De ‘Killer Bee’ is het resultaat van een mislukt genetisch experiment. Die bijnaam heeft hij niet voor niets. De beestjes hebben een vrij negatieve reputatie vanwege hun agressiviteit. Een boze zwerm heeft dan ook al meerdere mensen het leven gekost.
Iets wat je zou verwachten van een roman van H.G. Wells…
De ‘killer bee’ is sciencefiction die uitkomt. Stel je voor: een groep goedbedoelende wetenschappers hoopt de toekomst van de honingbij te creëren: een sterkere versie van het originele beestje. De gedachte was: deze nieuwe bij zal meer bestuiven en langer leven en gedijen, ook in meer tropische gebieden, waar bijen niet zo vaak voorkomen.
De oplossing? De originele honingbij namaken
En dat deden ze: breng een kleine collectie Afrikaanse honingbijen naar Brazilië, om tests uit te voeren en de originele creatie na te maken. Maar, zoals de films altijd hebben voorspeld, ontsnapten enkele bijen… Het paren met de plaatselijke honingbij lijkt misschien niet zo’n slecht idee, maar aanvankelijk was het monster van Frankenstein dat evenmin! Nadat de bijen begonnen te paren en zich begonnen te verspreiden, was het duidelijk dat dit geen gewone honingbijen waren. Groter? Ja. Produceerden ze beter? Vast en zeker. Maar tegen welke prijs?
Killerbijensteken
De ‘Geafrikaniseerde honingbij’ (AHB) of ‘Killer Bee’, zoals het beestje ook wel wordt genoemd, heeft bewezen de bij te zijn, die je zou verwachten in een horrorfilm, waarin een experiment verkeerd is gegaan. Deze bij is extreem agressief en gemakkelijk te verstoren. De minste beweging kan een hele kolonie in een wrede aanval zetten, die lange afstanden kan volhouden en waarbij een zwerm van honderden betrokken is! De effecten van een Killerbijensteek zijn niet significant anders dan die van een Europese honingbij. Het gevaar echter schuilt in de hoeveelheid steken, die kunnen optreden bij een aanval. De kans dat je een keer door een dodelijke bij wordt gestoken, is onwaarschijnlijk. Maar als je de kolonie boos hebt gemaakt, word je meerdere keren gestoken door leden van de zwerm.
In 2009 bediende een 53-jarige man in Las Vegas, Nevada, een graaflaadmachine op een bouwplaats, toen hij onbewust het grondnest van een grote Geafrikaniseerde honingbijenkolonie verstoorde. Scott Allison van de brandweer van Clark County liet de kranten in Zuid-Nevada weten, dat ‘het net leek als iets uit een film’. De ziekenhuisautoriteiten meldden, dat de werknemer honderden keren over zijn hele lichaam was gestoken! Gelukkig draaiden de snel denkende brandweerlieden een brandweerslang aan en richtten deze op de man en de bijen. Ze waren in staat om hem net op tijd naar het ziekenhuis te brengen om zijn leven te redden.
Waar bevindt de beruchte honingbij zich?
Het is moeilijk om precies aan te geven, waar de Killer Bee zijn korf zal plaatsen. Killerbijen geven de voorkeur aan water, en zullen het genadeloos bewaken. Ze hebben zich ook goed aangepast aan droge woestijnklimaten, en zullen vaak grondnesten creëren, die weinig uiterlijke tekenen geven van een kolonie, waar honderden boze bijen wonen.
Rapporten van degenen die gestoken zijn, beschrijven de bijenkorfverstoring over het algemeen als onwetend, zonder enig idee dat ze op de radar van de bijen stonden.
Verspreiding
Sinds de introductie van de Geafrikaniseerde bij in 1957, hebben ze zich verspreid vanuit Brazilië en Noord-Argentinië, en hebben ze hun weg gevonden naar heel Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Trinidad, Mexico en zuidelijke staten in de VS, waaronder Arizona, Nevada, Texas, Zuid-West Arkansas, New Mexico en Californië. Ook is het beestje gezien in Florida, Louisiana en Georgia.
Killerbijen moeten nog doorbreken in de koudere klimaatstaten, maar zelfs dat gebied blijft misschien niet lang immuun.
De vraag blijft, hoe beheersen we de Killer Bee?
Of laten we de natuur gewoon haar gang gaan? Nu de Noord-Amerikaanse honingbij met uitsterven wordt bedreigd, bevinden wetenschappers zich in een dilemma. Want bijen zijn nodig in het bestuivingsproces; ze spelen daarom een cruciale rol in onze voedselketen. Met de afname van onder andere de reguliere bijenpopulatie hebben boeren een aanzienlijke terugval in de productie van gewassen gezien, en een mogelijke bedreiging voor de Amerikaanse landbouwsector. Deze hybride Killer-bijen hebben immers bewezen, dat ze net zo ideaal zijn om te bestuiven.
Verklaring dat het genetisch experiment fout is gegaan
“De vermenging van de twee honingbij-ondersoorten heeft uiteindelijk tot de hyperagressie geleid, die we in deze invasieve soort terugzien,” aldus één van de onderzoekers. Vervolgonderzoek moet nog uitwijzen, hoe het DNA van deze twee ondersoorten de agressieve afweerreactie precies beïnvloedt.
Bron: