De zeldzame diepzeehengelvis, behorend tot de zeeduivels, die op 13 november op het strand werd aangetroffen, leeft meestal zeer diep in de Stille Oceaan.
Is dit een nieuwe waarschuwing voor de kust van Californië?
Deze zeldzame Pacifische voetbalvis, een diepzeehengelvis, leeft op oceaandiepten van meer dan 600 meter.
Jay Beiler, die deze beelden maakte, vertelde dat hij de vis tegenkwam op Torrey Pines State Beach, het strand van San Diego.
“Eerst dacht ik dat het zoiets als een kwal of iets dergelijks was, en toen ging ik er wat aandachtiger naar kijken, en er stonden ook wat andere mensen omheen. Toen zag ik dat het deze zeer ongewone vis was. Het is het spul van nachtmerries – de bek zag er bijna bloederig uit! Ik zou zeggen dat het bijna 30 centimeter lang was.”
Rare, deep-sea Pacific footballfish washes ashore in SoCal beach
De Scripps Institution of Oceanography meldde dat de vis een Pacifische voetbalvis was, een van de grotere zeeduivelsoorten, die in de Stille Oceaan worden aangetroffen. De soort is echter slechts ‘een paar keer’ gezien in Californië, zei Ben Frable, manager van de verzameling mariene gewervelde dieren bij Scripps.
De Pacifische voetbalvissoorten leven op diepten tussen de 600 tot 1.000 meter, waar zonlicht niet doordringt, volgens de California Academy of Sciences.
Lichtgevende hengel om prooien aan te trekken
De vrouwtjes gebruiken een vlezige, lichtgevende hengel met lichtgevende bacteriën, dat uit hun hoofd steekt, om prooien mee aan te trekken.
Doordat het lijf van de hengelvis extreem flexibel is, kan het prooien van twee keer haar eigen grootte opslokken met haar scherpe naar binnen gerichte tanden!
De verschijning van mysterieuze diepzeevissen, die aanspoelen op de kust van de Ring van Vuur, wordt al lange tijd beschouwd als een onheilspellende voorbode van aardbevingen.
De voortplanting is al net zo luguber
Doordat diepzeehengelvissen elkaar slechts zelden tegenkomen, is ook de kans op het vinden van een partner voor de voortplanting klein. Daarom kent de diepzeehengelvis een bijzondere manier van voortplanten. Een mannetje is ongeveer tien keer zo klein als een vrouwtje, maar beschikt over een uitstekend reukvermogen. Hij brengt het eerste deel van zijn leven in duisternis door, rondzwemmend op zoek naar de geur van een vrouwtje. Als het mannetje eenmaal volwassen is, bijt hij zich vast in de buik van een vrouwtje, dat hij heeft kunnen vinden. Dan scheidt het mannetje een enzym af, waardoor de huid van het vrouwtje en zijn eigen huid met elkaar versmelten. Na verloop van tijd vergroeien beide vissen, totdat ze uiteindelijk dezelfde bloedsomloop en organen delen! Het mannetje dient dan alleen nog maar voor de productie van sperma, om op die manier het vrouwtje te bevruchten. Het mannetje blijft tot aan de dood van het vrouwtje aan haar vastzitten; hij zal dan uiteindelijk zelf ook sterven, omdat hij geen voedingsstoffen meer krijgt. Doordat het mannetje direct vergroeid is met het vrouwtje kan het vrouwtje eitjes leggen wanneer ze dat maar wil.
Bron: