De duurste file op aarde: blokkade van het Suezkanaal ‘grote economische schok’ voor Europa

Eén van ’s werelds grootste containerschepen, de Ever Given, ligt vastgeklemd over het Suezkanaal sinds de vroege uren van 23 maart. Door een harde wind werd het schip uit koers geblazen, en het blokkeert nu één van de drukste maritieme handelscorridors ter wereld.

De blokkade van het Suezkanaal levert maar liefst ‘400 miljoen dollar schade per uur’ op, schat men in.

Een Nederlands bergingsteam is alweer dagen geleden geland. In het ergste geval kan de blokkade nog weken gaan duren.

Ongeveer 12 procent van de wereldhandel gaat via het Suezkanaal.

Dagelijks gaan meer dan vijftig zeeschepen door het kanaal. Per jaar zijn dat er 19.000. Eén groot schip bijvoorbeeld kan voor 1 miljard dollar aan boord hebben!

Na een blokkade van ruim twee dagen lagen er al tussen de 165 en 185 schepen te wachten aan weerszijden van het kanaal. En dit probleem komt bovenop een wereldwijd tekort aan containers, als gevolg van logistieke problemen door de Coronacrisis. Daardoor zijn de prijzen van containervervoer de afgelopen maanden verviervoudigd.

Gaan we dit merken aan de pomp?

Men schat in, dat de versperring enkele dagen tot een paar weken kan gaan duren. In het laatste geval treedt er forse economische schade op! Als vrachtschepen om bijvoorbeeld Afrika heen moeten varen, zijn ze twee weken langer onderweg. En wat met de wachtende schepen die koelcontainers met bederfelijke producten aan boord hebben? En dan zijn er ook nog de chips. Fabrieken in Europa, zoals autofabrieken, zouden stil kunnen komen te liggen door het tekort aan chips en andere onderdelen, die vanuit Azië komen.
Wat de blokkade met de olieprijs gaat doen op langere termijn, weet men nog niet.

Baggerwerkzaamheden begonnen…

Desondanks is het moeilijk om het schip, dat eigendom is van Evergreen, daar weg te krijgen. Een achtkoppig bergingsteam van het Nederlandse Smit Salvage is geland op de Ever Given. Zij kijken nu, onder meer met sonarapparatuur, naar wat er nodig is om het schip in beweging te krijgen, en of ze daarbij intact blijft. Donderdagavond was duidelijk dat het schip in goede staat is, en zijn de eerste baggerwerkzaamheden begonnen.

Het schip van haar plaats krijgen, is geen kwestie van even hard trekken!

Ook niet met een dozijn van de sterkste sleepboten. De Ever Given is namelijk 400 meter lang, bijna 60 meter breed, weegt meer dan 200.000 ton en steekt bijna 16 meter diep. Het Suezkanaal is in het midden 25 meter diep, maar bij de oevers gaat het al snel naar slechts 15 meter en 11 meter! Op foto’s en satellietbeelden is te zien, dat de Ever Given zich diep in het talud heeft geboord en ruim een meter omhoog is gestuwd. De kans is groot dat het schip muurvast zit.

Mogelijke oplossingen

De oplossing bestaat waarschijnlijk uit een combinatie van baggeren – ruimte maken onder het schip door zand weg te halen – en door gewicht van het schip af te halen. Als dit niet lukt, dan doet men vandaag, maandag, een tweede poging.

Wat als ook de tweede poging mislukt?

In het ergste geval moeten er dan ook volgeladen containers van het schip worden gehaald. En als het echt tegenzit, alle 20.000! Dit betekent dat Smit Salvage ook nog eens kraanschepen zal moeten aanvoeren, en andere containerschepen, om de vracht over te hevelen. In zo’n geval wordt het een operatie, waarbij het wekenlang kan duren voordat het Suezkanaal weer bevaarbaar wordt.

Velen in Europa onderschatten het incident.

Maar deze blokkade zal de verstoring van de wereldwijde toeleveringsketens voor alles, van olie tot granen tot auto’s, alleen maar versterken. Het hoofd van de in Oxford gevestigde denktank Euro Intelligence, Wolfgang Munchau, beweert dat het eigenlijk één grote macro-economische schok voor Europa is. Dit is een grote verstoring, en het luchtvervoer kan de achterstand niet aan, terwijl de vraag naar producten van Aziatische oorsprong hoog is.

 

Bron:

https://www.express.co.uk/news/world/1415660/suez-canal-blockage-news-eu-europe-trade-brexit-latest-spt

You may also like