Wat nu als blijkt dat 2 tot 3 eieren per dag juist heel gezond is?

Een gepubliceerde studie van de Universiteit van Alabama in Birmingham, VS, heeft aangetoond dat een dieet van koolhydraatarm voedsel – inclusief drie eieren per dag – voor ons het gezondst is als we op leeftijd komen. Het helpt tegen zwaarlijvigheid, tal van ziekten, en is juist gezond voor de slagaders.

Ondanks de jarenlange gezondheidswaarschuwingen over hoe eieren het cholesterolgehalte verhogen, verbetert het eten van eieren eigenlijk de gezondheid van de slagaders, het vermindert het risico op type 2 diabetes (ouderdomsdiabetes) en hartaandoeningen, en helpt ons zelfs om gewicht te verliezen.

Wist u dat het eten van 2 tot 3 eieren per dag juist heel erg gezond is?

Het eten van drie eieren per dag – waarbij het advies ooit is geweest om niet meer dan drie eieren per week te eten – verbetert het algehele cholesterolprofiel van het lichaam, en vermindert het risico op hart- en vaatziekten! Het vetarme dieet met weinig koolhydraten lijkt vooral gezond bij oudere mensen.

Koolhydraatarm versus vetarm

De onderzoekers zetten 34 zwaarlijvige mensen, tussen 60 en 75 jaar oud, gedurende acht weken op een zeer laag koolhydraatarm dieet of een vetarm dieet.
De mensen op het koolhydraatarme dieet, verloren 10% van het lichaamsvet, terwijl de mensen op het vetarme dieet slechts 2% verloren. Daarnaast zag de ‘koolhydraatarme groep’ ook hun insulinegevoeligheid verbeteren en hun vastende insulinespiegels dalen, wat suggereert dat ze hun risico op diabetes en hartaandoeningen hadden verlaagd.

Cholesterol hoax

Eén van de locomotieven, die valselijk de cholesterol-hoax trein in volle vaart lieten denderen, was het Time Magazine met Dr. Ansel Keys op de cover. Maar feitelijk was zijn onderzoek ernstig frauduleus, door het opzettelijk weglaten van data, die aan het cholesterolonderzoek een volledig andere uitkomst gegeven zouden hebben!

Eieren, een belangrijke en voedselrijke voedselbron

Hoofdonderzoeker was Amy Goss. Ze zegt het volgende over haar bevindingen: “Eieren zijn een belangrijke, voedselrijke voedselbron, die van vitaal belang is voor de groei en ontwikkeling, en voor het behoud van de spiermassa. Het  koolhydraatarme dieet kan speciale voordelen hebben voor oudere mensen vanaf 65 jaar, een bevolking met een hoog risico op chronische ziekten, terwijl het nodig is om spiermassa te behouden.”

 

Waar komt die cholesterol-reputatie vandaan bij eieren? 

Eieren hebben ten onrechte een slechte reputatie gekregen. Helaas geloven vandaag de dag nog steeds veel mensen de verkeerde informatie omtrent het ei. De cholesterolmythe besmette ook de reputatie van het eten van eieren. Je kunt geen gesprek beginnen over eieren, of de andere partij komt, bijna reflexmatig, met de opmerking over ‘cholesterol… Fout!’
Ook veel reguliere artsen zouden zeggen, dat eieren je cholesterol verhogen, en dat je ze daarom moet vermijden. Sommigen beweren zelfs, dat alleen het eiwit gebruikt zou moeten worden, vanwege het cholesterol in de eierdooier. Ook zijn er nog steeds artikelen te vinden, die het idee verspreiden dat eieren schadelijk zijn, en dat men ze zou moeten vermijden om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Propaganda met succes verspreid in de media en door de farmaceutische industrie

Maar vele natuurgeneeskundigen weten, dat eieren goed zijn voor het menselijk lichaam, en dat reguliere artsen het bij het verkeerde eind hebben! Wat meer is, eieren zijn in feite een superfood, die boordevol voedingsstoffen, vitaminen en gezondheidsvoordelen zitten!

Angst voor een te hoog cholesterol volledig van tafel geveegd

En niet alleen dat, meerdere studies hebben uitgewezen dat eieren het LDL cholesterol niet verhogen, maar juist verlagen! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat degenen, die drie eieren per dag aten gedurende twaalf dagen, een lager LDL cholesterol en een verhoogd HDL hadden. Een ander onderzoek laat zien, dat degenen die vier of meer eieren per week aten, een lager cholesterol hadden dan degenen, die maar één ei per week aten.

eggs are in fact superfood, but they don't want you to know

 

Dit is waarom eieren gezond voor je zijn:

* Boordevol vitaminen en mineralen – waaronder vitamine A, B, C, D, E, K

* Verlaagt de bloeddruk – peptiden in het ei helpen een hoge bloeddruk te verlagen.

