Televisie is één van de meest effectieve hypnotische hulpmiddelen die er bestaat. Het kan een enorme invloed hebben op de manier waarop je denkt, je overtuigingen en geloof, en bijgevolg hoe je leven verloopt.
Je onderbewustzijn, dat al je herinneringen en overtuigingen met zich meedraagt en je maakt tot wie je bent, wordt rechtstreeks geprogrammeerd door televisie te kijken.
Een documentaire, getiteld ‘Pseudology: The Art of Lying’ vertelt wat velen van ons al vermoedden. Televisiekijken brengt de kijker wel degelijk in een suggestieve, bijna hypnotische gemoedstoestand, en onderdrukt ons vermogen om kritisch na te denken.
Pseudology: The Art of Lying | FULL DOCUMENTARY
De documentaire legt onder meer uit:
“Als je ooit een soort van mist in je gedachten hebt ervaren na het televisiekijken, dan ben je niet de enige.”
“De hersenen hebben vier toestanden waarin ze werkzaam zijn, en vier hersengolfpatronen. Delta is wanneer je diep slaapt. Theta is wanneer je in een lichte slaap bent. Alfa is wakker maar ontspannen; het is de denkmodus waarin je verkeert, wanneer je in de meest verhoogde staat van vatbaarheid bent, dus kwetsbaar! En dan is er nog Beta, de hoogst functionerende modus of toestand, zoals wanneer je een boek leest, of een zeer stimulerend gesprek met iemand hebt.”
Volgens onderzoeken, die teruggaan tot de jaren ‘60 van de vorige eeuw, hebben wetenschappers consequent vastgesteld, dat de hersenen, in minder dan één minuut televisiekijken, overschakelen van de Beta- naar de Alfastaat, waarin de geest ongelooflijk beïnvloedbaar is, en zijn vermogen verliest om duidelijk het verschil te bepalen tussen goed en fout.
“Na ongeveer 90 seconden kijken, begint de circulatie in de frontale kwab te dalen, en dat heeft eigenlijk een averechts effect.” ~ Dr. Neal Nedley
De frontale kwab is het deel van onze hersenen, dat zich bezighoudt met moraliteit, spiritualiteit, beoordeling en besluitvorming. Zonder deze kwab is onze persoonlijkheid vrijwel niet-bestaand, en hebben we in wezen geen zeggenschap of mentale verbinding met een hogere geestelijke kracht.
Als gevolg daarvan zijn onze levens steeds onbevredigender geworden. Hoe meer tijd we besteden aan het staren naar schermen, hoe minder tijd we besteden aan het bereiken van iets zinvols, en hoe minder we in staat zijn om te verwoorden wat ons leven zinvol maakt en betekenis geeft.
“Er zijn meer leuke dingen te doen dan ooit tevoren in de geschiedenis van de mensheid, maar toch hebben we meer depressies dan ooit tevoren in de geschiedenis van de mensheid. Meer angsten en geestelijke gezondheidsproblemen rijzen de pan uit over de hele wereld, en het entertainmentmedium is één van de belangrijkste redenen waarom dit gebeurt.”
Nog interessanter zijn de studies, die de invloed van nachtelijk televisiekijken onderzoeken op hoe iemand zich de volgende dag voelt. Het blijkt dat, hoe meer televisie je ’s avonds kijkt, hoe groter de kans is dat je de volgende dag een slechte dag hebt!
“Studies tonen duidelijk aan dat, wanneer je naar amusement gaat als een manier om plezier te maken, en het een gewoonte wordt, het risico op depressie en angst meer dan verdubbelt.”
Op een bepaalde manier beïnvloedt televisie niet alleen onze gemoedstoestand, maar in het verlengde daarvan ook de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen. Dr. Michael Rich is een expert op het gebied van het effect dat tv heeft op de geest, en beschrijft de ervaring van het kijken naar een 3D film als volgt:
“Dus wat doen je hersenen als je daar in de bioscoop zit te kijken naar een enorm scherm, een 3D-bril draagt, zwemt in surround sound, en de 24 beelden verwerkt die per seconde voorbijflitsen? Je hersenen verwerken die prikkels plichtsgetrouw – en doen weinig anders. In feite wordt je prefrontale cortex, die betrokken is bij impulsbeheersing, toekomstgericht denken en morele keuzes, in feite uitgeschakeld in dit proces. Dat is een deel van de reden waarom je ‘verdwaalt’ in de film.”
Miljoenen mensen worden dagelijks geprogrammeerd door de dingen die ze op tv kijken. Hun leven is een goede weerspiegeling van wat ze op het scherm zien. Zoek uit naar welke tv-programma’s iemand kijkt, en je weet ongeveer wat voor soort persoon hij of zij is.
Kies wat je ziet
En als je kijkt, kijk dan heel bewust. Probeer altijd je kritisch denkvermogen ‘AAN’ te houden, zodat je anderen niet toelaat je denkprocessen te beheersen.
Voor echte tv-verslaafden is het misschien niet makkelijk om schermtijd te schrappen.
Toch is er hoop. Er zijn genoeg alternatieven te vinden voor televisiekijken of het nieuws te volgen via je tv, boordevol desinformatie, om je vermogen om zelf na te denken terug te nemen.
Bron: