X-Klasse zonnevlammen schokken het magnetisch veld van de Aarde

Een X1.9-klasse zonnevlam schokte het aardmagnetisch veld afgelopen week; daarna volgden er nog twee. Het aardmagnetisch veld is sinds de jaren 1800 met 20% verzwakt en het gaat in versneld tempo door.

Eindtijdnieuws.com
16 januari 2023

 

De krachtige X1.98-zonnevlam van 9 januari deed iets zeldzaams: het schokte het magnetische veld. X-klasse zonnevlammen zijn de krachtigste soort zonnevlammen, en kunnen leiden tot radio-uitval en stralingsstormen over de hele planeet als ze de aarde raken.

De schok begon om 18:46 UT, en werd gedetecteerd door vele magnetische observatoria aan de dagzijde van de aarde ten tijde van de X-klasse zonnevlam.

Het fenomeen staat officieel bekend als een ‘magnetisch haakwerk’

Straling van de zonnevlam ioniseerde de bovenkant van de atmosfeer van de aarde, en veroorzaakte stromingen van 60 km tot 100 km boven het aardoppervlak. Deze stromingen veranderden op hun beurt kortstondig het aardmagnetisch veld.

Gelukkig werd alles een paar minuten later weer normaal, maar het laat zien waartoe de zon in staat is, vooral gezien de steeds afnemende magnetische veldsterkte van onze planeet. Het aardmagnetisch veld is sinds de jaren 1800 met 20% verzwakt, terwijl deze verzwakking steeds sneller gaat!

De afnemende magnetosfeer van de aarde is te wijten aan twee belangrijke factoren: 

1  Lage zonneactiviteit
2  De zich verplaatsende magnetische polen van onze planeet

Naarmate de aarde haar magnetische dipoolvorm verliest – door het verschuiven van haar polen – verzwakt de algehele veldsterkte. Haar beschermend schild tegen mogelijk schadelijke ruimte-energie vermindert. Dit betekent, dat elke versterking van de zonnewind, elke keer dat de aarde door de zonnestraling gaat, en elke CME, een steeds grotere impact heeft dan normaal, zowel direct op de hogere atmosfeer, als ook indirect, via de evenaar-reizende golven van de ionosfeer, die afkomstig zijn van de aurora.

Leken niet op de hoogte van deze data:

In het jaar 2000 wisten we, dat het veld sinds de jaren 1800 10% van zijn kracht had verloren.
In 2010 ging nog eens 5% verloren.
Verdere versnellingen vonden plaats in de afgelopen jaren, 2015 en 2017.

Wij leken waren echter niet op de hoogte van aanvullende verliesgegevens!

Binnenkort nieuwe omkering van de polen

Migrerende magnetische polen geven aan, dat er binnenkort weer een ‘flip’ of ‘omkering’ op komst is.
Dit zou betekenen, dat we scènes zouden gaan zien, die lijken op het ‘einde der tijden’.

Ook nogal toevallig veroorzaakte de X-klasse zonnevlam van zondag geen Coronale Massa Ejectie (CME) naar de aarde. De zonnevlam was intens genoeg, maar kleine tot geen uitstoten verlieten de zon, vermoedelijk. We hebben geluk gehad, deze keer…

SpaceWeatherLive: Een veelbelovende start van 2023 voor onze zon, aangezien ze zojuist de op één na sterkste zonnevlam (X1.98) van de huidige zonnecyclus heeft geproduceerd. Inkomend zonnevlekgebied 3184 was de bron. De zonnevlam was impulsief, en waarschijnlijk verliet er weinig tot geen ejecta de zon:

 

Drie grote zonnevlekken (AR3181, 82 en 84) blijven achter op de naar de aarde gerichte zonneschijf, alle met onstabiele ‘delta-klasse’ magnetische velden, die in staat zijn tot sterke explosies. NOAA-voorspellers waarschuwden dat er 10 januari 35% kans was op meer X-klasse zonnevlammen. En op 11 januari meldde dutchsinse een derde zonnevlam in deze klasse.

Hoewel er veel factoren bij betrokken zijn…

Wanneer een langdurige X9+-klasse zonnevlam ons rechtstreeks raakt, is het voorbij voor een groot deel van het elektriciteitsnet van de aarde

 

Don’t be scared; be prepared

 

Bron:

Coldest Temperature Since 2002 + X1.9-Flare ‘Jerks’ Earth’s Magnetic Field

You may also like