Digitale vezel in kleding volgt je overal | Digitale vezel bevat geheugen, sensoren en neurale netwerken

In een primeur bevat de digitale vezel geheugen, temperatuursensoren en een getraind neuraal netwerkprogramma voor het afleiden van fysieke activiteit.

Koop oude kleren voor onzichtbaarheid en privacy.

Want MIT-onderzoekers hebben de eerste programmeerbare vezel gemaakt met digitale mogelijkheden, die uw activiteiten kan detecteren, opslaan, analyseren en afleiden, nadat ze in bijvoorbeeld een shirt zijn genaaid.

Professor Yoel Fink zegt, dat digitale vezels de mogelijkheden voor textielstoffen vergroten in het blootleggen van verborgen patronen in het menselijk lichaam, die kunnen worden gebruikt voor het monitoren van uw fysieke prestaties, en medische gevolgtrekkingen kunnen maken, en ziekten vroegtijdig detecteren…

Of misschien bewaar je op een dag je trouwmuziek in de jurk die je op de grote dag droeg…

 

Digital fiber clothing tracks you everywhere! | Digital fiber contains memory, sensors, and neural networks

Of bekijk de video hier.

 

Fink en zijn collega’s beschrijven de kenmerken van de digitale vezel in Nature Communications.

Tot nu toe waren elektronische vezels analoog – met een continu elektrisch signaal – in plaats van digitaal, waarin ‘discrete stukjes informatie’ kunnen worden gecodeerd en verwerkt in nullen en enen.

“Dit werk presenteert de eerste realisatie van een stof met de mogelijkheid om gegevens digitaal op te slaan en te verwerken, waardoor een nieuwe informatie-inhoudsdimensie aan textiel wordt toegevoegd en textielstoffen letterlijk kunnen worden geprogrammeerd.”

 

Honderden chips op microschaal

De nieuwe vezel is gemaakt door honderden vierkante digitale silicium chips op microschaal in een voorvorm te plaatsen, die vervolgens werd gebruikt om een ​​polymeervezel te maken. Door de polymeerstroom nauwkeurig te regelen, konden de onderzoekers een vezel creëren met een continue elektrische verbinding tussen de chips over een lengte van tientallen meters!

De vezel zelf is dun en flexibel en kan door een naald worden gehaald, in stoffen worden genaaid en minstens 10 keer worden gewassen zonder af te breken.

“Als je het in een shirt stopt, voel je het helemaal niet. Je zou niet weten dat het er was.”

 

Opening van verschillende gebieden aan mogelijkheden

Het biedt bijvoorbeeld een manier om individuele elementen binnen een vezel te besturen, vanaf één punt aan het uiteinde van de vezel. “Je kunt onze vezel zien als een gang, en de elementen zijn als kamers, en ze hebben elk hun eigen unieke digitale kamernummers”, legt een van de onderzoekers uit.

Een digitale vezel kan ook veel informatie in het geheugen opslaan. De onderzoekers waren in staat om informatie op de vezel te schrijven, op te slaan en te lezen, waaronder een 767-kilobit full-color kort filmbestand en een muziekbestand van 0,48 megabyte. De bestanden kunnen twee maanden zonder stroom worden opgeslagen.

Toen ze ‘gekke ideeën’ verzonnen voor de vezel, dachten ze aan toepassingen, zoals een bruidsjurk die digitale bruiloftsmuziek zou opslaan in het weefsel van de stof, of zelfs het verhaal van de creatie van de vezel in zijn componenten schrijven.

Ja, men heeft de weg al vrij gemaakt voor het maken van het eerste digitale kledingstuk!

Kunstmatige intelligentie op het lichaam

De vezel zet ook een paar stappen vooruit in kunstmatige intelligentie (AI), door in het vezelgeheugen een neuraal netwerk van 1.650 verbindingen op te nemen. Nadat ze het rond de oksel van een shirt hadden genaaid, gebruikten de onderzoekers de vezel om 270 minuten aan lichaamstemperatuur gegevens aan het oppervlak te verzamelen van een persoon, die het shirt droeg. Daarna analyseerden ze hoe deze gegevens overeenkwamen met verschillende fysieke activiteiten. Getraind op deze gegevens, was de vezel in staat om met 96 procent nauwkeurigheid te bepalen met welke activiteit de persoon die hem droeg, bezig was.

Door een AI-component aan de vezel toe te voegen, worden de mogelijkheden nog groter, zeggen de onderzoekers. Stoffen met digitale componenten kunnen in de loop van de tijd veel informatie over het hele menselijke lichaam verzamelen, en deze ‘weelderige gegevens’ zijn perfect voor algoritmen voor machine learning, aldus de onderzoeker.

“Dit soort textiel zou kwantiteit en kwaliteit open-source gegevens kunnen opleveren voor het onttrekken van nieuwe lichaamspatronen, die we voorheen niet kenden.”

 

Analytische macht

Met deze analytische macht zouden deze vezels op een dag de mensen in realtime kunnen detecteren en waarschuwen voor gezondheidsveranderingen, zoals een daling in hun ademhaling, of een onregelmatige hartslag, of het leveren van spieractivatie of hartslaggegevens aan atleten tijdens de training.

De vezel wordt aangestuurd door een klein extern apparaat, dus de volgende stap zal zijn om een ​​nieuwe chip te ontwerpen als een microcontroller, die in de vezel zelf kan worden aangesloten. “Als we dat kunnen, kunnen we het een vezelcomputer noemen.”

Dit onderzoek werd ondersteund door het U.S. Army Institute of Soldier Nanotechnologies, de National Science Foundation, U.S. Army Research Office, de MIT Sea Grant en de Defense Threat Reduction Agency.

 

Bron:

https://news.mit.edu/2021/programmable-fiber-0603

You may also like