Hybride computer: Techbedrijven maken computerchips met menselijke hersencellen

Hybride chip van de toekomst: ‘We hebben een nieuwe biologische chip gemaakt, met behulp van in het laboratorium gekweekte menselijke neuronen’.

Eindtijdnieuws.com
6 juni 2022

 

Wetenschappers willen de eerste ‘Brain-on-Chip AI’-computer bouwen, een hybride computer die hersencellen (neuronen) combineert met computerchips. In december 2021 werden neuronen reeds ingebouwd in een computerchip.

Het is 2030…

En we staan ​​op ’s werelds grootste tech-conferentie, CES, in Las Vegas. Een menigte heeft zich verzameld, om te zien hoe een groot technologiebedrijf zijn nieuwe smartphone onthult…
De CEO komt naar het podium. Hij kondigt de Nyooro aan, die de krachtigste processor bevat, die ooit gezien werd in een mobiele telefoon! De Nyooro kan een verbazingwekkende triljoen bewerkingen per seconde uitvoeren, wat duizend keer sneller is dan smartphone modellen uit 2020. Hij is ook tien keer energiezuiniger, met een batterij die tien dagen meegaat.

Een journalist vraagt: “Welke technologische vooruitgang heeft zo’n enorme prestatiewinst mogelijk gemaakt?”
De president-directeur antwoordt: “We hebben een nieuwe biologische chip gemaakt, met behulp van in het laboratorium gekweekte menselijke neuronen. Deze biologische chips zijn beter dan siliciumchips, omdat ze hun interne structuur kunnen veranderen, zich kunnen aanpassen aan het gebruikspatroon van een gebruiker, en ze leiden tot enorme efficiëntiewinsten”.
Een andere journalist vraagt: “Zijn er geen ethische zorgen over computers die menselijke hersenmaterie gebruiken?”

Hybride chip ontwikkeling

Hoewel zowel de naam als het scenario fictief is, is dit een ontwikkeling die we nu onder ogen moeten zien. Want in december 2021 kweekte Cortical Labs in Melbourne groepen neuronen, die werden ingebouwd in een computerchip. De resulterende hybride chip werkt, omdat zowel hersenen als neuronen een gemeenschappelijke taal delen: (gratis) elektriciteit.
In siliciumcomputers reizen elektrische signalen langs metalen draden, die verschillende componenten met elkaar verbinden. En in de hersenen communiceren neuronen met elkaar door middel van elektrische signalen over synapsen (verbindingen tussen de zenuwcellen).

In het Dishbrain-systeem van Cortical Labs worden neuronen gekweekt op siliciumchips

Deze neuronen werken als draden in het systeem, en verbinden verschillende componenten met elkaar. Het grote ‘voordeel’ van deze benadering is, dat de neuronen hun vorm kunnen veranderen, groeien, repliceren, of afsterven, als reactie op de eisen van het systeem.
Dishbrain zou het arcadespel Pong sneller kunnen leren spelen dan conventionele AI-systemen. De ontwikkelaars van Dishbrain zeiden:

“Zoiets heeft nog nooit eerder bestaan… Het is een geheel nieuwe manier van zijn. Een versmelting van silicium met neuron.”

 

Tja, ons menselijk brein kan nu eenmaal ingewikkelde berekeningen oplossen, waar een machine niet aan kan tippen. Voor de elite zijn er echter geen morele grenzen.

Organische computers in vroeg ontwikkelingsstadium

Cortical Labs gelooft dat zijn hybride chips de sleutel kunnen zijn tot het soort complexe redeneringen, dat de huidige computers en AI niet kunnen produceren. Een andere startup, Koniku, die computers maakt van in het laboratorium gekweekte neuronen, gelooft dat hun technologie een revolutie teweeg zal brengen in verschillende industrieën, waaronder landbouw, gezondheidszorg, militaire technologie en luchthavenbeveiliging. Andere soorten organische computers bevinden zich ook reeds in een vroeg ontwikkelingsstadium!

