Het geheim achter ‘verboden rijst’: alles over zwarte rijst en waarom het zo uniek is

Ongelooflijke voordelen van de aloude ‘verboden rijst’. Een van de zeldzaamste rijstsoorten, zwarte rijst, is een echte superfood!

Eindtijdnieuws.com
4 april 2022

 

‘Rijke’ geschiedenis

Zwarte rijst heeft een rijke culturele geschiedenis, en wordt ook wel ‘keizersrijst’ genoemd. Het werd gereserveerd voor de keizer in het oude China, of de koninklijke familie. In de oudheid reserveerde men deze heerlijk nootachtige rijst voor eigen consumptie, omdat men dacht dat het hun leven zou verlengen. Vandaag de dag wordt het wereldwijd geprezen, vanwege zijn hoge gehalte aan antioxidanten, vitaminen en mineralen.

Zwarte rijst stond bekend als ‘verboden rijst’. Gelukkig leven we niet langer in de tijden van het zwarte rijstverbod.

Genezende kracht

De natuurlijk genezende kracht van zwarte rijst werd zeer goed opgemerkt in de moderne tijd. Geladen met antioxidanten, vitamine E, vezels en waardevolle ontstekingsremmende eigenschappen, is deze speciale rijst echt opmerkelijk in zijn capaciteiten. Wat echt ongelooflijk is aan zwarte rijst, is het feit dat het zelfs meer antioxidanten (per portie) bevat dan bosbessen, die al bekend staan ​​om hun anti-aging eigenschappen.

Zwarte rijst biedt veel gezondheidsvoordelen, inclusief preventie en behandeling van zeer ernstige aandoeningen. Denk hierbij aan hartaandoeningen, kanker, diabetes, hoge bloeddruk, aandoeningen van de hersenen, slecht immuunsysteem, oogaandoeningen, huidaandoeningen, etc. De speciale, bijna medicinale waarden zijn werkelijk verbluffend: een geweldige superfood.

 

Wat is zwarte rijst? 

Zwarte rijst, ook wel bekend als paarse rijst, kan verwijzen naar meer dan 20 Aziatische rijstsoorten met een hoog anthocyanine pigment, hetzelfde antioxidant pigment dat aubergines, zwarte en rode bessen, onder andere, hun diepe kleur geeft. Zwarte rijst wordt bijna altijd verkocht als een volkoren rijst, met de buitenste laag zemelen nog intact: ongeraffineerde rijst dus.

De rauwe, ongekookte granen zien er zwart uit, terwijl gekookte of geweekte granen er paars uitzien. Dit is het resultaat van de vermenging van de donkere zemelen met het witte endosperm van de rijst. Hoewel ze op elkaar lijken, is zwarte rijst niet verwant aan wilde rijst.
Het is een van nature glutenvrij graan.

Enkele voordelen

De antioxidanten zijn zowel in vet als in water oplosbaar, waardoor ze mogelijk meerdere delen van het lichaam ten goede kunnen komen. Zwarte rijst bevat meer vezels, ijzer en eiwitten dan gewone bruine rijst ofwel zilvervliesrijst, en vooral witte rijst.

Net als andere volkoren rijstvariëteiten heeft zwarte rijst een lage glycemische index, wat betekent dat suiker langzamer wordt geabsorbeerd, waardoor een stabielere energiebron ontstaat en de pieken in de bloedsuikerspiegel worden vermeden, die samenhangen met andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen.

Hoe smaakt zwarte rijst?

De smaak van zwarte rijst varieert afhankelijk van de variëteit. Maar omdat de zemelen erop blijven zitten, heeft zwarte rijst altijd een licht nootachtige smaak, zoals bruine rijst dat ook wel heeft. Chinese zwarte rijst is licht zoet, fruitig en bloemig. 

Diverse manieren om zwarte rijst te bereiden

De beste manier om zwarte rijst te koken, hangt af van de variëteit. Zwarte kleefrijst wordt bijvoorbeeld gestoomd. Niet-kleverige zwarte rijstsoorten kunnen worden afgespoeld onder koud stromend water, en op dezelfde manier worden bereid als bruine rijst.
U kunt zwarte rijst ook zachtjes koken tot deze na een kwartiertje ‘el dente’ gaar is, en vervolgens een half uurtje laten staan met de deksel nog op de pan, zodat de rijst vanzelf verder zal garen. Het kookwater wat eventueel nog over is, is super gezond om op te drinken en zeker niet weg te gooien.

Ook kunt u de gedroogde rijst in een koffiemolen doen om een poedervorm te verkrijgen. U kunt dat poeder over of in verschillende voedingsmiddelen strooien, zoals eiwitten, shakes, biogarde yoghurt, salades, havermout, roerbakgerechten, etc.

Op het internet zijn er genoeg recepten te vinden: voor ontbijt, lunch en diner, of zelfs als dessert, of in een cake.

