Het ritueel van de 12 druiven met Oud en Nieuw aan het licht gebracht!

De 12 ‘geluksdruiven’: een grote, diepgewortelde Oudejaarstraditie en bijgeloof in Spanje en de Filipijnen onder andere. Het eten van de 12 druiven tijdens Oudejaarsavond zou u geluk en voorspoed en welvaart brengen voor de komende 12 maanden in het nieuwe jaar.

Op Oudejaarsavond is het over de hele wereld feest, ook in Spanje. We staan ​​stil bij de goede dingen, die het afgelopen jaar ons heeft gebracht, en we hopen dat het nieuwe jaar een geweldig jaar wordt.

12 Druiven van geluk

Spanje heeft haar eigen oudejaarstraditie, en viert de overgang van het oude naar het nieuwe jaar met 12 geluksdruiven (witte druiven).
Het eten van 12 druiven om middernacht op Oudejaarsavond is zowel een traditie als een bijgeloof. Zelden dat een Spanjaard zijn druiven overslaat, omdat hij anders het risico loopt het komende jaar zijn lot te vergiftigen. De eerste 12 seconden van het nieuwe jaar van de Spanjaarden zijn wat rustiger en intenser, aangezien iedereen zich concentreert op het eten van alle 12 van de ‘wonderbaarlijke druiven’, die de komende 12 gelukkige maanden symboliseren!

Wel, het eten van de 12 druiven garandeert vrijwel zeker dat je het jaar begint met een beetje meer adrenaline, uit angst om druiven te missen… en hoogstwaarschijnlijk wat gelach. Hoewel het doel, om de 12 druiven op tijd binnen te krijgen, kan leiden tot een wedstrijd van wie más macho rond de tafel zit, is de grootste uitdaging waarschijnlijk om niet te kokhalzen, wanneer je ze in je mond propt en ze snel probeert door te slikken. Je bent namelijk een valse starter, als je bezorgd bent om alle 12 druiven binnen te krijgen, en daarom de eerste begint te eten vóórdat de klok 12 uur slaat, wat niet telt en ongeluk zou brengen… Gelukkig Nieuwjaar!

Er zijn verschillende verklaringen voor dit bijgelovig ritueel:

Men zegt dat alles begon in 1882. Zeker is dat het ritueel begon in 1895. Destijds dronk de burgerlijke klasse champagne, en at ze druiven tijdens het Oudejaarsdiner. Een groep lokale bewoners besloot deze traditie ironisch te maken door naar de Puerta del Sol in Madrid te gaan om er druiven te gaan eten, vergezeld van het geluid van een klokkenspel.
Een andere theorie herleidt de traditie tot 1909. Dat jaar was er een zeer goede druivenoogst, en de producenten besloten meer output aan het product te geven door het als ‘geluksdruiven’ te verkopen.
Door de jaren heen is de traditie gepolijst. Sommigen geloven dat de 12 druiven gelijk staan ​​aan 12 maanden van het jaar, terwijl anderen ervan overtuigd zijn dat voor elke druif een wens in vervulling gaat.

Oud magisch erfgoed
In sommige gebieden wordt aangenomen dat het heksen en algemeen kwaad afweert. Hoewel deze ‘magie’ wordt behandeld als een oud erfgoed, wordt het tegenwoordig slechts gezien als een culturele traditie. De reden waarom 12 druiven worden gegeten, zou dus te maken hebben met de 12 klokslagen om middernacht, en met de 12 maanden van het jaar erop, waarbij elke druif een maand lang geluk brengt. Dus, de sleutel naar een ‘gelukkig nieuwjaar’? Eet druiven op Oudejaarsavond.

Hoe je dat doet?

