Spectaculaire dronebeelden: Vulkaanuitbarsting in IJsland voor het eerst in 800 jaar

IJslandse officials zeggen dat dit de eerste keer in 800 jaar is, dat de vulkaan is uitgebarsten. De vulkaan Fagradalsfjall is uitgebarsten op zo’n 120 kilometer van de hoofdstad Reykjavik. Meer dan vijfhonderd mensen moesten hun huizen verlaten.

Het is voor het eerst sinds 1823 dat er een uitbarsting is op dat deel van het eiland.

Bjorn Steinbekk, een IJslandse dronepiloot maakte de beelden afgelopen vrijdag. Hij zette de beelden op zijn Facebook. Op Twitter zien we ook veel filmpjes van de uitbarsting. Gelukkig was de uitbarsting klein en heeft niemand in gevaar gebracht. In plaats daarvan heeft het de wereld een aantal ontzagwekkende uitzichten gegeven op de lava, die uit de grond stroomt.

Duizenden kleine aardbevingen

De vulkaanuitbarsting begon, nadat het eiland werd getroffen door duizenden kleine aardbevingen.
De dronepiloot dacht, ‘Dat moet ik filmen!’ en pakte zijn drone. Het resultaat is super gave beelden.

 

Into the crater!

 

Vulkaanuitbarsting Fagradalsfjall

Op 19 maart 2021, rond 21.30 uur, begon de vulkanische uitbarsting. Het IJslandse Meteorologische Bureau (IMO) rapporteerde een spleetopening van 600 à 700 meter, die lava begon uit te spuwen. Hoewel er wordt gezegd dat er geen gevaar voor de bewoners bestaat, houdt men wel rekening met vervuiling door zwaveldioxide.

Voor het eerst in 6000 jaar!

Hoewel het de eerst bekende uitbarsting op het schiereiland is in 800 jaar, is dat van deze berg na maar liefst 6000 jaar. Fagradalsfjall is een tufsteenberg op het schiereiland Reykjanes in IJsland. De berg is van oost naar west langgerekt en ongeveer 385 meter hoog. Daarmee is het de hoogste berg op Reykjanes.

 

Bron:

https://www.theverge.com/tldr/2021/3/22/22344113/iceland-volcano-eruption-drone-footage-fagradalsfjall

You may also like