Waarom zwarte peper zo enorm gezond is

Onderzoek wijst erop dat de gezondheidsvoordelen veel verder reiken, inclusief het bieden van antikanker, antioxiderende, ontstekingsremmende, anti-obesitas en antidiabetes eigenschappen. Zwarte peper is ook beschermend voor het hart, de hersenen en de lever.

Het gebruik van peper is zo normaal geworden, dat je bijna zou vergeten dat deze specerij wel degelijk allerlei voedingsstoffen bevat. En sterker nog, dat die voedingstoffen een heilzame werking kunnen hebben.

‘Peperduur’

Peperkorrels zoals wij die kennen, zijn in werkelijkheid zaadjes van de peperplant, die vooral in tropische gebieden erg goed groeit. Vroeger moest deze specerij helemaal uit Indië aangevaren worden, wat de prijs flink omhoog dreef. Daar komt de term ‘peperduur’ vandaan. Tegenwoordig wordt het in grote hoeveelheden in Vietnam geproduceerd en kunnen wij het nog vrij makkelijk importeren.

Zwarte peper gezond om zijn medicinale eigenschappen

Zwarte peper werd al in het oude India gebruikt als middeltje tegen allerlei aandoeningen, waaronder keelontstekingen en problemen met de spijsvertering. Ook bij de Romeinen en de Grieken was zwarte peper populair om zijn medicinale eigenschappen. Veel van deze oude geneeskunde wordt door de hedendaagse wetenschap ondersteund.

Betere spijsvertering

Het werkzame stofje in zwarte peper heet piperine. Dat geeft peper niet alleen zijn kenmerkende scherpe smaak, het zorgt er ook voor dat er in je lichaam allerlei gezonde processen in gang worden gezet! Zo helpt piperine op verschillende manieren bij het bevorderen van de spijsvertering. Allereerst stimuleert het de aanmaak van speeksel, waardoor al bij het kauwen meer enzymen het voedsel kunnen bereiken.
Dit zorgt ervoor dat vooral koolhydraten beter te verteren zijn. Wanneer je regelmatig zwarte peper eet, gaat je lichaam ook meer maagzuur en gal aanmaken, wat wederom de vertering van je voedsel stimuleert.

Betere opname voedingsstoffen en afvoer gifstoffen

Zwarte peper zorgt er ook voor, dat je bepaalde voedingsstoffen beter uit je eten op kunt nemen. Wie regelmatig peper eet, haalt bijvoorbeeld beter vitamine B12, bètacaroteen en selenium uit zijn voedsel. Dit zijn stoffen die van essentieel belang zijn voor onder andere je weerstand en het zenuwstelsel.
Ook de combinatie met andere kruiden en specerijen is extra heilzaam. Zo zitten er in kurkuma stoffen, die kanker kunnen voorkomen. Dit positieve effect wordt versterkt in combinatie met zwarte peper.
Verder stimuleert zwarte peper de afvoer van gifstoffen uit je lichaam, door de lever goed te ondersteunen.

Minder hart- en vaatziekten

Je hart en bloedvaten zijn ook erg gebaat bij regelmatige consumptie van zwarte peper. Allereerst gaan de mineralen in deze specerij, zoals kalium, calcium en ijzer, een hoge bloeddruk tegen. Zo helpt zwarte peper om een aantal aandoeningen te voorkomen, veroorzaakt door hoge bloeddruk.
Daarnaast helpen piperine en het mineraal chromium, om ontstekingen in het hart en je vaatwanden tegen te gaan. Ook zorgt peper voor een betere balans in de hoeveelheid goed en slecht cholesterol. Al deze factoren verkleinen het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Gezondere hersenen

Piperine in zwarte peper heeft een goede invloed op onze hersenen, vooral omdat het als een licht antidepressivum fungeert. Het zorgt er namelijk voor dat er in je brein meer endorfine vrijkomt, een stofje dat ervoor zorgt dat je je vrolijker en opgewekter gaat voelen. Daarnaast vermindert het ook pijngevoelens. Bepaalde culturen in de oudheid gebruikten peper zelfs om bijvoorbeeld de pijn van een ontstoken kies te verlichten.
Tot slot zou zwarte peper de cognitieve hersenfuncties en het centraal zenuwstelsel stimuleren. Alweer een eigenschap die bijdraagt aan gezonde hersenen!

Peper biedt te veel voordelen om te tellen

De gezondheidsvoordelen van zwarte peper houden hier niet op. Naast piperine bevat het ook andere waardevolle bestanddelen, zoals piperlongumine, sylvatin, sesamine, diaeudesmine piperlonguminine, pipermonaline en piperundecalidine, elk met hun eigen unieke gezondheidspotentieel.

Kies voor het allerbeste resultaat de hele peperkorrels, en maal ze vers als je ze nodig hebt. Gedroogde peperkorrels kunnen drie tot vier jaar vers blijven, vooral als ze op een koele, donkere plaats worden bewaard, uit de buurt van direct zonlicht of hitte. Want eenmaal gemalen, zal peper geleidelijk aan iets van zijn smaak en kracht verliezen.

 

Zie ook:

https://www.midlandscbd.com/articles/nine-benefits-of-eating-black-pepper

 

Bron:

https://drogespieren.nl/gezondheid/waarom-zwarte-peper-zo-enorm-gezond-is

You may also like