Aardbeving Alaska: een zeer krachtige aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter | Tsunami waarschuwing

Een aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter schudde het schiereiland Alaska woensdagnacht. De United States Geological Survey (USGS) ontdekte de aardbeving om 23:15 uur.

Een ondiepe aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter trof eind woensdag het schiereiland van Alaska, zei de United States Geological Survey, wat leidde tot een tsunami waarschuwing.

De aardbeving kon tot ver buiten het epicentrum worden gevoeld en is mogelijk rampzalig.

De aardbeving trof 56 mijl (91 kilometer) ten zuidoosten van de stad Perryville, zei de USGS, met een tsunami waarschuwing voor Zuid-Alaska en het schiereiland van Alaska.

De Amerikaanse regering heeft een tsunami waarschuwing afgegeven voor het zuidoosten van Alaska.

“Gevaarlijke tsunamigolven door deze aardbeving zijn mogelijk binnen de komende drie uur langs sommige kusten”, zei het Amerikaanse Tsunami waarschuwingssysteem in een verklaring.

Perryville is een klein dorp op ongeveer 500 mijl van Anchorage, de grootste stad van Alaska.
Een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter veroorzaakte in oktober tsunamigolven aan de zuidkust van Alaska, maar er werden geen slachtoffers gemeld door de MSM.

Alaska maakt deel uit van de seismisch actieve Pacifische Ring van Vuur.

Alaska werd in maart 1964 getroffen door een aardbeving met een kracht van 9,2 op de schaal van Richter, de sterkste ooit gemeten in Noord-Amerika. Het verwoestte Anchorage en ontketende een tsunami, die de Golf van Alaska, de Amerikaanse westkust en Hawaï teisterde. Door de aardbeving en de tsunami kwamen meer dan 250 mensen om het leven.

 

Bron:

8.2 magnitude earthquake off Alaskan peninsula, tsunami warning

You may also like