Computers van nu overtroffen door het brein van mens en dier

Hoewel siliciumcomputers onze samenleving hebben getransformeerd, worden ze nog steeds overtroffen door de hersenen van de meeste dieren. Het brein van een kat, bijvoorbeeld, bevat 1000 maal meer gegevensopslag dan een gemiddelde iPad! En een kat kan deze informatie een miljoen keer sneller gebruiken. Het menselijk brein, met zijn biljoen neurale verbindingen, is in staat om 15 triljoen bewerkingen per seconde uit te voeren!
Dit kan tegenwoordig alleen worden geëvenaard door enorme supercomputers, die ook nog eens enorme hoeveelheden energie gebruiken. Het menselijk brein gebruikt slechts ongeveer 20 watt aan energie, of ongeveer evenveel als nodig is om een ​​gloeilamp te laten branden. Er zouden 34 kolencentrales nodig zijn, die 500 megawatt per uur genereren, om dezelfde hoeveelheid gegevens in één menselijk brein op te slaan in moderne dataopslagcentra.

Bedrijven hebben geen hersenweefselmonsters van donoren nodig

Nee, zij kunnen de neuronen, die ze nodig hebben, eenvoudig in het laboratorium uit gewone huidcellen laten groeien met behulp van stamceltechnologieën. Wetenschappers kunnen cellen uit bloedmonsters of huidbiopten construeren tot een soort stamcel, die vervolgens elk celtype in het menselijk lichaam kan worden.

Is er wel toestemming van de donor?

Weten mensen, die weefselmonsters leveren voor technologisch onderzoek en ontwikkeling, dat het kan worden gebruikt om neurale computers te maken?
Ongetwijfeld zullen onwetenden veel meer bereid zijn hun huidcellen te doneren dan hun hersenweefsel (hersendonatie)! Want hersenen worden nu eenmaal gezien als gekoppeld aan onze unieke identiteit.

Als de neurale computers gemeengoed worden, reizen er nog meer problemen!

In het onderzoek van Cortical Lab met Dishbrain ontdekten ze, dat menselijke neuronen sneller leerden dan neuronen van muizen. Kunnen er ook verschillen in prestaties zijn, afhankelijk van wiens neuronen worden gebruikt? Kunnen Apple en Google bliksemsnelle computers maken met behulp van neuronen van onze beste en slimste mensen vandaag? En zou iemand weefsels van overleden genieën, zoals Albert Einstein, kunnen bemachtigen om gespecialiseerde neurale computers in een beperkte oplage te maken?

Schandaal rond Henrietta Lacks, een Afro-Amerikaanse vrouw

Haar cellen werden, zonder haar medeweten en toestemming, op grote schaal gebruikt in medisch en commercieel onderzoek! Ja, de cellen van Henrietta (HeLa-cellen) worden nog steeds gebruikt in toepassingen, die enorme hoeveelheden inkomsten genereren voor farmaceutische bedrijven (Big Pharma), waaronder recentelijk om COVID-vaccins te ontwikkelen! De familie Lacks heeft nog steeds geen vergoeding ontvangen.

Computers met een bewustzijn en pijnsensatie?

Een andere belangrijke ethische overweging voor neurale computers is, of ze een vorm van bewustzijn kunnen ontwikkelen en pijn kunnen ervaren. Het is in ieder geval mogelijk dat een dergelijk systeem onvoorspelbare prikkels als pijn gaat ervaren, en de voorspelbare prikkels als plezier.
Er is (nog) geen bewijs, dat neuronen op een schaaltje kwalitatieve of bewuste ervaring hebben. Dus ze kunnen niet van streek zijn en, zonder pijnreceptoren, kunnen ze ook geen pijn voelen. Tenminste, dat is wat ze het publiek willen laten weten, en ook: ‘het enige dat dit werk doet, is dat neuronen zich op hun meest basale niveau kunnen gedragen, zoals de natuur het bedoeld heeft’.
Ik betwijfel het!

Volgens de fakestream media bevinden we ons in de vroege stadia van neurale computing, dus zouden we nog ‘tijd genoeg over moeten hebben om over deze problemen na te denken’.

Ook in Nederlands is men druk in de weer met hybride computers

Wetenschappers aan de TU Eindhoven willen ook daar een hybride computer bouwen, die bestaat uit hersencellen en chips van silicium. Wetenschappers willen namelijk de eerste ‘Brain-on-Chip AI’-computer creëren.

 

Zie ook:

https://eindtijdnieuws.com/de-mobiele-telefoon-van-de-toekomst-wordt-in-je-hoofd-geimplanteerd/

 

Bron:

Tech firms are making computer chips with human cells – is it ethical?

You may also like