In een patent van december 2020 schetst Microsoft een proces voor het uploaden van gegevens over een persoon, zelfs van een overledene, om zijn of haar gelijkenis in een chatbot te veranderen. Microsoft zegt dat het je foto’s en spraakopnamen kan gebruiken, om een 2D- of 3D-weergave van je te maken, en de chatbot zelfs jouw stem kan geven.
Dit doet allemaal een beetje te denken aan een aflevering van de Sci-Fi serie ‘Black Mirror’ uit 2011, waarin de hoofdpersoon praat met een AI-versie van haar overleden partner.
Een door Microsoft ingediend patent stelt voor om gegevens, die over een persoon zijn verzameld, van foto’s en spraakopnames tot elektronische berichten en zelfs geschreven brieven, te gebruiken om een chatbot van de persoon te maken… zelfs als ze dood zijn.
‘Digitale gesprekken uit het hiernamaals’
De nieuwe technologie zou een persoon in staat kunnen stellen, om ‘gesprekken uit het hiernamaals’ te voeren met de echte stem van de reeds overleden persoon, inclusief het gebruik van 2D- en 3D-beelden, om hun lichaam na te bootsen. Hoewel sommige verdrietige mensen misschien denken, dat het een geweldig idee is om een verloren persoon terug te krijgen, roept het idee een aantal ethische en privacyvragen op.
Zou je je geliefde terugbrengen als chatbot?
Dergelijke virtuele onsterfelijkheid is momenteel niet gereguleerd, dus zo ongeveer alles kan gebeuren, zeggen data-experts! Dit soort chatbot opent een hele reeks andere problemen als het gaat om gegevensrechten en privacy. “Technisch gezien kunnen we iedereen online recreëren met voldoende gegevens”, vertelde Faheem Hussain, een klinisch assistent-professor aan de School for the Future of Innovation in Society van de Arizona State University, in april 2020 aan Reuters. “Dat opent een doos van Pandora met ethische implicaties.”
Virtuele onsterfelijkheid legt gaten in privacywetten bloot.
In de meeste landen ter wereld zijn de gegevens van de overledene niet beschermd. Dus het kan gebeuren zonder de toestemming van de overledene, en de gebruikte gegevens kunnen inbreuk maken op de privacy van andere mensen, wanneer het bijvoorbeeld gaat om gesprekken, die de persoon ooit had met vrienden en anderen. Een paar Europese landen staan erfgenamen toe om gegevensbescherming uit te oefenen, die aan de levenden worden verleend, zoals het recht op toegang tot persoonlijke gegevens, deze te wissen, of deze van het ene sociale mediaplatform naar het andere te verplaatsen. Gebruikers kunnen ook een persoon aanwijzen, die verantwoordelijk is voor hun account na overlijden.
Facebook, het grootste archief van menselijk gedrag!
Aangezien het aantal Facebook-profielen van overleden mensen naar verwachting binnen enkele decennia groter zal zijn dan dat van de huidige gebruikers van het platform, worden vragen over privacygegevens steeds dringender. En Facebook is het grootste archief van menselijk gedrag, dat ooit in de geschiedenis van de mensheid is verzameld!
Hebreeën 9:27-28 De mensen sterven éénmaal, en worden dan geoordeeld. 28 Zo is ook Christus éénmaal gestorven. Hij heeft Zichzelf éénmaal geofferd om de straf voor de ongehoorzaamheid van de mensen op Zich te nemen. Als Hij voor de tweede keer komt, komt Hij niet meer om Zichzelf voor onze ongehoorzaamheid te offeren. Dan komt Hij om de mensen die op Hem vertrouwen voor hun redding, helemaal te bevrijden.
Bron: