Camu Camu bevat het hoogste Vitamine C-gehalte van planten ter wereld

De geneeskracht van Camu Camu, een rijke bron van natuurlijke vitamine C, wint aan populariteit! Wat doen Camu Camubessen nog meer in het lichaam?

Eindtijdnieuws.com
7 oktober 2022

 

Camu Camu is een vrucht uit het Amazonegebied. Het fruit bevat de hoogste hoeveelheid vitamine C op aarde. Dat is wel dertig keer zoveel als het vitamine C-gehalte van een sinaasappel! Camu Camu wordt daarom door veel mensen als superfood aangeduid.

Camu Camu bevat een scala aan vitamines en mineralen: calcium, betacaroteen, proteïne, leucine, thiamine, valine en serine. Omdat Camu Camu een antioxidant is, kan het helpen de gezonde cellen in het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. 

Camu Camu kweken

De Camu Camustruik kan gecultiveerd worden, maar dat gebeurt nog niet op grote schaal. Hij houdt van grote hoeveelheden water en een subtropisch klimaat; de minimumtemperatuur moet net iets boven het vriespunt zijn. Een struik levert ongeveer 12 kilo bessen per jaar op. Het wordt hoog tijd dat de struik gecultiveerd wordt. Er wordt namelijk zo vaak van geplukt, dat hij in wilde vorm dreigt te verdwijnen. In sommige streken van Brazilië wordt de plant gecultiveerd, maar dan blijkt hij minder vitamine C te bevatten, zo bleek uit Braziliaans onderzoek in 2000. In hetzelfde onderzoek mat men wat er gebeurt als de bessen worden ingevroren. Door het invriezen daalt het vitamine C-gehalte verder, maar, zo stelden de onderzoekers hoopvol vast, het bevatte nog altijd meer vitamine C dan veel andere vruchten.

Eigenlijk te zuur om te eten

Camu Camu is populairder aan het worden. De bessen zelf smaken te zuur, hoewel er ook wel een drank van wordt gemaakt, in combinatie met suiker. Ook wordt er in sommige landen ijs gemaakt met Camu Camu smaak.

De Latijnse naam is Myrciaria dubia. In Brazilië wordt het ‘Caçari’ of ‘Araçá de água’ genoemd. Andere namen in Zuid-Amerika zijn Camu Camu, ook geschreven als Camucamu en Camocamo.

Natuurlijke vitamine C in Camu Camubessen poeder

Camu Camubessen poeder is een concentraat aan vitamine C! Slecht één gram van deze natuurlijke vorm van vitamine C is genoeg voor dagelijks gebruik. De belangrijkste medicinale waarde van vitamine C is dat deze stof antioxidanten elimineert en de functie van de witte bloedlichaampjes verbetert. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd uit het lichaam. Door de samenspraak van deze medicinale eigenschappen bestrijdt vitamine C infecties.

Voedingsstoffen in Camu Camu

In Camu Camu zit meer dan alleen vitamine C. Het bevat aminozuren, met name valine, leucine en serine. Verder zitten er anthocyaninen, flavonolen, flavanolen, catechinen, delfinidine 3-glucoside, cyanidine 3-glucoside, ellageenzuur, rutine, betulinezuur en galluszuur in. Bovendien bevat het betacaroteen, vitamine B1, calcium en ijzer.

Goed voor de lever

Camu Camu is goed voor de lever, zo concludeerden Japanse onderzoekers in 2010. Het is op dieronderzoek toegepast, door deze dieren een leverziekte te geven. Ja, u leest het goed. Na het eten van de bessen herstelde de lever zich weer van de schade, die het had opgelopen. De onderzoekers hebben geprobeerd uit te vinden welke stoffen verantwoordelijk zijn voor de lever beschermende functie. Men dacht dat dat vooral 1,4-dimethylmalaat was, maar het bleek dat, als deze stof werd toegediend, de leverherstellende werking niet plaatsvond.

Camu Camu tegen obesitas

In 2013 publiceerde een Braziliaans, academisch onderzoeksteam dat de hoeveelheid vetten in huid- en orgaanweefsels afnam. Voor dit onderzoek werden ratten gevoed met Camu Camubessen, en daarna geofferd, zodat alle organen onderzocht konden worden.

Camu Camu brengt veranderingen in de darmflora; het verhoogt het basaal metabolisme, waardoor muizen meer energie verbranden in plaats van het op te slaan. Ook beschermt Camu Camu tegen insulineresistentie, dat vaak optreedt bij mensen met overgewicht, wat leidt tot diabetes type 2. Het positieve effect op de stofwisseling (metabolisme) wordt veroorzaakt door de bacteriën, die in de darm leven. Camu Camu verandert namelijk de samenstelling van de darmflora. Sommige bacteriesoorten nemen in aantal af (bijvoorbeeld Lactobacillus), terwijl andere juist in aantal toenemen (bijvoorbeeld Akkermansia muciniphila). De veranderingen in de darmflora blijken zelfs zó belangrijk te zijn, dat wanneer de darmbacteriën van een met Camu Camu behandelde muis worden overgebracht naar de darmen van een muis zonder bacteriën, deze muis niet dik wordt van vet eten. Het is precies hetzelfde resultaat als wanneer deze muis zelf Camu Camu zou hebben gekregen.