 

Gezondheidsvoordelen van zwarte rijst

1  Rijk aan antioxidanten

De diepzwarte of paarse tint van zwarte rijst is een kenmerk van zijn hoge antioxiderende eigenschappen. Net als bramen en bosbessen, die dieper van kleur lijken vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten. De buitenste laag van het graan (de zemelen en de schil) bevat enorme hoeveelheden van de antioxidant anthocyanine. In feite is de hoeveelheid anthocyanine in zwarte rijst hoger dan in enig ander graan, inclusief bruine rijst, rode rijst, rode quinoa, of andere gekleurde volkoren variëteiten.

Anthocyanine kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen en de bewegingen van vrije radicalen beperken, die verschillende ziekten, zoals diabetes en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Het kan ook helpen de hersenfunctie te verbeteren en ontstekingen te verminderen.

Witte rijst en andere geraffineerde granen worden tijdens het maalproces ontdaan van hun hoge gehalte aan voedingsstoffen en gunstige eigenschappen! De meeste voedingsstoffen van rijst zijn aanwezig in de buitenste laag, de romp en de zemelen, die alleen in volle granen worden vastgehouden. Omdat zwarte rijst geen raffinage of verwerking ondergaat, kan het zijn antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels behouden. Zwarte rijst bevat ook het belangrijke antioxidant, vitamine E, die nuttig is voor het behoud van de gezondheid van ogen, huid en immuunsysteem.

2  Natuurlijke ontgifter

De fytonutriënten (plantaardige voedingsstoffen), die aanwezig zijn in zwarte rijst helpen het lichaam te reinigen van ziekteverwekkende gifstoffen. Zwarte rijst helpt de lever, één van de belangrijkste ontgifters van het lichaam, bij zijn antioxiderende werking, om ongewenste stoffen te elimineren.

3  Goede bron van vezels

De zwarte rijst heeft ongeveer 3 gram vezels per portie van een half kopje. Dit rijke vezelgehalte helpt de stoelgang te reguleren, constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel te voorkomen. De vezel helpt de gifstoffen en afvalstoffen in het spijsverteringskanaal te binden, en spoelt het allemaal uit het systeem na voltooiing van de spijsverteringscyclus. Vezels geven het lichaam ook een verzadigd gevoel na consumptie, wat helpt tegen obesitas en bij het afvallen! 

4  Voorkomt risico op diabetes

In de hele zemelen van het graan worden alle vezels opgeslagen in de zwarte rijst. De vezel kan ervoor zorgen, dat glucose (suiker) uit het graan gedurende een langere tijd door het lichaam wordt opgenomen, omdat vezels er het langst over doen om te verteren. Hierdoor wordt een constant suikergehalte gehandhaafd.

5  Voorkomt risico op obesitas

Boordevol vezels, geeft zwarte rijst u niet alleen een vol gevoel, het voorkomt ook overeten! Studies tonen aan, dat zwarte rijst ook kan helpen bij het voorkomen van insulineresistentie, wat vaak verband houdt met het risico op het ontwikkelen van obesitas (en diabetes).

6  Rijker eiwitgehalte

Eiwitten zijn zeer essentieel bij het opbouwen van onze spieren en het verminderen van overgewicht. Zwarte rijst biedt ook een minutieus verhoogd eiwitgehalte ten opzichte van andere rijstsoorten. Het bevat 8,5 gram eiwit in een portie van 100 gram, terwijl bruine en rode rijst respectievelijk 8 gram en 7 gram eiwit bevatten voor dezelfde portie. Witte rijst bevat slechts 6,8 gram eiwit.

7  Betere gezondheid van het hart

Zwarte rijst heeft bewezen actief atheroschlerose (verharding van de slagaders) te verminderen, en beschermt tegen een hoge bloeddruk.

8  Goed voor nieren en maag 

9  Beschermt tegen kanker 

10  Behandelt astma

De anthocyanines die in zwarte rijst worden aangetroffen, kunnen effectief zijn bij de behandeling van astma. Een in Korea uitgevoerd onderzoek wees uit dat anthocyanines astma kunnen behandelen en zelfs voorkomen, door de ontsteking in de luchtwegen en de hypersecretie van slijm, die samenhangen met deze ademhalingsstoornis, bij muizen te verminderen. 

11  Goed voor de ogen

Het is al lang bekend dat de anthocyanines in zwarte rijst het gezichtsvermogen verbeteren. Een onderzoek op ratten wees uit dat de anthocyanidinen, die uit zwarte rijst worden gewonnen, zeer effectief waren in het voorkomen en verminderen van de schade aan het netvlies, veroorzaakt door een fluorescerend licht.

12  Potentieverhogend

 

Is het niet verbazingwekkend om te zien op hoeveel manieren u uw gezondheid kunt verbeteren door slechts kleine aanpassingen in uw dagelijkse voeding aan te brengen? Blijf lezen om nog meer interessante feiten over superfood te ontdekken.

 

Bronnen:

The Secret Behind Forbidden Rice: All About Black Rice, Plus a Simple Black Rice Recipe

http://blackrice.com/history/

7 Incredible Benefits of the ‘Forbidden Rice’- The Black Rice

13 Marvelous Health Benefits Of Forbidden Rice (Black Rice)

You may also like