Hoe ziet jouw leven er in de toekomst uit? Microchip in brein

Het NOS Jeugdjournaal bereidt kinderen nu al voor op een microchip in hun brein. De NOS gaat twintig jaar terug en vooruit in de tijd. Hoe ziet jouw leven er dan uit?

Nu, zij hebben het gevraagd aan de knapste koppen van tech-bedrijven en universiteiten, en zij kwamen met allemaal interessante uitvindingen, waar op dit moment aan wordt gewerkt…
Zie jij jezelf al tandenpoetsen met een bitje in je mond, of in een half uurtje met de hyperloop naar Parijs zoeven? Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar het zou best weleens realiteit kunnen worden. Dit hebben we voor je uitgezocht, zegt presentator Benjamin Kat:

20 jaar geleden, toen ik 11 was, zag de wereld er heel anders uit…

“YouTube moest nog worden uitgevonden, en films kon je niet streamen. Je keek ze op een videoband, die je moest huren in een soort winkel: de videotheek. Of je keek gewoon wat er op tv was.
Iets googlen kon al wel, maar dat ging super traag en je kreeg heel weinig zoekresultaten. Dus bijna iedereen gebruikte een encyclopedie.
En Whatsappen of Facetimen (videobellen) met je telefoon was onmogelijk; je belde elkaar met de vaste telefoon. Kijk, mobiele telefoons bestonden wel, maar de meeste mensen vonden ze maar onzin: ‘Het is niet echt nodig’…’Ik heb een antwoordapparaat’… ‘Als mensen mij willen bereiken, kunnen ze dat per brief doen. En is het dringend, dan ben ik telefonisch thuis te bereiken’. Wedden dat zij nu allemaal een smartphone hebben?”

Hoe ziet jouw leven er straks in de toekomst uit?

“Wat ga jij over 20 jaar heel normaal vinden? We hebben het voor je uitgezocht!”

 

Hoe ziet jouw leven er in de toekomst uit? Microchip in brein HD

 

En dit is hoe jouw leven er weleens uit kan komen te zien.

“In de toekomst kan je een chip in je hoofd laten plaatsen, waarmee je van alles kunt doen door er alleen maar aan te denken, zoals: je wekker zetten, en je favoriete playlist aanzetten. Over die chip straks meer.

’s Ochtends poets je natuurlijk je tanden, maar niet meer met een tandenborstel, maar met een bitje.

Daarna is het tijd om je ‘smart contacts’ (smart contactlenzen) in te doen: contactlenzen, niet bedoeld om scherper te kijken, maar om overal Augmented Reality te kunnen zien, een digitaal laagje met extra informatie. Je zou er zelfs mee kunnen gamen!

Om half 9 komt je zelfrijdende auto voorrijden voor je eerste afspraak: de huisarts. Want je kunt daar een vaccin halen tegen het ‘nieuwe Coronavirus: COVID-40’. Gelukkig is daar allang geen prik meer voor nodig, maar krijg je gewoon een pleister met ultradunne naaldjes, die het vaccin in je lichaam spuiten. Pijn doet het niet, alleen een beetje jeuk misschien.

Na de huisarts ga je naar je werk. In je zelfrijdende auto hoef je natuurlijk niet op de weg te letten, en kun je even iets voor jezelf doen, zoals het nieuws checken op je tablet. Die is zo dun als papier, en kun je gewoon uitrollen of opvouwen!

Als je naar buiten kijkt, zie je een rij auto’s voorbij vliegen. Het is de Koninklijke stoet van Koningin Amalia. Vliegende auto’s zijn er wel, maar alleen voor mensen die het kunnen betalen! En terwijl je de colonne van Amelia nakijkt, krijg je een bericht van je vader op je ‘smart contacts’…

Ja, en die hyperloop is een soort trein, waarmee je via een buis van plek naar plek kunt; hij gaat super snel, sneller dan een vliegtuig! Dan ben je dus binnen een half uurtje in Parijs!”

Dit is nog maar een glimp van de toekomst.

“Aan al deze dingen wordt op dit moment gewerkt. Maar we weten natuurlijk niet, of ze ook echt gebruikt gaan worden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de chip in je hersenen, weet je nog…? De (hersen-)chip bestaat eigenlijk al, maar je kunt hem nog lang niet gebruiken. Ze zijn nog maar net begonnen met experimenteren. Dus dat duurt nog wel even. De makers willen in de toekomst mensen helpen met de chip, zeggen ze, bijvoorbeeld mensen met een hersenbeschadiging, die daardoor niet kunnen zien of lopen. Zo’n chip zou dat kunnen oplossen, is het idee.”

Maar uiteindelijk hopen de makers, dat iedereen de chip gaat gebruiken, omdat je er van alles mee zou kunnen doen:

“Googlen met je gedachten bijvoorbeeld…
Maar ook in één keer dingen leren, door ze te downloaden, zonder dat je hoeft te oefenen, zoals al je huiswerk bijvoorbeeld, een cursus pianospelen, of een cursus Italiaans. Dan hoef je dus nooit meer woordjes te stampen.
En via de chip zou je zelfs met elkaar kunnen praten, een soort telepathie dus… Deze (smartphone) hebben we dan dus niet meer nodig!”

Predictive Programming

Veel kijkers worden zo vandaag de dag ‘op een prettige manier’ beïnvloed en aangespoord om dit te gaan doen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het heet Predictive Programming, predicatieve programmering, in dit geval van de jonge kijkers.

 

Is de toekomst misschien toch dichterbij dan we dachten?

De naam Elon Musk ken je vast wel; hij zegt dat hij klaar is voor de uitdaging. Hij verwacht namelijk dat hij begin volgend jaar de eerste chip in iemands brein mag plaatsen. Best wel een bizarre gedachte, dat mensen dadelijk echt een chip in hun brein laten planten. Het is natuurlijk niks nieuws, dat wereldwijd steeds meer mensen een RFID-chip in hun arm of hand laten plaatsen, zodat ze betalingen, enzovoorts, kunnen doen. Toch is een chip in je brein wel next level.

Klik bovenin op het zoekpictogram en ontdek meer over de chip, bijvoorbeeld.

 

Bronnen:

https://www.youtube.com/watch?v=ZSvAD7wUQJ0&feature=emb_logo

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2347484-uitgezocht-hoe-ziet-jouw-leven-er-over-20-jaar-uit.html

You may also like