De darmflora nu heeft een grote invloed op allerlei fysiologische processen in het lichaam! Bij mensen met overgewicht, bijvoorbeeld, is de darmflora opgebouwd uit de verkeerde soorten bacteriën. Dit heeft negatieve gevolgen voor het afweersysteem en de stofwisseling. Ook worden er minder hormonen in het lichaam afgegeven, die aangeven dat het tijd is om te stoppen met eten, als je geen honger meer hebt. Camu Camu zorgt er dus voor, dat ook de ‘hongerhormonen’ weer in een normale hoeveelheid afgegeven worden, waardoor je minder gaat eten.

Zou Camu Camu hetzelfde spectaculaire en beschermende effect op gewichtstoename bij mensen hebben?

Anno 2018 zou dit nog niet bekend zijn, hoewel we weten dat Big Pharma veel waarheden achterhoudt. Wel weten we, dat mensen met overgewicht een andere samenstelling hebben van hun bacteriën in de darmen in vergelijking met slanke personen. De hoeveelheid Akkermansia-bacteriën is bijvoorbeeld lager, en die van Lactobacillus hoger. Dit zijn precies twee van de bacteriesoorten, die door Camu Camu worden gereguleerd. Het is bekend dat de bacteriepopulaties in de darmen van muizen en mensen met overgewicht sterk vergelijkbaar zijn. Het lijkt dan ook aannemelijk, dat Camu Camu bij mensen dezelfde remmende werking heeft op gewichtstoename, door de soorten bacteriën in de darmen te optimaliseren.

Camu Camu bij oxidatieve stress

Een Japans onderzoeksteam publiceerde in 2008 een onderzoek naar de antioxidant activiteit van Camu Camu. De onderzoekers beginnen terecht met te stellen, dat oxidatieve stress een belangrijke factor is bij aderverkalking. Men nam een groep van 20 rokers, en gaf hen dagelijks een glaasje Camu Camu sap, waar omgerekend 1050 mg vitamine C in zat. Vervolgens zag men, dat allerlei indicators voor oxidatieve stress opmerkelijk daalden! Ook zag men, dat het sap een sterke ontstekingsremmende werking heeft. Aangezien ditzelfde effect nooit eerder was gezien bij kunstmatige of synthetische vitamine C, concludeerden de Japanners dat er naast vitamine C een andere, nog onbekende, werkzame antioxidant in Camu Camu moet zitten.

Camu Camu beschermt het DNA

In een Braziliaans onderzoek uit 2012 bleek dat Camu Camubessen anti-genotoxisch zijn. Genotoxisch betekent dat het giftig is voor het DNA, met andere woorden: het kan het DNA beschadigen. Camu Camubessen beschermen dus juist het DNA tegen deze beschadiging! Een beschadiging van het DNA kan bijvoorbeeld leiden tot kanker.

Goed voor het immuunsysteem

Het zaad van de Camu Camubes bevat veel van de triterpenoïde betulinezuur. Dit is een stofje, dat het immuunsysteem een boost geeft. Het kan daarom bijvoorbeeld verkoudheid en griep weren.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C

De Big Pharma ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ voor vitamine C is (slechts) 60mg. Veel orthomoleculair geneeskundigen geven gelukkig aan, dat dit veel te weinig is. Tussen de 100 en 200 mg vitamine C wordt al een stukje gezonder. Maar veel mensen slikken 500 of 1.000 mg natuurlijke vitamine C.

Wat doet vitamine C in je lichaam?

Vitamine C heeft een uitgebreide gezondheidswerking in het lichaam. De meesten kennen wel de verhalen over scheurbuik, een ziekte die zeevaarders tot 200 jaar geleden opliepen, en welke het gevolg was van een vitamine C tekort. Belangrijk om te weten is dat vitamine C onder meer:

de lever ondersteunt

de hartfunctie stimuleert

de bloedsomloop bevordert

de ademhaling verbetert

stemmingswisselingen vermindert

depressie en angst tegengaat

 

Goed te weten is, dat Camu Camu ook nog eens:

de bloedsuikerspiegel verbetert

de bloeddruk verbetert

chronische ontstekingen vermindert

bijdraagt aan een goede mondgezondheid

de serotoninespiegel kan verhogen

veroudering tegengaat

 

Hoe Camu Camu innemen?

Liefst innemen bij het eten van een maaltijd en de dagelijkse dosering niet overschrijden. Bewaar het supplement koel en droog en buiten het bereik van jonge kinderen.

Camu Camu supplementen zijn er in verschillende vormen, zoals poeder, pillen, capsules. Het wordt meestal vermalen tot poeder, en gemengd met zoetstoffen of vloeistoffen om de zure smaak van Camu Camu fruit enigszins te maskeren. Het kan daarom het beste worden gebruikt door het in smoothies en shakes te mengen. Je kunt het ook toevoegen aan havermout of yoghurt.

 

Ik had vanmorgen iemand over de vloer, die veel baat had bij Camu Camu, en zei dat de bessen onder andere meer energie geven. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid, dus ging ik eens op zoek…

 

Bron:

Mens en Gezondheid

You may also like