Het Aardmagnetisch veld worstelde zojuist met een zwakke CME: Tekenen der tijden

Niemand verwachtte een level 3-gebeurtenis van deze CME: Op 12 mei werd de aarde getroffen door een zwakke coronale massa uitstoot (CME), die vrijkwam uit de zon. Wat gebeurt er dan als er een X-klasse zonnevlam in onze richting wordt gelanceerd?

Normaal gesproken zou een gebeurtenis als deze zonder problemen moeten verlopen. Het zou misschien hooguit een paar aurora’s veroorzaken, maar meer ook niet.

Dus hoe ontstond er een sterke G3-geomagnetische storm?

Niemand zag aankomen dat de KP-index 7 zou raken! En als ik niemand zeg, bedoel ik dat niemand dit heeft voorspeld: NASA niet, NOAA niet, ESA niet, en IPS in Australië niet.
En de snelheid van de CME bereikte een piek van slechts 500 km/s. Dat is een beetje sterker dan je standaard zonnewind, maar zwak in termen van een coronale massa-uitstoot.

Voor het eerst in de ruimteweer geschiedenis!

Het was geen dichte uitstoot, en het vrijkomende filament zou nauwelijks reden tot bezorgdheid moeten geven.
“Er is absoluut niets in de geschiedenis van het ruimteweer, dat de verwachting creëert van een sterke geomagnetische storm van een milde CME, geproduceerd door de uitbarsting van een klein plasma filament”, zegt Ben Davidson van SpaceWeatherNews.com.

De aarde kan zo’n zwakke zonnegebeurtenis niet meer aan.

En hoewel een G3-storm/KP7-meting op zichzelf niet eng is, is het feit, dat de immer afnemende magnetosfeer van de aarde zo’n zwakke zonnegebeurtenis niet aankan, een reden tot bezorgdheid. Bezorgdheid, vooral gezien het feit dat het magnetische veld van onze planeet kalm was op dat moment. Er waren namelijk geen eerdere inslagen of stromen van coronale gaten, die aan de CME voorafgingen.

Zwakker aardmagnetisch veld dan verwacht

“De beste verklaring,” vervolgt Davidson, “is dat het aardmagnetisch veld zwakker is dan we ons allemaal realiseerden.”

In het jaar 2000 wisten we, dat het veld sinds de jaren 1800 10 procent van zijn kracht had verloren.
In 2010 ging nog eens 5 procent verloren.
Verdere versnellingen van krachtverlies vonden plaats in de afgelopen jaren, 2015 en 2017. Maar wij leken waren niet op de hoogte van enige aanvullende verliesgegevens.
Naar aanleiding van de laatste solide gegevens, die we hebben, die van 2010, had ons magnetisch veld de impact van afgelopen woensdag veel beter moeten kunnen opvangen!

Wat gebeurt er als…?

Wat gebeurt er als de volgende CME toeslaat?

Of als het plasma filament groter zal zijn?

Wat gebeurt er als die X-klasse zonnevlam in onze richting wordt gelanceerd?

Wat gebeurt er als onze eerste verdedigingslinie faalt?

De zon is in staat tot veel, veel meer, vooral nu ze doorgaat met haar druk opvoeren in zonnecyclus 25, waar we nu in zitten. En het zonnemaximum van 25 wordt niet eerder dan in 2024-2025 verwacht, hetgeen betekent dat we nog ongeveer 4 jaar van toenemende dreiging te gaan hebben!

“Als de ernst van deze recente aardmagnetische gebeurtenis inderdaad is veroorzaakt door het zwakkere magnetische veld van onze planeet, zullen we deze zonnevlekcyclus niet doorkomen”, besluit Davidson.
Het veld kan namelijk geen klappen van CME’s opvangen als de ‘kogels’ de komende jaren op het punt staan van de zon af te vliegen.”

Bereid je voor op een elektriciteitsuitval scenario.

Er komt eentje aan.

Spoedig.

 

Bron:

https://electroverse.net/earths-magnetic-field-just-struggled-with-a-weak-cme/

You may also like