel kleine hoeveelheid citroenzuur door de meststofoplossing.
Een waarschuwing!
Hoewel citroenzuur zeer heilzaam is, is het belangrijk om het met mate te gebruiken. Overmatig gebruik kan leiden tot te zure grond, wat schadelijk kan zijn voor planten. Houd u altijd aan de aanbevolen dosering. Controleer uw planten daarna op tekenen van onrust.
Citroenzuur is een krachtige, natuurlijke oplossing die de gezondheid en groei van uw planten drastisch kan verbeteren. Het vermogen om de bodemkwaliteit te verbeteren, schadelijke chemicaliën te neutraliseren, de opname van voedingsstoffen te stimuleren en de efficiëntie van meststoffen te verhogen, maakt het een hulpmiddel van onschatbare waarde voor tuiniers.
I Was Amazed After Feeding With This! Sick And Weak Vegetables Revive To Massive Harvest!
Highlights video:
Dit korrelzuur zal uw hele moestuin een boost geven, en de mineralen en meststoffen beter dan ooit laten werken! Meer dan een dozijn redenen om dit een paar keer per jaar aan uw tuin toe te voegen. Uw tuin zal een oogst als nooit tevoren produceren. Zelfs als u meststoffen aan de tuinbedden hebt toegevoegd, kan er een eenvoudige reden zijn waarom u geen goede oogst krijgt.
Dit witte kristalachtige poeder ziet eruit als suiker, maar is het niet.
U kunt het in zijn natuurlijke vorm (uitgeperste citroen, limoen, sinaasappel) gebruiken en toevoegen aan uw gieter, of u kunt het in deze kristalvorm gebruiken, die u online kunt kopen.
Citroenzuur kunt u heel erg lang bewaren!
Het is één van de belangrijkste dingen die u aan uw tuin kunt toevoegen als hij niet produceert. Als u niet genoeg tomaten of komkommers, of wat dan ook, kweekt, helpt dit absoluut om het proces te versnellen. U zult in een mum van tijd twee of drie keer zo veel oogsten. Maar u moet voorzichtig zijn, want u kunt gemakkelijk te veel gebruiken!
Meng het goed en breng het aan bij de basis van de planten. U kunt het zelfs een beetje vernevelen, maar dat zou ik heel voorzichtig doen. En vooral het tijdstip van de dag is belangrijk!
Citroenzuur zorgt voor een mild zuur in de grond, waardoor sommige negatieve bacteriën worden gedood. En de nuttige bacteriën of micro-organismen worden aangemoedigd om in de grond te groeien. Veel mensen realiseren zich dus niet dat citroenzuur een enorm verschil kan maken.
Citroenzuur werkt als een chelaatvormer, die mineralen in de grond beter oplosbaar en beschikbaar maakt voor de plant zelf, zoals zink en ijzer, onder andere. Het helpt de wortelsystemen om ze te absorberen, zodra het citroenzuur in de grond zit.
Praktische toepassing van citroenzuur
Los 1 eetlepel citroenzuur op in 10 liter warm water. Deze concentratie is over het algemeen veilig en effectief voor de meeste tuinplanten.
Frequentie
Bijvoorbeeld, toevoegen vroeg in de lente als u voor het eerst plant, als alles goed groeit in het midden van de zomer, en dan misschien tegen het einde van het seizoen als u nog steeds een oogst produceert, maar u wilt dit niet wekelijks of maandelijks doen!
Citroenzuur in de compostbak
De meeste mensen denken er niet aan om het op hun composthoop of in hun composteerbak te gebruiken. Als u één tot twee eetlepels van het zure poeder over uw compost strooit, creëert u een zuur milieu, dat het afbreken van organisch materiaal versnelt.
Voorweken zaden
Wat betreft het 24 uur laten weken van zaden, één theelepel in korrelvorm gedurende 24 uur zal helpen bij het afbreken van de buitenste coating wanneer u zaden plant. [Sommige zaden hebben maar een snufje nodig, en mogen niet zo lang weken of helemaal niet zelfs.]
