11-02-2021 Seismologen vrezen tsunami westkust Verenigde Staten wegens ongekende aardbeving activiteit

De Loyaliteitseilanden in de Stille Oceaan brengen een enorm aantal aardbevingen voort, waaronder een 7.7 op de schaal van Richter. En seismologen vrezen hierdoor, dat een tsunami het westen van de Verenigde Staten zou kunnen treffen. Waak voor de mogelijkheid dat een M7.0+ aardbeving zich ontwikkelt in de oceaan.

De Pacific Ocean (Stille Oceaan) seismische onrust is duidelijk.

Over het algemeen zijn de aardbevingen internationaal aan het aantrekken met meerdere M7.0+ aardbevingen, evenals de westkust van de VS. De situatie kan leiden tot een grote aardbeving van boven M6.0.

Sinds de M7.7 aardbeving plaatsvond, vindt er een verspreiding van seismische activiteit plaats. De huidige onrust breidt zich uit als een zwerm, en weg van de vele impactpunten van diepe aardbevingen, van Fiji tot Japan tot Indonesië.

Deze onrust is zelfs voor de toevallige waarnemer vrij duidelijk geworden, met meerdere M7.0+ aardbevingen in de afgelopen 30 dagen, in vergelijking met maandenlang geen aardbevingen in 2020. Bovendien heeft de aardbevingsactiviteit van M6.0+ zich westwaarts verspreid vanaf de locatie M7.7 op de Loyaliteitseilanden, naar Sumatra, Indonesië, en zelfs naar het noorden, naar de Filippijnen.

We mogen verwachten, dat de activiteit van het M5.0 bereik zal toeslaan langs de westkust, – waarschijnlijk het Baai gebied van Californië – vanwege het langzaam wegglijden van de plaat (ETS, episodische tremor en slip), die plaatsvindt van Vancouver Island richting de grens met Californië. Er waren duizenden trillingen in de afgelopen 10-12 dagen, terwijl de plaat aan het verschuiven is.

Centraal- en Zuid-Californië zouden nieuwe zwermen van aardbevingen kunnen verwachten, die zo hoog gaan als M4.9 nabij Salton Sea, onder andere.

Het noordwesten (Oregon, Washington en Vancouver Island) glijdt momenteel nog steeds weg met duizenden trillingen… wat betekent dat we waakzaam moeten zijn voor de mogelijkheid dat M7.0+ activiteit zich ontwikkelt in de oceaan op de perimetergrens rond de JDF (Juan De Fuca). We moeten waken zolang de ETS plaatsvindt tot aan een paar weken nadat het stilstaat, zoals in 2012 bijvoorbeeld het geval was.

 

2/11/2021 — West Coast / California Earthquake watch issued — Pacific seismic unrest obvious

 

Slow-slip gebeurtenissen zijn een belangrijke aanwijzing voor seismologen.

Ze kunnen dagen tot weken aanhouden! Meestal weten we dat aardbevingen hebben plaatsgevonden door het schudden van de grond en objecten, duidelijke grondbewegingen of door seismometermetingen. Maar wetenschappers hebben tot hun verbazing ontdekt, dat grote delen van het land op bijvoorbeeld het Noordereiland geruisloos en langzaam naar het oosten bewegen met wel 30 millimeter; dit soort bewegingen komt niet eens voor op seismografen! Deze slow-slip gebeurtenissen zijn aardbeving-achtige gebeurtenissen, met veel lagere slipsnelheden.

 

Bron:

https://www.youtube.com/c/DutchsinseOriginal/videos

You may also like