OpenAI topwetenschapper zegt dat geavanceerde AI mogelijk al een bewustzijn heeft

Het is een al lang bestaand debat dat dit weekend de headlines haalde: zal kunstmatige intelligentie (AI) ooit bewustzijn hebben, of is het al zover?

OpenAI toponderzoeker Ilya Sutskever ging naar Twitter, om zijn mening over de kwestie te geven.
Hij kreeg reacties van veel wetenschappers in het veld.

Heeft deze onderzoeker nu zijn mond voorbij gepraat?
Wie heeft gelijk?

“AI is bewust”, zegt Sutskever

Onderzoekers reageren woedend; wie had gedacht dat een ‘simpele’ tweet zo’n reactie teweeg kon brengen? Want de toponderzoeker van OpenAI deed deze week de opzienbarende bewering, dat kunstmatige intelligentie mogelijk al een bewustzijn heeft!

De hoofdwetenschapper van de onderzoeksgroep OpenAI tweette vandaag:

“Het kan zijn dat de grote neurale netwerken van vandaag al een beetje bewust zijn.”

 

Onnodig te zeggen dat dat een ongebruikelijk standpunt is.
Het algemeen aanvaarde idee onder AI onderzoekers is, dat de technologie de afgelopen tien jaar grote vooruitgang heeft geboekt, maar nog steeds ‘ver achterblijft’ bij de menselijke intelligentie, laat staan ​​dat het ook maar in de buurt komt van het bewust ervaren van de wereld, beweert Futurism.
Inderdaad, dat is wat de Fakestream media u doet geloven.

De vraag rijst: hoe ver zijn ze al gevorderd?

En sinds hoe lange tijd is dit mogelijke doel al bereikt met deze gevallen engelen technologie?

Het is mogelijk dat Sutskever een arrogant grapje maakte, schreef Futurism, maar het is ook denkbaar dat hij, als toponderzoeker bij één van de voornaamste AI groepen ter wereld, al ‘op ons neerkijkt’.
Hij is al lange tijd bezig met kunstmatige algemene intelligentie, ofwel AGI, hetgeen zou verwijzen naar AI welke op menselijk of bovenmenselijk niveau werkt.

‘AI zal alle problemen oplossen’

Tijdens zijn optreden in de AI documentaire ‘iHuman’, bijvoorbeeld, verklaarde hij zelfs dat AGI’s ‘alle problemen zullen oplossen die we vandaag hebben’, voordat hij waarschuwde dat ze ook ‘het potentieel zullen bieden om oneindig stabiele dictaturen te creëren’.

Machinebewustzijn

Deze tweet duidt echter voor de eerste keer aan, dat Sutskever, – die samen met Elon Musk en de CEO van het bedrijf, Sam Altman, in 2015 medeoprichter was van OpenAI, – lijkt te hebben beweerd dat het machinebewustzijn reeds gearriveerd is.

Nog vreemder is het feit, dat OpenAI werd opgericht als een non-profit organisatie, die specifiek bedoeld was om de risico’s, die bewuste machines met zich meebrengen, te verminderen – vóórdat ze in onderzoeken doken om krachtige AI tot stand te brengen.

De AI groep is geen onbekende in omstredenheid

OpenAI heeft ondertussen tijd besteed aan het maken van controversiële AI om, volgens de missie van het bedrijf, ervoor te zorgen dat ‘kunstmatige algemene intelligentie de hele mensheid ten goede komt’, schrijft Futurism. Werkelijk?

Het haalde ook de krantenkoppen, toen het alarmerend slimme GPT-3 model door een programmeur werd gebruikt om een ​​chatbot te maken, die zijn overleden verloofde nabootste, en toen een groep gamers de bot ervan probeerde te overtuigen om pedofiele inhoud te gaan verspreiden.
Sindsdien heeft OpenAI het GPT-3 model opnieuw geconfigureerd, dat zich nu veel ‘beter gedraagt’, aldus de media.

Onvermijdelijk, of achter de schermen reeds in volle gang?

Het kan zijn dat hypergeavanceerde AI onvermijdelijk is. Het kan ook zijn dat de voortgang uitdooft en we het nooit zien, of dat het erg lang duurt. Maar het is inderdaad schokkend om een ​​prominente expert te zien zeggen, dat we ‘nu al’ de opkomst van bewuste machines zien, besluit Futurism.

 

Bron:

OpenAI top scientist says AI might already be conscious

You may also like