* Eiwitrijk – een ei bevat 6 gram eiwitten.

* Omega 3 – eieren bevatten een hoog gehalte aan essentiële omega 3 vetzuren, een voedingsstof dat goed is voor je hart.

* Negen essentiële aminozuren – het ei is de enige voedingssoort dat alle negen essentiële aminozuren bevat.

* Cholesterolverlagend – hoewel eieren cholesterol bevatten, hebben studies uitgewezen dat eieren het LDL cholesterol verlagen en het HDL (goede cholesterol) verhogen.

* Goed voor de hersenen en zenuwstelsel – een ei bevat twintig procent van de dagelijks aanbevolen inname van insuline en choline. Ongeveer 90% van de Amerikanen heeft een tekort aan choline.

* Luteïne en Zeaxanthine – deze carotenoïden zijn essentiële stoffen voor de ogen; ze beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.

* Tryptofaan en Tyrosine – deze twee aminozuren bevatten goede eigenschappen van de antioxidant. Trytofaan is belangrijk, omdat het wordt omgezet in serotonine, een stof dat je humeur verbetert en wordt omgezet in melatonine, wat weer een goede slaap bevordert.

* Macula degeneratie – eieren beschermen de ogen tegen de ontwikkeling van ouderdom gerelateerde macula degeneratie (een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies), dankzij de luteïne en zeaxanthine.

* Vitamine B12 – deze vitamine is belangrijk voor het omzetten van homocysteïne naar moleculen als glutathion, een belangrijk antioxidant.

* Calciumrijk – een ei bevat vijftig milligram (5%) calcium. Hoewel het geen grote bron van calcium is, kan een verhoogde inname wel het risico op Colonpoliep (dikke darm poliepen) en borstkanker verlagen.

* Hartproblemen – de choline in eieren is cruciaal in het verlagen van ontstekingen, die tot hartkwalen leiden.

* Geboorteafwijkingen – eieren bevatten foliumzuur, een stof die geboorteafwijkingen helpt te voorkomen tijdens de zwangerschap. Een ei bevat 44 milligram (11%) foliumzuur.

* Vitamine A –  een ei bevat 19% vitamine A van de AHD (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), dat een belangrijke rol speelt in het versterken van het immuunsysteem.

* Haar en nagels – zwavel, vitaminen en mineralen in het ei bevorderen de groei van haar en nagels.

* Oxidatieve stress – selenium in eieren vermindert oxidatieve stress.

* Tumoren – selenium in eieren kan kanker voorkomen, in het bijzonder prostaatkanker.

* Ogen – de antioxidanten in eieren beschermen de ogen ook tegen de blootstelling aan UV straling.

* Staar – de antioxidanten worden ook in verband gebracht met een vermindering van de ontwikkeling van staar (cataract) op latere leeftijd.

* Immuunsysteem – het ijzer in eieren draagt bij aan een gezond immuunsysteem en een normale productie van rode bloedcellen.

* Gewichtsverlies – bij een onderzoek van de Louisiana State University verloren de deelnemers, die eieren aten in plaats van bagels, meer gewicht en kregen zij meer energie.

* Borstkanker – onderzoek wijst uit dat vrouwen, die een grote hoeveelheid choline consumeerden, 24% minder kans op borstkanker hadden.

* Vitamine D – de meerderheid van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D, wat cruciaal is voor een gezond immuunsysteem en het voorkomen van kanker. Een ei bevat 41 IE van de 600 IE dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine D.

* Ontstekingen – Choline vermindert de kans op ontstekingen in het lichaam. Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met een verhoogd risico op osteoporose, Alzheimer, cognitieve afwijking en diabetes type 2.

* Foetus – Choline in eieren is essentieel voor zwangere vrouwen voor de hersenontwikkeling en het voorkomen van een neuraal buisdefect.

* Hartaanval en beroerte – meerdere onderzoeken hebben uitgewezen, dat eieren bloedproppen kunnen voorkomen, wat de kans op een hartaanval en beroerte vermindert.

* Geheugen – het hoge aantal vitaminen en voedingsstoffen in eieren, met name choline, verbeteren de geheugenfunctie en cognitieve vermogens.

* Goedkoop

* Afwisseling – er zijn talloze manieren om een ei te bereiden: rauw, als roerei of omelet, gebakken of gekookt…

 

Mogelijk zijn biologische eieren een gezondere keuze, hoewel een etiket tegenwoordig niet alles meer garandeert!

 

Bron:

https://www.wanttoknow.nl/nieuws/heel-gezond-leven-2-tot-3-eieren-per-dag/

You may also like