Het eerste ding: om uw kansen op succes te vergroten, moet u ervoor zorgen dat u kleine druiven kiest! Vijfendertig seconden voor middernacht begint een tijdbal op de top van de klokkentoren van de Puerta del Sol naar de hoofdklok te vallen. Zodra de tijdbal de bodem bereikt, hoor je vier dubbele klokken. Onthoud dat je op dit moment niet de fout maakt om de druiven al te gaan eten. Als de klok middernacht slaat, beginnen de 12 klokken te klinken – één keer in de 3 seconden – dit is het moment om je druiven te eten!

Deze traditie werd ook overgenomen op plaatsen met een brede culturele relatie met Spanje en Latijns-Amerikaanse landen, evenals Spaanse gemeenschappen in de Verenigde Staten.
De Filippijnen hebben de traditie ook overgenomen.
Verder is de traditie onderdeel van de Latijns-Amerikaanse Kerstfestivals.

Rozijnen

In Argentinië wordt dit ritueel op sommige plekken uitgevoerd, veelal gebruikmakend van rozijnen.

 

Andere bijgeloof rituelen 

Het dragen van rood ondergoed op Oudejaarsavond is een andere populaire traditie in Spanje, ook geloofd om geluk en liefde te brengen in het nieuwe jaar.

In Italië: het eten van linzen op Oudejaarsavond brengt u geluk en geld voor de komende 12 maanden.

Er is ook een minder bekende traditie: simpelweg om een ​​gouden ring in uw glas champagne te doen en ervan te drinken, om volgend jaar rijkdom te verzekeren.

 

Mijn persoonlijke ervaring

In 2013 werd dit idee geïntroduceerd met de ‘boodschap’: ‘Sjana Tova! Een Goed Nieuwjaar!’, waarin men het (bij)geloof moest hebben dat deze 12 druiven gezegend werden door de Here Jezus Christus zelf. Hij zou dan verder elke vrucht omzetten in zegeningen bij het eten ervan op Oudjaar rond middernacht. Door Zijn licht zouden deze druiven worden gerijpt in ons, en zouden we onze verborgen gaven gaan zien. Direct daarna volgen er zinnen over tienden en giften, en wordt men herinnerd aan de boodschap: ‘De tienden!’

Begrijp me niet verkeerd, het is heel goed om dankbaar te zijn voor alle zegeningen, die God ons geeft.

De volgende boodschap over de 12 druiven luidde als volgt: ‘Het staat voor zegeningen: 12 druiven, neem deel hieraan!’ En ja, ik heb er ook deel aan genomen, maar moet u eerlijk bekennen dat ik nog nooit de aanwezigheid of aanraking van de Heer, van de Heilige Geest, heb mogen ervaren, terwijl ik het met volle overtuiging en heel mijn hart, geest en ziel deed, zoals werd ‘opgedragen’.

Later ben ik wel regelmatig het Heilig Avondmaal gaan vieren, uit dankbaarheid, want dit kun je ook best alleen doen. Toen ervoer ik dat de Here Jezus Christus heel dichtbij was, dat ik niet alleen was, en elke keer weer werd ik diep aangeraakt door Hem. Dank U, Heer!

 

Comment:

Hi Marion,

I’m so delighted and blessed to hear the Lord has shown you the truth about B and his ministry. I prayed for you and I thank God you are now free from that bondage. It was a powerful stronghold over you and me both, and yes manipulation is a form of witchcraft, but our God is so much bigger and stronger, and loved us too much to leave us in that darkness! You’re very talented at your research and your writing, I’m so glad to see that you’re still pursuing it. Thanks so much for the article you wrote about the 12 grapes, I certainly remembered participating in that ritual and felt the same as you: no revelation about my gifts, haha!

Despite all of that, my life has still prospered and accelerated after getting out of that ministry and I believe yours will too! Keep up the good work on these articles!

Shalom Sister!

Anonymous

 

Bronnen:

https://www.foodrepublic.com/2012/12/28/12-grapes-at-midnight-spains-great-new-years-eve-tradition-and-superstition/

https://thecorneradeje.com/en/welcome-the-new-year-with-grapes/

https://en.wikipedia.org/wiki/Twelve_Grapes

You may also like