Citroenzuur voor zaailingen
Nog iets dat dit witte poeder kan doen voor uw zaailingen is het stimuleren van de wortelontwikkeling. U kunt een halve theelepel in 4 of 5 liter water doen en daarmee de zaailingen besproeien. Dat stimuleert niet alleen de wortelontwikkeling, maar versnelt ook de vroege ontwikkeling van die groenten.
Schimmelziekten, zoals meeldauw
Dat is nog iets waar citroenzuur goed voor is! Het helpt die schimmelziekten te voorkomen. Dus wat u moet doen is een halve tot een hele theelepel citroenzuur in 4 liter water doen, het in een spuitbus doen, en uw planten die vatbaarder zijn voor ziektes ongeveer één keer per week besproeien…. één keer per week tot ongeveer zeven tot tien dagen [weken?].
Let op, het kan het ook sommige nuttige insecten afschrikken! Dus als u een bladspray gebruikt, wilt u dit vroeg in de ochtend doen, vóórdat de zon hoog aan de hemel staat en mogelijk schade toebrengt aan uw planten. Misschien heeft te veel warmte in dit mengsel een versterkend effect. Ik weet het niet. Dus geeft u bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg water of sproeit u de bladvoeding over uw planten. Of doe dit laat in de middag. Zo laat als u kunt, misschien 30 minuten tot een uur voordat het donker wordt!
Bladluizen
Dus bladbespuitingen kunnen ook helpen om insecten af te schrikken, als u een groot probleem hebt met bladluizen. Ga van een halve naar een hele theelepel. Door dit om de drie tot vier dagen te doen, kunt u de bladluizen absoluut afschrikken en verdrijven.
Slakken
Als u een probleem hebt met slakken, kunt u een snufje (niet meer!) hiervan rond de basis van de planten strooien. U moet echt voorzichtig zijn!
Mieren
Een ander veelvoorkomend probleem is het opduiken van mieren in de verhoogde bedden. Los hiervoor 2 eetlepels (altijd afgestreken) citroenzuurpoeder op in 4 liter water om de mierenperken direct te besproeien. Onthoud dat het nu veel geconcentreerder is, dus u moet voorzichtig zijn om het niet op de bladeren van uw planten te krijgen, en ook niet aan de basis! U wilt ook niet dat de grond te zuur wordt, dan krijgt u een probleem met oogsten en stopt de plant gewoon met produceren. Onthoud dus dat deze meer geconcentreerde hoeveelheid bedoeld is om direct op kleine mierenperken te spuiten, die overal in de moestuin opduiken. [Een veel betere oplossing is gelijke delen suiker en borax (of 3 op 1 bijvoorbeeld) in een klein glazen potje doen, met heel weinig water om het dik vloeibaar te maken. Leg het open potje op zijn kant, zodat het mengsel er niet uit kan lopen, en de mieren erin. Binnen een dagje zijn ze al verdwenen.]
Wanneer de grond erg alkalisch is….
Als uw grond veel te alkalisch is, kunt u deze truc toepassen. U kunt 2 eetlepels citroenzuur toevoegen, dit in een kan water van 4 liter doen en dan de grond [zonder planten!] ermee doordrenken. Neem een hark, of iets anders, en meng het goed door de grond. Dat kan helpen om de alkaliteit te verlagen. De meeste planten voelen zich top in een moestuinbodem met pH-waarde (zuurgraad) tussen 6,0 en 7,5. Moestuin voedingsstoffen worden gemiddeld gezien het makkelijkst opgenomen bij een neutrale pH-waarde van 6,8 tot 6,5.
Testen
Want sommige planten zijn erg gevoelig voor citroenzuur. Dan moet u het meer verdunnen.
U moet ervoor zorgen dat u het goed mengt. Gebruik ongeveer 1 kopje van de oplossing per gemiddelde plant, niet veel meer!
Bronnen:
A Tiny Spoonful of This Powder Can Make Your Plants Grow Like Crazy!